8 Kasım 2025 Cumartesi

07:47   TARSUS FESTIVALI’NDE BINLER BULUŞTU: “BU COŞKU TÜRKIYE’YE ÖRNEK OLACAK!”   01:14   ALI MAHIR BAŞARıR TARSUS FESTIVALI’NDE NET KONUŞTU: “BU IKLIMI YARATANLARA HALK SANDıKTA DOKUNACAK!”   23:55   ÖZGÜR ÖZEL’DEN ORDU’YA ADALET DAVETI: “MEYDANLARDA HALKLA BERABERIZ!”   19:54   TARIHIN İÇINDEN KOŞ: SOLI10K ILE MEZITLI GEÇMIŞTEN GELECEĞE NEFES ALıYOR   19:22   GAZI ÖZDEMIR: “ATATÜRK, HUKUKUN VE ÖZGÜRLÜKLERIN YAŞAM KAYNAĞıDıR”   23:32   TARSUS’TA RUH SAĞLıĞıNA DOKUNAN BELEDIYECILIK: YAŞLıLAR İÇIN UMUT VEREN SÖYLEŞI   23:12   TOROSLAR’DA YENI DÖNEMIN SIMGESI: MIMAR SINAN PARKı VE ÜLMIYE TOPUZ TAZIYE EVI HIZMETE AÇıLDı   22:47   CUMHURIYETIN KARANLıĞA TESLIM OLMASıNA İZIN VERMEYECEĞIZ   22:31   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN ULUSLARARASı HIZMET KALITESI ONAYı   15:44   FıRSAT EŞITLIĞI VE VEFA BULUŞTU: PELIN KıYGA (YAŞOT) PARKı HIZMETE AÇıLDı   15:37   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN LÖSEMILI ÇOCUKLARA MORAL DESTEĞI…    15:32   YENIŞEHIRLI KADıNLAR “DAYANıŞMA PIKNIĞI”NDE BULUŞTU   09:23   SABAHA KARŞı ‘FIILI GÖZALTı’: GAZETECILERE SESSIZ OPERASYON   09:15   PET ŞIŞE DEĞIL, ÇÖP KUTUSU: MESKİ’DEN VATANDAŞA TEMIZLIK ÇAĞRıSı   08:20   SABAH BASKıNıYLA GÖZALTı: İKI GAZETECI MALI ŞUBE’DE İFADE VERDI   06:33   HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ İÇIN TARIHI İMZA: 30 BARODAN DEMIRTAŞ VE ATALAY VURGUSU   23:12   ANKARA’NıN GÖBEĞINDE AÇLıK: ÖĞRENCILER ÜCRETSIZ YEMEK İSTEDI, MECLIS REDDETTI   22:57   MERSIN’DE HUZUR İÇIN EL ELE: BAŞKAN SARı’DAN EMNIYET’E TEŞEKKÜR ZIYARETI   22:45   TOPLUMSAL SORUMLULUKTA ÖNCÜ ADıM: SEÇER, LÖSEMILI ÇOCUKLARLA BULUŞTU   22:33   FAS VE BELÇIKA’DA YÜZDE 55’LIK ARTıŞ: AKİB, YENI PAZARLARLA ZIRVEYE YÜRÜYOR  
 
     
   

“Plastiksiz Mersin Sahilleri için Birleşiyoruz” projesi kapsamında bin 200 öğrenci eğitim alacak


Mersin Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi`nde, “Plastiksiz Mersin Sahilleri için Birleşiyoruz” projesi kapsamında bin 200 öğrenciye atık ayrıştırma, geri dönüşüm, geri kazanım ve sıfır atık konularında eğitim faaliyetleri düzenlenecek. Bu çerçevede merkezde 440 öğrenci ağırlandı. 

 

Tarih : 17 Mart 2025 Pazartesi 10:32   Okunma : 637

Mersin Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi`nde, "Plastiksiz Mersin Sahilleri için Birleşiyoruz” projesi kapsamında öğrencilere sıfır atık yönetimiyle ilgili verilecek eğitim çalışmaları başladı. Büyükşehir Belediyesi`nin, Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen REMEDIES-2 programı kapsamında hibe almaya hak kazandığı projesiyle öğrenciler, Mercan Bilim Merkezi`ne kurulan ‘Akıllı Atık Otomatı` başta olmak üzere merkezdeki tüm düzenekleri inceliyor.

Bin 200 öğrenci, sıfır atık farkındalığı için eğitim alacak

Vatandaş farkındalığının artırılması amacıyla 100. Yıl Mercan İklim ve Çevre Bilim Merkezi`nde 6-18 yaş arası bin 200 öğrenciye atık ayrıştırma, geri dönüşüm, geri kazanım ve sıfır atık konularında eğitim faaliyetleri düzenlenecek. Bu kapsamda merkezde 440 öğrenci ağırlandı. Öğrenciler ilk olarak Akıllı Atık Otomat sistemi hakkında bilgi aldı ve ellerindeki plastik şişeleri otomata atarak deneyimledi. Öğrenciler ardından Mercan Bilim Merkezi`ndeki iklim ve çevre temalı düzenekleri öğretmenler eşliğinde inceledi.

Büyükşehir Belediyesi bu tür projelerle hem kentte plastik üretimini azaltmayı, hem de üretilen plastiklerin geri dönüşümünü sağlamayı amaçlarken; yürütülen sıfır atık yönetimi süreciyle, kent halkının çevreye duyarlı hale gelmesi ve sürdürülebilir bir çevre oluşturulması hedefleniyor.

"Akıllı Atık Otomat sistemi, Mersin`de ilk kez uygulanan bir proje"

Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi`nde Sıfır Atık Şefi olarak görev yapan Çevre Mühendisi Zeki Altun, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen REMEDİES konsorsiyumu tarafından hibe almaya hak kazanılan “Plastiksiz Mersin Sahilleri için Birleşiyoruz” projesi kapsamında sıfır atık yönetimi çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, “İklim ve Çevre Bilim Merkezimizde, proje kapsamında ağırlamayı hedeflediğimiz bin 200 öğrenciden 440`ını eğitim ve farkındalık amacıyla konuk ettik. Eğitim sonunda öğrencilerimize tek kullanımlık plastiklerden kaçınmaları maksadıyla matara hediye ettik ve aynı zamanda kendilerinin getirmiş olduğu plastiklerden elde etmiş olduğumuz saksı ve belediyemiz faaliyetlerinden elde etmiş olduğumuz kompost keselerini hediye ettik. Bu sayede kendilerinde farkındalık ve bilinç oluştururken, tek kullanımlık plastiklerden uzaklaştırmayı da sağlamış olduk” dedi.

Akıllı Atık Otomat sisteminin Mersin Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde Mersin`de ilk kez uygulanan bir proje olduğunu vurgulayan Altun, “Bu proje sayesinde Bilim Merkezimizi ziyaret eden öğrencilerimiz, yanlarında getirmiş oldukları plastikleri Akıllı Otomata atabiliyor. Bu akıllı otomat, kaç adet plastik toplandığına ilişkin verileri edinebileceğimiz akıllı entegre bir otomasyon cihazı. Aynı zamanda da fotovoltaik panellerle donatılmış ve elektriğinin bir kısmını da güneş panelleriyle doğrudan edinen akıllı bir makine” diye konuştu.

Merkezi ziyaret eden öğrenciler, şunları söyledi:

- Kaan Poyraz Aldemir: “İlk geldiğimizde bize Akıllı Otomat ile ilgili bilgi verdiler. İlk önce şişenin barkodunu okutuyorsun, sonra oraya koyuyorsun ve kaç tane attığınızı yazıyor. Daha sonra şişeleri geri dönüşüme gönderiyor. Bu sayede atıksız bir çevre oluşuyor. Mercan Bilim Merkezi çocuklar için çok güzel bir yer.”

- Zeynep Deniz: “Bu otomatlardan yurtdışında da var, biliyorum. Türkiye`ye gelmesini ben de istiyordum. Çok mutlu oldum. Plastik şişeleri geri dönüştürerek saksı yapıyoruz. Burada öğrendiklerimi, aileme ve arkadaşlarıma da anlatacağım.”

- Müzeyyen Bera Yıldı: “İlk defa geliyorum. Çok güzel bir yer. Geri dönüşüm yapıyor ve dünyaya katkı sağlıyorlar. Denizlerimizi de kirletmiyoruz” dedi. Akıllı Atık Otomatı`nı da deneyimleyen Yıldız, “Bu sayede geri dönüşüme katkı sağlıyoruz.”

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA