13 Mayıs 2025 Salı

15:27   ÖZGÜR ÖZEL: “MEMLEKETIN DOĞU TARAFıNDA ÖZGÜRLÜK, BU TARAFıNDA ‘TURPUN BÜYÜĞÜ...` BÖYLE IŞ OLMAZ”   15:22   ÖZGÜR ÖZEL, SOMA`DA MADEN ŞEHITLERINI ANMA YÜRÜYÜŞÜ`NE KATıLDı: "ANT OLSUN BU DAVA BIR DAHA GÖRÜLECEK, SUÇLULAR CEZASıNı ÇEKECEK"   14:37   MEZITLI`DE ENGELLILER HAFTASı`NDA ÖZEL GEREKSINIMLI ÖĞRENCILER GÖSTERI YAPTı   10:50   ÖMER FETHI GÜRER: “14 MAYıS DÜNYA ÇIFTÇILER GÜNÜ`NDE ÜLKEMIZ ÇIFTÇISI MUTSUZ”   10:41   MARMARA`DA 4.1 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM   10:31   PKK`NıN FESIH KARARı... MANSUR YAVAŞ: "TÜRKIYE CUMHURIYETI DEVLETINI PAZARLıK YAPıYOR NOKTASıNA GETIRECEK HIÇBIR GIRIŞIME IZIN VERILEMEZ, VERILMEMELIDIR"   10:12   KKTC CUMHURBAŞKANı TATAR: “FEDERASYON DEMEK, TÜRKIYE`NIN BURADAN ÇıKMASı DEMEK, IKI DEVLETLI SIYASETTEN BAŞKA BIR SIYASET GÖRÜŞMEYIZ”   10:09   MERSIN`DE ŞEHIT VE GAZI ANNELERI, ANNELER GÜNÜ PIKNIĞINDE BULUŞTU   09:58   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI`NIN "ENGELLILER HAFTASı" ETKINLIKLERI IKINCI GÜNÜNDE DEVAM ETTI   09:56   TEKIRDAĞ`DA HEKIME DARP IDDIASı... HEKIM BIRLIĞI SENDIKASı GENEL BAŞKAN YARDıMCıSı ÖZGÜR ÖZ: "BAŞHEKIM DERHAL GÖREVDEN ALıNMALı"   09:47   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı SEÇER: “MESKİ OLARAK TÜRKIYE TARIHININ EN BÜYÜK YATıRıM DÖNEMINI YAŞıYORUZ”   23:27   CHP YENI BOYKOT SITESINI KULLANıMA SUNDU: "BOYKOTYAP2025.COM"   14:43   CHP`LI IL BELEDIYE BAŞKANLARı TOPLANTıSı 14-16 MAYıS TARIHLERI ARASıNDA AMASYA`DA YAPıLACAK   12:48   TBMM`DE BAŞKANVEKILLIĞI TARTıŞMASı... TBMM BAŞKANı KURTULMUŞ, GÜLIZAR BIÇER KARACA`NıN YERINE CELAL ADAN`ı TBMM BAŞKANVEKILI OLARAK GÖREVLENDIRDI   12:15   CHP`LI GÜLCAN KıŞ: “BU, ŞEFFAFLıKTAN KAÇAN BIR IKTIDARıN AÇıK ITIRAFıDıR”   10:18   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESINDEN TARSUS`TA KÖPRÜ GENIŞLETME ÇALıŞMASı   10:17   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI, YKS ÖNCESINDE SıNAV PROVASı DÜZENLEDI   10:01   TARSUS BELEDIYESI, ENGELLILER HAFTASı`Nı VE ANNELER GÜNÜ`NÜ BIRLIKTE KUTLADı   18:20   CHP GENEL BAŞKANı ÖZEL`DEN 32 ANNEYE "ANNELER GÜNÜ" TELEFONU   17:33   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı SEÇER: "BELEDIYECILIK VATANDAŞLA IÇ IÇE OLMALı, TOPLUMUN HER SORUNUNDA YANıNDA OLMALı"  
 
     
   

MUĞLA`DA YAPIMI SÜREN ÇİMENTO FABRİKASINA KARŞI AÇILAN DAVADA BİLİRKİŞİ RAPORU AÇIKLANDI: "TARIMSAL AÇIDAN UYGUN DEĞİL"


Muğla`da yapımı süren çimento fabrikası için verilen "ÇED olumlu" kararına karşı açılan iptali davasında bilirkişi raporu açıklandı. Bilirkişi raporunda, ÇED raporunda eksiklikler olduğuna vurgu yapılarak, fabrikanın kurulması halinde tarımsal alanların, Kazan Göleti ve Bayır Barajı`nın olumsuz etkileneceği belirtildi.

 

Tarih : 5 Mayıs 2023 Cuma 18:27   Okunma : 472

ESMA TURAN

Muğla`da yapımı süren çimento fabrikası için verilen "ÇED olumlu" kararına karşı açılan iptali davasında bilirkişi raporu açıklandı. Bilirkişi raporunda, ÇED raporunda eksiklikler olduğuna vurgu yapılarak, fabrikanın kurulması halinde tarımsal alanların, Kazan Göleti ve Bayır Barajı`nın olumsuz etkileneceği belirtildi.

Muğla`nın Menteşe ilçesine bağlı Bayır Mahallesi ile Yatağan ilçesine bağlı Deştin Mahallesi sınırındaki Tekağaç mevkiinde inşaatı süren çimento fabrikası için verilen "ÇED olumlu" kararına karşı yurttaşların açtığı dava kapsamında, 23 Şubat`ta bölgede bilirkişi keşfi yapılmıştı.

Muğla Büyükşehir Belediyesi, Menteşe Belediyesi ile Türk Mimarlar ve Mühendisler Odası Muğla Şubesi`nin de müdahil olduğu davada, bilirkişi heyetinin 96 sayfalık raporu bugün açıklandı. Raporda, ÇED raporunda eksiklikler olduğuna vurgu yapılarak, fabrikanın kurulması halinde tarımsal alanların, Kazan Göleti ve barajların olumsuz etkileneceği belirtildi. Raporda şu tespitlere yer verildi:

“TARIMSAL AÇIDAN UYGUN DEĞİL”

"Projenin hayata geçirilmesi ile oluşacak olan toz etkisinin tarımsal açıdan çevredeki etkili ve dikişli tarım arazilerini olumsuz olarak etkileyeceği ve zarar vereceği, ÇED dosyasında bu konu ile ilgili alınacak önlemlerin yetersiz bir şekilde yer verilmesi ÇED dosyasının rapor genelinde açıklandığı üzere birçok eksiklikler içerdiği ve bu nedenle tarımsal açıdan uygun olmadığı kanaatine varılmıştır.

ÇED raporunda söz konusu etkinlik, jeolojik ve hidrojeolojik açıdan yeterli düzeyde tanıtılmamıştır. Yöre halkı tarafından kullanılan yer altı sularının ve sulama amaçlı kullanılan Kazan Göleti rezervuarının olumsuz etkilenme potansiyeli bulunmaktadır. Söz konusu etkinliğin kamu yararı olmadığı kanaatine varılmıştır.

"ORMAN EKOSİSTEMLERİ BÜYÜK ORANDA ETKİLENECEK"

Tesis sahasının tamamının 9,53 hektar olduğu, ayrıca projeye konu olan maden sahalarının toplam alanının ise 765,66 hektar olarak belirtilmiş olup, bu alanların büyük bölümü orman ekosistemlerini içermektedir. Söz konusu faaliyet neticesinde orman ekosistemlerinin büyük oranda etkileneceği, toprak altı canlıları ve toprak üstünde ormanı barınma, üreme, besleme ve avlanma amacıyla kullanan çok sayıda fauna üyesi direk etkilenecektir. Faaliyet sahasının yer altı ve yer üstü su kaynaklarına yakınlığı sebebiyle ekolojik bütünlük çerçevesinde tüm canlıları zincirleme olumsuz etkileyecektir.

"ARICILIK VE ÇAM BALI FAALİYETLERİ SEKTEYE UĞRAYACAK, ÇOK SAYIDA AĞAÇ KESİLECEK"

Toz ve gaz emisyonundan kaynaklı ağaçların fotosentez yeteneğinin zarar görmesi, ilerleyen dönemde yaprak dökülmeleri ve kurumalar ile biyotik zararların ormanda etkin olması, tozlaşmanın devamlılığını sağlayan arı ve diğer böceklerin uğrayacağı zarar neticesinde arıcılık ve çam balı faaliyetlerinin sekteye uğrayacak olması, çok sayıda ağacın kesileceğinin öngörülmesi, orman yangınlarıyla mücadelede etkin bir planlama söz konusu olamamasından bahisle söz konusu izni talep edilen alanın ormancılık disiplini açısından telafisi mümkün olmayan eksiklikleri barındırdığından, orman yönünden olumsuz olarak değerlendirilmiştir. Yukarıdaki hususlar göz önünde bulundurulduğunda, bilirkişi kurulumuzca dava konusu kurulması planlanan entegre çimento fabrikası ve ham madde ocakları projesine verilen ‘ÇED olumlu` kararının uygun olmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır."

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA