12 Eylül 2026 Cumartesi

17:12   EĞITIM SEN MEB ÖNÜNDEN SESLENDI: "BILIMSEL VE LAIK EĞITIM ILKELERIYLE ÇELIŞEN MÜFREDAT UYGULAMASıNA SON VERILMELI"   17:11   CUMHURBAŞKANı ERDOĞAN: "MUHALEFETIN NE DEDIĞIYLE, NE YAPTıĞıYLA ILGILENMIYORUZ"   15:07   ASU KAYA: "CEREN DAMAR ŞENEL’IN AILESININ HAKLı VE MAKUL ADALET ARAYıŞıNıN YANıNDAYıZ"   15:06   CUMHURBAŞKANı ERDOĞAN’ıN SEÇIM AÇıKLAMASı... MÜSAVAT DERVIŞOĞLU: "SEÇIMI TEHLIKE GÖRÜYOR"   14:42   İMAMOĞLU, IKI KEZ BERAAT ETTIĞI "HAKARET" DAVASıNDAN 2 YıL 1 AY HAPIS CEZASı ALDı: "BENIM ADıMA KARAR VERECEK HIÇBIR MAHKEME YOKTUR"   14:42   ÖZGÜR ÖZEL’DEN ERDOĞAN’A: "MILLETIN UMUDU OLAN SEÇIM ATLATıLMAZ"   11:30   ERDEMLI’DE OKUL ALıŞVERIŞI YAPACAK VELILER DIKKAT! ZABıTADAN KıRTASIYELERE ŞOK DENETIM   11:20   SıCAK HAVADA MEYDANA TOPLANDıLAR: MERSIN’DE KıRSAL MAHALLE BIR GECEDE OYUN ALANıNA DÖNÜŞTÜ!   11:10   MINIKLERIN OKUL HEYECANıNA RENKLI BAŞLANGıÇ! MERSIN’DE UYUM HAFTASı KARNAVALA DÖNÜŞTÜ   10:49   ÜNIVERSITEDEKI SKANDAL DAVADA BERAAT KARARıNA SERT TEPKI: HSK VE BAKANLıĞA ÇAĞRı!   09:25   ÇIFTÇININ BORÇ YÜKÜ 1,5 TRILYON LIRAYA DAYANDı! REKOLTE ARTıŞı DA YARAYA MERHEM OLMADı: 20 YıLDA 230 KATLıK ARTıŞ   09:15   MINIKLER HEM ÖĞRENIYOR HEM HAZıRLANıYOR: SILIFKE ÇOCUK KAMPÜSÜ’NDE HAYAT KURTARAN PROJE!   08:43   İSTANBUL SIYASETINDE SıCAK GELIŞME! CHP’LI 3 MECLIS ÜYESI AK PARTI’YE KATıLDı   08:35   İL MILLÎ EĞITIM’DE PERSONEL DAKIKALAR İÇINDE TAHLIYE EDILDI   01:05   ’E-TICARETTE DEVRIM NITELIĞINDE ADıM: KADıN KOOPERATIFLERINE 5 YıL BOYUNCA SıFıRA YAKıN KOMISYON VE TAM DIJITAL PAZARLAMA DESTEĞI’   01:04   BAŞKAN VAHAP SEÇER’DEN İŞ DÜNYASıNA NET MESAJ: ’MERSIN’DE SIVIL TOPLUMLA İSTIŞARE KARANLıKTA BIR EL FENERIDIR’   16:10   MEZITLI ZABıTASı’NDAN YENI EĞITIM ÖĞRETIM YıLı ÖNCESI KıRTASIYELERDE DENETIM   16:08   KONYA’DA MAHMUT TANAL’A DERT YANAN EMEKLI: “24 BIN 700 LIRA EMEKLI MAAŞı 4 GÜN YETIYOR”   16:07   GÖKHAN GÜNAYDıN: "MEHMET ŞIMŞEK, HER DÖRT EKMEĞIMIZDEN ÜÇÜNÜ ÇALAN SEN VE SENIN AĞABABALARıNDıR"   16:06   ÜCRETLI ÖĞRETMENLER DAYANıŞMA DERNEĞI MEB ÖNÜNDEN SESLENDI: "15-20 SENE ÇALıŞTıK, EMEKLI BILE OLAMADıK"  
 
     
 
 
image

Okunma : 4196  Tarih : 6.05.2026  E-Mail : bilgi@mersinerji.com

 
Salim DOĞAN

SOSYAL YAŞAM, ADALET, AKIL, BİLİM ve DİN

SOSYAL YAŞAM, ADALET, AKIL, BİLİM ve DİN

Canlıların ortak özelliği doğar, yaşar ve ölürler. Evrendeki varlıkların kendilerine özgü enerjileri vardır. Ben bu enerjileri iki kategoride ele almak istiyorum. Birincisi statik enerji; cansız cisimlerin enerjileri cismin yapısı, bileşenleri ve kütlesiyle doğrudan ilgilidir. Gök cisimleri cansızdır ancak bu cisimlerin kendi özelliklerine göre enerjileri vardır bu enerji kozmik enerji olarak betimlemektedir. İkincisi dinamik enerji; bu enerji fiziksel enerji, kimyasal enerji, biyolojik enerji olarak tanımlanmaktadır. Enerjilerin birbiriyle ilişki içerisinde ve bir birini tetikleyen bir karakteri vardır. Doğadaki en zor iş bu enerjileri yönetmektir. İşte bu enerjiler akılla, adaletle, bilimle ve din ile yönetilmek istenmektedir.

Sosyal yaşamın adalet, akıl ve bilimle buluşması huzur, güven, sevgi ve hoşgörüyü getirir. İnsanlar birbirlerine muhtaçtır. O nedenle ortak yaşamın kuralları vardır. Bu kurallar insan ilgi, ihtiyaçlarına ve günün gereğine göre değişim gösterebilir. Kurallara uymak sosyal yaşamın vazgeçilmezi olmalıdır. Binlerce yıldır biriken toplumsal istençler güncelleştirilerek yasalar olarak içselleştirilip uygulanmalıdır. Ancak bu talepler toplumu ayrıştıracak, toplumdaki etnik, inanç faylarını aktifleştirecek etkide olmamalıdır. Ulus devletler emperyalizme karşı en sağlam kalelerdir. O nedenle üniter yapıya sahip ulus devletler sağlam yapılıdır. Bu tür devletleri yıkmak kolay değildir. Ancak iç cephede bir gedik açılıp genişletildiğinde oradan sızan emperyalizm başarılı olmaktadır.

Türkiye Cumhuriyeti Ulusal Kurtuluş Savaşıyla emperyalizmi yenen bir devlettir. O nedenle Amerikan emperyalizmi Türkiye ile ilişkilerinde son derece temkinli yaklaşmaktadır. Elinde etnik kimlikleri indüklemekten başka bir silah bulunmamaktadır. Bu koz İran savaşıyla kadük olmuştur. Büyük Ortadoğu Projesi kapsamında dört devlet topraklarında bulunan Kürtlerin üzerinden İsrail’in sinsi amaçlarına ulaşması olanaksız bir duruma gelmiştir. Bölgedeki Kürtler bu oyunu bozmuştur. Amerika’nın verdiği silahları İran’a karşı kullanmamışlardır. Kuzey Irak’ta Amerika ve İsrail’in desteğiyle ayakta duran bir aşiret yapılanması var. Bu yapı Kürtleri temsil etmemektedir. Suriye’de İran savaşına endekslenmiş PYD, YPG Terör örgütleri bir belirsizlik içerisindedir. Amerika Kürtlere verdiği desteği çekmiştir, daha doğrusu terör örgütlerini kullanıp sonrada ortaya bırakmıştır.

Mareşal Fevzi Çakmak cemaatler ve tarikatlar haçlıların Anadolu’da kurdukları ileri karakollar söylemi bu gün yaşanan olaylara ışık tutmaktadır. İsrail devletinin stratejisini açıklayan raporda Odet Yinon’un yazdığı makalede Ortadoğu ülkelerinin bölünme stratejisini ayrıntılı olarak açıklamaktadır. Bu raporda Kürt, Şii, Sünni gurupların nasıl çatıştırılacağı ile ilgili ayrıntılar yazmaktadır. Ayrıca Siyonizm’in 22 Maddelik ilkesinde bir milletin, bir devletin, bir kültürün nasıl aşağılanacağı, değerlerinin nasıl yozlaştırılacağı, haysiyetinin, onurunun, şerefinin nasıl ayaklar altına alınacağı, kurumların nasıl yozlaştırılacağı, ordusunun, yargısının ekonomisinin nasıl çökertileceği madde madde yazılmıştır.

 Devletler akıl ve bilimle yönetildiğinde bağımsızlığını koruyabilir. Aksi durumda parçalanarak yok olurlar. Türkiye Cumhuriyeti terör örgütlerine kırk yıldır harcadığı para trilyonlarca dolar olmuştur. Bu para Türkiye’yi yıkıp yeniden inşa edecek kadar çoktur. Onca emek, para toplum enerjisi boşa gitmiştir. Emperyalizmin boş vaatlerine aldanan terör örgütleri, tarikatlar ve cemaatler millete ihanet etmişlerdir. Toplumun bilinçlenmesi kendisini koruması açısından önemlidir. Örgün ve yaygın eğitim kurumlarında yurttaşlık dersleri zorunlu olarak verilmeli. Bu kurslara katılım zorunlu olmalıdır. Yurttaşlık bilgisi sertifikası olmayanlar bir devlet kurumunda çalıştırılmamalı, oy kullanmamalı. Çünkü eğitim düzeyi düşük insanları yönetmek çok kolay olmaktadır. Otoriter ve totaliter yönetimler bilinçli yurttaş istemezler. En tehlikeli insan cahil bırakılmış insan topluluklarıdır. Otokratik bir yönetimde bu insanlar içinde yaşadığı toplumun aydınlarına karşı davranışı görev saymaktadır. Bu insanlar kötü niyetli kişiler, gruplar tarafından kullanılmaktadır. Yalan söylemekte, iftira atmaktadır. “En büyük savaş cehaletle yapılan savaştır” diyen Mustafa Kemal Atatürk’e saygıyla minnetle..

Salim DOĞAN

6 Mayıs 2026

 




 
  YAZARIN ARŞİVİ
 
 
 
  YORUMLAR
 
 
  YORUM YAZIN
 
Adınız Soyadınız :

Yorumunuz :

Güvenlik Kodu : Güvenlik Kodu
Kod :

 



  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA