27 Haziran 2026 Cumartesi

10:42   HERKES HAVA DURUMUNA BAKıP EVDE KALıRKEN ONLAR ORAYA AKıN ETTI! ARTVIN’DE MERSIN RÜZGARı ESTI   16:02   NATO, ANKARA ZIRVESI’NDE MILYARLARCA DOLARLıK YENI SAVUNMA SÖZLEŞMELERI AÇıKLAYACAK   15:46   ADANA’DA SUÇ ÖRGÜTLERINE YÖNELIK OPERASYONLARDA 79 KIŞI GÖZALTıNA ALıNDı   15:46   BAKAN MUSTAFA ÇIFTÇI: GEÇICI KORUMA KAPSAMıNDAKI YABANCıLARA ÇALıŞMA IZNI MUAFIYETI GETIRILDI   15:21   YıLDıRıM KAYA: "YUSUF TEKIN, HAYATLARı YARıM BıRAKıLAN ÖĞRENCILERDEN VE ÖĞRETMENLERDEN SıFıR ALMıŞTıR"   15:20   TBMM BAŞKANı KURTULMUŞ, EĞITIM ÖĞRETIM YıLıNıN SONA ERMESI DOLAYıSıYLA MESAJ YAYıMLADı   14:50   ÖZGÜR ÖZEL DIYARBAKıR’DA… CHP GRUP BAŞKANı ÖZEL: “GÜNE BIZE SELAM YOLLAYAN SELAHATTIN DEMIRTAŞ’ıN SELAMıYLA BAŞLADıK”   14:44   GÜRSEL TEKIN: GARIP DEDE CEMEVI’NDE YAŞANAN GÖRÜNTÜLERLE ILGILI 63 CHP ÜYESININ PARTI ÜYELIKLERI TEDBIREN ASKıYA ALıNMıŞTıR   13:49   NATO ZIRVESI ÖNCESI GÖZALTıNA ALıNAN 49 KIŞI DAHA ADLIYEYE SEVK EDILDI   13:47   MANSUR YAVAŞ’TAN AK PARTI’YE GEÇEN BAŞKANLARA ILIŞKIN AÇıKLAMA: "BIZIM BIR KAYBıMıZ YOK"   10:31   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI, TOPLU TAŞıMADA KLIMA DENETIMLERINI ARTTıRDı   10:30   MERSIN’DE 30 AĞUSTOS ZAFER KUPASı FıNDıKPıNARı-AYVAGEDIĞI FUTBOL TURNUVASı BAŞLADı   10:29   HATIMOĞULLARı’NDAN MERSIN MITINGINE DAVET: HERKESI BU BÜYÜK BULUŞMAYA BEKLIYORUM   16:50   MURAT EMIR’DEN NATO ZIRVESI’NDE AKREDITASYON UYGULAMASıNA ELEŞTIRI: "BU OHAL, BU SıKıYÖNETIM NEREYE KADAR SÜRECEK?"   16:48   CHP, SOSYAL MEDYA YASASı’NıN IPTALI ISTEMIYLE AYM’YE BAŞVURDU   16:44   DILEK İMAMOĞLU: ADALET IÇIN ARTıK KAYBEDILECEK BIR SAATIMIZ BILE YOK   16:42   NATO’DAN "AKREDITASYON" AÇıKLAMASı: "EV SAHIBI ÜLKENIN GÖRÜŞLERINE BAŞVURULUR"   16:40   İZMIR’DE SON 3 AYDA 5 BELEDIYE BAŞKANıNA OPERASYON YAPıLDı   15:25   MSB: ASTSUBAY KENAN ŞAHIN ŞEHIT OLDU   15:19   GAZETECI TEVFIK YENER YAŞAMıNı YITIRDI  
 
     
   

MERSİN BÜYÜKŞEHİR`İN İKLİM VE ÇEVRE BİLİM MERKEZİ`NDE PLANETARYUM ÇALIŞMALARININ YÜZDE 80`İ TAMAMLANDI


Mersin Büyükşehir Belediyesi İklim ve Sıfır Atık Dairesi bünyesinde hazırlıkları süren ‘İklim ve Çevre Bilim Merkezi`nin Türkiye`nin en büyüğü olacak olan ‘Planetaryum` kısmında sona gelindi.

 

Tarih : 22 Nisan 2023 Cumartesi 09:31   Okunma : 755

Mersin Büyükşehir Belediyesi İklim ve Sıfır Atık Dairesi bünyesinde hazırlıkları süren ‘İklim ve Çevre Bilim Merkezi`nin Türkiye`nin en büyüğü olacak olan ‘Planetaryum` kısmında sona gelindi.

Üzerinde titizlikle çalışılan İklim ve Çevre Bilim Merkezi, ziyaretçilerin, iklim ve çevre adına deneysel ve uygulamalı etkinlikleri bulabileceği, keşfetme alanlarının olacağı, farklı konu başlıklarını deneyimleme fırsatı bulabilecekleri ve bilimsel bakış açısı yakalayabilmelerine olanak sağlayacak bir merkez olacak. İçerisinde 121 interaktif deney düzeneği, atölyeler, planetaryum, fuaye, bekleme alanı, bilimsel gösterilerin yapılacağı konferans salonu yer alacak. Merkez`de ayrıca bilim ürünlerinin satılacağı bir Bilim Mağazası ve misafirlerin dinlenebilecekleri bir Bilim Kafe de olacak.

Birinci katta yer alacak planetaryumda, bilgisayarla yönlendirilen çoklu projeksiyon cihazı ve balık gözü lensi ile kubbe şeklinde hazırlanan bir yapının içinde güneşin, yıldızların, gezegenlerin ve diğer gök cisimlerinin 360 derecede 3 boyutlu görüntüleri yansıtılacak. Bu alanda, uzay boşluğundaki hareketlerin gerçekçi bir şekilde simüle edilebilmesi sağlanacak. Çelik konstrüksüyonların büyük bir çoğunluğunun yerleştirildiği planetaryumun yüzde 80`i tamamlandı.

SEVİN: “121 TANE İNTERAKTİF DENEY DÜZENEĞİ OLACAK”

İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı bünyesindeki İklim ve Çevre Bilim Merkezi Şube Müdürü Onur Sevin, merkez hakkında bilgi vererek, “Bilim Merkezimiz tematik bir bilim merkezi.  İklim ve çevre alanında oluşan bir bilim merkezi. Bu alanda zemin kat, dış alan ve birinci kat olmak üzere, deney düzeneklerinden oluşan aynı zamanda yine birinci katta bir planetaryumdan oluşan bir bilim merkezi. Toplamda 121 tane interaktif deney düzeneği olacak. Bunlar eğitmenler eşliğinde iklim ve çevre temalı eğitimlerin, mevcut kitleye aktarıldığı deney düzenekleri olacak. İklim ve çevre temalı olacak olan deney düzeneklerinde genel kültür ve robotik alanları da olacak. Yine yukarı katımızda eğitmenler eşliğinde; çocukların da gelen misafirlerin de interaktif olarak müdahil olabilecekleri, dönüş alabilecekleri deney düzenekleri bulunacak” dedi.

Merkezin daha çok öğrencilere yönelik olacağını belirten Sevin, “Hedef kitlemiz daha çok 6-14 yaş olmakla beraber, tüm vatandaşlarımızı burada ağırlayacağız. Hafta sonu veli-öğrenci beraber katılım sağlayacak. Hafta içi daha çok okul-bilim merkezi işbirliği olarak çalışacağız” diye konuştu.

“TÜRKİYE`NİN EN BÜYÜK PLANETARYUMU OLACAK”

İklim ve Çevre Bilim Merkezi`nin içerisinde bulunacak olan planetaryumun, kapasite olarak Türkiye`nin en büyüğü olacağını belirten Sevin, “Birinci katımızda planetaryum olacak. Bu planetaryum aslında bir simülasyon sistemi olup; astronomi ve uzay bilimleri alanında öğrenme, farkındalık oluşturma gibi çalışmaları aktaracağımız üç boyutlu panoromik görüntü ve ses sistemi olacak. Aslında planetaryumumuz bittiği zaman, Türkiye`deki en geniş kapasiteye ulaşan planetaryum olacak. Bu özelliğiyle de Türkiye`nin en büyük planetaryumu olacak” dedi.

“4 ATÖLYEMİZDE ÖĞRENCİLERİMİZE ALAN EĞİTİMLERİ VERECEĞİZ”

Sevin, merkezde bulunacak olan atölyeler hakkında da bilgi vererek, şöyle devam etti:

“Bu atölyelerimiz ‘Minik Mucitler, ‘Robotik`, ‘İklim ve Çevre` ve ‘Deniz Canlıları Atölyesi`. Bu atölyelerimizde planlanan zamanlarda, eğitmenler eşliğinde öğrencilerimizle alan eğitimleri, alan çalışmaları ve onların ufuklarını açabilecekleri çalışmalar yapacağız. Yine birinci katımızda bilimsel şovların, bilimsel sahne gösterilerinin yapılacağı 150 kişilik bir konferans salonumuz da mevcut.”

Planetaryumun hazırlığında sona geldiklerini sözlerine ekleyen Sevin, “Planetaryumumuz sona yaklaştı. Yakın zamanda tamamlanacak. Deney düzenekleri ve dış alan çalışmalarımızı ise sonbaharda tamamlamayı planlıyoruz. Bilim Merkezi`ne gelen misafirlerimiz için temel hedefimiz, iklim ve çevre alanında farkındalık oluşturmalarını ve bunları bir yaşam biçimi haline getirmelerini sağlamak” dedi.

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA