18 Ocak 2026 Pazar

13:20   AKDENIZ’DE PARKLAR YENILENIYOR   11:53   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN JAPONYA’DA AFET ZIRVESI: YENILIKÇI YENIDEN PLANLAMA MASADA   16:52   “LGBTİ ’LARı HEDEF GÖSTEREN “GÖKKUŞAĞı FAŞIZMI” BELGESELI... İHD: NEFRET SÖYLEMI ’BELGESEL’ KıLıFıYLA MEŞRULAŞTıRıLAMAZ   16:49   CHP’NIN "EMEKLILERIN ONURLU YAŞAM HAKKı BULUŞMASı"... SSK EMEKLISI HASAN ŞENSES: 35 YıLLıK ÇALıŞMANıN SONUCUNDA EMEKLI OLDUM AMA SEFALET VE ÇARESIZLIK DOLU BIR YAŞAM BIZI BEKLIYOR   16:47   CHP’NIN "MILLET İRADESINE SAHIP ÇıKıYOR" MITINGI YARıN HATAY’DA... NERMIN YıLDıRıM KARA: "SAYıN BAŞKAN’ıMıZ İMAMOĞLU ZINDANDAN ÇıKANA KADAR BU MÜCADELEYI DEVAM ETTIRECEĞIZ"   16:45   EMEKLILER YAĞMUR ALTıNDA ÜCRETSIZ ÇORBA KUYRUĞUNDA: "EMEKLI DIYE BIR ŞEY KALMADı KI. HERKES BITTI. EMEKLIYIM DEYIP DE GEÇINEBILEN VARSA GELSIN BIR DE BENIMLE KONUŞSUN"   14:56   YENIŞEHIR BELEDIYESINDEN TEMIZLIK HAREKETI: “KENDINI DE KENTINI DE KORU”    14:47   MEZITLI BELEDIYE BAŞKANı TUNCER; “ULU ÖNDERIMIZ ATATÜRK’Ü KARNELERDEN SILEMEZSINIZ”   14:45   TARSUS BELEDIYE BAŞKANı BOLTAÇ’TAN ÇOCUKLARA KARNE HEDIYESI: SURVIVOR PARK AÇıLDı   14:43   GÜLCAN KıŞ: “BU TORBA YASA YEREL YÖNETIMLERI SARAY İZNINE BAĞLAMA GIRIŞIMIDIR”   17:26   “MITOLOJININ BÜYÜSÜ MERSIN’DE: ‘PAN’ıN SON DANSı’ SEYIRCIYLE BULUŞUYOR”   16:59   "KARNE TEPKISI TATILIN RITIMINI BELIRLIYOR"   15:39   İMAMOĞLU’NUN, DIPLOMA IPTALINE KARŞı AÇTıĞı DAVANıN DURUŞMASı TAMAMLANDı, HEYET EN GEÇ 15 GÜN IÇINDE KARARıNı VERECEK   15:38   VELI AĞBABA: "EMEKLILERE DE BIR ÇAĞRıMıZ VAR; KAYBEDECEĞINIZ HIÇBIR ŞEYINIZ YOK. SIZ BIR ARAYA GELMEDIKÇE BU IKTIDAR SIZI DUYMAYACAK"   15:31   İMAMOĞLU, DIPLOMASıNıN IPTALINE KARŞı AÇTıĞı DAVADA KONUŞTU: "TEK ISTEĞIM VAR, HUKUKA, VICDANA, ADALET DUYGUSUNA UYGUN BIR KARAR VERIN"   15:30   TUTUKLU BEYLIKDÜZÜ BELEDIYE BAŞKANı MURAT ÇALıK CEZAEVINE SEVK EDILDI   14:52   ZEYDAN KARALAR: "CANıM KARDEŞIMIN BU EN ACı GÜNÜNDE YANıNDA OLAMıYORUM"   13:16   MINIK BILIM KAHRAMANLARı YENIŞEHIR’DE BULUŞTU   13:14   TOROSLAR BELEDIYE BAŞKANı YıLDıZ: “TEKSTILKENT PROJESI İÇIN ULUSLARARASı TEMASLARDA BULUNACAĞıZ”   13:07   YAYLALARDA HIZMET KONUŞULDU, BAŞKAN TUNCER MAHALLE MAHALLE SAHADA  
 
     
   

SEVDA ERDAN KILIÇ`TAN STAJYER AVUKATLAR İÇİN KANUN TEKLİFİ: "STAJYER AVUKATLARI SÖMÜRÜ DÜZENİNDEN KURTARACAK DÜZENLEMELER YAPILMALI"


CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, stajyer avukatlara hakim ve savcı stajyerlerine olduğu gibi devlet tarafından aylık ödenmesine ilişkin kanun teklifi verdi. Stajyer avukat Tugay Çeliktenyıldız`ın intihar ettiğini anımsatan Kılıç, "Stajyer avukatların ölmek yerine yaşamayı tercih etmesini sağlayalım, hayattan koparmayalım, onlara asgari ücret düzeyinde ödeme yapalım. Stajyer avukatları sömürü düzeninden kurtaracak gerçekçi düzenlemeler yapılmalıdır” dedi.

 

Tarih : 15 Haziran 2022 Çarşamba 11:21   Okunma : 558

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, stajyer avukatlara hakim ve savcı stajyerlerine olduğu gibi devlet tarafından aylık ödenmesine ilişkin kanun teklifi verdi. Stajyer avukat Tugay Çeliktenyıldız`ın intihar ettiğini anımsatan Kılıç, "Stajyer avukatların ölmek yerine yaşamayı tercih etmesini sağlayalım, hayattan koparmayalım, onlara asgari ücret düzeyinde ödeme yapalım. Stajyer avukatları sömürü düzeninden kurtaracak gerçekçi düzenlemeler yapılmalıdır” dedi.

CHP İzmir Milletvekili Avukat Sevda Erdan Kılıç, stajyer avukatlarla ilgili TBMM Başkanlığı`na kanun teklifi verdi. Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Kılıç, 11 Haziran 2022`de Resmi Gazete`de yayımlanarak yürürlüğe giren Avukatlık Kanunu ile Türk Borçlar Kanunu`nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunu eleştirdi.

"TÜRKİYE`DE 25 BİN 884 STAJYER AVUKAT VAR"

Türkiye`deki 89 hukuk fakültesinde öğrenci sayısının 85 bine yaklaştığını, her yıl mezun olan 20 bin kişinin 15 bininin de staja başladığını belirten Kılıç, şunları kaydetti:

"Mezun olan kişi, fakültede hukuk eğitimi aldıktan sonra bu alanda profesyonel hayata geçebilmek için, stajın altı ayında adliyede, mahkemelerde çalışmakta, duruşmalara girmekte, dosyaları incelemektedir. Altı ayını da bir avukatın yanında bir avukat gibi çalışarak geçirmektedir. Hem avukatlık bürosu içerisinde hem mahkemede ya da pek çok farklı alanda avukata destek olarak, gündelik işlerin sağlıklı bir süreç içerisinde tamamlanmasını sağlamaktadır ve bunu da çoğu zaman adeta karın tokluğuna yapmaktadır. Türkiye`de şu anda 25 bin 884 stajyer avukat var. Staj sırasında ekonomik olarak zorluk yaşayan, kendisinin ve ailesinin geçimini düşünen avukat adayı staj sırasında mesleğinin gereklerini tam olarak öğrenemeyip, eksik ya da yanlış bilgilerle stajını tamamlayıp iş hayatına atıldığı zaman yargının savunma kısmındaki görevini tam olarak yerine getirmemiş olur. 

"ADALET BAKANLIĞI YARGISAL GELİRİNDEN PAY AYRILMALI"

Her yerde mantar gibi türeyen hukuk fakülteleri ve liyakatsiz kadrolarla zaten mesleğin niteliği ve kalitesi düşmüşken, staj döneminde ücret alamayan, karın tokluğuna ya da 2-3 bin lira gibi komik rakamlarla stajını sürdüren avukat adayları yaşadıkları ekonomik ve gelecek kaygısıyla stajının sonunda yeterli donanıma ulaşamamaktadır. Bunun çözümü Avukatlık Kanunu`na eklenen ‘stajyer avukatın sigortalı bir işte çalışabilmesinin önünü açan madde değil` avukat adaylarının kendilerini nitelikli bir şekilde geliştirebileceği staj ortamını sağlamaktır. Stajyer avukatlar ekonomik ve gelecek kaygısı taşıdıkları için yeterli donanıma ulaşmakta zorlanacaktır, belki de o donanıma hiç ulaşamayacaktır. Bu nedenle; devlet nasıl ki hakim ve savcı stajyerlerine ödeme yapıyorsa, yargının ayrılmaz parçası olan savunmayı temsil eden stajyer avukatlara da ödeme yapması, stajyer avukatların sömürü düzeninden kurtulması için büyük bir önem taşımaktadır. Adalet Bakanlığı yargısal gelirlerden de pay ayırarak, stajyer avukatlara hakim ve savcı stajyerlerine ödediği miktarda aylık olarak ödeme yapmalıdır.”

"STAJYER AVUKATLARI SEFALETTEN KURTARALIM"

Stajyer Avukat Tugay Çeliktenyıldız`ın dün İstanbul`da intihar ettiğini anımsatan CHP`li Kılıç açıklamasını şöyle tamamladı:

"İş bulamayan gençlerimiz, çocuğuna ayakkabı, okul kıyafeti, pantolon, uzaktan eğitim için tablet alamayan babalar intihar ediyor. Banka borcunu, kredi kartı borcunu, senet borcunu, ev taksitini, tüketici taksitini, araba taksitini ödeyemeyen vatandaşlarımız; bebeğine, çocuğuna süt, mama, bir lokma yiyecek alamayan anneler-babalar intihar ediyor. Hele, ‘Çocuğuma pantolon alamıyorsam niye yaşıyorum` diyen babanın feryadı hafızalarımızdan silinmemelidir. Bu yılın mayıs ayına kadar 25 polisimiz intihar etmiştir. Basına, kamuoyuna intihar haberi yansımayan gün yok gibi artık maalesef. Artık bırakın açlığı, yoksulluğu vatandaşların yaşam hakları bile tehlikede. Ekonomik krizi dibine kadar yaşayan insanlar artık açlıkla, yoksullukla mücadele edemediği için yaşamayı değil ölmeyi tercih ediyor. ‘Yolsuzlukla, yasaklarla, yoksullukla (3Y) mücadele` diyerek iktidara gelen, ancak 20 yılda 3Y`nin sahibi olan AKP`nin ülkemizi getirdiği nokta bu maalesef. Asgari ücretin de altında 2 bin liraya, 3 bin liraya çalışmak zorunda mecbur bırakılan veya maaş bile verilmeyen stajyer avukatlar da sefalet içinde yaşamak, aç kalmak yerine ölmeyi tercih ediyor. Meslektaşımın intihar etmesi, bir avukat olarak beni derinden üzmüş ve etkilemiştir. Gelin kanun teklifimi yasalaştırarak, stajyer avukatlarımızı en azından içinde bulundukları bu sefaletten kurtaralım. Onları sömürü düzenine yem ederek intihara sürüklenmeleri yerine yaşamayı tercih etmelerini sağlayalım, onları hayattan koparmayalım.”

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA