19 Haziran 2026 Cuma

14:52   ASU KAYA: KURULTAY DELEGELERININ TERCIHLERINI, UCUZ DARBE GIRIŞIMLERIYLE TASFIYE EDEMEZSINIZ   14:50   ZEYDAN KARALAR’DAN ANıL TANBUROĞLU’NUN GÖREVDEN ALıNMASıNA TEPKI   14:49   İBB KÜLTÜR A.Ş. GENEL MÜDÜR YARDıMCıSı ERHAN KARAAL KAÇıRıLDı   14:47   İBB DAVASı’NDA 53’ÜNCÜ GÜN... EKREM İMAMOĞLU: “BU ÜLKEDE NAMUSLU INSANLAR, NAMUSSUZLAR KADAR DEĞIL; ONLARDAN BIN KAT DAHA CESUR OLMAK ZORUNDADıR”   13:20   CHP MUĞLA İL KADıN KOLLARı BAŞKANı GENÇOĞLU’NDAN ASU KAYA’NıN GÖREVDEN ALıNMASıNA TEPKI   13:20   AZIZ İHSAN AKTAŞ DAVASı... OYA TEKIN: “EĞER SUÇ IŞLEDIĞIMI GÖSTEREN DELIL VARSA SONUCUNA HAZıRıM”   13:18   CHP’LI SEVDA ERDAN KıLıÇ: “ÖĞRETMENI GÖRMEZDEN GELEN BIR SISTEMLE GELECEK INŞA EDILEMEZ”   13:17   ÖZGÜR ÖZEL TBMM’DE MYK’SıNı TOPLADı   11:45   İBB DAVASı’NDA 53’ÜNCÜ GÜN BAŞLADı   11:44   ÖZGÜR ÖZEL: YENI BIR PARTIYI HAZıR TUTMAYıP MILLETIN UMUTLARıNı KıRAMAM   11:43   ÖZGÜR ÖZEL’DEN "YENI PARTI" IDDIALARıNA ILIŞKIN AÇıKLAMA: "SON GÜN OLARAK SÖYLEMEYEYIM AMA 20 TEMMUZ TARIHI VAR"   19:34   CHP YDK YARıN TOPLANACAK   19:33   CHP SÖZCÜSÜ MÜSLIM SARı IHRAÇ VE GÖREVDEN ALMA KARARLARıNı AÇıKLADı   19:32   ÖZGÜR ÖZEL: TÜM PARTILILERIMIZI GÖREVDEN ALıNAN IL BAŞKANLıKLARıMıZA DAVET EDIYORUM   16:37   74 IL BAŞKANıNDAN CHP GENEL MERKEZI ÖNÜNDE ÇAĞRı: 10 GÜN IÇINDE KURULTAY   15:36   OYUNCU ECE İRTEM, AYDıN’ıN KUŞADASı ILÇESINDE SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDı   13:35   GENÇ DOSTU KENTLER YÖNETIŞIM ZIRVESI... TBB BAŞKANı SEÇER: "GENÇLERI KARAR MASALARıNıN TAM MERKEZINDE GÖRMEK ZORUNDAYıZ"   18:46   TRUMP G7 ZIRVESINDE: HÜRMÜZ BOĞAZı CUMAYA KADAR TAMAMEN AÇıLACAK   18:46   CHP MYK YARıN TOPLANACAK: ANKARA VE İZMIR IL BAŞKANLARıNıN IHRACı GÜNDEMDE   16:40   AZIZ İHSAN AKTAŞ DAVASıNDA SAVUNMA YAPAN ZEYDAN KARALAR: “OLMAYAN BIR IŞ IÇIN SORGULANıYORUZ”  
 
     
   

SAYIŞTAY, KUZU İHALESİNDE TİGEM`İN EN AZ 3 MİLYON 227 BİN LİRA ZARARA UĞRATILDIĞINI SAPTADI


Sayıştay raporuna göre; Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM), 2021 yılında kendi yetiştirdiği 9 bin 750 kuzuyu satmak için dört kez ihaleye çıktı. TİGEM, dört ihalenin üçünde belirlenen fiyattan daha fazla teklif gelmesine rağmen “rekabet ortamı oluşmadığı” gerekçesiyle ihaleleri iptal etti ve kuzular kombinada daha ucuza kestirildi. Ancak bu sırada kuzuların bir bölümü öldü. Sayıştay, nakliye ve besleme giderleri de eklenince kurumun en az 3 milyon 227 bin lira zarara uğratıldığını saptadı.

 

Tarih : 5 Ocak 2023 Perşembe 13:30   Okunma : 403

DİLAN KUTLU 

Sayıştay raporuna göre; Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM), 2021 yılında kendi yetiştirdiği 9 bin 750 kuzuyu satmak için dört kez ihaleye çıktı. TİGEM, dört ihalenin üçünde belirlenen fiyattan daha fazla teklif gelmesine rağmen “rekabet ortamı oluşmadığı” gerekçesiyle ihaleleri iptal etti ve kuzular kombinada daha ucuza kestirildi. Ancak bu sırada kuzuların bir bölümü öldü. Sayıştay, nakliye ve besleme giderleri de eklenince kurumun en az 3 milyon 227 bin lira zarara uğratıldığını saptadı.

Sayıştay denetçileri, TİGEM`in kuzu ihalesinde kurumun en az 3 milyon 227 bin lira zarara uğratıldığını belirledi. Sayıştay`ın 2021 yılı denetim raporuna göre; TİGEM`e bağlı Gözlü Tarım İşletmesi, kendi yetiştirdiği 9 bin 750 adet kuzuyu satmak için ihaleye çıktı. TİGEM Genel Müdürlüğü, kuzuların canlı ağırlığının kilogramı için 25 TL muhammen bedel belirledi. Açık usulle yapılan ilk ihalede, 8 bin 800 kuzu için kilogram başına 25,10 TL fiyat verildi. Ancak TİGEM, yeterli rekabetin oluşmadığı gerekçesiyle ihaleyi iptal etti.

Aynı ihale, daha sonra bir kez açık usulle, iki kez de pazarlık usulüyle tekrarlandı. Bu ihalelerin ikisinde de TİGEM`in belirlediği fiyatın üzerinde teklif verildi. Ancak TİGEM, bu üç ihaleyi de aynı gerekçeyle iptal etti.

TİGEM, ihaleye çıktığı kuzuların 9 bin 490`ını daha sonra daha ucuz bir fiyatla kombinada kestirdi. Bu sırada kuzuların bir bölümü öldü. Sayıştay, nakliye ve besleme giderleri de eklenince kurumun en az 3 milyon 227 bin lira zarara uğratıldığını saptadı.

MİSAFİRHANE VE İŞLETMELERDE MEVZUATA AYKIRI GİDER YAPILDI

Sayıştay denetçileri ayrıca, TİGEM Genel Müdürlüğü ve işletmelerde faaliyet gösteren misafirhane ve dinlenme tesislerindeki ücretsiz konaklama nedeniyle gelir kayıpları yaşandığını ve giderlerin kurum bütçesinden karşılandığını da belirledi. Raporda, 2021 yılında misafirhaneler ile eğitim ve dinlenme tesislerinin toplamda 2 milyon 137 bin 456 TL gelir elde ederken 15 milyon 326 bin 425 TL gider yaptığı, 13 milyon 188 bin 969 TL giderin ise bütçeden karşılandığı vurgulandı. Son 5 yılda mevzuata aykırı şekilde bütçeden karşılanan gider tutarının 46 milyon 253 bin 905 TL olduğu belirtildi.

TALEP GÖREN BUĞDAY ÇEŞİDİ ÜRETİLMEDİ

Raporda, ülke genelinde satılan sertifikalı buğday tohumunun yaklaşık dörtte biri TİGEM tarafından karşılamasına rağmen, ülkenin tahıl deposu olarak kabul edilen İç ve Orta Anadolu ile Trakya bölgelerinde üreticilere hitap eden ve talep gören bir buğday çeşidi üretilmediği kaydedildi.

HASTALIK NEDENİYLE HAYVANLAR TELEF OLDU 

Raporun ‘Bulgu ve Öneriler` kısmında ise TİGEM`de hayvan hastalıklarının ve bu hastalıklar nedeni ile telef olan hayvan sayılarının yüksek olduğu saptaması yer aldı. Rapora göre TİGEM`in 2021 yılında net dönem zararı 116 milyon 570 bin 607 TL.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA