Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AKMİB), küresel ekonomik baskılara rağmen eylül ayında 293,3 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. AKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Saadettin Çağan, Hollanda, Togo ve KKTC’nin en yüksek ihracat değerine ulaşılan pazarlar olduğunu belirtirken; Malta, Togo ve Almanya’da ihracat hacminde dikkat çekici artışlar yaşandığını vurguladı.
Sürdürülebilirlik ve Dijitalleşme ile Rekabet Gücü Artıyor
Başkan Çağan, “Küresel talep daralması, lojistik maliyetler ve enerji fiyatlarındaki artışlara rağmen üyelerimiz verimlilik, dijitalleşme ve sürdürülebilir üretim modelleriyle istikrarını koruyor. Avrupa Yeşil Mutabakatı’na uyumlu düşük karbonlu üretim ve atık yönetimi projeleriyle rekabet avantajı sağlamayı hedefliyoruz” dedi.
AR-GE, çevre ve teknoloji yatırımlarının Akdeniz kimya sektörünü sürdürülebilir büyüme rotasında tuttuğunu belirten Çağan, “Bu dönüşüm sadece ihracat rakamlarına değil, marka değerimize de yansıyor” ifadelerini kullandı.
Avrupa’da Durgunluk, Uzakdoğu’da Damping Baskısı
Eylül ayında ihracat geçen yılın aynı dönemine göre %11 düşerken, Başkan Çağan bu gerilemeyi Avrupa ve Orta Doğu’daki sanayi üretimindeki azalmaya ve Uzakdoğu kaynaklı düşük fiyatlı ürünlerin rekabet baskısına bağladı. Artan navlun ve enerji maliyetlerinin üretim giderlerini yükselttiğini, kur seviyesinin ise ihracat gücünü zayıflattığını dile getirdi.
Mineral Yakıtlar Zirvede, Plastik ve Anorganik Kimyasallar Takipte
Eylül ayında 438 bin ton ürün ihraç eden AKMİB, ürün gruplarında en yüksek payı %44,4 ile mineral yakıtlar ve yağlara ayırdı. Plastik ve mamulleri %21,1 payla ikinci sırada yer alırken, anorganik kimyasallar %11,6 ile üçüncü sırada yer aldı. Uçucu yağlar, sabun ve yıkama müstahzarları ile plastik mobilyalar ise hacim artışıyla dikkat çeken ürün grupları oldu.
Malta’da 5 Haneli Artış, Togo’da Rekor Seviye
Ülke bazlı ihracat performansında Hollanda (32,9 milyon $), Togo (26,4 milyon $) ve KKTC (18,8 milyon $) öne çıktı. Malta’ya yapılan ihracat %34.604 artışla 15,4 milyon dolara ulaşırken, Togo’da %682 artışla 111,1 milyon dolarlık rekor kırıldı. Almanya ise %68 artışla 8,7 milyon dolarlık katkı sağladı.