22 Mayıs 2026 Cuma

22:59   VAHAP SEÇER’DEN O KARARA ÇOK SERT TEPKI: ’KURULAN TUZAKLARı GÖRMELIYIZ!’   22:04   BARO BAŞKANı ÖZDEMIR’DEN TBB BAŞKANı VAHAP SEÇER’E DIKKAT ÇEKEN ZIYARET!   21:10   SIYASETTE KURULTAY DEPREMI! DEM PARTI’DEN CHP KARARıNA İLK TEPKI: ’YARGı ELIYLE...’   20:59   CHP İSTANBUL İL BAŞKANı ÖZGÜR ÇELIK’TEN SERT TEPKI: ’SARAY YARGıSıNıN KARARıNı TANıMıYORUZ!’   20:46   MANSUR YAVAŞ’TAN CHP’DEKI KURULTAY İPTALINE İLK TEPKI: ’BASKıN SEÇIM DAHIL HER ŞEYI YAPABILIRLER!   20:41   DILEK KAYA İMAMOĞLU’NDAN ÇOK SERT ’YARGı DARBESI’ TEPKISI: ’MILLI İRADE YOK SAYıLMAKTADıR!’   20:40   İZMIR BAROSU’NDAN GÜNDEMI SALLAYACAK ’CHP’ ÇıKıŞı: ’BU BIR YARGı DARBESIDIR!’   20:30   CHP’DE KURULTAY İPTALINE SERT TEPKI! HIKMET ÇETIN SESSIZLIĞINI BOZDU: ’BU BIR DARBEDIR’   20:25   İSTANBUL BAROSU’NDAN CHP KARARıNA ÇOK SERT TEPKI: ’SIYASAL YAŞAMA AĞıR BIR DARBE!’   20:20   SIYASETTE KURULTAY DEPREMI! DEM PARTI’DEN CHP KARARıNA İLK TEPKI: ’SIYASI BASKı OPERASYONU’   19:51   CHP KURULTAYı’NA IPTAL KARARı... KEMAL KıLıÇDAROĞLU: "PARTIMIZI BU TARTıŞMALARıN IÇINDEN ÇıKARACAK VE IKTIDAR YÜRÜYÜŞÜNÜ DEVAM ETTIRECEĞIZ"   19:46   CHP KURULTAYı’NA IPTAL KARARı... ÖZGÜR ÖZEL: BEN SIZE ONUR, HAYSIYET, CESARET VE MÜCADELE VADEDIYORUM   19:44   CHP KURULTAYı’NA IPTAL KARARı... ALI MAHIR BAŞARıR: "ZULÜM VARSA; ÇÖZÜM DE VAR. YOLUMUZA DEVAM EDIYORUZ"   19:39   CHP’NIN 38. OLAĞAN KURULTAYı IÇIN "MUTLAK BUTLAN" KARARı   17:25   HAK-İŞ’TEN ABD BÜYÜKELÇILIĞI ÖNÜNDE PROTESTO: "SUMUD’UN HAK-İŞ’E AIT EMANETLERININ SAĞ SALIM DÖNMESINI UMUTLA BEKLIYORUZ"   17:24   DIYANET İŞLERI BAŞKANı ARPAGUŞ: "HACDA 84 BIN 942 VATANDAŞ KUTSAL TOPRAKLARDA, YAŞ ORTALAMASı 60"   17:23   SILIVRI’DE ADA BULUŞMASı... DILEK İMAMOĞLU: “DÖRT BAYRAMDıR MAĞDURIYET YAŞAYAN TUTSAKLARA VE BIZ AILELERINE SABıR VE GÜÇ DILIYORUM”   17:22   GAZETECI ALICAN ULUDAĞ’ıN TAHLIYESINE KARAR VERILDI   17:21   İBB DAVASı’NıN 41. GÜNDE SAVCı, 5 ISIM HAKKıNDA TAHLIYE TALEP ETTI... İMAMOĞLU: ÖZGÜR ÖZEL CAN YOLDAŞıMDıR, GENEL BAŞKANıMıZDıR ONU ÇOK SEVIYORUM   15:44   CHP’LI ORTA VE DOĞU KARADENIZ BELEDIYE BAŞKANLARıNDAN ORTAK AÇıKLAMA: "GENEL BAŞKANıMıZ SAYıN ÖZGÜR ÖZEL’IN MÜCADELESINI SONUNA KADAR DESTEKLIYORUZ"  
 
     
   

Mersin Büyükşehir Belediyesi Silifke’de Alarmı Erken Verdi: 85 Bin Lepistesle Sivrisineğe Doğal Fren!


Sezon başlamadan sahaya inen Büyükşehir, Silifke’de vektörle mücadele için muhtarlar ve site yöneticileriyle güç birliği yaptı. Sağlık Bakanlığı onaylı ilaçlar, biyolojik yöntemler ve 85 bin lepistes balığıyla yaz öncesi kapsamlı önlem planı devreye alındı.

 

Tarih : 20 Şubat 2026 Cuma 09:38   Okunma : 5213

Mersin’de yaz ayları yaklaşırken vektörel hastalıklara karşı erken önlem hamlesi geldi. Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi ile Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanlığı iş birliğinde, Silifke’de düzenlenen bilgilendirme toplantısında sivrisinek, kemirgen ve diğer zararlılarla mücadelede yeni sezon stratejisi açıklandı.

Toplantıda; haşerelerin yalnızca rahatsızlık değil, aynı zamanda ciddi hastalık riski oluşturduğuna dikkat çekilerek mücadelenin kaynağında yapılmasının önemi vurgulandı.

“16 Bin Kilometrekarelik Alanda Kesintisiz Mücadele”

Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Dr. Bülent Halisdemir, Mersin’in geniş yüzölçümü ve dağınık yerleşim yapısı nedeniyle vektörle mücadelenin titizlik gerektirdiğini belirtti.

“Haşerelerin çok hızlı çoğalabildiği ve direnç kazanabildiği bir bölgede yaşıyoruz. Personel eğitiminden teknolojik altyapıya kadar ciddi yatırımlar yapıyoruz. Ancak bu mücadele tek başına yürütülemez; vatandaş ve yerel yöneticilerle iş birliği şart” dedi.

Özellikle Silifke’nin ikincil konut ve site yoğunluğu nedeniyle stratejik bir bölge olduğunu belirten Halisdemir, site yönetimlerinin çözüm ortağı olmasının önemine dikkat çekti.

AB Normlarında İlaç, Akredite Laboratuvar Analizi

Büyükşehir’in kullandığı biyosidal ürünlerin tamamının Sağlık Bakanlığı onaylı ve ruhsatlı olduğunu belirten Halisdemir, tercih edilen ilaçların Avrupa Birliği normlarına uygun, ekotoksikoloji ve toksikoloji raporlarına sahip ürünler olduğunu söyledi.

Ayrıca ilaçların, prospektüsünde belirtilen özellikleri taşıyıp taşımadığının akredite laboratuvarlarda düzenli analiz edildiğini vurguladı.

Kimyasal Değil, Doğal Çözüm: 85 Bin Lepistes

Mersin Büyükşehir’in dikkat çeken uygulamalarından biri ise biyolojik mücadele yöntemi oldu.

Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi iş birliğiyle belirlenen ve sivrisinek larvalarıyla beslenen lepistes balıkları, tarımsal sulama havuzlarına bırakılıyor.

Bugüne kadar 85 binin üzerinde lepistes balığı dağıtıldı. Böylece hem ilaç kullanımında tasarruf sağlandı hem de çevreci bir çözüm modeli oluşturuldu.

Ayrıca kekik ve lavanta başta olmak üzere 17 çeşit aromatik bitkinin kadın kooperatifleri aracılığıyla üretilerek vatandaşlara dağıtıldığı ve bu uygulamanın yaygınlaştırılacağı açıklandı.

Vatandaşa Net Çağrı: Durgun Suyu Bekletmeyin

Yetkililer, sivrisineklerin en çok durgun sularda ürediğini hatırlatarak vatandaşlara şu uyarılarda bulundu:

  • Bidon ve varillerdeki suları sık yenileyin

  • Bodrum ve bahçelerde su birikintisi bırakmayın

  • Gerekirse belediyeden destek talep edin

“Temiz çevre bireysel sorumlulukla başlar” mesajı verildi.

Sahadan Talep: Drone ile İlaçlama Önerisi

Silifke Arkum Mahalle Muhtarı Hüdayi Çevik, bataklık alanlar nedeniyle drone ile ilaçlamanın daha etkili olabileceğini ifade etti. Site yöneticileri ise yaz öncesi yapılan bilimsel bilgilendirmelerin devam etmesi gerektiğini vurguladı.

Toplantıya katılan akademisyenler de mücadelenin sürdürülebilir olması için bilgilendirme materyallerinin yaygınlaştırılmasının önemine dikkat çekti.

Mersin Büyükşehir Belediyesi, yaz sezonu öncesi hem kimyasal hem biyolojik hem de toplumsal bilinçlendirme adımlarını bir araya getirerek çok yönlü bir mücadele modeli ortaya koydu.

Kent genelinde sürdürülen çalışmaların, yaz aylarında oluşabilecek sağlık risklerini minimize etmesi hedefleniyor.

Paylaş :
Etiketler :  #MersinBüyükşehir #Silifke #VektörleMücadele #Sivrisinek #Lepistes #HalkSağlığı #ÇevreKoruma #YerelYönetim #Mersin #SağlıklıKent

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA