29 Mart 2024 Cuma

11:39   YEREL SEÇİMLER İÇİN SON 2 GÜN... SANDIK GÜVENLİĞİNİ 594 BİNE YAKIN PERSONEL SAĞLAYACAK   10:04   VAHAP SEÇER: “1 NİSAN`DAN SONRA DA GÖREVİMİZE DEVAM EDECEĞİZ”   09:23   VAHAP SEÇER, OTOMOTİV ÇALIŞANLARI İLE İFTAR YAPTI   09:20   VAHAP SEÇER`DEN TOROSLAR VE AKDENİZ`DE OTOBÜS TURU   09:10   VAHAP SEÇER, MERSİN İLİ ARI YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİ`Nİ ZİYARET ETTİ   18:09   VAHAP SEÇER, MERSİN ESOB`U ZİYARET ETTİ: “GÖREVE GELDİĞİMİZ GÜNDEN İTİBAREN ESNAFLA İYİ İLİŞKİLER İÇERİSİNDE OLDUK”   16:48   ÖZGÜR ÖZEL, ORTACA`DA: "FESTİVALLERİ, KONSERLERİ YASAKLAYAN, NE YİYECEĞİNE NE GİYECEĞİNE KARIŞAN BU ANLAYIŞA KARŞI GENÇLERİN YANINDA VE ARKASINDAYIZ. BÜTÜN GENÇLERİ SANDIĞA BEKLİYORUZ"   16:48   MEZİTLİ BELEDİYESİ, SAHİL YOLUNDA ÇALIŞMA BAŞLATTI    16:48   MEZİTLİ BELEDİYESİ, SAHİL YOLUNDA ÇALIŞMA BAŞLATTI    16:07   DEM PARTİ EŞ GENEL BAŞKANI TUNCER BAKIRHAN: "KÜRT OLANLAR MECLİS`TE KÜRT HALKI İÇİN MÜCADELE EDENLERDİR"   15:41   YARGITAY`DA BAŞKANLIK SEÇİMİ YEREL SEÇİM SONRASINA KALDI: SEÇİME 1 NİSAN`DA DEVAM EDİLECEK   15:23   ÖĞRENCİLERE "SEÇİM" TATİLİ: 1 NİSAN PAZARTESİ GÜNÜ OKULLAR TATİL   14:25   ÖZGÜR ÖZEL: “YERLİKAYA, SOYLU GİBİ MAKAMIN AĞIRLIĞINI TAŞIYAMAYACAK İŞLER YAPMIYORDU. BU YAPTIKLARI O İMAJINA ÇOK TERS”   13:47   YARGITAY 4. GÜNDE DE BAŞKANINI SEÇEMEDİ   13:37   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, YENİ ÇALIŞMASI İLE SAYA PARK KAVŞAĞI TRAFİĞİ HAT SAYESİNDE RAHATLADI   12:51   VAHAP SEÇER: “VATANDAŞA HİZMET ETMENİN SONUÇLARINI TÜM TÜRKİYE’YE GÖSTERECEĞİZ”   12:40   CHP MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKAN ADAYI TUNCER, HER KOŞULDA GENÇLERİN VE EĞİTİMCİLERİN YANINDA OLACAĞINI VURGULADI   12:36   CHP TOROSLAR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI YILDIZ, YÖRÜK KÜLTÜRÜNÜ VAR ETMEK İÇİN DESTEK İSTEDİ   11:37   YEREL SEÇİMLERE 3 GÜN KALDI... SEÇMEN OYUNU NASIL KULLANACAK?   11:03   TGC: GAZETECİLER SEÇİM SONUÇLARINA ENGELSİZ ULAŞABİLMELİ, İNTERNET KESİNTİSİ OLMAMASI İÇİN ÖNLEM ALINMALI  
 
     
   

HALKEVLERİ, ANKARA DİKMEN`DE 4 KİŞİLİK BİR AİLENİN YAŞAM MALİYETİNİ AÇIKLADI: 14 BİN 431 LİRA


Dikmen Halkevi, ilçedeki yurttaşların açlık ve yoksulluk sınırıyla ilgili “4 kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesinin Dikmen`de maliyeti 7 bin 178 TL, ortalama kira giderleri ve fatura masraflarıyla birlikte barınma maliyeti 7 bin 253 TL. Yani toplamda 14 bin 431 TL” açıklaması yaptı.

 

Tarih : 1 Ekim 2022 Cumartesi 11:11   Okunma : 444

Dikmen Halkevi, ilçedeki yurttaşların açlık ve yoksulluk sınırıyla ilgili “4 kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesinin Dikmen`de maliyeti 7 bin 178 TL, ortalama kira giderleri ve fatura masraflarıyla birlikte barınma maliyeti 7 bin 253 TL. Yani toplamda 14 bin 431 TL” açıklaması yaptı.

Ankara`da Dikmen Halkevi, ilçede yaşayan yurttaşların açlık ve yoksulluk sınırıyla ilgili yapılan araştırma sonuçlarını açıkladı. Halkevleri binasının önünde “Beslenemiyoruz, barınamıyoruz, insanca bir yaşam istiyoruz” pankartı önünde yapılan açıklamayı Halkevleri Dikmen Şube Başkanı Hatice Sapaz okudu. Sapaz, şöyle konuştu:

“Bizler de Dikmen Halkevi olarak bir araştırma yaparak yaşadığımız mahallelerde nasıl yoksullaştığımızı göstermek istedik. Eylül ayının verilerine dayanarak hazırladığımız raporda bir aylık geçim maliyetini hesapladık. Ve gördük ki bir eve iki asgari ücret dahi girse geçinmek neredeyse imkansız.

Çünkü 4 kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesinin Dikmen`de maliyeti 7 bin 178 TL, ortalama kira giderleri ve fatura masraflarıyla birlikte barınma maliyeti 7 bin 253 TL. Yani toplamda 14 bin 431 TL. Bu rakamlar görüldüğü gibi hem asgari ücretin hem de açlık sınırının üstünde.

Kahvaltı malzemelerinde beyaz peynirde yüzde 4,75, zeytinde yüzde 10,78, şekerde yüzde 3,94, yumurtada yüzde 8,75, bal ve reçel ürünlerinde 12,45, kahvaltılık tere yağında yüzde 10,38, çayda ise yüzde 8,25 olarak gerçekleşti. Hazır yoğurtta fiyat artışı yüzde 9, sütte yüzde 3,2 olarak gerçekleşti.

Ekmek ve ekmek ürünleri yüzde 3,26 zamlandı. Makarna ve makarna çeşitlerinde aylık artış oranı yüzde 4,56 olarak hesaplanırken, un ve diğer tahıl ürünlerinde yaşanan aylık artış oranı ise 4,40 olarak gerçekleşti.

“SİVRİBİBER YÜZDE 41 ORANINDA ZAMLANDI”

Sebze grubu içerisinde fiyat artışı en çok yaşanan ürün yüzde 41 ile sivri biber oldu. Domateste aylık artış oranı ise ortalama yüzde 19 olarak gerçekleşti. Kuru soğan fiyatında aylık artış ise yüzde 16,45 olarak gerçekleşti. Patates fiyatlarında yaşanan aylık ortalama artış ise yüzde 23 olarak gerçekleşti.

 “EN ÇOK TAVUK ETİ ARTTI”

Dana etinde bir aylık artış oranı yüzde 1,57 olarak gerçekleşirken, tavuk ve tavuk eti ürünlerinde aylık artış oranları ise yüzde 8,40 olarak gerçekleşti. Taze balık ve balık ürünlerin ise aylık artış oranı yüzde 2,4 oldu. Et ve et ürünleri grubunda aylık en yüksek artış oranı yüzde 8,40 ile tavuk eti grubunda görüldü.

 “AYLIK KİRA ARTIŞI BİN LİRAYI BULDU”

Eylül ayında Dikmen halkının aylık kira maliyet, yüzde 16-17 oranında arttı. Ankara Dikmen semtinde en yoğun yaşanılan mahallelerde geçtiğimiz ay 5 bin 690 TL olan ortalama kira maliyeti, eylül ayı itibariyle ortalama 6 bin 609 TL`ye yükseldi. Aylık kira fiyatlarında ortalama artış 919,5 TL oldu.

Eylül ayı itibariyle 4 kişilik bir ailenin tükettiği elektrik faturası tutarında bir aylık artış oranı yüzde 21,4 oranında olurken, doğalgaz faturasında yüzde 27,7, su faturasında ise yüzde 26`lık artış gerçekleşti. Dikmen`de 4 kişilik bir ailenin asgari fatura ödemeleri Eylül ayında; elektrik faturasında 338 TL, doğalgaz faturası 113 TL ve su faturası ise 193 TL olarak hesaplandı.

Dikmende eylül ayı itibariyle 4 kişilik bir ailenin kira ve fatura maliyetlerinde ödemesi gereken asgari tutar7 bin 253 TL olarak hesaplandı. Görüldüğü gibi her geçen gün yaşam maliyetlerimiz daha da artıyor ve mevcut iktidarın uygulamaya koyduğu ekonomi politikaları bu durumu daha da derinleştiriyor.

Neoliberalizmin altüst ettiği hayatlarımızı geri istiyoruz. Sürdürülebilir ve halkın ihtiyacını karşılamayı önceliğine almış bir tarım politikasının hayata geçirilmesi, kent tarımının uygulamaya konulması halka maliyeti doğrultusunda satış yapacak satış noktalarının kurulması gerekmektedir.

Elektrik, su ve doğalgaz gibi temel barınma ihtiyaçları piyasa ilişkilerinin dışına çıkarılmalı, halk denetimi ve yönetiminde kamulaştırılmalı, önceliği halka hizmet vermek olmalıdır. Kiralarla ilgili yasal düzenlemeler yapılmalı, kira artışına, metrekare fiyatına bulunduğu bölgeye göre üst sınır getirilmelidir.”

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA