4 Nisan 2026 Cumartesi

19:06   MERKEZ BANKASı, FAIZI YÜZDE 37’DE SABIT TUTTU   16:50   FERDI ZEYREK GENÇLIK MERKEZI AÇıLıŞ TÖRENI... NURCAN ZEYREK: FERDI’NIN DE HEP ISTEDIĞI GIBI BURADA UMUT HIÇ BITMEYECEK   16:44   ADALET BAKANı GÜRLEK’TEN ’SOSYAL MEDYA’ AÇıKLAMASı: SOSYAL MEDYAYA GERÇEK KIMLIKLE GIRILECEK. SAHTE HESAPLARıN KAPATıLMASı IÇIN 3 AYLıK GEÇIŞ SÜRECI OLACAK   16:40   MERSIN BÜYÜKŞEHIR OTIZM AILE DANıŞMA MERKEZI’NDE ’OTIZM FARKıNDALıK GÜNÜ’ BULUŞMASı YAPıLDı   14:19   MEHMET ŞIMŞEK’TEN ENFLASYON DEĞERLENDIRMESI: İKLIM KOŞULLARıNDAKI NORMALLEŞMENIN, 2026 YıLıNDA GıDA ENFLASYONU GÖRÜNÜMÜNÜ DESTEKLEMESINI BEKLIYORUZ   14:12   MERT HAKAN YANDAŞ VE ERSEN DIKMEN’IN TAHLIYESINE KARAR VERILDI   14:03   İRAN’ıN ESKI DıŞIŞLERI BAKANı ZARIF’TEN TRUMP’A SAVAŞTAN ÇıKıŞ YOLU ÖNERISI   11:30   BAŞKAN SEMIH PALAMUT ACı TABLOYU ÖZETLEDI: VERESIYE DEFTERLERI AKDENIZ’IN GERÇEĞI OLDU!   10:30   GıDA KRIZI KAPıDA: BESLENME ARTıK BIR BEKA SORUNUDUR!   10:16   SANAL DÜNYADA ’İNFAZ’ PAZARLıĞı YAPANLARA ŞAFAK OPERASYONU: TELEGRAM ÇETELERINE BÜYÜK DARBE!   09:58   MERSIN’DEN KÜRESEL MESAJ: "ALıM GÜCÜNÜ ARTıRMANıN YOLU MALIYET BASKıSıNı AZALTMAKTAN GEÇIYOR"   09:23   SILIVRI’DE GECE YARıSı KARARı! İBB DAVASıNDA TAHLIYE HABERI:    09:20   AYM’DEN TAYFUN KAHRAMAN KARARı: ERKAN BAŞ’TAN ’DERHAL TAHLIYE’ ÇAĞRıSı!   09:10   MERSINLI KADıNLAR "ETIKET" PEŞINDE! HAMZABEYLI KÖY ATÖLYESI’NDE ÜRETIMIN ŞIFRELERI ÇÖZÜLDÜ   06:05   İBB DAVASıNDA SıCAK GELIŞME: NURI ASLAN’DAN SILIVRI KAPıSıNDA ‘ADALET’ MESAJı!   05:58   ADALET MÜCADELESINDE İLK ADıM: İBB DAVASıNDA TAHLIYE KARARı SONRASı ÖZGÜR ÇELIK’TEN SERT MESAJ!   05:13   TOROSLAR’DA RENKLI EL İZLERI DÜNYAYı DEĞIŞTIRIYOR! 2 NISAN’DA UMUT DOLU BULUŞMA   16:37   CHP’LI YAVUZYıLMAZ’DAN ZONGULDAK İL GENEL MECLISI SEÇIMI AÇıKLAMASı: "KENDILERINE GÜVENIYORLARSA ZONGULDAK’TA SEÇIMLER SAĞLıKLı ŞEKILDE, DOĞRU BIR FORMATLA YAPıLıR"   16:35   DEM PARTI SÖZCÜSÜ DOĞAN’DAN "ARA SEÇIM" DEĞERLENDIRMESI: "ŞU ANDA EN TEMEL GÜNDEMIMIZ, ÜLKENIN DEMOKRATIKLEŞMESI"   16:33   2 NISAN DÜNYA OTIZM FARKıNDALıK GÜNÜ... CHP’LI NAZLıAKA: "BIR EBEVEYNIN ’BENDEN SONRA ÇOCUĞUMA NE OLACAK?’ SORUSU VARSA, ORADA SOSYAL DEVLET YOKTUR"  
 
     
   

NAZMİ BİLGİN: “GAZETECİLER, DEPREMZEDELER VEYA DEPREMDE YAKINLARINI KAYBEDENLER ALEYHİNE ‘HATALI BİLGİYİ ALENEN YAYMA` SUÇLAMASIYLA ADLİ SÜREÇLER YÜRÜTÜLMEYE BAŞLADI”


Gazeteciler Cemiyeti, Özgürlük için Basın (ÖiB) programı kapsamında hazırladığı şubat ayı raporunu yayınladı. Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, “Gazeteciler, depremzedeler veya depremde yakınlarını kaybedenler aleyhine AKP-MHP`nin dezenformasyonla mücadele gerekçesiyle yasalaştırdığı ‘hatalı bilgiyi alenen yayma` suçlamasıyla adli süreçler yürütülmeye başladı. Bu yeni suç gerekçeli gözaltı ve tutuklama kararları gözlendi. Yerel basında ve internet sitelerinde yer alan çok sayıdaki deprem bölgesinde yaşananlara ilişkin haberlere ‘dezenformasyon` gerekçesiyle sulh ceza hakimlikleri tarafından erişime engellenmesi getirildiği de görüldü” açıklamasını yaptı.

 

Tarih : 4 Nisan 2023 Salı 15:22   Okunma : 617

Gazeteciler Cemiyeti, Özgürlük için Basın (ÖiB) programı kapsamında hazırladığı şubat ayı raporunu yayınladı. Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, “Gazeteciler, depremzedeler veya depremde yakınlarını kaybedenler aleyhine AKP-MHP`nin dezenformasyonla mücadele gerekçesiyle yasalaştırdığı ‘hatalı bilgiyi alenen yayma` suçlamasıyla adli süreçler yürütülmeye başladı. Bu yeni suç gerekçeli gözaltı ve tutuklama kararları gözlendi. Yerel basında ve internet sitelerinde yer alan çok sayıdaki deprem bölgesinde yaşananlara ilişkin haberlere ‘dezenformasyon` gerekçesiyle sulh ceza hakimlikleri tarafından erişime engellenmesi getirildiği de görüldü” açıklamasını yaptı.

Gazeteciler Cemiyeti, Özgürlük için Basın (ÖiB) programı kapsamında ifade ve basın özgürlüğü ihlallerine yönelik Şubat 2023 raporunu yayınladı. Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, rapora ilişkin yazılı açıklama yaptı. Bilgin`in açıklaması şu şekilde:

“İlçeleriyle, köyleriyle deprem bölgesine dönüşen 10 kentteki tabloda, 6 Şubat sabahı, sonrasındaki 48 saat ve hatta 72 saat boyunca enkaz altında kalanlara yardım edilememesi, yeterli arama-kurtarma ekipleri gönderilememesi ülkede en önemli gündem maddesi ve tartışma konusu oldu. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan`ın, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi`nin yol açtığı hiyerarşik sorunlar nedeniyle talimatı olmaksızın farklı kamu kurum ve kuruluşlarca depremzedelere yardım götürülemediği görüşü öne sürüldü. Türk Silahlı Kuvvetleri`nin (TSK) yeterli sayıda personeliyle enkaz kaldırma çalışmalarına katılmadığı da iddia edildi. Emekli askerlerce 1999 Marmara Depremi`ndeki veriler itibariyle bu sefer TSK`nın sahada gerektiği şekilde etkin görev almadığı ifade edildi.

“DEPREM BÖLGESİNDE YAŞANANLARA İLİŞKİN HABERLERE ‘DEZENFORMASYON` GEREKÇESİYLE SULH CEZA HAKİMLİKLERİ TARAFINDAN ERİŞİME ENGELLENMESİ GETİRİLDİĞİ DE GÖRÜLDÜ”

Gazeteciler, depremzedeler veya depremde yakınlarını kaybedenler aleyhine AKP-MHP`nin dezenformasyonla mücadele gerekçesiyle yasalaştırdığı ‘hatalı bilgiyi alenen yayma` suçlamasıyla adli süreçler yürütülmeye başladı. Geçtiğimiz Ekim ayında Türk Ceza Kanunu`na (TCK) eklenmiş bu yeni suç gerekçeli gözaltı ve tutuklama kararları gözlendi. Yerel basında ve internet sitelerinde yer alan çok sayıdaki deprem bölgesinde yaşananlara ilişkin haberlere ‘dezenformasyon` gerekçesiyle sulh ceza hakimlikleri tarafından erişime engellenmesi getirildiği de görüldü.

“YENİ YÖNETMELİK, BASIN KURULUŞLARINA GETİRDİĞİ AĞIR YÜKÜMLÜLÜKLER VE YASADA YER ALMAYAN KİMİ ENGELLEMELER İÇERMESİ NEDENİYLE BASIN CAMİASINDA ENDİŞE YARATIYOR”

Bu yeni yönetmelik, basın kuruluşlarına getirdiği ağır yükümlülükler ve yasada yer almayan kimi engellemeler içermesi nedeniyle basın camiasında endişe yaratıyor. Özellikle küçük yerleşim yerlerinde yayınlanan yerel gazetelerce bu yönetmelikle getirilen ağır şartları kaldırılamayacağı belirtiliyor. Eğer bu kuruluşlarında çalışan gazeteciler, haklarında herhangi bir suç isnadı ile dava açılmış olması halinde kesin hüküm beklenmeden görevden alınacak. Bu durum hukukçular tarafından ‘masumiyet karinesine aykırı` olarak yorumlanıyor ve yönetmeliğin ilgili yasada yer almayan maddelerin de ilerisinde kısıtlamalara yer verdiği savunuluyor. Gazeteciler Cemiyeti olarak biz bu yeni yönetmeliğe karşı davacıyız. Ayrıca CHP de yönetmeliğe dayanak olan dezenformasyon gerekçeli yasaya karşı Anayasa Mahkemesi`nde açtığı dava da sürüyor.

“ÇOK ÜZGÜNÜZ”

Deprem nedeniyle Hatay`da 10, Adıyaman`da 9, Kahramanmaraş`ta 3 ve Adana`da bir gazeteci kaybını yeniden hatırlatmak isteriz. Hatay`da Ayşe Figen Arlı (İskenderun Ses), Haluk Arlı (İskenderun Ses), Burak Milli (AA), Gökhan Aklan (İHA), İzzet Nazlı (DHA), Neşet Alkan (Haber Ekspres), Erhan Yılmaz (23 Temmuz) Mehmet Tekin (Emekli Gazeteci), Hasan Seid Okay (Emekli Gazeteci); Adıyaman`da Burak Alkuş (Adıyaman Ses), Hidayet Özdemir (Gazeteci -Yazar), İskender Korkut (Mercan TV), Kemal Öner (Adıyaman Telgraf), Muhammed Akan (Adıyaman Haber) Ruhi Akan (Jet Haber), Yunus Emre Doğan (Mercan TV), Zübeyir Pektaş (Halkın Sesi), İsmail Hakkı Koçak (Mercan TV), Fatih Bayın (Radyo Tek); Kahramanmaraş`ta Mustafa Yüzbaşıoğlu (Bugün), Aziz Çevlik (Manşet), Fatih Nalbantbaşı (Maraş Medya Merkezi) ve Adana`da Meltem Özgen (CRT/TV sunucusu) meslektaşlarımızı kaybettik. Çok üzgünüz. Son olarak; Şubat ayı boyunca Türkiye`nin can kayıpları ve tarihi mekanlarıyla birlikte yıkılmış kentler nedeniyle sarsıldığı günlerdeki basın mensuplarına ve medya alanına yönelik engellemeler ise, Cemiyetimiz tarafından öz kaynaklarımızla yürüttüğümüz Özgürlük için Basın (ÖiB) programı kapsamında basın ve ifade özgürlüğü ihlalleri olarak kaydedildi.”  

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA