28 Aralık 2025 Pazar

14:55   TOROSLAR’ıN HIZMET GÜCÜ ARTıYOR: ARAÇ FILOSUNA 2 YENI KATKı!   11:59   “USİAD BAŞKANı KıLıÇ: SANAYIDE İŞ BIRLIĞIYLE GÜÇLÜ GELECEK”   09:20   MERSIN’DE ALTYAPı VIZYONU: 2026 YATıRıMLARıYLA DAHA KONFORLU BIR ŞEHIR GELIYOR   21:39   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN SPORA TARIHI DESTEK: 260 KULÜP VE 294 SPORCUYA 20.7 MILYON TL!   17:22   TOROSLAR BELEDIYESI’NDEN REGAIP KANDILI’NDE GÖNÜLLERE DOKUNAN İKRAM: BINLERCE KANDIL SIMIDI VATANDAŞLARLA BULUŞTU   17:15   MERSIN’DEN TÜRKIYE’YE ÖRNEK: BÜYÜKŞEHIR’IN HıYAR FIDESI DESTEĞI HASADA DÖNÜŞTÜ   17:06   CHP GENÇLIK KOLLARı GENEL BAŞKANı AYDıN’DAN KYK BURSUYLA ‘TAVUK DÖNER’ HESABı: 47 TAVUK DÖNER DÜRÜM KAYıP   17:04   CUMHURBAŞKANı ERDOĞAN: SAĞLıK HIZMETLERINDE KARA DÜZEN ÇALıŞAN KIM VARSA GÖZÜNÜN YAŞıNA BAKMıYORUZ   17:02   SURIYE’NIN HUMUS KENTINDE CAMIDE PATLAMA: 5 ÖLÜ, 21 YARALı   14:59   LEYLA ZANA’YA YÖNELIK HAKARETLERE ILIŞKIN 116 ÖRGÜTTEN SUÇ DUYURUSU   14:57   CHP’LI AKDOĞAN, AİHM’IN İMAMOĞLU DOSYASıYLA ILGILI KARARıNı DEĞERLENDIRDI: AİHM, AYM KARARıNA UYMAYANLARıN TÜRKIYE CUMHURIYETI’NI DINGO’NUN AHıRı GIBI YÖNETEMEYECEKLERINI SÖYLÜYOR"   09:20   MERSIN’DE KıRSALA ŞEHIR KONFORU: ESENLI–HEBILLI YOLU YENILENDI   23:29   MERSIN, KADıN SINEMASıNıN BAŞKENTI OLDU: UÇAN SÜPÜRGE FESTIVALI 2. KEZ ŞEHIRDE   21:05   MEZITLI’DE YENI YıL COŞKUSU: DEMOKRASI MEYDANı 5 GÜN BOYUNCA FESTIVAL ALANıNA DÖNÜŞÜYOR   18:21   CHP’DEN 2026 YOL HARITASı: HÜKÜMET PROGRAMı, MITINGLER VE YARGı SÜRECI HAZıRLıKLARı   17:59   CHP SÖZCÜSÜ ZEYNEL EMRE: “KAYYUM AYıBı DERHAL SON BULMALı, TOPLUM SAMIMI ADıM BEKLIYOR”   15:36   MERSIN’DE 30 BINI AŞAN VATANDAŞ MOBIL KUAFÖRLE YENILENDI!   15:29   YENIŞEHIR’DE “DIYABETI TANı, SAĞLıĞıNı KORU” PANELI DÜZENLENDI   15:27   BAŞKAN BOLTAÇ AKGEDIK ANASıNıFı’Nı ZIYARET ETTI   15:25   TOROSLAR ZABıTASı YENI YıL ÖNCESI DENETIMLERINI ARTıRDı  
 
     
   

SOMA DAVASI AVUKATI ARAN, BARTIN`DAKİ İLK İNCELEMEYİ YAPTI: "BURADA DAHA VAHİM BİR TABLO VAR, BURASI BİR DEVLET İŞLETMESİ"


Soma`da 9 yıl önce yaşanan faciada madencilerin avukatlığını yapan Sercan Aran, Bartın`daki kaza yerinde inceleme yaptı. Soma ile Bartın`daki faciaları karşılaştıran avukat Aran, “Burada daha vahim bir tablo var, burası bir devlet işletmesi. Taşerona verilmemiş. Doğrudan kamu eliyle yürütülen bir müessese, ancak baktığımızda tam özel işletme mantığı ile yürütülen bir müessese” dedi.  

 

Tarih : 16 Ekim 2022 Pazar 13:13   Okunma : 597

Haber: TAMER ARDA ERŞİN- Kamera: ÜNAL AYDIN

Soma`da 9 yıl önce yaşanan faciada madencilerin avukatlığını yapan Sercan Aran, Bartın`daki kaza yerinde inceleme yaptı. Soma ile Bartın`daki faciaları karşılaştıran avukat Aran, “Burada daha vahim bir tablo var, burası bir devlet işletmesi. Taşerona verilmemiş. Doğrudan kamu eliyle yürütülen bir müessese, ancak baktığımızda tam özel işletme mantığı ile yürütülen bir müessese” dedi.  

Manisa`nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2013 tarihindeki maden faciasının ardından, hayatını kaybeden madenci ailelerinin avukatı olan Sercan Aran, Bartın`da 41 madencinin ölümüyle sonuçlanan patlamayla ilgili dosyada da ailelerinin yanında oldu. Aran, dün geldiği Bartın`da maden sahasında incelemelerde bulundu ve faciaya ilişkin soruşturmayla ilgili savcılıktan bilgi almaya çalıştı.

“GRİZU EN KÜÇÜK BİR KIVILCIMDA PATLAYAN BİR GAZDIR. 4,5`İN ALTINDA İSE CİDDİ BİR ATEŞİN ORTAYA ÇIKMASI GEREKİR”

Aran, Soma ve Bartın`daki facianın ortak özelliklerini ANKA Haber Ajansı`na anlattı. Aran, şunları söyledi:

“Burada aslında olaya baktığımızda Soma ile çok fazla benzerlik gösteriyor. Bu durum maalesef, çok bir zaman olmamasına rağmen, Soma`dan bugüne değin çok fazla iş güvenliği ve işçi sağlığı açısından maalesef hiçbir şeyin değişmediğini gözler önüne seriyor. Bu yorumu nasıl yapabiliyoruz? Olayın oluş şeklinin grizu olarak ifade ediliyor. Yine dün sahada görüştüğümüz işçiler, kaza olduğunda grizunun 1,7 ölçüldüğünü ifade ediyorlar. Grizu yani metan 4,5 ile 14 seviyesi arasında en küçük bir kıvılcımda patlayan bir gazdır. 4,5`in altında ise ciddi bir ateşin ortaya çıkması gerekir. 1,7 doğru bir seviye ise, bu ölçüm cihazları doğru veri ölçüyorsa şayet bu durumlardan bahsediyoruz. Bu halde ciddi bir yangının orada ortaya çıkması gerekir. Ya da metan gazının ciddi bir yoğunluğunun olması gerekir. Buna dair savcılık herhangi bir açıklama yapmadığı için ya da TKİ, TTK ya da sendika herhangi bir açıklama yapmadığı için herhangi bir doğru yorumlayabileceğimiz veri maalesef yok.

“SOMA İLE KIYASLADIĞIMIZDA BURADA DA BİR ÜRETİM ZORLAMASI İLE KARŞI KARŞIYA OLDUĞUMUZU SÖYLEYEBİLİRİM”

Sayıştay raporuna baktığımızda, eski 300 kotta yoğun drenaj ve metanın olduğunu, buradaki çalışma risklerinin olumsuz olabileceğini ifade ediyor. Yine rapor personel sayısının azlığından bahsediyor. Alev sızdırmaz malzemelerin eksik olduğundan bahsediyor. Soma`da da benzer bir durumla karşı karşıyaydık. Alev sızdırmaz malzemeler yoktu, personel sayısı yetersizdi ve bunun bir sonucu olarak da üretim zorlaması vardı. Yani Soma ile kıyasladığımızda burada da bir üretim zorlaması ile karşı karşıya olduğumuzu söyleyebilirim.

“ARAŞTIRMA YAPILMASINI CHP`Lİ VEKİLLER SÖYLEMİŞ”

Az işçi ile çok fazla kömür çıkarma hırsıyla, gerekli önlemler de göz ardı edilerek bir çalışma düzeni oluşturulmuş. CHP`li vekiller tarafından buraya dair araştırma yapılmasına dair, Soma`da da olduğu gibi, söz söylenmiş.”

“DURUM SOMA`DAN VAHİM”

Aran, Soma`daki katliamın yaşandığı madenin özel işletme olduğunu ve Soma`ya göre Bartın`daki durumun daha vahim olduğunu kaydederek, “Burada daha vahim bir tablo var, burası bir devlet işletmesi. Taşerona verilmemiş. Doğrudan kamu eliyle yürütülen bir müessese, ancak baktığımızda tam özel işletme mantığı ile yürütülen bir müessese. Siz alev sızdırmaz malzeme kullanmazsanız, personel sayısın yetersiz olduğu Sayıştay raporu ile size bildirilmesine rağmen personel sayısını artırmayıp, aksine azaltırsanız, yıllar içerisinde aldığımız veriler, bunların azalmış olması ve eksi 300 kotta çalışma düzenine dair işçi sağlığı ve iş güvenliği açısından herhangi bir şey yapmazsanız, böyle bir durumun ortaya çıkması kaçınılmaz sona götüren bir şey” diye konuştu.

“1,7 SON ÖLÇÜM DOĞRU İSE PATLAMA OLDUĞU SÖYLENİYOR”

Aran, Bartın`daki yangına ilişkin şu soruları gündeme getirdi:

“Toplanması gereken deliller toplandı mı? İçeride sensörler vardır. Hayatını kaybeden ya da yaralı kurtulan işçilerin gaz maskeleri, el sensörleri vardır. Ya da başkaca teknik cihazları varsa, bunların hepsinin toplanması lazım ki bu sensörler ya da ferdi oksijen maskeleri çalışıyor muydu, çalışmıyor muydu? Bu sensörler doğru veri veriyor muydu, vermiyor muydu? Bu sensörlerin alarm seviyeleri nereye ayarlanmıştı, bunları görebilelim. Soma`da normal şartlarda metan gazı bağlamında alarm seviyelerinin 1-1,5 arasında olması gerekirken, alarm seviyelerinin yükseltildiği durumla karşı karşıyaydık. Burada 1,5`ün üzerinde görüştüğümüz işçiler sistemin alarm verdiğini yani tehlike var, elektriği kes. 1,5 seviyesinde elektriği otomatik olarak devre dışı bırakması lazım. Ancak 1,7`de son ölçüm doğru veri ise patlama olduğu söyleniyor. Peki bu durumu nasıl yorumlamalı ve algılamalıyız. 1,5`te elektrik kesildi mi? Bunların araştırılması lazım.”

Aran, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan`ın dün savcılarla görüşemediğini kaydederek, “Savcıların görev yerinde olmamasını ya da bilgi vermemelerini… Ne gibi deliller toplanıyor. Maalesef bilemiyoruz. Eğer deliller toplanmazsa yine adaletsiz bir durum ortaya çıkacaktır” dedi.

ANKARA POLİSİ ÇIKIŞINA İZİN VERMEDİ, ARACI BAĞLADI

Sercan Aran`ın aracı dün Ankara çıkışında durdurulmuş, önce GBT yapılacağı söylenmiş daha sonra cam filmi nedeniyle aracı parka çekilmişti. Cezayı ödeyip aracını alan avukat Aran, öğleden sonra Amasra`ya hareket etmişti.

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA