3 Mayıs 2025 Cumartesi

01:43   DEM PARTI EŞ GENEL BAŞKANı TÜLAY HATIMOĞULLARı VAN`DA ÖĞRENCILERLE BULUŞTU   01:38   ÖZGÜR ÖZEL`DEN KONYA MITINGINE ÇAĞRı: DOSTUN EVINDE, VEFANıN, IRFANıN ŞEHRI KONYA`DAYıZ   23:26   ANTALYASPOR KONUK ETTIĞI KONYASPOR`U 1-0 MAĞLUP ETTI   21:41   CHP`LI MURAT BAKAN`DAN ALI YERLIKAYA`YA: ‘MAKUL VATANDAŞ` TANıMıNıZA UYMAYAN HERKES SIZIN IÇIN POTANSIYEL TEHDIT   21:20   EKREM İMAMOĞLU`NDAN 19 MART SÜRECINE ILIŞKIN 45 DAKIKALıK VIDEO   21:19   İMAMOĞLU`NUN AVUKATı KEMAL POLAT: TUTUKLU MÜVEKKILLERIMIN CEZA DAVALARıNı TAKIP ETMEYEYIM ISTIYORLAR. BEN DE VAZGEÇMEYECEĞIM   19:51   KONYALı ÇIFTÇI GIRDI ÜRETIM MALIYETLERINE ISYAN ETTI: "HER GEÇEN YıL BIR ÖNCEKI YıLı ARAR DURUMA GELDIK. EŞIMIZDEN BILEZIK BOZDURUYORUZ"   18:56   1 MAYıS GÖZALTıLARıNDAN 17`SINE TUTUKLAMA ISTENDI   18:42   MAHMUT TANAL, İSTANBUL ADLIYESI ÖNÜNDE AÇıKLAMA YAPTı: "EKMEK GIBI SU GIBI HUKUKA IHTIYACıMıZ VAR"   18:23   ALMANYA ANAYASAYı KORUMA DAIRESI: ALMNANYA IÇIN ALTERNATIF PARTISINI, (AFD) RESMEN AŞıRı SAĞCı OLUŞUM OLARAK SıNıFLANDıRDı   18:15   DENIZ YÜCEL`DEN BAKAN YERLIKAYA`YA OTOBÜS TEPKISI: "GÖREV TANıMıNıZDA MONTAJCıLıK Mı VAR?"   18:05   KONUTU TERK ETMEME TEDBIRI UYGULANAN CHP`NIN OTOBÜS ŞOFÖRÜNÜN IFADESI ORTAYA ÇıKTı: “EMNIYETE VEYA DEVLETE KARŞı KASTI BIR EYLEMIM YOKTUR”   18:03   USTA BAĞLAMA SANATÇıSı YAVUZ TOP HAYATıNı KAYBETTI   18:02   TBMM GENEL KURULU`NU GELECEK HAFTA DA BEKIR BOZDAĞ YÖNETECEK   17:45   AKDENIZ BELEDIYESI KAYYUMUNA ARSA DAVASı... DEM PARTILI BOZAN: "KAYMAKAMKEN SATıLAMAZ DEDIĞIN TAŞıNMAZ SEN KAYYUM OLDUĞUNDA NASıL SATıLABILIR?"   17:32   CHP`LI ŞAHBAZ: “9 YAŞıNDA ZIHINSEL VE FIZIKSEL ENGELLI, YOĞUN BAKıMDA YATAN BIR ÇOCUĞUMUZUN DEVLETIN KORUMASı ALTıNDA CINSEL SALDıRıYA UĞRAMASı KABUL EDILEMEZ”   17:12   CHP ANKARA MILLETVEKILI ADNAN BEKER HAKKıNDA PARLAMENTER SUÇLARı BÜROSUNCA INCELEME BAŞLATıLDıĞı ORTAYA ÇıKTı   16:54   CUMHURBAŞKANı ERDOĞAN: "BU YıL SONUNDA DENEME ÜRETIMINE BAŞLAYıP AKKUYU`DAN ILK ELEKTRIĞI VERECEĞIZ"   16:04   CHP`LI TANRıKULU: “1 MAYıS ÖNCESI VE 1 MAYıS`TA GÖZALTıNA ALıNANLARıN SAVCıLıK TARAFıNDAN IŞLEMINI BEKLIYORUZ, BIRKAÇ SAATE KADAR BELLI OLACAK``   16:02   AK PARTI, ANAYASA MAHKEMESI`NIN IPTAL KARARLARıNı DÜZENLEYEN YENI KANUN TEKLIFINI TBMM BAŞKANLıĞı`NA SUNDU  
 
     
   

GÜLİZAR BİÇER KARACA: "İKİNCİ YÜZYILDA İHTİYAÇ DUYULAN CUMHURBAŞKANI`NIN TARAFSIZ ÇİZGİDE KALMASI, ANTİDEMOKRATİK UYGULAMALARDAN VAZGEÇİLMESİ, HUKUK DEVLETİNİN YENİDEN "VE KALICI HALDE TESİS EDİLMESİDİR


TBMM Başkanvekili ve CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, "Son 20 yılda siyasetin alanı daraltılmıştır. Demokrasiyi her istediğini yapma hakkına sahip olduğu hale indirgeme yoluna gidilmiştir. Oysa ikinci yüzyılda ihtiyaç duyulan; Cumhurbaşkanı`nın tarafsız çizgide kalması, Meclis`in `güçlendirilmiş parlamento` haliyle yeniden işler hale getirilmesi, ülkedeki keyfi tutum, baskı ve zor politikalarına son verilmesi, antidemokratik uygulamalardan vazgeçilmesi, temel hak ve özgürlüklerin güvence altına alınarak hukuk devletinin yeniden ve kalıcı halde tesis edilmesidir" dedi.

 

Tarih : 30 Ekim 2023 Pazartesi 12:28   Okunma : 420

TBMM Başkanvekili ve CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, "Son 20 yılda siyasetin alanı daraltılmıştır. Demokrasiyi her istediğini yapma hakkına sahip olduğu hale indirgeme yoluna gidilmiştir. Oysa ikinci yüzyılda ihtiyaç duyulan; Cumhurbaşkanı`nın tarafsız çizgide kalması, Meclis`in `güçlendirilmiş parlamento` haliyle yeniden işler hale getirilmesi, ülkedeki keyfi tutum, baskı ve zor politikalarına son verilmesi, antidemokratik uygulamalardan vazgeçilmesi, temel hak ve özgürlüklerin güvence altına alınarak hukuk devletinin yeniden ve kalıcı halde tesis edilmesidir" dedi.

TBMM Başkanvekili ve CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Cumhuriyet`in 100`üncü yıl dönümü kapsamında ‘İkinci Yüzyıla Çağrı` temalı yazılı bir açıklama yaptı. "Hoşgeldin İkinci Yüzyıl" başlıklı açıklamada şunlar kaydedildi:

"100 YIL ÖNCE KURULMUŞ CUMHURİYET`İN DEMOKRATİK KAZANIMLARINI GERİLETMEK KABUL EDİLEMEZ"

"100 yıl önce bugün, Cumhuriyetimizin ilk günüydü. 100 yıllık bu tarihsel var oluş, son dönemde yaşadığımız kimi olumsuzlukları da tersine çevirmenin ipuçlarını taşırken olumsuzluklardan çıkmanın da anahtarı olacaktır. Bu açıdan bakıldığında bugün en çok ihtiyacımız olan şey günümüzün gerçeği karşısında dimdik duran bir söylem ve pratiktir: 100 yıl önce bugün, ilk gününü yaşayan onurlu, insanca bir yaşam için doğan bir umudun izinden gitmek.

Aslında Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılının neyi içermesi gerektiğine, günümüzde yaşanan beş temel probleminin `demokrasi, eğitim, dış politika, ekonomi ve toplumsal barış` olduğuna ve 13 çözüm önerisine dair metin umudu da yapılması gereken pratiği de vadediyor. İkinci yüzyılın işaret fişeği niteliğindeki Manifesto; insanca bir yaşamın, muhtaç olduğumuz temel hakların yeniden tesisi için gerekli yöntemi ortaya koyuyor. Bugün ikinci yüzyıla belli bir kesimin beklentilerini meşru gören bir seçkincilik örneğiyle girmek, gücü daha da merkezileştirmek, 100 yıl önce kurulmuş Cumhuriyet`in demokratik kazanımlarını geriletmek, siyasi ve kültürel kutuplaştırma ve bunun sonuncunda yaşanan bütün eşitsizliklere aldırmamak kabul edilemez.

"İKİNCİ YÜZYILDA UMUT YERİNE KASVETLİ İKLİM HAKİMKEN, YENİ BİR ROTA BELİRLEMEK ELZEMDİR"

İkinci yüzyılda ülkenin çoğunluğu için umut yerine kasvetli iklim hakimken, sanki yeni bir rota belirlemek elzemdir. İkinci yüzyılda Cumhuriyet`in 100 önceki kurucu rengini tüm ülkeye yaymak yerine ona kendi rengini vermek isteyen başka bir rejimden söz ediliyorken, 100 yıl önceki Cumhuriyet ideolojisini daha da berraklaştırmak zaruridir. Bugün daha fazla temel hak ve özgürlere vurguyla, hukuk devleti ve sosyal devlet temelli düzen çağrısı yapmak kaçınılmazdır. Bu dönemde evrensel demokrasi, insan hakları ve özgürlük temelinde siyaset çıkar yoldur. Yoksullaşma ve gelir dağılımında adaletsizlik yerine; sosyal adalet, emeğin değerinin artırılması görevdir. Adil ve güçlü sosyal devlet ilkesiyle `Aile Destekleri Sigortası` gibi politikaların hayata geçirilmesi, alt ve orta sınıftaki yurttaşların desteklenmesi, sosyal ve hukuk devletini hâkim kılınması `ikinci yüzyıl` için yapılacak önemlidir. Son 20 yılda siyasetin alanı daraltılmıştır. Demokrasiyi her istediğini yapma hakkına sahip olduğu hale indirgeme yoluna gidilmiştir. Oysa ikinci yüzyılda ihtiyaç duyulan; Cumhurbaşkanı`nın tarafsız çizgide kalması, Meclis`in `güçlendirilmiş parlamento` haliyle yeniden işler hale getirilmesi, ülkedeki keyfi tutum, baskı ve zor politikalarına son verilmesi, antidemokratik uygulamalardan vazgeçilmesi, temel hak ve özgürlüklerin güvence altına alınarak hukuk devletinin yeniden ve kalıcı halde tesis edilmesidir.

Söz konusu bu talepler, bugün artık hayati bir öneme sahiptir. Bu talepler `ikinci yüzyıla çağrımızın` kamucu/halkçı politikalarımızın temelini oluşturur ve demokratik bir tutarlılığa tekabül eder. Bu yolda ilerlerken mesele devletin kalıcı bir biçimde sosyal, hukuk devleti anlayışıyla halktan yana uygulamalarını, yasalarını, kurumlarını sürdürmesi, kalıcılaştırılması, yaygınlaştırılması olmalıdır. Bunun için ilk ve en önemli nokta toplumun temel ihtiyaçlarının sorunsuzca karşılanmasıdır. Bu sebeple Aile Destekleri Sigortası diyoruz. Bu sebeple devlette ve toplumsal düzende liyakat esas olmalı diyoruz. Bu sebeple `Siyasi Ahlak Yasası` çıkarılmalı `Kamu İhale Kanunu`, rekabet ve şeffaflığı sağlayarak düzenlenmeli diyoruz. Bir gecede her türlü keyfi kararın alındığı değil tüm bileşenlerin ve eğitim paydaşlarının ortak çabasıyla yeniden yapılandırılacak bir Milli Eğitim Sistemi diyoruz. Gelecek nesiller için `Ekosistem Hakkı` korunsun, yeni bir `Merkez-Yerel` dengesi kurulsun dememiz bu yüzden. Coğrafyanın huzuru içte ve dışta barış için `Ortadoğu Barış ve İşbirliği Teşkilatı` kurulacak demiz bu yüzden.

Bu sadece tercihle ilgili bir meseledir ve gereken bilgi birikimi de irade de mevcuttur. Buna dair irademiz ve yeni bir toplumsal dönüşümü içinde barındıran `İkinci Yüzyıl`a Çağrı`mızı çok daha önce ortaya koymuştuk. İşte `ihtiyacımız ve günümüzün gerçeği olan şeyler` yani ekolojik farkındalıklardan kurumsallaşma ihtiyacına, halkı enine kesen toplumsal eşitlik ilkelerden hukuk devletinin içselleştirilmesine dair her şey bu çağrıda saklı. Müstebit bir iktidara karşı demokratik bir siyasal önerileri toplamı olarak, eşitlikçi, özgürlükçü, toplumsal hattın altını dolduracak manzumeler olarak duruyor.

Daha önce çağrısını yaptığımız `İkinci Yüzyıl`ın manifestosu ilk yüzyılımızdaki kurucu değerlerle benzer kodlar taşıyor; çünkü bu çağrıyı yapanlar ikinci yüzyıl da kendisine birinci yüzyıldaki liderini, Gazi Mustafa Kemal Atatürk`ü ve ilkelerini rehber alıyor."

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA