Haber: ABDULLAH ÇELEBİ-Kamera: KERİM UĞUR
Sağlık Bakanlığı`nın, randevu bulamayan hastalar için Merkezi Hasta Randevu Sistemi`nde (MHRS) ek randevu uygulamasına İzmir`den tepki geldi. Ek randevularla bir hekimin günlük hasta sayısının 20`nin üzerine çıktığını belirten Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol, "Hekimle hasta karşı karşıya geliyor. Sağlıkta şiddet vakalarının önümüzdeki günlerde artması muhtemeldir. Bu, son bir iki aydır yapılan ücret düzenlemeleri ile `Ben sizin paranızı veririm ama istediğim gibi çalıştırırım` anlamına geliyor" dedi.
Merkezi İzmir`de bulunan Birlik Sağlık Sen`in Genel Başkanı Ahmet Doğruyol, Sağlık Bakanlığı`nın ekim ayından itibaren uygulamaya koyduğu ek randevu sisteminin sağlık çalışanlarının iş yükünün yanı sıra şiddet vakalarını da artıracağını söyledi.
"HİZMET VEREMEZ DURUMA GELİYORLAR"
ANKA Haber Ajansı`na konuşan Doğruyol, hastaların artık saatler dolu olsa da Merkezi Hasta Randevu Sistemi`nden randevu alabildiklerini belirterek şunları söyledi:
"Son zamanlarda MHRS`den randevu alamayan hastaların sayısı artmıştı. Hekim arkadaşlarımızın ücretlerinde kısmen bir düzeltme yapıldı. Bunun ardından randevu sayısı eylülde 17, ekimde 18, kasım itibariyle de 20`ye çıkarıldı. Randevu sayısı ile ilgili bazı branşlardaki hekimlerin zamana ihtiyacı var. Mesela diş hekimi arkadaşların zamana ihtiyacı var. Çekim oluyor, dolgu oluyor, çene cerrahı oluyor. Psikiyatri uzmanlarının da zamana ihtiyacı var. Bunlara illaki 5 dakikada bir hasta bakacaksınız gibi bir sınırlama olursa bu arkadaşlar hizmeti veremez duruma geliyor. Sağlık Bakanlığı MHRS`den randevu alamayan vatandaşlar için ek randevu sistemi diye bir yöntem geliştirdi. Ek randevu sisteminde örneğin 20 hasta randevuluysa bunun haricinde 182`yi arayan vatandaşa `Saat 1-2 arası gidebilirsiniz` diye ifade kullanılıyor. Bu ifade ile beraber yerine göre 2-3 hastaya aynı saatte randevu veriliyor. Vatandaşlar aynı saatte gittiğinde hekimin başına dikiliyor `Bizim randevumuz var` diye. Maalesef MHRS`den randevu sistemindeki arkadaşlar da bunun ek randevu olduğunu, yerine göre muayene edilemeyebileceğini ifade etmiyorlar. Bundan dolayı hekimle hasta karşı karşıya geliyor. Son yıllardaki en büyük sıkıntılarımızdan biri sağlıkta şiddet. Sağlıkta şiddet vakalarının önümüzdeki günlerde artması muhtemeldir."
"BİR KOLTUĞA ÜÇ HASTA OTURTACAK DEĞİLLER"
Sağlık Bakanlığı`na çözüm için çağrı yapan Ahmet Doğruyol şöyle devam etti:
"Ek randevu verilirken vatandaşın aydınlatılması, hekimin branşına göre ek randevu verilmesi gerekiyor. Diş hekimini düşünün, aynı anda 3 hasta birden. Bir diş hekimliği koltuğu var. Üç hastayı aynı koltuğa oturtacak değil hekim. Bunanla ilgili çözüm bulunması lazım. Vatandaş ile hasta karşı karşıya geliyor. Hükümet açısından baktığınızda önemli olan vatandaşı rahatlatmak ve muayene etmek ama bu işler bu şekilde maalesef yürümüyor. Bu şuraya geliyor. Son bir iki aydır yapılan ücret düzenlemeleri ile `Ben sizin paranızı veririm ama istediğim gibi çalıştırırım` gibi bir havaya bürünüyor. Bu doğru bir yöntem değil. Hekimler de sağlık çalışanları da bu ülkenin vatandaşı. Daha sağlıklı bir şekilde vatandaşın hizmet almasını, hekim arkadaşların da haklarının korunmasının doğru olacağını düşünüyoruz."