30 Ağustos 2026 Pazar

16:30   CHP AKDENIZ İLÇE BAŞKAN YARDıMCıSı ATAHAN KAYTAŞ: ’MILLETIMIZ ESARET ALTıNA ALıNAMAYACAĞıNı BÜTÜN DÜNYAYA İSPAT ETMIŞTIR’   16:11   ERCAN MUTLUAY’DAN 30 AĞUSTOS MESAJı: ’ZAFERIN MANTıĞı BAYRAĞı VE BAĞıMSıZLıĞı DAIM KıLMAKTıR’   15:30   MERSIN’IN YARıM ASıRLıK BASıN TARIHI DIJITALLEŞIYOR: TARSUS YENI SES ARŞIVI KORUMA ALTıNDA   15:07   CHP YENIŞEHIR İLÇE BAŞKAN YARDıMCıSı MUSTAFA KEKLIK: ’30 AĞUSTOS BIR HALKıN YENIDEN DOĞUŞUDUR’   12:30   CHP’LI KADIR ÖZCAN’DAN 30 AĞUSTOS MESAJı: ’CUMHURIYET VE BAĞıMSıZLıK EN ASLI GÖREVIMIZDIR’   12:15   GÜLNAR BILIM VE KÜLTÜRLE DÜNYAYA AÇıLıYOR! 9. ULUSLARARASı DEV ETKINLIK BAŞLADı   09:15   AKDENIZ BELEDIYE BAŞKAN VEKILI MURAT BEŞIKÇI’DEN 30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMı MESAJı   09:10   TABULARı YıKAN KURS: MERSIN’DE MERCEK İLE YÜZDE 85 İSTIHDAM BAŞARıSı!   01:10   AKDENIZ BELEDIYESI’NDE PROMOSYON SEVINCI: PERSONELE 44 BIN 500 TL ÖDEME!   01:08   BAŞKAN ALI BOLTAÇ’TAN 30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMı MESAJı,’CUMHURIYET DEĞERLERINE SAHIP ÇıKMAK EN BÜYÜK GÖREVIMIZ’   01:06   DR. MÜZEYYEN ŞEVKIN: ’30 AĞUSTOS YENIDEN AYAĞA KALKAN BIR MILLETIN DESTANıDıR’   01:04   FILENIN SULTANLARı A GRUBU’NU İKINCI SıRADA TAMAMLADı: SON 16 TURUNDAKI RAKIBIMIZ AZERBAYCAN   01:03   MERSIN BAROSU BAŞKANı GAZI ÖZDEMIR: “30 AĞUSTOS BAĞıMSıZLıĞıN SIMGESIDIR”   01:01   LÜTFI PARıLTı: ZAFER BIRLIK RUHUDUR   19:37   TOROSLAR BELEDIYESI ÜCRETSIZ FUTBOL OKULUNDA İLK DÖNEM TAMAMLANDı: 250 ÇOCUK SERTIFIKASıNı ALDı   19:36   CHP AKDENIZ İLÇE BAŞKANı SEMIH PALAMUT’TAN NET 30 AĞUSTOS MESAJı: ’BAĞıMSıZLıĞıN BEDELINI UNUTMAMAK GELECEĞE BORCUMUZDUR’   19:33   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN GÜLNAR TARıM VE TURIZMINE BÜYÜK DESTEK: GRUP YOLU 10 METREYE ÇıKARıLDı   19:30   CHP’LI GÜLCAN KıŞ’TAN 30 AĞUSTOS MESAJı: ’CUMHURIYET’E VE BAĞıMSıZLıĞıMıZA SAHIP ÇıKACAĞıZ’   19:25   GÖKYÜZÜNDE KıRMıZı ŞÖLEN: TÜRKIYE KANLı AY TUTULMASıNı KILITLENDI!   19:20   AKDENIZ’DE KALDıRıMLAR YAYALARA AÇıLıYOR! ZABıTADAN İŞGALE KARŞı KARARLı ADıM  
 
     
   

MUĞLA`DA YAPIMI SÜREN ÇİMENTO FABRİKASINA KARŞI AÇILAN DAVADA BİLİRKİŞİ RAPORU AÇIKLANDI: "TARIMSAL AÇIDAN UYGUN DEĞİL"


Muğla`da yapımı süren çimento fabrikası için verilen "ÇED olumlu" kararına karşı açılan iptali davasında bilirkişi raporu açıklandı. Bilirkişi raporunda, ÇED raporunda eksiklikler olduğuna vurgu yapılarak, fabrikanın kurulması halinde tarımsal alanların, Kazan Göleti ve Bayır Barajı`nın olumsuz etkileneceği belirtildi.

 

Tarih : 5 Mayıs 2023 Cuma 18:27   Okunma : 587

ESMA TURAN

Muğla`da yapımı süren çimento fabrikası için verilen "ÇED olumlu" kararına karşı açılan iptali davasında bilirkişi raporu açıklandı. Bilirkişi raporunda, ÇED raporunda eksiklikler olduğuna vurgu yapılarak, fabrikanın kurulması halinde tarımsal alanların, Kazan Göleti ve Bayır Barajı`nın olumsuz etkileneceği belirtildi.

Muğla`nın Menteşe ilçesine bağlı Bayır Mahallesi ile Yatağan ilçesine bağlı Deştin Mahallesi sınırındaki Tekağaç mevkiinde inşaatı süren çimento fabrikası için verilen "ÇED olumlu" kararına karşı yurttaşların açtığı dava kapsamında, 23 Şubat`ta bölgede bilirkişi keşfi yapılmıştı.

Muğla Büyükşehir Belediyesi, Menteşe Belediyesi ile Türk Mimarlar ve Mühendisler Odası Muğla Şubesi`nin de müdahil olduğu davada, bilirkişi heyetinin 96 sayfalık raporu bugün açıklandı. Raporda, ÇED raporunda eksiklikler olduğuna vurgu yapılarak, fabrikanın kurulması halinde tarımsal alanların, Kazan Göleti ve barajların olumsuz etkileneceği belirtildi. Raporda şu tespitlere yer verildi:

“TARIMSAL AÇIDAN UYGUN DEĞİL”

"Projenin hayata geçirilmesi ile oluşacak olan toz etkisinin tarımsal açıdan çevredeki etkili ve dikişli tarım arazilerini olumsuz olarak etkileyeceği ve zarar vereceği, ÇED dosyasında bu konu ile ilgili alınacak önlemlerin yetersiz bir şekilde yer verilmesi ÇED dosyasının rapor genelinde açıklandığı üzere birçok eksiklikler içerdiği ve bu nedenle tarımsal açıdan uygun olmadığı kanaatine varılmıştır.

ÇED raporunda söz konusu etkinlik, jeolojik ve hidrojeolojik açıdan yeterli düzeyde tanıtılmamıştır. Yöre halkı tarafından kullanılan yer altı sularının ve sulama amaçlı kullanılan Kazan Göleti rezervuarının olumsuz etkilenme potansiyeli bulunmaktadır. Söz konusu etkinliğin kamu yararı olmadığı kanaatine varılmıştır.

"ORMAN EKOSİSTEMLERİ BÜYÜK ORANDA ETKİLENECEK"

Tesis sahasının tamamının 9,53 hektar olduğu, ayrıca projeye konu olan maden sahalarının toplam alanının ise 765,66 hektar olarak belirtilmiş olup, bu alanların büyük bölümü orman ekosistemlerini içermektedir. Söz konusu faaliyet neticesinde orman ekosistemlerinin büyük oranda etkileneceği, toprak altı canlıları ve toprak üstünde ormanı barınma, üreme, besleme ve avlanma amacıyla kullanan çok sayıda fauna üyesi direk etkilenecektir. Faaliyet sahasının yer altı ve yer üstü su kaynaklarına yakınlığı sebebiyle ekolojik bütünlük çerçevesinde tüm canlıları zincirleme olumsuz etkileyecektir.

"ARICILIK VE ÇAM BALI FAALİYETLERİ SEKTEYE UĞRAYACAK, ÇOK SAYIDA AĞAÇ KESİLECEK"

Toz ve gaz emisyonundan kaynaklı ağaçların fotosentez yeteneğinin zarar görmesi, ilerleyen dönemde yaprak dökülmeleri ve kurumalar ile biyotik zararların ormanda etkin olması, tozlaşmanın devamlılığını sağlayan arı ve diğer böceklerin uğrayacağı zarar neticesinde arıcılık ve çam balı faaliyetlerinin sekteye uğrayacak olması, çok sayıda ağacın kesileceğinin öngörülmesi, orman yangınlarıyla mücadelede etkin bir planlama söz konusu olamamasından bahisle söz konusu izni talep edilen alanın ormancılık disiplini açısından telafisi mümkün olmayan eksiklikleri barındırdığından, orman yönünden olumsuz olarak değerlendirilmiştir. Yukarıdaki hususlar göz önünde bulundurulduğunda, bilirkişi kurulumuzca dava konusu kurulması planlanan entegre çimento fabrikası ve ham madde ocakları projesine verilen ‘ÇED olumlu` kararının uygun olmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır."

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA