23 Mayıs 2026 Cumartesi

17:53   YSK, CHP’NIN "MUTLAK BUTLAN" BAŞVURUSUNU GÖRÜŞMEK ÜZERE TOPLANDı   17:52   CHP KURULTAYı’NıN IPTALI... İCRA DAIRESI, KEMAL KıLıÇDAROĞLU’NA KARARı TEBLIĞ ETTI   17:50   İSTANBUL BILGI ÜNIVERSITESI’NIN FAALIYET IZNININ KALDıRıLMASı PROTESTO EDILDI   16:43   BAKAN ŞIMŞEK: "HANEHALKı VE REEL SEKTÖRÜN 12 AY SONRASı ENFLASYON BEKLENTILERI GERILEDI"   16:43   VAHAP SEÇER: "YARıN BELEDIYE BAŞKANLARıMıZLA TEKRAR TOPLANACAĞıZ, ORTAK DEKLARASYON YAYıNLAYACAĞıZ"   15:42   CHP KURULTAYı’NıN IPTAL KARARı... ÜMIT ÖZDAĞ: "YAŞANANLAR, YARGı ORGANı OLAN YÜKSEK SEÇIM KURULU’NUN ANAYASAL YETKILERINE KARŞı DA BIR DARBE GIRIŞIMIDIR"   15:41   ÖZGÜR ÖZEL, CHP’LI BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANLARıYLA BIR ARAYA GELDI   14:40   ANKARA BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI 36. HUKUK DAIRESI, CHP’NIN "IHTIYATI TEDBIR" KARARıNA YAPTıĞı ITIRAZı REDDETTI   13:39   CHP KURULTAYı’NıN IPTAL KARARı... NACHO SANCHEZ AMOR: TÜM CHP ÜYELERINE VE ÖZGÜR ÖZEL’E, TAM DAYANıŞMAMı VE DESTEĞIMI IFADE EDIYORUM"   13:39   KEMAL KıLıÇDAROĞLU GÖRÜNTÜ VERMEDEN ÇALıŞMA OFISINE GEÇTI   13:35   AVRUPA SOSYALIST PARTISI’NDEN MUTLAK BUTLAN KARARıNA TEPKI: “MUHALEFETI SAF DıŞı BıRAKMA OPERASYONU”   10:05   AVRUPA MERSIN’DE ‘EŞITLIK’ İÇIN BULUŞTU: GENÇLER DÜNYAYA ENGELSIZ YAŞAM MERKEZI’NDEN SESLENDI!   22:59   VAHAP SEÇER’DEN O KARARA ÇOK SERT TEPKI: ’KURULAN TUZAKLARı GÖRMELIYIZ!’   22:04   BARO BAŞKANı ÖZDEMIR’DEN TBB BAŞKANı VAHAP SEÇER’E DIKKAT ÇEKEN ZIYARET!   21:10   SIYASETTE KURULTAY DEPREMI! DEM PARTI’DEN CHP KARARıNA İLK TEPKI: ’YARGı ELIYLE...’   20:59   CHP İSTANBUL İL BAŞKANı ÖZGÜR ÇELIK’TEN SERT TEPKI: ’SARAY YARGıSıNıN KARARıNı TANıMıYORUZ!’   20:46   MANSUR YAVAŞ’TAN CHP’DEKI KURULTAY İPTALINE İLK TEPKI: ’BASKıN SEÇIM DAHIL HER ŞEYI YAPABILIRLER!   20:41   DILEK KAYA İMAMOĞLU’NDAN ÇOK SERT ’YARGı DARBESI’ TEPKISI: ’MILLI İRADE YOK SAYıLMAKTADıR!’   20:40   İZMIR BAROSU’NDAN GÜNDEMI SALLAYACAK ’CHP’ ÇıKıŞı: ’BU BIR YARGı DARBESIDIR!’   20:30   CHP’DE KURULTAY İPTALINE SERT TEPKI! HIKMET ÇETIN SESSIZLIĞINI BOZDU: ’BU BIR DARBEDIR’  
 
     
   

MERSİN BÜYÜKŞEHİR`DEN RAMAZAN BAYRAMI ÖNCESİ SAĞLIKLI BESLENME UYARILARI


Mersin Büyükşehir Belediyesi, yaklaşan Ramazan Bayramı öncesi vatandaşları beslenmelerine dikkat etmeleri konusunda uyardı. Uzman Dr. Bahar Gülcay Çat, ramazan ayının ardından yaşanacak ani öğün artışı ve bayram dolayısıyla şekerli gıdaları fazla tüketmenin, çeşitli sağlık sorunlarını beraberinde getireceğini belirtti. Beslenme listesinde sebze, meyve, süt grubu ürünler ile et, kuru bakliyat ve tahıl olması gerektiğine vurgu yapan Uzman Dr. Çat doğru beslenme önerileri verdi.

 

Tarih : 20 Nisan 2023 Perşembe 13:14   Okunma : 508

Mersin Büyükşehir Belediyesi, yaklaşan Ramazan Bayramı öncesi vatandaşları beslenmelerine dikkat etmeleri konusunda uyardı. Uzman Dr. Bahar Gülcay Çat, ramazan ayının ardından yaşanacak ani öğün artışı ve bayram dolayısıyla şekerli gıdaları fazla tüketmenin, çeşitli sağlık sorunlarını beraberinde getireceğini belirtti. Beslenme listesinde sebze, meyve, süt grubu ürünler ile et, kuru bakliyat ve tahıl olması gerektiğine vurgu yapan Uzman Dr. Çat doğru beslenme önerileri verdi.

Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı Halk Sağlığı ve Denetim Şube Müdürü Uzman Doktor Bahar Gülcay Çat, yaklaşan Ramazan Bayramı öncesi vatandaşlara beslenme konusunda uyarılarda bulundu. Öğün sayısının artması nedeniyle yaşanacak beslenme sıklığı ve miktarının, bağırsak ve mide problemlerine yol açabileceğine dikkat çeken Dr. Çat, tatlının da dikkatli tüketilmesi gerektiğini aktardı. Dr. Çat, diyabet ya da tansiyon gibi kronik rahatsızlığı bulunanların da diyetlerine daha fazla dikkat etmesi gerektiğini söyledi. 

Uzman Doktor Bahar Gülcay Çat, şunları kaydetti:

“Yememizin azaldığı bir durumdan, aniden yemek miktarını artırdığımız bir duruma geçmek vücudu yoracaktır. Bu da midemizde ve bağırsaklarımızda bir takım sıkıntılara yol açabilir. O yüzden öğün sayımızı yavaş yavaş artırmalıyız. Beslenmemizin doğru bir şekilde olması için üç öğünle sınırlamamız gerekmekte. Yapabiliyorsak kuru meyveleri tercih etmeliyiz. İçecek olarak da şerbetli içecekler yerine az şekerli limonata, ayran gibi içeceklere yönelmeliyiz. Fakat yaz aylarının da yaklaşmasıyla birlikte, günlük su tüketimimizi 2-2,5 litreye kadar çıkartmamız gerekiyor. Öte yandan, kronik hastalığı olan kişilerde; yani şeker hastası birinin şeker hastalığı diyetine, tansiyon hastası, kalp hastası kişilerin de tuz tüketimine dikkat etmeleri gerekiyor.” 

Karbonhidrat içeriği düşük bir kahvaltının tercih edilmesini öneren Dr. Çat, “Az peynir, az tuzlu zeytin yanında domates, salatalık ve mevsim sebzelerinden oluşan bir kahvaltı öneriyoruz. Salam, sosis, sucuk gibi gıdalardan uzak durulması ve gün içinde rahatsızlık verebilecek kavurma, kızartma içerikli gıdaların da tüketilmemesini öneriyoruz” dedi. 

Öğünlerde 5 temel besin grubuna yer verilmesi gerektiğini sözlerine ekleyen Dr. Çat, şöyle devam etti:

“Bunlardan ilki süt grubu. İkincisi protein içerikli et ve kuru bakliyatlar. Sebzeler, meyveler ve tahıllar. Bunları içeren bir beslenme tablosu oluşturmamız gerekiyor. Özellikle günlük şeker tüketimimizi minimale indirmemiz gerekiyor. Bağırsaklarda yaşanması muhtemel problem nedeniyle de, lif içeriği yüksek gıda tüketimi önerilmekte ve yemeklerin hızlı hızlı değil, yavaş yavaş, iyice çiğnenerek yenmesi ve tokluk hissini duyduğumuz anda bırakılması gerekiyor.”


 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA