21 Aralık 2025 Pazar

09:35   TÖMÜK’TE YERLI MALı HAFTASı: KADıN EMEĞI VE YÖRESEL LEZZETLER BÜYÜKŞEHIR’LE HAYAT BULDU   06:27   SANAT VE HAFıZA BULUŞTU: “KONUŞAN MEKTUPLAR” MERSIN’DE İZLEYICIYLE   17:10   MERSIN’DE KADıNLARıN HIKÂYELERI PERDEDE: 28. UÇAN SÜPÜRGE FESTIVALI BAŞLADı   15:58   “SILIVRI’DEN EDIRNE’YE: İMAMOĞLU’NUN MEKTUBU MILLET İRADESINI AYAĞA KALDıRDı”   15:45   CHP’DEN İSTANBUL ÇıKıŞı: “İMAMOĞLU’NA ENGEL, DEMOKRASIYE DARBE”   15:15   “39 BIN LIRANıN ALTı SEFALET: İŞÇISIZ MASA MEŞRU DEĞIL”   13:16   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN ÜNIVERSITELILERE GELECEK VIZYONU: ‘KAMPÜS MERSIN’ VE ‘GARAJ MERSIN’ TANıTıLDı   10:10   “İSTANBUL’UN SEÇILMIŞ LIDERI ÖZGÜR OLMALı”   22:55   “MERSIN’DE KARDEŞLIK DERSI: SEÇER’DEN BIRLIK VE BERABERLIK VURGUSU”   17:37   KKTC CUMHURBAŞKANı ERSIN TATAR’DAN TOROSLAR’A TARIHI ZIYARET: “KARDEŞLIK BAĞıMıZ SARSıLMAZ”   16:55   ALI BOZAN’DAN SERT ÇıKıŞ: “HASTA MAHPUSLARA ZULMÜ DURDURUN!”   16:38   “TAT GıDA’DAN GELECEĞE GÜÇLÜ VIZYON: VEYSEL MEMIŞ’TEN SÜRDÜRÜLEBILIRLIKTE LIDERLIK MESAJı”   14:35   “MERSIN’DE EMEKÇILERIN SıCAK DURAĞı: BÜYÜKŞEHIR’DEN GÜNE ÇORBAYLA BAŞLANGıÇ”   14:21   BIRLEŞIK KAMU-İŞ’E BAĞLı SENDIKALAR, BUGÜN IŞ BıRAKTı; MECLIS ÖNÜNDEKI AÇıKLAMAYA POLIS IZIN VERMEDI...    10:09   MERSIN’DE FASL-ı KONSER: TÜRK SANAT MÜZIĞI’NIN İHTIŞAMı BÜYÜKŞEHIR’DE YANKıLANDı   17:50   ÖZGÜR ÖZEL: “ERDOĞAN TÜRKIYE’YE 10 YıL KAYBETTIRMIŞTIR. HAVA SAVUNMASıNDA BÜYÜK BIR ZAFIYET YARATMıŞTıR”   15:44   RTÜK, “JASMINE” DIZISI NEDENIYLE HBO MAX’E EN ÜST SıNıRDAN PARA CEZASı VE KATALOGDAN ÇıKARMA YAPTıRıMı UYGULADı   14:40   ÖZGÜR ÖZEL BRÜKSEL’DE… “OTORITERLERI DESTEKLERSENIZ BIZIM GIBI BÜTÜN SOL IÇIN YENI BIR RÜZGÂR YARATACAK BIR PARTIYI BIR BAŞıNA BıRAKMıŞ OLURSUNUZ”   12:39   KATAR BAŞBAKANı AL SANI: İSRAIL’IN ATEŞKES IHLALLERI TÜM GAZZE SÜRECINI TEHLIKEYE ATıYOR   12:37   KARA HARP OKULU MEZUNIYETINDE KıLıÇLı YEMIN EDEN TEĞMENE “EMRE ITAATSIZLIK”TEN VERILEN DISIPLIN CEZASı HUKUKA UYGUN BULUNDU  
 
     
   

MURAT BAKAN: LİMAN VATANDIR, VATANLARIN SATILMASINA HAYIR


CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, özelleştirilen limanların işletme sürelerinin 49 yıla kadar uzatılmasını eleştirerek, "Liman meselesi, milli meseledir. Sadece bizim için değil, tüm dünya için milli meseledir. Liman huduttur. Liman, en önemli stratejik altyapıdır. Liman, dış egemenliğin en önemli unsurudur. Zerre vatan sevginiz varsa kamu işletecek, devlet işletecek; olmuyorsa milli sermayeli şirketlerinize işleteceksiniz kendi limanlarınızı. Ona buna peşkeş çekmeyeceksiniz. Liman vatandır, vatanların satılmasına hayır” dedi.

 

Tarih : 23 Aralık 2022 Cuma 11:13   Okunma : 572

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, özelleştirilen limanların işletme sürelerinin 49 yıla kadar uzatılmasını eleştirerek, "Liman meselesi, milli meseledir. Sadece bizim için değil, tüm dünya için milli meseledir. Liman huduttur. Liman, en önemli stratejik altyapıdır. Liman, dış egemenliğin en önemli unsurudur. Zerre vatan sevginiz varsa kamu işletecek, devlet işletecek; olmuyorsa milli sermayeli şirketlerinize işleteceksiniz kendi limanlarınızı. Ona buna peşkeş çekmeyeceksiniz. Liman vatandır, vatanların satılmasına hayır” dedi.

Özelleştirilen limanların işletme sürelerinin 49 yıla kadar uzatılmasını da içeren Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, TBMM Genel Kurulu`nda dün kabul edildi. Genel Kurul`daki görüşmeler sırasında söz alan Murat Bakan, dünyada küresel egemenlik savaşlarında en çok limanların yer tuttuğunu, sadece ticari değil askeri alanda da limanların çok önemli olduğunu belirtti.

"Liman meselesi, milli meseledir. Sadece bizim için değil, tüm dünya için milli meseledir. Liman huduttur. Liman, en önemli stratejik altyapıdır. Liman, dış egemenliğin en önemli unsurudur. Zerre vatan sevginiz varsa kamu işletecek, devlet işletecek; olmuyorsa milli sermayeli şirketlerinize işleteceksiniz kendi limanlarınızı. Ona buna peşkeş çekmeyeceksiniz. Liman vatandır, vatanların satılmasına hayır” diyen Murat Bakan, şunları söyledi:

“AMERİKA`DA KONGRE ONAYLIYOR, YUNANİSTAN`DA PARLAMENTO ONAYLIYOR; BİZDEKİ GİBİ İHALEYİ YAPIYORSUN, BİTMİYOR”

“İngiltere`de, Daily Mail Gazetesi`nde yayınlanan yakın tarihli bir görüş yazısında, eski İngiliz Savunma ve Uluslararası Ticaret Bakanı Dr Liam Fox ve eski ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert McFarlane, Çin`in şu anda dünya çapında 96 limana sahip olduğunu kaydediyor ve ‘Bu limanlarda tek bir asker, tek bir gemi ve hiçbir silah olmadan dünyadaki hâkimiyetini limanlar üzerinden sağlıyor Çin` diyor. ABD`de durum nasıl? Orada da limanların satışı ABD Kongresi`nde onaylanıyor. Amerika Birleşik Devletleri`nde 6 tane limana sahip olan bir İngiliz şirketini, Dubai Ports World şirketi satın alıyor. Amerika Kongresi`nde, ciddi tartışmalardan sonra o sözleşmeyi iptal ettiler. Yunanistan, 2016`da Pire Limanı`nı Çin`e sattı. Yunanistan`da inanılmaz tartışmalar, grevler oldu. Olaylı bir oylamayla zoraki Meclis`ten geçirdiler, Çin`e sattılar. Arkasından Amerika Birleşik Devletleri, Pire Limanı Çin`e satılınca Dedeağaç ve Kavala limanlarına yatırım yapma kararı aldı. Amerika`da Kongre onaylıyor, Yunanistan`da parlamento onaylıyor; bizdeki gibi ihaleyi yapıyorsun, bitmiyor. Çünkü bunu milli mesele, ulusal güvenlik meselesi olarak görüyor dünya. Çok yakın zamanda Birleşik Arap Emirlikleri`nde Çin, Abu Dabi`ye 80 kilometre mesafede yine bir liman yatırımı yaptı. ‘Liman yatırımına askeri tesis yapıyor` diye Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Arap Emirlikleri`ne baskı yaptı, liman yatırımını durdurdu. Yani ‘liman` dediğimiz şey, dünya ekonomisi için dünyadaki egemen güçlerin savaşı noktasında en önemli unsurlardan bir tanesi."

"KENDİ LİMANINIZI KONTROL EDEMİYORSUNUZ"

Çin`in liman yatırımlarını anlatan Murat Bakan, şöyle devam etti:

"Uluslararası güç olmaktan, bölgesel güç olmaktan, küresel güç olmaktan bahsediyorsanız önce kendi limanınızı kendiniz işleteceksiniz ya da ulusal sermayeli bir şirketinize işlettireceksiniz. Eğer uluslararası bir yatırımcı geliyorsa da o limanın sözleşmesi sizin parlamentonuzda onaylanacak. Eğer siz bunu yapamıyorsanız kendi limanınızı kontrol edemiyorsunuz. Amerika`yı yeniden keşfetmeye gerek yok. Rotterdam modeli var dünyada; iskele iskele satıyor, limanın tamamını bir kişiye satmıyor. Orada fiyatları da belirliyor; alt rakam, üstü rakam, en yüksek kâr marjını sağlıyor ve onun üzerinden cirodan pay alıyor. Aynı yöntem bizim limanlarda da uygulanabilir. Mersin Limanı gibi yapamazsınız. Mersin Limanı`nı sattınız 800 milyon dolara, ilk yatırım bedeli dahil. Mersin Limanı`nı alanlar, 12 sonra yüzde 39`unu 800 milyon dolara sattılar Avustralyalı şirkete. Yani İzmir`deki limanların 4 katı, 5 katı, monopol şeklinde para kestiler; o parayı yığınla yığdılar, 10 sene işlettiler, 10 sene sonra 800 milyon doları ceplerine koydular, gittiler."

"LİMAN VATANDIR, VATANLARIN SATILMASINA HAYIR"

Murat Bakan, limanların işletme sürelerinin uzatılmasına tepki göstererek sözlerini şöyle tamamladı:

"Türkiye`nin yapması gereken, bırakın imtiyaz sözleşmelerinin süresini uzatmayı, eğer zerre vatan sevginiz varsa, zerre milliyetçiyseniz, zerre vatanseverseniz önce bu imtiyaz sözleşmelerinin süresinin dolmasını bekleyeceksiniz; arkasından kamu işletecek, devlet işletecek, olmuyorsa milli sermayeli şirketlerinize işleteceksiniz kendi limanlarınızı. Ona buna peşkeş çekmeyeceksiniz, uluslararası sermayeye peşkeş çekmeyeceksiniz. Oyumuzun rengi için söz aldık, oyumuzun rengini söyleyelim: OHAL Komisyonu`nun devamına hayır, sendikalarla ilgili düzenlemeye hayır, korsan bütçeye de hayır. Liman vatandır, vatanların satılmasına hayır.”

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA