26 Haziran 2026 Cuma

16:02   NATO, ANKARA ZIRVESI’NDE MILYARLARCA DOLARLıK YENI SAVUNMA SÖZLEŞMELERI AÇıKLAYACAK   15:46   ADANA’DA SUÇ ÖRGÜTLERINE YÖNELIK OPERASYONLARDA 79 KIŞI GÖZALTıNA ALıNDı   15:46   BAKAN MUSTAFA ÇIFTÇI: GEÇICI KORUMA KAPSAMıNDAKI YABANCıLARA ÇALıŞMA IZNI MUAFIYETI GETIRILDI   15:21   YıLDıRıM KAYA: "YUSUF TEKIN, HAYATLARı YARıM BıRAKıLAN ÖĞRENCILERDEN VE ÖĞRETMENLERDEN SıFıR ALMıŞTıR"   15:20   TBMM BAŞKANı KURTULMUŞ, EĞITIM ÖĞRETIM YıLıNıN SONA ERMESI DOLAYıSıYLA MESAJ YAYıMLADı   14:50   ÖZGÜR ÖZEL DIYARBAKıR’DA… CHP GRUP BAŞKANı ÖZEL: “GÜNE BIZE SELAM YOLLAYAN SELAHATTIN DEMIRTAŞ’ıN SELAMıYLA BAŞLADıK”   14:44   GÜRSEL TEKIN: GARIP DEDE CEMEVI’NDE YAŞANAN GÖRÜNTÜLERLE ILGILI 63 CHP ÜYESININ PARTI ÜYELIKLERI TEDBIREN ASKıYA ALıNMıŞTıR   13:49   NATO ZIRVESI ÖNCESI GÖZALTıNA ALıNAN 49 KIŞI DAHA ADLIYEYE SEVK EDILDI   13:47   MANSUR YAVAŞ’TAN AK PARTI’YE GEÇEN BAŞKANLARA ILIŞKIN AÇıKLAMA: "BIZIM BIR KAYBıMıZ YOK"   10:31   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI, TOPLU TAŞıMADA KLIMA DENETIMLERINI ARTTıRDı   10:30   MERSIN’DE 30 AĞUSTOS ZAFER KUPASı FıNDıKPıNARı-AYVAGEDIĞI FUTBOL TURNUVASı BAŞLADı   10:29   HATIMOĞULLARı’NDAN MERSIN MITINGINE DAVET: HERKESI BU BÜYÜK BULUŞMAYA BEKLIYORUM   16:50   MURAT EMIR’DEN NATO ZIRVESI’NDE AKREDITASYON UYGULAMASıNA ELEŞTIRI: "BU OHAL, BU SıKıYÖNETIM NEREYE KADAR SÜRECEK?"   16:48   CHP, SOSYAL MEDYA YASASı’NıN IPTALI ISTEMIYLE AYM’YE BAŞVURDU   16:44   DILEK İMAMOĞLU: ADALET IÇIN ARTıK KAYBEDILECEK BIR SAATIMIZ BILE YOK   16:42   NATO’DAN "AKREDITASYON" AÇıKLAMASı: "EV SAHIBI ÜLKENIN GÖRÜŞLERINE BAŞVURULUR"   16:40   İZMIR’DE SON 3 AYDA 5 BELEDIYE BAŞKANıNA OPERASYON YAPıLDı   15:25   MSB: ASTSUBAY KENAN ŞAHIN ŞEHIT OLDU   15:19   GAZETECI TEVFIK YENER YAŞAMıNı YITIRDI   15:16   CHP’LI VEKILLERDEN GÖZALTı TEPKISI: "FETULLAHÇıLARıN YAPMADıKLARıNı YAPıYORLAR"  
 
     
   

CHP`NİN TAPU KADASTRO VERİLERİNİN SATILDIĞI İDDİALARINA İLİŞKİN TBMM`DE GENEL GÖRÜŞME AÇILMASI ÖNERİSİ, AKP VE MHP`Lİ MİLLETVEKİLLERİNİN OYLARIYLA REDDEDİLDİ


CHP`nin, tapu kadastro verilerinin satıldığı iddialarına ilişkin TBMM Genel Kurulu`nda genel görüşme açılması önerisi AKP ve MHP`li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım, “MERNİS verileriyle ilişkilendirilen tüm mülkiyet, adres ve nüfus bilgilerine ulaştığı iddialarıyla bu veriler ışığında 20 yıldır sahipsiz kalan taşınmazların mülkiyetlerinin sahte nüfus cüzdanı ve sahte vekaletlerle çıkar gruplarına satıldığı, bu süreçte tehditle mallara çökme olayları yaşanıyor. Bu iddiaları ivedilikle İçişleri Bakanlığı`ndan, Cumhurbaşkanlığı`ndan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum`dan araştırılmasıyla ilgili acilen göreve davet ediyorum” dedi.

 

Tarih : 3 Nisan 2023 Pazartesi 17:56   Okunma : 644

CHP`nin, tapu kadastro verilerinin satıldığı iddialarına ilişkin TBMM Genel Kurulu`nda genel görüşme açılması önerisi AKP ve MHP`li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım, “MERNİS verileriyle ilişkilendirilen tüm mülkiyet, adres ve nüfus bilgilerine ulaştığı iddialarıyla bu veriler ışığında 20 yıldır sahipsiz kalan taşınmazların mülkiyetlerinin sahte nüfus cüzdanı ve sahte vekaletlerle çıkar gruplarına satıldığı, bu süreçte tehditle mallara çökme olayları yaşanıyor. Bu iddiaları ivedilikle İçişleri Bakanlığı`ndan, Cumhurbaşkanlığı`ndan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum`dan araştırılmasıyla ilgili acilen göreve davet ediyorum” dedi.

CHP`nin tapu kadastro verilerinin satıldığı iddialarına ilişkin genel görüşme önergesinin bugün TBMM Genel Kurulu`nda görüşülmesine ilişkin grup önerisi, AKP ve MHP`li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Önerinin gerekçesini açıklayan CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım, şunları söyledi:

“TÜM VATANDAŞLARIMIZA SORMAK İSTİYORUM. TAPU BİLGİLERİNİZ KİMLERİN ELİNE GEÇTİ?”

“Tüm vatandaşlarımıza sormak istiyorum. Tapu bilgileriniz kimlerin eline geçti? Acaba güvende mi? Özellikle 20 yılı aşkındır herhangi tapuda bir işlem yapmadıysanız en kısa sürede tapu dairesine gidip veya e-devlete girip tapularınızı kontrol etmenizi özellikle belirtiyorum. Türkiye genelinde tapu ve kadastro kayıtlarındaki mülkiyet verilerinin tamamı, tüm arşiv bilgileri 2002 yılından bu yana elektronik ortamda bir sistemle yürütülüyor. Bu verilerin Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü`nün bazı personelleri tarafından satıldığı iddialarını öğrendim.

Bu konuda yürütülen soruşturma kapsamında birisi genel müdürlükte birisi Ankara`nın bir ilçesindeki tapu müdürlüğünde görevli olan memur açığa alındı. Ancak bununla sınırlı olduğunu tahmin etmiyorum, daha fazla ileri gideceği kanaatindeyim. Bu sebepten dolayı Tapu Kadastro Genel Müdürü Mehmet Zeki Atlı ve de yardımcısı Mehmet Beyaz`a ulaşmak istedim ama maalesef bu konuyla ilgili herhangi bir yorum yapmıyorlar, görüşmek istemediler.

“TÜRKİYE`DE GAYRİMENKULÜ OLAN VATANDAŞLARIMIZIN TAPULARIYLA İLGİLİ CİDDİ SIKINTILAR VAR”

Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi (MERNİS) verilerin toplandığı sistemin adı, tapu kayıtlarının toplandığı veri sistemine de TAKBİS deniyor. MERNİS verileriyle ilişkilendirilen tüm mülkiyet, adres ve nüfus bilgilerine ulaştığı iddialarıyla bu veriler ışığında 20 yıldır sahipsiz kalan taşınmazların mülkiyetlerinin sahte nüfus cüzdanı ve sahte vekaletlerle çıkar gruplarına satıldığını, bu süreçte tehditle mallara çökme olayları yaşanıyor. Bu iddiaları ivedilikle İçişleri Bakanlığı`ndan, Cumhurbaşkanlığı`ndan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum`dan araştırılmasıyla ilgili acilen göreve davet ediyorum. 20 yıldır hareket etmeyen ve ülke dışında yaşayan Türkiye`de gayrimenkulü olan vatandaşlarımızın tapularıyla ilgili ciddi sıkıntılar var.

“İDDİALAR IŞIĞINDA YAKALANAN VEYA HAKKINDA SORUŞTURMA BAŞLATILAN KİŞİ VEYA KİŞİLER VAR MIDIR?”

Yaklaşık 16 maddelik bir soru önergesi de hazırladım, bunu da verdim; umarım Sayın Murat Kurum bunu göz önünde bulundurarak tüm vatandaşlarımızın mülklerine sahip çıkar diyorum.

Bu bağlamda; TAKBİS`de bulunan tüm mülkiyet bilgileri ve alım satım işlemlerine ilişkin veriler ile tapu ve kadastro müdürlüklerindeki arşiv dosyalarının birtakım kişi ya da kişilere satıldığı iddiaları doğru mudur Sayın Bakan? İddialar ışığında yakalanan veya hakkında soruşturma başlatılan kişi veya kişiler var mıdır? Varsa bu kişilerin genel müdürlükteki üst makamlarla bağlantısı araştırılmış mıdır? Sorumlular hakkında yapılacak yasal işlemler nelerdir? Sözü edilen iddialar gerçekse veriler nasıl elde edilip hangi yolla çıkarılmış ve satılmıştır? Satanların ne kadar menfaat elde ettiği tespit edilmiş midir Sayın Bakan?

“YAŞANILABİLECEK HUKUKA AYKIRI MÜLKİYET HAKKI DEĞİŞİKLİKLERİNDEN KİM YA DA KİMLER SORUMLU OLACAKTIR”

Böylesi önemli ve tüm ülkedeki vatandaşlarımızın mülkiyet bilgisi verilerinin tutulduğu sisteme neden dijital güvenlik önemleri alınmamıştır? Güvenlik açığının sorumluları kimlerdir Sayın Bakan? Kişisel Verilerin Korunması Kanunu yani KVKK kapsamında getirilen yükümlülükler nedeniyle kuruma herhangi bir ceza kesilmiş midir? Kesildiyse ne kadar ceza kesilmiştir? KVKK`ye konu hakkında bildirim yapılmış mıdır Sayın Bakan? Çalınan verilerin çeşitli çıkar gruplarına verildiği ve bu grupların yazmış, yazdırmış oldukları yazılımın tüm MERNİS veriyle ilişkilendirdiği; tüm mülkiyet, adres ve nüfus bilgilerine ulaşıldığı iddiaları vardır. Bu veriler ışında, yirmi yıldır sahipsiz kalan taşınmazların mülkiyetlerinin sahte nüfus cüzdanı ve sahte vekâletlerle çıkar menfaatleri gruplarına satıldığı iddia ediliyor; Sayın Bakan, bu da doğru mudur? Yaşanılabilecek hukuka aykırı mülkiyet hakkı değişikliklerinden kim ya da kimler sorumlu olacaktır Sayın Bakan? Bu verilerin çalınması ne zaman olmuştur Sayın Bakan?

“VERİLERİN GÜVENLİĞİ VE SAHTE BELGELERLE SATIŞLARIN ÖNLENMESİ AMACIYLA HANGİ TEDBİRLER ALINMIŞTIR”

Ülke genelinde kaç kişinin verisi bu şekilde, usulsüz olarak çıkar ve menfaat gruplarına satılmıştır? Bu kişilerin kişisel verilerinin satıldığından haberleri var mıdır Sayın Bakan? Çalınan ve satılan tapu mülkiyetleri verileriyle ülke genelinde haksız yere el değiştiren kaç adet taşınmaz vardır Sayın Bakan? Mülkiyet bilgilerinin elde edilmesi nedeniyle tehdit, adam kaçırma vesaire şekillerde el değiştiren taşınmazlar var mıdır Sayın Bakan? Anılan konularla ilgili olarak kaç tane adli vaka gerçekleştirilmiştir Sayın Bakan? Verilerin güvenliği ve sahte belgelerle satışların önlenmesi amacıyla hangi tedbirler alınmıştır Sayın Bakan? Tapu verilerine (TAKBİS) ulaşıldığı gibi aynı şekilde MERNİS verilerine nasıl ulaşıldığı konusunda bir araştırma, soruşturma yapılmış mıdır Sayın Bakan? Bu durumda, TAKBİS ve MERNİS verileri güvencede ve de tehlikede midir Sayın Bakan?”

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA