14 Mayıs 2024 Salı

16:51   MERSİN MİLLETVEKİLİ KIŞ, OTİZMLİ ÇOCUKLARIN VE AİLELERİNİN SESİ OLDU   16:39   CHP MYK, SOMA`DA TOPLANDI…    16:34   CAN ATALAY`DAN SOMA İÇİN SİLİVRİ`DEN MEKTUP   12:59   GÜLNAR’IN TANITIMINA MERSİN BÜYÜKŞEHİR DESTEĞİ   12:10   TARSUS’TA HAYVAN HAKLARI GÜNDEMDE: 1. SOKAK HAYVANLARI ÇALIŞTAYI İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI!   11:51   CHP MEZİTLİ İLÇE BAŞKANI YILMAZ’DAN EŞİTLİK VURGUSU   11:46   YENİŞEHİR BELEDİYESİNİN ATÖLYE TEMELLİ EĞİTİMLERİ DEVAM EDİYOR   10:20   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KENTİN DÖRT BİR YANINDA ANNELER GÜNÜ’NÜ KUTLADI   09:57   MERSİN BÜYÜKŞEHİR ŞEHİR TİYATROSU KURSİYERLERİ, İZLEYİCİ KARŞISINA ÇIKMAK İÇİN GÜN SAYIYOR   09:45   MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKANI TUNCER`DEN KADIN ÜRETİCİ PAZARI`NA ‘ANNELER GÜNÜ` ZİYARETİ   09:44   301 MADENCİNİN YAŞAMINI YİTİRDİĞİ SOMA FACİASININ ÜZERİNDEN 10 YIL GEÇTİ...   16:22   BAŞKAN ÖZER, ESENYURTLU ANNELERLE BİR ARAYA GELDİ   16:21   CHP ÇORUM MİLLETVEKİLİ TAHTASIZ, ALPAGUT`TA EYLEM YAPAN İŞÇİLERE DESTEK VERDİ: "EMEKTEN ALINTERİNDEN YANAYIZ"   15:54   ANNELER GÜNÜN`NDE İZMİR`DE VATANDAŞLAR ZÜBEYDE ANA`YA KOŞTU   15:47   ZÜBEYDE HANIM, ANNELER GÜNÜ`NDE İZMİR`DE ANIT KABRİ BAŞINDA ANILDI   15:06   SAĞLIK BAKANI FAHRETTİN KOCA`NIN AÇIKLADIĞI "ONAYLI RANDEVU DÖNEMİ" YARIN BAŞLIYOR   14:49   KEMAL KILIÇDAROĞLU`NDAN ANNELER GÜNÜ MESAJI: "EVLADINI TOPRAĞA VERMİŞ BÜTÜN ANNELERİMİZİN ANNELER GÜNÜ`NÜ KUTLUYORUM"   14:45   TOKİ MAĞDURLARINDAN İSTANBUL`DA EYLEM: “5 YIL GEÇTİ, İNŞAATLAR HÂLÂ YAVAŞ İLERLİYOR”   14:35   YARGITAY`DA YARIN ÇİFTE SEÇİM YAPILACAK   14:07   METEOROLOJİ`DEN 10 İLDE GÖK GÜRÜLTÜLÜ SAĞANAK YAĞIŞ UYARISI  
 
     
   

RTÜK ÜYELERİ TAŞCI VE KESER: "RTÜK TEK YANLI VE TARAFLI YAYINLARA İLİŞKİN RAPORLARINI HAZIRLAMALI VE YSK`YA GÖNDERMELİDİR"


Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyeleri İlhan Taşcı ve Tuncay Keser, televizyonlarda seçimlerle ilgili adil bir yayıncılık yapılmadığına dikkat çekerek “Bu adaletsizliği önlemenin yolu RTÜK`ün tek yönlü ve taraflı yayınlara ilişkin raporlarını hazırlaması ve YSK`ya göndermesidir…Tüm cumhurbaşkanı adayları ve siyasi partiler için seçim adaleti ancak fırsat eşitliğinin sağlandığı bir ortamda söz konusu olabilir. Bu anlamda YSK ve RTÜK`ü göreve çağırıyoruz” açıklamasını yaptı.

 

Tarih : 25 Nisan 2023 Salı 14:12   Okunma : 235

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyeleri İlhan Taşcı ve Tuncay Keser, televizyonlarda seçimlerle ilgili adil bir yayıncılık yapılmadığına dikkat çekerek “Bu adaletsizliği önlemenin yolu RTÜK`ün tek yönlü ve taraflı yayınlara ilişkin raporlarını hazırlaması ve YSK`ya göndermesidir…Tüm cumhurbaşkanı adayları ve siyasi partiler için seçim adaleti ancak fırsat eşitliğinin sağlandığı bir ortamda söz konusu olabilir. Bu anlamda YSK ve RTÜK`ü göreve çağırıyoruz” açıklamasını yaptı.

RTÜK`ün CHP kontenjanından seçilen üyeleri İlhan Taşcı ile Tuncay Keser, 14 Mayıs seçimlerine yönelik RTÜK ve YSK`ya ‘seçim adaleti` çağrısı yaptı. Taşcı ve Keser`in ortak yazılı açıklaması şöyle:

“BUGÜNE KADAR RTÜK`ÜN SEÇİM YAYINLARINA İLİŞKİN HAZIRLAYIP YSK`YA GÖNDERDİĞİ TEK BİR RAPOR DAHİ YOKTUR”

“Bilindiği gibi; Yüksek Seçim Kurulu, seçim dönemi radyo ve televizyon yayınlarına ilişkin üç ayrı karar almıştır. 2023/126 sayılı karar seçim dönemi yayın ilkelerine ilişkin.  YSK, bu kararında radyo ve televizyon kuruluşlarının ‘tek yönlü, taraf tutan yayınlar yapamayacakları`, ‘yayınlarında demokratik kurallar çerçevesinde Cumhurbaşkanı adayları, siyasi partiler ve bağımsız adaylar arasında fırsat eşitliğini sağlamak zorunda oldukları`nı vurguladı. Bu ve diğer ilke kararlarının kağıt üzerinde kalmaması için, YSK`nın yayınları takip ediyor olması gereklidir. Takibin yapıldığı konusunda kamuoyuna yansıyan bir örnek henüz göremedik. Yasa ile bu takibi yapmakla görevlendirilen Radyo ve Televizyon Üst Kurulu`dur. Ancak bugüne kadar RTÜK`ün seçim yayınlarına ilişkin hazırlayıp YSK`ya gönderdiği tek bir rapor dahi yoktur.

“TRT`NİN HABER BÜLTENLERİ VE GÜN İÇİNDEKİ CANLI YAYINLARLA BİRLİKTE BİR GÜNDE CUMHUR İTTİFAKI`NA 3 SAAT SÜRE AYRILIRKEN, MİLLET İTTİFAKI`NA AYRILAN SÜRE YALNIZCA 30 DAKİKADIR”

Tek başına, kamu yayıncılığı sorumluluğu olan ve 85 milyon yurttaşın vergileriyle fonlanan TRT yayınlarına bakıldığında ise fırsat eşitliğinin hiçbir şekilde gözetilmediği ortadadır. Hatta açık bir fırsat eşitsizliği ekranlara yansımaktadır. TRT`nin haber bültenleri ve gün içindeki canlı yayınlarla birlikte bir günde Cumhur İttifakı`na 3 saat süre ayrılırken, Millet İttifakı`na ayrılan süre yalnızca 30 dakikadır. Burada bir adaletsizlik olduğu apaçık ortadadır. Dolayasıyla YSK`nın kendisinin almış olduğu kararlara sahip çıkmasını bekliyoruz. Diğer halde YSK`nın seçim döneminde taraflı yayınlara göz yumması gibi bir sonuç ortaya çıkar ki, bu da bir hukuk devletinde kabul edilemez.

“BU ADALETSİZLİĞİ ÖNLEMENİN YOLU, RTÜK`ÜN TEK YÖNLÜ VE TARAFLI YAYINLARA İLİŞKİN RAPORLARINI HAZIRLAMASI VE YSK`YA GÖNDERMESİDİR”

Bu adaletsizliği önlemenin yolu, RTÜK`ün tek yönlü ve taraflı yayınlara ilişkin raporlarını hazırlaması ve YSK`ya göndermesidir. RTÜK`ün bu görevi ihmal etmesi durumunda, YSK, Üst Kurul`dan yayın taramasını istemeli ve yayın ihlalleri nedeniyle gerekli yaptırımları uygulayarak, sonuçlarını da kamuoyuyla paylaşmalıdır. ‘Tarafsızlık` ve ‘fırsat eşitliği`nin yayınlarda sağlanabilmesi için bu kaçınılmazdır. Aksi halde, seçimler yanlı ve fırsat eşitliğinden yoksun bir ortamda gerçekleşecektir.

“YSK VE RTÜK`Ü GÖREVE ÇAĞIRIYORUZ”

Hem YSK hem de RTÜK`ün, 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun 149/A maddesinin yürürlükten kaldırılması bahanesine sığınması kabul edilemez. Tüm cumhurbaşkanı adayları ve siyasi partiler için seçim adaleti ancak fırsat eşitliğinin sağlandığı bir ortamda söz konusu olabilir. Bu anlamda YSK ve RTÜK`ü göreve çağırıyoruz.”

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA