24 Ekim 2025 Cuma

09:18   TELE1’E “CASUSLUK” OPERASYONU: MERDAN YANARDAĞ GÖZALTıNDA, İMAMOĞLU VE ÖZKAN’A SORUŞTURMA ŞOKU   09:05   HAMURDAN CESARETE: ENGELSIZ YAŞAM PARKı’NDA SOSYAL KATıLıMıN EN LEZZETLI HALI   15:05   CHP’LI KıŞ: “BIR YANDA MILYAR EUROLUK KAYNAKLAR, DIĞER YANDA SUSUZ KALAN TARLALAR!”   15:04   CAN ATALAY’DAN TBMM BAŞKANı KURTULMUŞ’A ÇAĞRı   15:03   CHP’LI ÖZÇAĞDAŞ, YENIŞEHIR BELEDIYESI’NIN ’ERKEN ÇOCUKLUK GELIŞIMI PROJESI’NI INCELEDI   15:01   VAHAP SEÇER: “BIZIM ADAY GÖSTERDIĞIMIZ BIR ARKADAŞıMıZ ÇANKAYA’DA CUMHURBAŞKANı OLACAK”   14:50   GAZETECI ERCÜMENT AKDENIZ HAKKıNDA TAHLIYE KARARı VERILDI   14:47   ÖZGÜR ÖZEL: “İMAMOĞLU CUMHURBAŞKANı OLDUĞUNDA ILK TALIMATı, ‘CUMHURIYET YURTLARı’Nı BITIRIN’ OLACAK”   14:45   CHP’NIN KURULTAY IPTAL DAVASıNıN BEŞINCI DURUŞMASı YARıN YAPıLACAK   14:44   ABB: MANSUR YAVAŞ’A VERILEN 7 GÜNLÜK SÜRE, MÜLKIYE SORUŞTURMALARıNDA STANDART UYGULAMA   14:42   BULDAN VE SANCAR’DAN EDIRNE VE KANDıRA’DA CEZAEVI ZIYARETI: "DEMIRTAŞ VE YÜKSEKDAĞ’ıN SÜRECE DESTEĞI TAM"   14:40   ALI YERLIKAYA: “ORGANIZE SUÇ ÖRGÜTÜ ÜYELERINE YÖNELIK DÜZENLENEN OPERASYONLARDA 42 ŞÜPHELI YAKALANDı”   11:23   MINIK BILIM İNSANLARı MERCAN’DA GELECEĞI KODLUYOR   10:50   YEREL DEMOKRASIYI KANUNLA SUSTURAMAZSıNıZ!   10:35   CUMHURIYET SOHBETI, ESNAF DIYALOĞU, GÖNÜL KÖPRÜSÜ: BOLTAÇ TARSUS’UN KALBINDE   09:30   DR. MÜZEYYEN ŞEVKIN’DEN TBMM’DE SERT ÇıKıŞ: “VATANDAŞA YENI YÜK GETIRMEYIN!”   22:21   VAHAP SEÇER: “TARıM MILLI MESELEDIR, ÜRETIMIN DEĞERINI BILIYORUZ”   21:27   MERSIN’DE TARıMıN GELECEĞI GÜNEŞLE, GÜBREYLE, NERGISLE AYDıNLANıYOR   21:01   YUMURTALıK’TA AY YıLDıZ COŞKUSU: 21 MAHALLEDE BAYRAKLAR YENILENDI!   16:16   TARSUS BELEDIYESI DR. ÜSTÜN EZER ZEYTIN GEN KORUMA ALANıNDA HASAT BAŞLADı  
 
     
   

SANSÜR YASASI TEKLİFİNDE, ÜÇ YILA KADAR HAPİS CEZASI ÖNGÖREN 29. MADDE KABUL EDİLDİ… ENGİN ALTAY: “TÜRKİYE, DİKTATÖR VE ADAMLARININ YÖNETTİĞİ BİR ÜLKE OLARAK DÜNYADA ANILACAK”


“Sansür Yasası” teklifinin; bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasını öngören, “Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçunu düzenleyen 29. maddesi, TBMM Genel Kurulu`nda AKP ve MHP oylarıyla kabul edildi. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay “Türkiye, diktatör ve adamlarının yönettiği bir ülke olarak dünyada anılacak. Bu yasa iç barışı bozacak. Kutuplaşmayı besleyecek” dedi.

 

Tarih : 13 Ekim 2022 Perşembe 18:20   Okunma : 513

“Sansür Yasası” teklifinin; bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasını öngören, “Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçunu düzenleyen 29. maddesi, TBMM Genel Kurulu`nda AKP ve MHP oylarıyla kabul edildi. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay “Türkiye, diktatör ve adamlarının yönettiği bir ülke olarak dünyada anılacak. Bu yasa iç barışı bozacak. Kutuplaşmayı besleyecek” dedi.

Kamuoyunda “Sansür Yasası” olarak bilinen, internet medyası ve sosyal medya ile ilgili yeni yaptırımlar öngören kanun teklifinin, TBMM Genel Kurulu`ndaki görüşmeleri bugün devam ediyor.

Teklifin; bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası öngören, “Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yaymak” düzenleyen 29. maddesi, AKP ve MHP oylarıyla kabul edildi.

ERHAN USTA: “BU BİR ZULÜM YASASIDIR”

Maddenin kabul edilmesinin ardından İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, şunları söyledi:

“Bu yasa bu korku ve baskı iklimini daha da artıracak. Özellikle 29. maddesi kötü bir maddedir. İktidar grubunu, sağduyuya davet ediyorum, bu maddenin çekilmesi konusunda. 29. madde, kanunlaşması durumunda; bağımsız akademisyenler ENAG, enflasyon rakamları açıklayamayacak. ENAG yetkilileri, tutuklanacaklar üç yıla kadar hapis cezası alacak. Bu bir zulüm yasasıdır.”

MAHİR ÜNAL: “MADDENİN İDDİALARLA UZAKTAN, YAKINDAN İLGİSİ YOKTUR”

AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal ise şöyle konuştu:

“Bunu özellikle ‘kamu barışına karşı suçlar` başlığı altına eklememizin gerekçesi defalarca açıklanmasına rağmen; bilinçli ve kasıtlı bir şekilde, yalan ve gerçek dışı bilgiye kimin karar vereceğini yargı erkine bırakmışken, buradan bu kadar siyasal argüman üretmeyi bir başarı olarak görüyorum. Hazırladığımız kanun maddesinin buradaki iddialarla uzaktan, yakından ilgisi yoktur.”

ENGİN ALTAY: ANAYASANIN VERDİĞİ BİR ÖDEV OLARAK YÜKSEK MAHKEMEYE GÖTÜRECEĞİZ

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, maddenin kabul edilmesinin ardından şu değerlendirmeyi yaptı:

“Uyarılarımız dikkate alınmadı. Ancak bizim bu yasadan dolayı CHP olarak zerre geri adım atacağımızı kimse beklemesin. Bu yasa üç şeye sebep olacak. Bir; yasayı buraya getirenlere bu talimatı veren kimse, Türkiye`de bir nefret objesi olacak. Ve Türkiye, diktatör ve adamlarının yönettiği bir ülke olarak dünyada anılacak. Bu yasa iç barışı bozacak. Kutuplaşmayı besleyecek. Ancak bu yasayı buraya getirenlerin Anayasa Mahkemesi`nin 10 Ağustos 2022`de verdiği şu kararı da bilerek, bir inat uğruna buraya getirmelerini anlamak mümkün değil. Anayasa Mahkemesi`nin bu kararına, bu yasa rahmet okutur. Biz Anayasa Mahkemesi`ne sesleniyoruz: Bu karara rağmen, bu yasanın Resmi Gazete`de yayınladığı günün ertesinde, biz bu yasayı Anayasa`nın verdiği bir ödev olarak yüksek mahkemeye götüreceğiz. Umarım, yüksek mahkeme; size 10 Ağustos kararına dayalı olarak bir hukuk şamarı atarak, TBMM`nin çıkardığı bu maddeyi iptal edecektir. Anayasa Mahkemesi`nde siyasi çoğunluğun olmadığını düşünüyorum. Anayasa Mahkemesi`nin sarayın gölgesinde olmadığına inanmak istiyorum.”

HAKKI SARUHAN OLUÇ: “ANLATAMIYORUZ. DİNLEMİYORSUNUZ”

HDP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç ise şu açıklamayı yaptı:

“Maalesef bir ortak akla ulaşamadık. Anlatamıyoruz. Uluslararası sözleşmelere aykırı, Anayasa Mahkemesi kararlarına aykırı. Bunları dinlemiyorsunuz. Siz bunu seçimler için çıkartıyorsunuz, muhalefetin sesini kesmek için çıkartıyorsunuz. Yurttaşlar gerçekleri konuşmaktan, yalanları, talanları, kirliliği ortaya dökmekten vazgeçmeyecekler. Bazen devletlerin tarihinde, isimler ile anılan yasalar vardır. Sansür Yasası olarak bu yasanın çıkarılmasında çalışmış olanların isimleri de tarihe bu bağlamda geçmiş olacak.”

KABUL EDİLEN MADDE NE İÇERİYOR?

Türk Ceza Kanunu`na eklenen “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yaymak” suçunu düzenleyen madde şöyle:

“Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratma saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır. Failin, suçu gerçek kimliğini gizlemek suretiyle veya bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde, yukarıdaki fıkraya göre verilen ceza yarı oranında artırılır.”

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA