1 Mayıs 2026 Cuma

09:15   MERSIN’IN İÇME SUYU EMIN ELLERDE: MESKİ LABORATUVARı DÜNYA STANDARTLARıNDA TESCILLENDI!   16:24   CHP GRUP BAŞKANVEKILI GÜNAYDıN’DAN BURSA’DA "ÖZELLEŞTIRME" TEPKISI: "BUGÜN BU ALANLARA EL KOYDUĞUNU DÜŞÜNENLER, YARıN BUNUN HESABıNı VERMEK ZORUNDA KALACAK"   15:23   SEDEF GÜLER DAVASıNDA MAHKEME SANıKLARıN TUTUKLULUK HALININ DEVAMıNA KARAR VERDI... ANNE GÜLIZAR SEZER: ADALET YERINI BULSUN   15:23   TAKSIM’DE “KANLı 1 MAYıS” ANMASı... ÇERKEZOĞLU: “BU MEYDAN IŞÇILERIN, EMEKÇILERIN HAFıZASı; BIRLIĞIMIZ, DAYANıŞMAMıZDıR”   14:21   ÖZGÜR ÖZEL, ERGÜN ATALAY ILE GÖRÜŞTÜ… ÖZEL: “ERDOĞAN’A BIR SAMIMIYET ÇAĞRıSıNDA BULUNUYORUM: GELIN, HEP BIRLIKTE IŞÇIYE ELIMIZI UZATALıM”   13:12   İBB DAVASı’NıN 29. GÜNÜNDE, ITIRAFÇı ADEM SOYTEKIN ILE MURAT KAPKI ARASıNDA GERGINLIK YAŞANDı   11:05   ERZINCAN İLIÇ’TE YENI DÖNEM: ÇÖPLER ALTıN MADENI’NDE ÜRETIM İÇIN DÜĞMEYE BASıLDı!   09:20   MERSIN’DE BELEDIYE DEĞIL ‘DÜNYA STANDARTLARı’ KONUŞUYOR: BAŞKAN SEÇER’DEN 6 ALTıN İMZA!   08:51   ÖZGÜR ÖZEL’DEN 1 MAYıS ÇıKARTMASı: SENDIKA KONFEDERASYONLARıNA KRITIK ZIYARET!   20:20   MADENCILERIN DIRENIŞI ZAFERLE SONUÇLANDı! BAKANLıKTAN SON DAKIKA ÖDEMESI AÇıKLAMASı   18:58   MADEN İŞÇISININ ANKARA DIRENIŞI ZAFERLE TAÇLANDı: 3 BAKANLıK DEVREYE GIRDI, İMZALAR ATıLDı!   18:52   AYM BAŞKANı’NDAN YARGıDA ’YAPAY ZEKA’ VE ’KUL HAKKı’ ÇıKıŞı: ’HARAMLA ABAT OLANıN SONU BERBAT OLUR!’   17:41   ÖZGÜR ÖZEL’DEN TARIHI ‘SANDıK’ ÇAĞRıSı: ’YOLUN SONU İKTIDAR!’   16:24   KARS-GÜMRÜ DEMIRYOLUNUN FAALIYET GEÇIRILMESI AMACıYLA OLUŞTURULAN TÜRKIYE-ERMENISTAN ORTAK ÇALıŞMA GRUBU TOPLANTıSı YAPıLDı   16:23   ERKAN BAŞ: MADENCILERIN EKMEĞI VE ÜLKEMIZIN ONURU IÇIN HAFTALARDıR SÜRDÜRDÜĞÜ BU MÜCADELE, TÜM TÜRKIYE’NIN MESELESI OLDU   16:22   CHP KEÇIÖREN İLÇE BAŞKANLıĞı’NA YAPıLAN TAŞLı SALDıRı... İL BAŞKAN VEKILI YÜKSEL IŞıK: "BÜTÜN BU ABLUKALARıN, OPERASYONLARıN HEPSINE GERI ADıM ATTıRACAĞıZ"   16:21   CHP GRUP TOPLANTıSı... ÖZGÜR ÖZEL: "CUMHURIYETI CUMHURIYET YAPAN BÜTÜN BU KURUMLARı SATTıLAR VE O PARAYı BU YıL FAIZE ÖDÜYORLAR"   16:20   CHP GRUP TOPLANTıSı... ÖZGÜR ÖZEL: "TÜRKIYE IŞÇI SıNıFıNıN ÖNÜNDE AND IÇIYORUZ KI CHP GELECEK, TÜM IŞÇILER SENDIKAL HAKLARıNA KAVUŞACAK"   16:18   İBB DAVASı’NDA 28. GÜN... İTIRAFÇı ADEM SOYTEKIN: “BEN VERDIĞIM IFADENIN HIÇBIR AŞAMASıNDA BASKıYLA YA DA ‘ŞUNU IMZALA, EVINE GIT’ GIBI BIR SÖYLEMLE KARŞıLAŞMADıM”   14:49   BM’DEN TÜRKIYE’YE UYARı: “AVUKATLAR VE INSAN HAKLARı SAVUNUCULARı SISTEMATIK OLARAK HEDEF ALıNıYOR”  
 
     
   

MERSİN BÜYÜKŞEHİR’DEN SİLİFKELİ ÜRETİCİYE 50 BİN ADET ADA ÇAYI FİDESİ


Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, Ada Çayı Fidesi Dağıtımı Projesi kapsamında Silifke’de 9 mahallede 25 üreticiye, %100 hibeli olarak 50 bin adet ada çayı fidesi dağıttı. Geçtiğimiz yıl ilki yapılan dağıtımlardan verim alan üreticiyi desteklemeye devam eden ve bu yıl ada çayı fidelerini yeni üreticilerle buluşturan Büyükşehir Belediyesi, Silifke’nin ürün çeşitliliğini artırırken tarım alanlarından da maksimum verim alınmasını sağlıyor.

 

Tarih : 2 Mayıs 2023 Salı 13:55   Okunma : 607

Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, Ada Çayı Fidesi Dağıtımı Projesi kapsamında Silifke’de 9 mahallede 25 üreticiye, %100 hibeli olarak 50 bin adet ada çayı fidesi dağıttı. Geçtiğimiz yıl ilki yapılan dağıtımlardan verim alan üreticiyi desteklemeye devam eden ve bu yıl ada çayı fidelerini yeni üreticilerle buluşturan Büyükşehir Belediyesi, Silifke’nin ürün çeşitliliğini artırırken tarım alanlarından da maksimum verim alınmasını sağlıyor.

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin geçtiğimiz yıl ilk kez Silifke’de dağıtımını gerçekleştirdiği ada çayı fidesi, verimi ile üreticiye umut oldu. Aynı projeyi bu yıl da sürdüren Büyükşehir Belediyesi, ‘Ada Çayı Fidesi Dağıtım Projesi’kapsamında, yeni fideleri yeni üreticilerle buluşturdu.

Büyükşehir Belediyesi, Silifke’ye bağlı Ovacık,Yeğenli, Çaltıbozkır, Kavak, Kırobası,Burunucu, Işıklı, Uşakpınarı ve Öztürkmenli mahallelerinden 7’si kadın 25 üreticiye,yüzde 100 hibeli olarak 50 bin ada çayı fidesi dağıtımı gerçekleştirdi.

Proje ile üreticileri alternatif tarım ürünü yetiştirmeye teşvik eden Büyükşehir Belediyesi, üreticilerin katma değeri yüksek tıbbi ve aromatik bitkilerin üretimi ile daha fazla gelir elde etmesini sağlıyor. Proje sayesinde 25 dekar alanın tarıma kazandırılmasını sağlayan Büyükşehir Belediyesi, Silifke ilçesinin ürün çeşitliliğinin artmasına da katkı sunuyor.

Üreticiler tek fideden birçok ürün elde edebiliyor

Fonksiyonel gıda, baharat, bitkisel çay, ilaç, kozmetik ve parfümeri sanayiinde değerlendirilen ve Türkiye’de birçok türünün endemik olarak yetiştiği ada çayı, türünün korunması ve üretimin artırılması açısından önem taşıyan bir bitki.

Adaçayı fidesi desteği ile üreticiler hem adaçayının yaprağını bitki çayı olarak direkt tüketime sunabilecek, hem de bölgedeki işleme tesisi üniteleri sayesinde adaçayı esansiyel yağı olarak değerlendirebilecek. Üreticiler; ilk yıl isteğe bağlı olarak yazsonu itibarı ile bir hasat yapabilirken, ikinci yıldan itibaren ilkbahar sonu ve yaz sonu olmak üzere yılda 2 hasat yapabiliyor. Her hasatta dekarda 130-260 kilogram arasında yaprak verimi alınırken, dekarda 1,5-3 lt esansiyel yağ elde edilebiliyor.

Gök: “25 üreticimize 50 bin adet ada çayı fidesi desteği veriyoruz”

Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nda Gıda Mühendisi olarak görev yapan Özlem Gök, Ada Çayı Fidesi Projesi’nin detaylarını anlattı. Meyve, sebze yada örtü altı üreticiliği yapılmayan alanlarda, ada çayı üretimi yapılmasını teşvik etmeyi ve alternatif ürün kazandırmayı amaçladıklarını belirten Gök, “Geçen yıl ilkini yaptığımız projeye, bu yıl ikincisi ile devam ediyoruz. Bu kapsamda da bu sene Silifke ilçemizde 9 mahallede, 7’si kadın olmak üzere 25 üreticimize, yüzde 100 hibeli olarak 50 bin adet ada çayı fidesi desteği veriyoruz” dedi.

Üreticilerin,verilen fidelerle yılda 2 kez hasat yapabileceklerine vurgu yapan Gök, “Üreticilerimiz ilk yıl tek hasat yapabilecekleri gibi, ikinci yıldan itibaren bahar sonunda ve yaz sonunda yapacakları iki hasatla, elde ettikleri ürünlerini direkt bitki çayı veya işleme tesisleri sayesinde esansiyel ada çayı yağı olarak değerlendirebilecek ve pazara sunabilecekler” diye konuştu.

Ada çayının bölgeye uyum sağladığını ve üreticilerin oldukça memnun olduğunu belirten Gök, “Geçen sene Silifke ilçesindeki 4 mahallede 800-1200 rakım aralığındaki üreticilerimizle,demonstrasyon çalışması geliştirdik ve ada çayının bölgeye adaptasyon sağladığını, üreticilerimizin verim alabildiklerini gördüğümüz için, bu sene projemize ikincisi ile devam etmeye karar verdik” dedi.

“Ada çayını çok sevdik”

Ovacık Mahallesi’nde yaşayan ve aromatik bitkilerden uçucu yağlar üreten Fatma Aydın, ikinci kez ada çayı fidesi alan üreticilerden. Aydın, geçtiğimiz yıl yaptığı üretimi değerlendirerek, “Bence muhteşem, çünkü biz ada çayını normalde 2 defa kesmemiz gerekirken, geçen yıl ben dört defa hasat yaptım. Ada çayı, dikilmiş olan bölgeyi çok sevdi ve şu anda tekrardan çiçek açtı. Yağını yaptık, kuru olarak yaprağının satışını yaptık. Yağını çıkardığımız posaların ihracatını yaptık ve sattık. Tütsü olarak ve esans olarak mumlarda kullandık. Muhteşem bir şey. Ada çayını çok sevdik, ada çayı da bizi sevdi” dedi.

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin desteklerini de değerlendiren Aydın, “Çok memnunum bu konuda. Ben girişimci kadın olarak bu işe başladım ve Büyükşehir de arkamdaydı. Allah razı olsun kendilerinden. Özellikle Meral hanıma, biz kadınların arkasında durduğu için çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

“Bizler için çok büyük bir nimet”

Burunucu Mahallesi’nde yaşayan Hamdi Atalay da ilk kez ada çayı fidesi alan üreticilerden. Atalay, “Bence gayet güzel bir yaklaşım. Lavanta dağıtımı olmuş. Biz ona yetişemedik, kısmet buna oldu. Bununla başlangıç yapacağız. Halkımız için, bizler için çok büyük bir nimet. Sonuçta bunları kimse bir araya getirip bulamıyor. Alım garantili olduğu için, o yönden çok güzel” ifadelerini kullandı.

Ada çayı fidelerini 2 alanda kullanacaklarını ifade eden Atalay, “Biz bir de arıcılık için ekiyoruz. Arımızı da yanına koyacağız. Kısmetse seneye büyüteceğiz. Aynı anda hem tarım, hem de arı için kullanıyoruz. Şu an bizler için çok büyük bir destek. Hazır fide bulmak, yetiştirmek kolay değil” diye belirtti.

“Ada çayı bir yenilik olacak bizim için”

Çaltıbozkır Derneği Başkanı Mehmet Asım Özçalık, emekli olduktan sonra köyüne yerleştiğini ve tarımsal alanda üreticilere destek verdiğini kaydetti. Büyükşehir Belediyesi’nin üretim noktasında her alanda yanlarında olduğunu ifade eden Özçalık, “Mersin Büyükşehir Belediyemiz, başta Başkanımız Vahap Seçer ve kıymetli eşleri, yöremizde iz bırakan insanlar oldular. Biz kendisine çok teşekkür ediyoruz. Birkaç yıldan bu yana yüz binlerce lavanta fidesi aldık, yetiştirdik.Bir taraftan dağıtımını, bir taraftan dikimini yapıyoruz. Ada çayı da bizim için bir yenilik olacak. İnşallah geçen yıllarda almış olduğumuz bir miktar ada çayını, bu defa daha da geliştirerek daha geniş sahalarda dikeceğiz. Ayrıca bize vermiş oldukları bir destilasyon tesisi var. O tesiste de yağını çıkarıyoruz,çok hoş ve tercih edilen bir yağ” dedi.

Bu yıl ada çayı fidesi alan üretici Şadiye Çalıkoğlu, Büyükşehir Belediyesi’nin desteklerini değerlendirerek, “Çok beğeniyorum. Vahap Bey de Meral Hanım da hep bizim yanımızda, memnunuz” diye konuştu.

Yeğenli köyünde çiftçilik yapan Ahmet Ak da, “İlk defa deneyeceğiz. İnşallah iyi olur. Köyümüze bir katkısı olur. Maddi olarak da bir umudumuz var. İnşallah başarılı oluruz ve devamı gelir” ifadelerini kullandı.

 

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA