3 Aralık 2025 Çarşamba

15:38   MERSIN SAĞLıK ÜSSÜ YOLMA YOLUNDA: MHP MERSIN MILLETVEKILI UYSAL YENI SAĞLıK YATıRıMLARıNı DUYURDU   15:34   CHP’LI UZUN, MUĞLA’DAKI ZEHIRLENME OLAYıNı MECLIS GÜNDEMINE TAŞıDı   14:29   CHP’LI HEYETTEN DIVRIĞI’DE IŞTEN ÇıKARıLAN MADENCILERE DESTEK ZIYARETI   14:27   ASU KAYA: “‘AILE YıLı’ DIYE SÜSLÜ SLOGANLARLA KONUT PROPAGANDASı YAPMAK, GERÇEK AILELERIN YAŞADıĞı ACı TABLOYU INKÂR ETMEKTIR”   14:25   "OKULLARDA 1 ÖĞÜN ÜCRETSIZ YEMEK" DAVASı DANıŞTAY’DA...   14:23   MHP LIDERI BAHÇELI’DEN ÖZEL’E "TEBRIK TELEFONU"... ÖZEL, KENDISINI ARAYAN LIDERLERE TEŞEKKÜR ETTI   10:03   MERSIN ESOB 2025’I DEĞERLENDIRDI, 2026’NıN YOL HARITASıNı AÇıKLADı   09:49   AKDENIZ BELEDIYESI’NDEN 2025’TE 500 HANEYE TEMIZLIK VE BAKıM ELI   09:25   YEREL TOHUMDAN İKLIM DOSTU PROJELERE: MERSIN TARıM FUARı’NDA BÜYÜKŞEHIR DAMGASı   01:50   “ÖZGÜR ÖZEL’DEN NET MESAJ: ‘KAYBEDEN LIDER KALMAZ, CHP SAHICILIKLE IKTIDARA YÜRÜYOR’”   21:30   TARSUS’TA MECLIS GÜNDEMI YOĞUN: KENTSEL DÖNÜŞÜMDEN ULUSLARARASı ÖDÜLE   21:03   “SAVUNMA SUSMADı: BARO BAŞKANı ÖZDEMIR’DEN TUTUKLU AVUKATLAR İÇIN ADALET ÇAĞRıSı”   20:31   “SERAP AVCı DAVASıNDA BEŞINCI CELSE: ERKEK ŞIDDETINE KARŞı ADALET ARAYıŞı”   20:25   MERSIN LIMANı’NDA ŞOK OPERASYON: İTALYA’YA KAÇıRıLACAK 44 GÖÇMEN KONTEYNERDE YAKALANDı!   20:19   TOROSLAR’DA ENGELSIZ BIR GÜN   20:15   MERSIN’DE ULAŞıMDA SESSIZ DEVRIM: 18 ELEKTRIKLI OTOBÜS YOLLARDA   15:15   DEM PARTI GRUP TOPLANTıSı... TUNCER BAKıRHAN’DAN ÖZEL’E: CELLAT DEFTERINI AÇACAKSAK, GEÇMIŞI KONUŞACAKSAK HEPINIZ BORÇLU ÇıKARSıNıZ   15:13   ŞEHZADELER BELEDIYE BAŞKANı GÜLŞAH DURBAY KONTROL AMAÇLı YOĞUN BAKıMA ALıNDı   15:11   TÜRKIYE O İETT KAPTANıNı ÇOK SEVDI, VIDEOSU 12 MILYONDAN FAZLA IZLENDI   15:09   ÖZGÜR ÖZEL: "BU KOMISYONA NE KATıLMAMıZLA KÜRT OLMAYAN VATANDAŞLARA BIR KÖTÜLÜK YAPTıK, NE DE KOMISYONUN SON SEYAHATINE KATıLMAMıZLA KÜRT ARKADAŞLARıMıZA KARŞı OLUMSUZ BIR TUTUM IÇINDE OLDUK"  
 
     
   

TMMOB`NUN GEZİ DAVASI MAHKUMİYETLERİNE KARŞI ADALET NÖBETİ 23. GÜNÜNDE. İSTANBUL BAROSU BAŞKANI DURAKOĞLU: "SİNMEYECEĞİZ, SUSMAYACAĞIZ”


İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği`nin (TMMOB) Gezi Parkı Davası`nda verilen mahkûmiyet kararlarına karşı başlattığı ‘Adalet Nöbeti`nde, “Eğer bu ülkede bu kararlar vesilesiyle birileri bu toplumun sinmesini, susmasını istiyorsa sinmeyeceğiz, susmayacağız; hiçbir zaman da buna rıza göstermeyeceğiz” dedi.

 

Tarih : 18 Mayıs 2022 Çarşamba 19:34   Okunma : 997

ÇAĞATAN AKYOL - FAHRETTİN ÖZTÜRK

İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği`nin (TMMOB) Gezi Parkı Davası`nda verilen mahkûmiyet kararlarına karşı başlattığı ‘Adalet Nöbeti`nde, “Eğer bu ülkede bu kararlar vesilesiyle birileri bu toplumun sinmesini, susmasını istiyorsa sinmeyeceğiz, susmayacağız; hiçbir zaman da buna rıza göstermeyeceğiz” dedi.

Gezi Parkı davasında iş insanı Osman Kavala`nın ağırlaştırılmış müebbet hapis, diğer sanıkların da 18`er yıl hapis cezasına çarptırılmasına karşı TMMOB İstanbul Büyükkent Şubesi önünde başlatılan ‘Adalet Nöbeti`, 23. gününde de devam etti. Bugünkü nöbete dernek, sendika, oda temsilcileri ile HDP Van Milletvekili Sezai Temelli ve İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu katıldı.

Durakoğlu, Adalet Nöbeti`nde yaptığı konuşmada, hukuk açısından asla kabul edilemeyecek bir dönemden geçildiğini belirterek şunları söyledi:

“HADİ VERDİNİZ MAHKÛMİYET KARARINI, TUTUKLAMA NEYİN NESİ: Ben, bu davaların, duruşmaların tümünde bulunmuş bir insan olarak söylüyorum. Bu sene 40`ıncı hukuk yılı içinde olan bir hukukçu olarak söylüyorum. Darbe dönemlerine tanık olmuş bir hukukçu olarak söylüyorum. 40 yıldır ben, böyle bir karar, bu kadar tutarsız bir karar, bu kadar hukuk dışı bir karar görmedim. İler tutar hiçbir yanı yok. Nitekim zaten duruşmalar başladıktan kısa bir süre sonra büyük ihtimalle mahkûmiyet kararı vereceğini umduğumuz yargıcın vicdanı bile el vermedi, ona da beraat kararı verdi. Bütün sanıkların hepsinin beraatına karar verdi, ama ondan sonra bir süreç başladı. İstinaf, ‘Olmaz böyle. Çarşı davasıyla bunu birleştireceksin` dedi. Çarşı davası Yargıtay`daydı. ‘Bunu Gezi Davası`yla birleştir` dedi. Osman Kavala için, onun bir de casusluğu var, daha evvel açılmış bir soruşturma, Onunla da bunu birleştir` dedi. İki yıl yargılama yapıldı. İkinci yılın sonunda casusluktan beraat, Gezi Davası`nın Çarşı Davası`yla birleştirmesi de ayrılmayla sonuçlandı. Peki ne oldu şimdi? Yani bir süre evvel verilmiş beraat kararının bozulmasına neden olan bütün unsurları ortadan kaldırıldıktan sonra şimdi neden ve nasıl mahkûmiyet kararı verilebiliyor? Hadi verdiniz mahkûmiyet kararını, bu tutuklama neyin nesi? Bunu nasıl anlatabilirsiniz?

BİZE VERİLMİŞ BİR GÖZDAĞIDIR: Ben, bir hukukçu olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi`nin verdiği kararların bazılarından gerçekten utanç duyuyorum. Hak ihlalleri dünyadaki bütün ülkeler için zaman zaman verilebiliyor ama Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, çok nadir olarak ve bunların çoğunu da Türkiye için ‘Siz bu sanığı hukuki nedenlerle değil, siyasal nedenlerle içeride tutuyorsunuz` diyor. Bunu Türkiye`de iki kez söyledi. Ben, utanç duyuyorum bundan. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, bu davayla ilgili olarak ne düşündüğünü açık açık ortaya koydu. Siz şimdi kararı verdiniz, bu karar istinafa gidecek, temyize gidecek. Onlar ne derse desinler, isterse aynen onaylasınlar, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi`nden dönecek. Dönecek, döneceğini söyledi. Buna rağmen tutuklama kararı veriliyor. Bu tutuklama kararı, o nedenle 8 arkadaşımız için verilmiş bir tutuklama kararı değildir aslında. Bize verilmiş bir gözdağıdır. Susalım diye, konuşmayalım diye, sinelim diye verilmiş bir karardır bu aslında. Bunu asla kabul etmeyeceğiz. Buna rıza göstermeyeceğiz, buna boyun eğmeyeceğiz asla. Mücadele için buradayız ve bunu yapmaya devam edeceğiz. Çünkü o arkadaşlarımız, o mücadele nedeniyle içeridedir.

SİNMEYECEĞİZ, SUSMAYACAĞIZ: Sevgili Can Atalay, Mimarlar Odası ile birlikte onun avukatlığını yaptığı için, oranın bir AVM olmaması için açtığı davalar nedeniyle içeride bugün. ‘Bana ne` deseydi, sussaydı, sinseydi, olmayacaktı böyle. İşte o mücadele anlayışının kendisini getirdiği yer, şimdi onun için verilmiş bir ceza ise buna bizim rıza göstermememiz gerekiyor. Buna bizim itiraz etmemiz, bizim şikâyet etmemiz gerekiyor. Biz, değerli arkadaşımızın, avukat arkadaşımızın sadece avukatlık yaptığı için içeride olmasına asla müsaade etmeyeceğiz. Asla rıza göstermeyeceğiz ve itirazımızı sonuna kadar da sürdürmeye devam edeceğiz. Buna rıza gösteremeyiz. Eğer bu ülkede bu kararlar vesilesiyle, bu ve benzeri kararlar vesilesiyle birileri bu toplumun sinmesini, susmasını istiyorsa sinmeyeceğiz, susmayacağız; hiçbir zaman da buna rıza göstermeyeceğiz. Mücadelemizi sonuna kadar devam ettireceğiz. Bu, bizim için bir görevdir, bir duyarlılık falan değil. Onun ötesinde anlaşılması gereken bir görevdir diye düşünüyorum. Onun için bu nöbetler çok önemli. Biz de yıllardır adalet nöbetlerinde buluşuyoruz, adliyelerin önünde ve orada hep aynı şeyi söylüyoruz. Bu ülkenin demokrasisi için, hukuku için oradayız. Onun için adalet nöbetlerinin parolası demokrasi, işareti de hukuktur. Bunu değiştirmemiz gerekiyor. Bu ülkeyi yeniden hukuk devleti yapmamız, yeniden yargı bağımsızlığını sağlayabilmemiz gerekiyor. Ona emek verdiğiniz için, onun direnişini gösterdiğiniz için, onun mücadelesini yaptığınız için hepinize çok teşekkür ediyorum.”

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA