24 Ocak 2026 Cumartesi

16:45   TOROSLAR’DA KARLA MÜCADELE: BELEDIYE 7/24 SAHADA, YOLLAR AÇıLıYOR!   16:04   “MESKİ’DEN DEĞIRMENDERE’YE ÇIFTE YATıRıM: ALTYAPı VE ÜSTYAPı YENILENDI”   15:08   MINGUZZI AILESININ ADALET ÇıĞLıĞı... ANNE YASEMIN MINGUZZI’DEN ADALET BAKANı TUNÇ’A: HAKKıMı HELAL ETMIYORUM   15:07   AHMET ÖZER’E “KENT UZLAŞıSı” DAVASıNDAN 6 YıL 3 AY HAPIS CEZASı VERILDI   15:06   CHP’NIN TBMM’DEKI "TABUTLU" EYLEMI... VELI AĞBABA: "RAHATSıZ OLDUKLARı TABUT DEĞIL, YÜZSÜZLÜKLERI, EMEKLIYE REVA GÖRDÜKLERI AÇLıK, YOKSULLUK"   15:04   CHP’NIN YALOVA MITINGI YARıN... EMEKLI VATANDAŞ: “TAYYIP BABA, EMEKLIYE BIR BAK. SEÇIM GÜNÜ GELECEK, SEÇIME GIRECEKSIN. ALLAH BÜYÜKTÜR”   15:03   İZMIR’DE CUMHURIYETÇI AVUKATLAR GRUBU’NDAN ’BAYRAK’ TEPKISI: TÜRK BAYRAĞı BU MILLETIN ORTAK ONURUDUR   10:34   “AKDENIZ BELEDIYESI’NDEN ŞEFKAT ELI: 1.181 HANEYE TEMIZLIK, 162 KADıNA BAKıM”   10:15   MERSIN’DE KıRSAL ÜRETIME GÜNEŞ ENERJISI DESTEĞI: 1.160 ÜRETICIYE IŞıK OLDU   10:02   “TORBA YASAYA İSYAN: EMEKLIYE SADAKA, VARLıK FONU’NA SıNıRSıZ YETKI”   17:38   TOROSLAR’DA BEBEKLERE HAYATA GÜVENLI BAŞLANGıÇ: “YENI DOĞAN ÇANTASı” PROJESI   16:50   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DE HÜZÜN: ŞADIYE KARABUDAK’A VEDA   16:39   BAKAN TUNÇ: “MATTIA AHMET MINGUZZI DAVASıNDA VERILEN KARAR, ADALETIN GECIKMEDEN VE EKSIKSIZ ŞEKILDE TECELLI ETTIĞININ AÇıK GÖSTERGESIDIR"   16:38   CHP’LI AKAY VE TANAL’DAN ÜST DÜZEY BÜROKRATLARıN ÖZEL SEKTÖRE GEÇIŞLERININ SıNıRLANDıRıLMASı IÇIN KANUN TEKLIFI   15:35   İSTINAF, MATTIA AHMET MINGUZZI’NIN KATILLERINE VERILEN 24’ER YıL HAPIS CEZASıNı HUKUKA UYGUN BULDU   15:32   TGC: "BASıN KARTı SAHIPLERININ YEŞIL PASAPORT KAPSAMıNA ALıNMASı BASıN ÖZGÜRLÜĞÜNÜN GÜÇLENDIRILMESI ANLAMıNA GELECEKTIR"   13:28   DOKTOR DERTLI HASTA DERTLI... KıRıMLı: ZORUNLU OLARAK TAZE MEYVE SEBZE YIYIN, PROTEIN AĞıRLıKLı BESLENIN DIYORUZ, AMA IMKANLARı YOK. BU BATAN BIR GEMININ IÇINDEN KAŞıKLA SUYU BOŞALTMAYA BENZIYOR   13:27   KAMER GENÇ’IN VEFATıNıN 10’UNCU YıLı... CHP GENEL BAŞKANı ÖZEL:    10:59   “GÜLCAN KıŞ’TAN TBMM’YE TARIHI TEKLIF: BORÇ KRIZINE SOSYAL DEVLET ÇÖZÜMÜ”   10:28   MERSIN’DE SIVRISINEĞE KARŞı ORTAK MÜCADELE: BÜYÜKŞEHIR’DEN BILINÇLENDIRME HAMLESI  
 
     
   

Prof. Dr. Adem Sözüer: “Türkiye acilen hukuka dönmelidir”


Prof. Dr. Adem Sözüer, Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan`ın tutukluluğuna yapılan itirazın reddine ilişkin kararın gerekçesini, "Böyle gerekçeler, hukuka uygun, vicdani kanaatin ifadesi değil, gerekçe adı altında aslında keyfiliğin yansımasıdır. Türkiye acilen hukuka dönmelidir” şeklinde eleştirdi.

 

Tarih : 15 Nisan 2025 Salı 16:56   Okunma : 446

(İSTANBUL) - Prof. Dr. Adem Sözüer, Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan`ın tutukluluğuna yapılan itirazın reddine ilişkin kararın gerekçesini, "Böyle gerekçeler, hukuka uygun, vicdani kanaatin ifadesi değil, gerekçe adı altında aslında keyfiliğin yansımasıdır. Türkiye acilen hukuka dönmelidir" şeklinde eleştirdi.

Prof. Dr. Adem Sözüer, "Kent Uzlaşısı" operasyonuyla 19 Mart`ta gözaltına alınıp tutuklanan ve yerine kayyum atanan Şişli Belediye Başkanı Şahan`ın tutukluluğuna yapılan itirazın İstanbul 45. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından reddedilmesiyle ilgili sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

Şahan ile ilgili tutukluluğun devamı kararında, Ceza Muhakemesi Kanunu ile Yargıtay, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatlarında öngörülen şekilde bir gerekçe bulunmadığını ifade eden Sözüer, şöyle devam etti:

"Örneğin, ret kararında `kaçma ve delilleri karartma şüphesi var` deniyor ama bunlar için hiç bir somut dayanak gösterilmiyor. `Adli kontrol yetersiz kalır` deniyor ama neden yetersiz kalacağına ilişkin delile dayalı bir değerlendirmeye rastlanmıyor. `Delillerin toplanması sürecek, o nedenle de tutukluk devam edecek` deniyor. Ucu açık ve soyut gerekçeler.”

“Meşru bir siyasi faaliyeti keyfi olarak ‘terör` diye gösterildi” 

19 Mart`tan itibaren gerçekleşen tutuklamaların ardındaki gerekçelerin siyasi olduğunu belirten Sözüer, şunları kaydetti:

"Tutukluluğa itirazı reddedilip tutukluluğunun devamına karar verilen Resul Emrah Şahan, yüzde 70`e yakın oyla Şişli Belediye Başkanı seçilmişti. Nitelikli bir şehir plancısı olarak görev yaptığı sürede, Resul Emrah Şahan`ın partizanca davranmadığına, ayrım yapmadığına Şişli`de tanıyan herkes tanıktır. Çalışkan, insana ve ülkeye hizmet etmek isteyen, cumhuriyetçi, vatansever, demokrat bir kişi olarak, sadece Şişlimiz için değil ülkemiz için de bir değerdir. Meşru bir siyasi faaliyeti, keyfi olarak ‘terör` diye gösterildi. Evine baskın yapılıp, çocuğu ve eşinin gözleri önünde gözaltına alındı ve tutuklandı. Haksızlıkla örülen dört duvar arasına kondu, belediyeye kayyım atandı. Bu haksız gözaltı, tutuklama ve kayyım atamalarına Esenyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer gibi pek çok siyasetçi maruz kalmıştır. Anayasa Mahkemesi kararlarının dahi uygulanmadığı koşullarda, siyasetçilere yönelik bu kararları hukukla bağdaştırmak mümkün değildir. CMK`ya göre hakim kararını vicdani kanaatine göre verir. Ancak vicdani kanaat keyfilik anlamına gelmez. Her karar makul ve hukuka uygun şekilde gerekçelendirilebilmelidir. AİHM ve AYM`nin de pek çok kararında ifade ettiği üzere basmakalıp ifadeler ve kanun hükümlerinin basit tekrarları birer gerekçe sayılamaz. Dolayısıyla böyle gerekçeler hukuka uygun vicdani kanaatin ifadesi değil, gerekçe adı altında aslında keyfiliğin yansımasıdır. Türkiye acilen hukuka dönmelidir."

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA