15 Ocak 2026 Perşembe

15:37   DEM PARTI MILLETVEKILI KOCA: "MERSIN ULUSLARARASı LIMAN İŞLETMECILIĞI’NDE 185 IŞÇI, DAHA INSANI ÇALıŞMA KOŞULLARı ISTEDIKLERI IÇIN IŞTEN ÇıKARıLDı"   15:35   ÇYDD: "BIR KADıN HAKIMIN, ERKEK BIR SAVCı TARAFıNDAN SILAHLı SALDıRıYA UĞRAMASı KADıNA YÖNELIK ŞIDDETIN BOYUTUNU ÇARPıCı BIÇIMDE GÖZLER ÖNÜNE SERMIŞTIR"   15:33   GÜLIZAR BIÇER KARACA: SIZ ATATÜRK’TEN, İSTIKLAL MARŞı’NDAN, ATATÜRK’ÜN GENÇLIĞE HITABESI’NDEN NE ISTIYORSUNUZ?   15:31   İHD ESKI İZMIR ŞUBE EŞ BAŞKANı ALI AYDıN, ÇIĞLI’DE SABAH YÜRÜYÜŞÜ SıRASıNDA ÖLDÜRÜLDÜ   15:25   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı SEÇER, ‘AKDENIZ ULUSLARARASı TEKSTIL FUARı’NıN AÇıLıŞ TÖRENINE KATıLDı   15:23   TOROSLAR BELEDIYE BAŞKANı YıLDıZ, SOKAK HAYVANLARı IÇIN KURULAN DOĞAL YAŞAM ALANLARıYLA ILGILI KRITIK UYARıLARDA BULUNDU   13:26   KESK MERSIN’DE HAYATı DURDURDU: "BU KAYNAKLAR HALKıN DEĞIL, BIR AVUÇ ASALAĞıN CEBINE GIDIYOR!"   13:19   ADD MERSIN ŞUBESI’NDEN ZÜBEYDE HANıM ANıSıNA ANLAMLı ZIYARET: "BIR MILLETIN KADERINI BÜYÜTTÜ"   13:01   PAWEL ADAMOWICZ ÖDÜLÜ, EKREM İMAMOĞLU’NA VERILDI... "ÖDÜLÜ DEMOKRASI IÇIN YıLMADAN MÜCADELE EDEN VATANDAŞLARıMıZA ITHAF EDIYORUM"   12:53   DEM PARTILI VARLI’DAN AILE VE SOSYAL HIZMETLER, ADALET VE İÇIŞLERI BAKANLARıNA "ROJIN KABAIŞ" SORUSU: ROJIN’IN ŞÜPHELI ÖLÜMÜ NEDEN AYDıNLATıLMAMAKTADıR?   12:52   ÜSKÜDAR’DA OTOBÜS ŞOFÖRÜ GÖREVDEN EL ÇEKTIRILDI   12:50   YENI YOL GRUP TOPLANTıSı... MAHMUT ARıKAN: "BUGÜN İRAN’DA YAŞANANLARA KARŞı SUSKUN KALANLARDA, ALKıŞLAYANLARDA BILSIN KI, YARıN SıRADAKI HEDEF KENDILERIDIR"   10:24   “AKBELEN KAVŞAĞı’NA İLK TARIH: 2026 SÖZÜ, 8 YıLLıK BEKLEYIŞE SON VERECEK MI?”    09:46   MERSIN’DE YENI YıLıN İLK KONSERI: KENT ORKESTRASı’NDAN NOSTALJIK ESINTILER   20:09   ÜNLÜLERE UYUŞTURUCU OPERASYONU: OKTAY KAYNARCA VE EMEL MÜFTÜOĞLU SERBEST, İKI İSIM TUTUKLANDı!   19:59   YÖK’TEN ÜNIVERSITELERE CUMA NAMAZı DÜZENLEMESI: EĞITIM VE İNANÇ BIRLIKTE KORUNACAK   19:50   MERSIN, 2025’I SANATLA DOYURDU: 2026’DA DAHA BÜYÜK VIZYON GELIYOR   16:38   CHP’LI ATALAR’DAN E-TICARETTE GÜMRÜK MUAFIYETININ KALDıRıLMASıNA TEPKI: "UYGULAMADAN DERHAL VAZGEÇILMELIDIR"   16:37   MURAT ÇALıK’ıN AMELIYATı SONRASı AVUKATı KOÇHAN’DAN AÇıKLAMA GELDI   16:35   CHP GRUP TOPLANTıSı... ÖZGÜR ÖZEL: “İSTANBULLULARı DARBENIN 300’ÜNCÜ GÜNÜNDE MEYDANA AKMAYA DAVET EDIYORUM”  
 
     
   

AKPM EŞ RAPORTÖRÜ JOHN HOWELL: TÜRKİYE`NİN AVRUPA KONSEYİ`NDEN İHRAÇ EDİLMESİ HERKES İÇİN FELAKET OLUR


Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) eş raportörü John Howell; Türkiye`nin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi`nin (AİHM) iş insanı Osman Kavala`nın derhal serbest bırakılması için verdiği kararı uygulamaması nedeniyle Konsey`de başlatılan ihlal sürecinin üyelikten ihraçla sonlanmasının, “bir felaket olacağını” söyledi. Howell, ANKA Haber Ajansı`na yaptığı açıklamada; “Türkiye`nin Avrupa Konseyi`nden ihraç edilmemesini umuyorum. Bu, Türkiye ve Türkiye dışındaki herkes için bir felaket olur” derken diğer raportör Boriss Cilevics, “Avrupa Konseyi içinde ortak olarak Türkiye`ye ihtiyacımız var. Türkiye`nin de pratik anlamda Avrupa Konseyi`ne ihtiyacı var. Ama elbette, ihraç prosedürünün açılmasına neden olan Kavala davası başta olmak üzere, hukukun üstünlüğü ile ilgili ciddi sorunları göz ardı etmeyeceğiz” diye konuştu.

 

Tarih : 21 Mayıs 2022 Cumartesi 10:01   Okunma : 565

MELİS YILDIRIM

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) eş raportörü John Howell; Türkiye`nin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi`nin (AİHM) iş insanı Osman Kavala`nın derhal serbest bırakılması için verdiği kararı uygulamaması nedeniyle Konsey`de başlatılan ihlal sürecinin üyelikten ihraçla sonlanmasının, “bir felaket olacağını” söyledi. Howell, ANKA Haber Ajansı`na yaptığı açıklamada; “Türkiye`nin Avrupa Konseyi`nden ihraç edilmemesini umuyorum. Bu, Türkiye ve Türkiye dışındaki herkes için bir felaket olur” derken diğer raportör Boriss Cilevics, “Avrupa Konseyi içinde ortak olarak Türkiye`ye ihtiyacımız var. Türkiye`nin de pratik anlamda Avrupa Konseyi`ne ihtiyacı var. Ama elbette, ihraç prosedürünün açılmasına neden olan Kavala davası başta olmak üzere, hukukun üstünlüğü ile ilgili ciddi sorunları göz ardı etmeyeceğiz” diye konuştu.

İş insanı Osman Kavala hakkındaki ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ve Gezi davası sanıklarından Mücella Yapıcı, Tayfun Kahraman, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay ve Yiğit Ali Ekmekçi hakkında ayrı ayrı 18 yıl hapis cezası kararınn ardından; Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi`nin görevlendirmesiyle Türkiye`ye gelen raportörler, son ana kadar tüm bu sanıklarla görüşmek için girişimlerde bulunsa da Adalet Bakanlığı`ndan gerekli izni alamadı. Raportörler, sadece Adalet Bakan Yardımcısı ile görüşebildi.

Raportörler, Türkiye`nin Konsey`den ihracıyla sonuçlanabilecek bu süreç için Türk yargısının bir çözüm bulacağını söyledi. 

"KAVALA`YI ZİYARET EDEMEDİĞİMİZ İÇİN DERİN ÜZÜNTÜ DUYUYORUZ"

Gezi davasında Nisan ayında verilen ağır mahkumiyet kararlarının ardından AKPM Türkiye eş raportörleri Boriss Cilevics ve John Howell; Konsey`in Denetleme Komitesi tarafından Bakanlar Komitesi`ne rapor yazmakla görevlendirildi.

AİHM`in kararının siyasi saiklerle verildiği iddiasına karşı Türkiye`nin yeni bir yargılama yapıldığı iddiasını bizzat taraflarıyla görüşerek gözlemlemek isteyen raportörler, İstanbul ve Ankara`da; hükümet yetkilileri, siyasiler, sivil toplum örgütleri ve Gezi tutuklularının aileleriyle görüştü.

Raportörler; Osman Kavala ve Gezi Davası tutuklularını da ziyaret etmek istedi, ancak görüşme talepleri son anda reddedildi. Cilevics, ret kararını ANKA Haber Ajansı`na şöyle değerlendirdi:

“Onu cezaevinde ziyaret etmek istedik. Mümkün olmadığı için derin üzüntü duyuyoruz. Ziyaret talebimizin kabul edilmemesinin nedeni belki de bunu kısa süre önce bildirmemizdir. Umarım Osman Kavala ile bir sonraki ziyaretimizde görüşebiliriz ve umarım ki bu cezaevi dışında olur."

HOWELL: “TÜRKİYE`NİN İHRACI FELAKET OLUR

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi`nin (AİHM) Kavala kararının uygulanmaması nedeniyle Türkiye`nin Avrupa Konseyi`nden ihracına kadar gidebilecek ihlal sürecinin ihraçla sonuçlanıp sonlanmayacağı konusunda ise Howell, sürecin ihraç ile sonuçlanmasının “herkes için felaket olacağı” değerlendirmesini yaptı. Cilevics ise şunları söyledi: 

“Aslında Türkiye, Avrupa`nın liderlerinden biri ve Avrupa Konseyi içinde bir ortak olarak Türkiye`ye ihtiyacımız var. Türkiye`nin de pratik anlamda Avrupa Konseyi`ne ihtiyacı var. Elbette, bu ihlal prosedürünün açılmasına neden olan Kavala davası başta olmak üzere, hukukun üstünlüğü ile ilgili ciddi sorunları göz ardı etmeyeceğiz. Ama umuyorum ki Türkiye`nin liderlerinin sağduyusu galip gelecek. Çünkü ben Türk yargısının çözüm bulma kapasitesine inanıyorum."

CILEVICS: HAKARET ÇOĞU ÜLKEDE SUÇ DEĞİL

Cilevics, Yargıtay`ın CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ile ilgili kararı ile ilgili şunları söyledi:

“Bu, Venedik Komisyonu`nun raporlarında defalarca belirtilen, hakaretin hala suç sayılması sorunudur. Bu bağlayıcı bir kural değildir. Avrupa Konseyi`ne üye devletlerde ve çoğu demokratik ülkede hakaret suç olarak kabul edilmiyor."

HOWELL: GAZETECİLERİN ÖZGÜRLÜĞÜ VE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNDEN YANAYIM

Bir dönem gazetecilik yapmış olan raportör Howell ise Türkiye`de basına yönelik baskılar konusunda; “Gazetecilere yönelik tüm saldırılara karşı çıkılmalıdır. Ben de bir gazeteciydim ve saldırıya uğramadan halkın bilmek istediği konularda özgürce soru sorarak, işimi yapmayı isterdim. Gazetecilerin özgürlüğünden ve ifade özgürlüğünden yanayım” dedi.

Raportör Cilevics ise “Basın özgürlüğü demokratik bir toplumun temel önkoşullarındandır. Demokratik bir toplumda gazetecilere yönelik saldırılar elbette kabul edilemezdir” diye konuştu.

CILEVICS: TÜRKİYE ER YA DA GEÇ İSTANBUL SÖZLEŞMESİNE DÖNECEK

20 Mart 2021 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan`ın kararnamesiyle Türkiye`nin İstanbul Sözleşmesi`nden çekilmesinden üzüntü duyduğunu belirten Cilevics, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sözleşmenin kabul edilmesinde ve imzaya açılmasında Türkiye oldukça önemli bir rol oynamıştır. Türk muhataplarımıza söylediğim gibi; ‘bu, kendi bebeğini terk etmek anlamına geliyor.` Cumhurbaşkanı`nın kararıyla, sözleşmeden çekilmenin yasal açıdan doğruluğu tartışılıyor. Eminim ki Türkiye er ya da geç sözleşmeye geri dönecek. Bunun ne zaman olacağı Türkiye`ye kalmış. Avrupa Konseyi olarak Türkiye`yi sözleşmeye taraf bir ülke olarak görmek isteriz. Çünkü kadın hakları ve aile içi şiddetin önlenmesi, Türkiye dahil tüm Avrupa`da çok güncel bir konu.”

Howell da “İstanbul Sözleşmesi kadın haklarını korumak için Avrupa ve ötesinde altın bir standarttır ve Türkiye`nin çekilme kararını duyduğumuz için derin üzüntü içindeyiz. Karar, ülkem İngiltere sözleşmeyi onaylamak üzereyken geldi” dedi.

NE OLMUŞTU?

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, AİHM`nin Osman Kavala kararını yerine getirmeyen Ankara`ya karşı resmen ihlal prosedürünü şubat ayında başlattı. Karar Türkiye için ilk, Avrupa Konseyi için ikinci ihlal prosedürü olarak tarihe geçti. İhlal prosedürü gereği, Komite, Kavala dosyasını yeniden AİHM`e gönderdi. Şimdi AİHM`in Kavala hakkında verdiği kararın yerine getirilip getirilmediği tespitinde bulunması ve Türkiye ile ilgili ihlal sürecinin yaz sonunda Komite`de oylanması bekleniyor. 

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA