22 Haziran 2025 Pazar

21:10   BAŞKAN SEÇER, BÜYÜKŞEHIR’IN DÜZENLEDIĞI EMIRLER ORMAN PARKı PIKNIK ALANı’Nı İNCELEDI   15:55   TARSUS CHP’DEN KıRSAL MAHALLE ZIYARETLERI   12:06   “PROTESTO HAKKıNı KULLANAN ÖĞRENCILERI YURTTAN UZAKLAŞTıRMAK ZALIMLIKTIR”   11:52   ÖZEL GEREKSINIMLI BIREYLER YAZ BOYU YÜZMENIN KEYFINI BÜYÜKŞEHIR’LE YAŞıYOR   09:20   BÜYÜKŞEHIR’IN EMEKLI YÜREKLERINDEN ANADOLU’YA SES VEREN TÜRKÜLER   09:01   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’IN TARıMA DESTEĞI TAM GAZ DEVAM EDIYOR   01:56   TARSUS BELEDIYESI KREŞLERINDE EĞITIM ALAN ÖĞRENCILER KARNE HEYECANı YAŞADı   11:54   MERSIN BAROSU HAYVAN HAKLARı KOMISYONU, PATIKÖY’Ü ZIYARET ETTI   11:50    BAŞKAN YıLDıZ’DAN YKS ÖNCESI ÖĞRENCILERE MORAL ZIYARETI VE BAŞARı MESAJı   10:10   TÜRKIYE YAŞ MEYVE SEBZEDE İKLIM DARBESINE RAĞMEN İHRACAT DEĞERINI KORUDU   09:20   BÜYÜKŞEHIR’IN ENGELSIZ YAŞAM PARKı, ÖZEL GEREKSINIMLI BIREY VE AILELERINE SANATLA DESTEK OLUYOR   09:10   BÜYÜKŞEHIR’DEN TARSUS’UN DOĞU VE BATı GIRIŞ NOKTALARıNDA PEYZAJ ÇALıŞMASı…    08:10   TARSUS BELEDIYESI’NDEN MIMAR-MÜHENDIS ÇALıŞTAYı   08:07   TÜRKIYE BAROLAR BIRLIĞI, İMAMOĞLU’NUN AVUKATı PEHLIVAN’ıN TUTUKLANMASı ÜZERINE OLAĞANÜSTÜ TOPLANDı: SAVUNMA ASLA SUSMAYACAK, KORKMAYACAK VE ITAAT ETMEYECEK   21:19   MERSIN VE HATAY’DAN BIR İLK: ‘KARDEŞ KENT KONSEYI’   16:46   CHP TARSUS İLÇE KADıN KOLLARı EV ZIYARETLERINE DEVAM EDIYOR   10:15   TARIHE, DOĞAYA VE KÜLTÜRE YOLCULUK: KILIKYA YOLU TANıTıM YÜRÜYÜŞLERI SÜRÜYOR   10:09   KADıNLAR ÜRETMEYE, MERSIN GÜÇLENMEYE DEVAM EDIYOR   10:05   CHP’LI GÜLCAN KıŞ, “MERSIN ÜRETIYOR AMA YATıRıM ALAMıYOR, BU BIR IHMALKÂRLıK DEĞIL, SIYASI TERCIHTIR!”   09:01   BÜYÜKŞEHIR’IN İTAIYE ERI SıNAVLARıNDA ADAYLAR TER DÖKTÜ  
 
     
   

CHP`li Açıkel`den Adalet Bakanı`na: "Vatandaşların e-devlet verilerinin bile sızması engellenemiyorken elektronik oylama sistemi güvenlik açığı yaratır"


CHP İstanbul Milletvekili Fethi Açıkel, Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener`in "elektronik oylama" açıklamalarını Meclis gündemine taşıdı. Açıkel, "Vatandaşlarımızın e-devlet verilerinin, tüm kişisel bilgilerinin internete sızmasının engellenemediği düşünüldüğünde, elektronik oylama sisteminin kullanımı ciddi güvenlik açıklarına ve demokratik katılımı her türlü iç-dış müdahaleye açık hale getirme riski taşımaktadır. Özellikle bu sürecin şeffaflıktan uzak bir şekilde yürütülüyor olması, vatandaşlarımızda endişe uyandırmaktadır" ifadelerini kullandı.

 

Tarih : 6 Aralık 2024 Cuma 10:22   Okunma : 393

(TBMM) - CHP İstanbul Milletvekili Fethi Açıkel, Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener`in "elektronik oylama" açıklamalarını Meclis gündemine taşıdı. Açıkel, "Vatandaşlarımızın e-devlet verilerinin, tüm kişisel bilgilerinin internete sızmasının engellenemediği düşünüldüğünde, elektronik oylama sisteminin kullanımı ciddi güvenlik açıklarına ve demokratik katılımı her türlü iç-dış müdahaleye açık hale getirme riski taşımaktadır. Özellikle bu sürecin şeffaflıktan uzak bir şekilde yürütülüyor olması, vatandaşlarımızda endişe uyandırmaktadır" ifadelerini kullandı.

CHP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Fethi Açıkel, `elektronik oylama` hakkında Adalet Bakanı Yılmaz Tunç`un yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Açıkel, Bakan Tunç`a, "YSK`nın yapılacak ilk Milletvekili seçiminde ve Cumhurbaşkanlığı seçiminde yurtdışı seçim çevresinde elektronik oylama yapılması için hazırlığı var mıdır? YSK`nın yapılacak ilk Milletvekili seçiminde ve Cumhurbaşkanlığı seçiminde yurtiçi seçim çevresinde elektronik oylama yapılması için hazırlığı var mıdır" sorularını yöneltti. Açıkel, yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"Bu süreç vatandaşlarımızda endişe uyandırmaktadır"

"Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener`in medyada yer alan `elektronik oylama` hakkındaki açıklamalarıyla birlikte, ülke kamuoyunda bu konu gündeme gelmiştir. Gündem üzerine, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından 13 Kasım 2024 tarihinde yapılan yazılı açıklamada; 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun "Yurt dışı seçmenlerin elektronik ortamda oy vermesi" başlıklı 94/D maddesine atıfla, elektronik oylama için yurt dışında bulunan vatandaşlarımızın elektronik ortamda oy kullanabilmeleri durumuna işaret edilmektedir. Bu açıklamadan, YSK`nın yurt dışı seçim çevresinde bir elektronik oylama hazırlığında olduğu anlaşılmakla birlikte, kamuoyunda konuyla ilgili bilgi kirliliği devam etmektedir. Vatandaşlarımızın e-devlet verilerinin, tüm kişisel bilgilerinin internete sızmasının engellenemediği düşünüldüğünde, elektronik oylama sisteminin kullanımı ciddi güvenlik açıklarına ve demokratik katılımı her türlü iç-dış müdahaleye açık hale getirme riski taşımaktadır. Özellikle bu sürecin şeffaflıktan uzak bir şekilde yürütülüyor olması, vatandaşlarımızda endişe uyandırmaktadır.

"Seçmen konusunda şeffaf olunmaması endişeleri artırmakta"

YSK, `parmak boyası` uygulamasını kamuoyundan ve siyasi partilerden gelen bütün taleplere rağmen kullanmaktan kaçınmaktadır. Vatandaşlarımız seçim sistemine güvenmedikleri için seçimlerde parmak boyası uygulamasını dahi talep eder bir durumdadır. YSK sisteminin demokratik denetimden ve seçim güvenliği konusunda uzmanlaşmış bağımsız STK`ların, meslek odalarının, bilirkişilerin incelemesinden kaçırılması, yabancı vatandaş/seçmen konusunda şeffaf olunmaması gibi temel endişeleri daha da artırmaktadır. Parmak boyası başta olmak üzere seçim ve sandık güvenliğinde en temel endişeleri dahi gideremeyen bir YSK`nın, yeni bir gündemle `elektronik oylama` tartışması başlatması bu nedenlerle kamuoyunda yeni bir endişe yaratmaktadır. Bu konuda kamuoyunun net ve şeffaf bir bilgilendirmeye ihtiyacı bulunmaktadır.

"Kasım 2024 itibariyle yurtdışı kayıtlı seçmen sayısı kaçtır?"

Bu bağlamda, yurtiçi ve yurtdışı seçim çevrelerinde önümüzdeki seçimlerde `parmak boyası` uygulamasına geçilmesi için bir hazırlık var mıdır? Vatandaşlarımızın yoğun talebine rağmen, parmak boyası uygulamasına geçilmemesindeki ısrar nedir? 28 Mayıs 2023 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yurtdışı seçmen sayısı 3 milyon 426 bin 218 seçmen olarak gözükmektedir. Kasım 2024 itibariyle yurtdışı kayıtlı seçmen sayısı kaçtır? YSK`nın yapılacak ilk Milletvekili seçiminde ve Cumhurbaşkanlığı seçiminde yurtdışı seçim çevresinde elektronik oylama yapılması için hazırlığı var mıdır? YSK`nın yapılacak ilk Milletvekili seçiminde ve Cumhurbaşkanlığı seçiminde yurtiçi seçim çevresinde elektronik oylama yapılması için hazırlığı var mıdır? Elektronik oylama konusunda bir hazırlık var ise bu çalışmaların siyasi partilerle ve kamuoyu ile paylaşılması ne zaman yapılacaktır? Yurtdışında oy kullanma oranını artırmak için, elektronik oylama dışında başka formüller üzerinde çalışmalar yapılmakta mıdır?"

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA