30 Eylül 2026 Çarşamba

16:01   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI, “HALK KART”ıN EYLÜL AYı TUTARLARıNı HESAPLARA YATıRDı   15:57   TBMM, YENI YASAMA YıLıNA SERMAYE PIYASALARıNDAKI FON KRIZI VE YATıRıMCı MAĞDURIYETI GÜNDEMIYLE BAŞLıYOR   15:50   ÜMIT ÖZDAĞ’DAN ’’FON KRIZI’’ AÇıKLAMASı: “BIR AÇGÖZLÜ ÇETE TÜRK MILLETINE AĞıR ZARAR VERMIŞTIR”   15:48   YENİ PARTILI KAYA, "CINSEL ISTISMAR" SUÇUNDAN YARGıLANAN SANıĞıN SERBEST BıRAKıLMASıNı MECLIS GÜNDEMINE TAŞıDı   09:55   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN GENÇLIĞE DEV YATıRıM: KAMPÜS MERSIN VE GARAJ MERSIN’DE ÜNIVERSITELER BULUŞTU   09:06   SON DAKIKA: AYM’DEN SÜRESIZ NAFAKA KARARı! ’SÜRESIZ’ İBARESI İPTAL EDILDI   01:01   SIYASETTE FLAŞ GELIŞME! DENIZ YAVUZYıLMAZ’ıN EŞI HAKKıNDA AĞıR SUÇLAMA: SORUŞTURMA BAŞLATıLDı   18:50   “SIYASI CASUSLUK" DAVASı... MERDAN YANARDAĞ: “KUMPASıN NEDENI, YEREL SEÇIMLERI LEKELEMEK VE TELE1’E EL KOYMAK”   18:48   MEZITLI BELEDIYESI’NDEN 65 YAŞ VE ÜZERI VATANDAŞLARA GÖZ MUAYENESI HIZMETI   18:05   CHP ABANT KAMPı SONA ERDI: KAPALı KAPıLAR ARDıNDA KURULTAY VE MYK ÇATLAĞı!   16:47   ÜMIT ÖZDAĞ’DAN GAZETECI FATIH ERGIN’E DESTEK: “TUTUKLANMASı ZAMANıN RUHUNUN GEREĞIDIR”   16:47   AKıN GÜRLEK’TEN AHMET ŞıK’A SUÇ DUYURUSU VE TAZMINAT DAVASı   16:46   UTKU ÇAKıRÖZER’DEN X VE META’YA ERIŞIM ENGELLERI ÇAĞRıSı: “GELIN MECLIS’TE HESAP VERIN”   14:56   SAVCı, "SIYASI CASUSLUK" DAVASıNDA İMAMOĞLU, ÖZKAN, YANARDAĞ VE GÜN’ÜN TUTUKLULUK HALININ DEVAMıNı ISTEDI   13:55   ZEYTIN ÜRETICISI DERTLI: MALIYETLER ARTıYOR, ZEYTIN FIYATı DÜŞÜYOR   13:52   İBB DAVASı’NDA 89’UNCU GÜN BAŞLADı...   09:58   YENİ PARTI’DEN FON VURGUNU TEPKISI: DENIZ YAVUZYıLMAZ’DAN HÜKÜMET İSTIFA ÇAĞRıSı   09:50   DENIZ GÖKTAŞ TAHLIYE EDILDI: DEM PARTI EŞ GENEL BAŞKANı TÜLAY HATIMOĞULLARı’NDAN GEÇMIŞ OLSUN MESAJı   09:40   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN ÜRETICIYE ÇIFTE KAZANÇ: GÜLNAR’DA İLK BADEM HASADı BAŞLADı   03:59   A MILLI TAKıM BURSA’DA AĞıR YARALı: İTALYA İKINCI YARıDA DA NEFES ALDıRMADı!  
 
     
   

Çay Üreticisine 35 TL Şoku!


CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2026 yılı yaş çay alım fiyatına sert tepki gösterdi. 35 TL olarak açıklanan rakamın üreticiyi korumadığını belirten Gürer, çarpıcı bir hesaplama paylaştı:

 

Tarih : 14 Mayıs 2026 Perşembe 09:15   Okunma : 1265

Doğu Karadeniz’in can damarı olan çayda 2026 yılı alım fiyatı kilogram başına 35 TL olarak belirlendi. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan bu açıklama, sahada beklenen karşılığı bulmadı. TBMM’de basın toplantısı düzenleyen CHP’li Ömer Fethi Gürer, rakamların bölge ekonomisini sarsacağını savundu.

Gürer’e göre, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı 200 bin üretici ve binlerce kayıt dışı çiftçi, maliyetlerin altında ezilme riskiyle karşı karşıya.

"2,5 Kiloluk Büyük Kayıp"

Gürer, yaş çay ile kuru çay arasındaki fiyat makasının üretici aleyhine nasıl açıldığını şu çarpıcı rakamlarla özetledi:

  • Geçen Yıl: 6 kg yaş çay = 1 kg kuru çay.

  • Bu Yıl: 8,5 kg yaş çay = 1 kg kuru çay.

  • Sonuç: Çiftçinin kuru çay üzerinden kaybı tam 2,5 kilo!

Üreticinin nefes alabilmesi için fiyatın en az 40 TL'nin üzerinde, ideal olarak ise 50 TL seviyesinde olması gerektiğini vurgulayan Gürer, açıklanan rakamın "başa baş" noktasının bile gerisinde kaldığını belirtti.

"Fiyat İyi Olsaydı Cumhurbaşkanı Açıklardı"

Açıklanan rakamın düşüklüğünü ilan ediliş biçimiyle de ilişkilendiren Gürer, dikkat çeken bir tespitte bulundu: "Eğer fiyat yüksek ve müjdeli olsaydı, Sayın Cumhurbaşkanı Rize Meydanı'ndan açıklardı. Fiyat düşük kaldığı için duyuru Bakanlık seviyesinde bırakıldı."

Verimlilik Alarm Veriyor

2025 yılında 1 milyon 340 bin ton olan rekoltenin düşüş eğiliminde olduğuna dikkat çeken Gürer, düşük fiyat politikasının hem verimliliği hem de Doğu Karadeniz ekonomisinin genel dengesini bozacağı uyarısında bulundu.

Paylaş :
Etiketler :  #ÇayFiyatı #YaşÇay #Karadeniz #TarımHaberleri #ÖmerFethiGürer #Ekonomi #ÇayÜreticisi #Rize #Artvin #Giresun #Trabzon

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA