2 Aralık 2025 Salı

05:37   CHP’DE DEĞIŞIM TAMAMLANDı: ÖZEL’IN YENI KADROSU GÖREVE HAZıR   23:49   TRABZONSPOR KONYASPOR’U 3-1’LE GEÇTI!   20:49   CHP’DE TARIHI REKOR: ÖZGÜR ÖZEL DÖRDÜNCÜ KEZ GENEL BAŞKAN   16:11   VAHAP SEÇER: “CHP’NIN İKTIDARı TÜRKIYE’NIN UMUDU OLACAK”   19:05   CHP İLKE VE DEMOKRASI HAREKETI’NDEN KURULTAY AÇıKLAMASı   18:41   CHP’NIN 39’UNCU OLAĞAN KURULTAYı... İLK GÜN PARTI PROGRAMıNıN KABULÜ VE TÜZÜK DEĞIŞIKLIĞIYLE TAMAMLANDı   18:40   CHP’NIN 39’UNCU OLAĞAN KURULTAYı... 17 YıL SONRA YENILENEN PARTI PROGRAMı OY BIRLIĞIYLE KABUL EDILDI   18:39   CHP’NIN 39’UNCU OLAĞAN KURULTAYı... TÜZÜK HAZıRLıK KOMISYONU PM’NIN 80 KIŞIYE ÇıKARıLMASı VE GÖLGE KABINENIN CUMHURBAŞKANLıĞı ADAY OFISI’NE BAĞLANMASıNı ONAYLADı   18:37   CHP’NIN 39’UNCU OLAĞAN KURULTAYı... ÖZGÜR ÖZEL : "BU ÇÖKMÜŞ SISTEME KARŞı UMUDU ÖRGÜTLEMEK IÇIN YOLA ÇıKTıK"   09:18   BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI, MERSIN’IN İKLIM DEĞIŞIKLIĞI EYLEM PLANı’Nı HAZıRLıYOR   09:16   BAROLARDAN FATIH ALTAYLı’YA VERILEN HAPIS CEZASıNA TEPKI   09:08   DIYARBAKıR BAROSU: DILAN KARAMAN’ıN ÖLÜMÜ ŞÜPHELI, SÜRECIN TAKIPÇISI OLACAĞıZ   17:07   CHP 39’UNCU OLAĞAN KURULTAY’A GIDIYOR... CUMHURBAŞKANLıĞı ADAY OFISI TÜZÜĞE EKLENECEK   14:39   GAZETECI FATIH ALTAYLı’YA 4 YıL 2 AY HAPIS CEZASı VERILDI   14:35   TRUMP VE ZELENSKI, RUSYA-UKRAYNA BARıŞ GÖRÜŞMELERINE HAZıRLANıYOR; WITKOFF ISE GELECEK HAFTA MOSKOVA’DA PUTIN ILE GÖRÜŞECEK   14:34   ANTALYA BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı MUHITTIN BÖCEK HASTANEYE KALDıRıLDı   14:32   KADıN DAYANıŞMA KOMITESI ÜYESI KADıNLAR MEYDANLARı DOLDURDU: "ŞIDDET IKTIDARıNıZı YıKACAĞıZ"   11:35   “KADıNLAR YAŞASıN DIYE İSTANBUL SÖZLEŞMESI YAŞATıLMALı: DR. ŞEVKIN’DEN TBMM’DE ÇARPıCı MESAJ”   09:30   “MERSIN, İKLIM LIDERLIĞINDE ZIRVEYE TıRMANıYOR: CDP’DE ‘A’ NOTUYLA DÜNYA SAHNESINDE”   17:36   ŞANLıURFA ADLIYE SARAYı’NDA PATLAMA… VALI ŞıLDAK: “TEKNIK YÖNÜYLE INCELENIP PATLAMANıN SEBEBI ORTAYA KONULACAK”  
 
     
 
 
image

Okunma : 378  Tarih : 5.11.2024  E-Mail : fatihberkil@hotmail.com

 
Ramazan KARA

Atatürk’e, Saygı Duymak

  ATATÜRK’E SAYGI DUYMAK
  Kimileri, anlamak istemese veya anlamakta zorluk çekse de Gazi Mustafa Kemal Atatürk; başta bizim vatandaşlarımız olmak üzere bütün dünyanın hem sevgisini hem de saygısını kazanan bir Dünya markasıdır.
  Bir insanın başka insanlar tarafından eleştirilmesi çok doğal olduğu için; onu eleştirmek de doğal bir davranış biçimidir. Ancak, onu eleştirmek için yola çıkıp ona, ailesine ve özellikle annesine çamur atmak, eleştiri değil kendini bilmezlik ve nankörlüktür.
  Onun adını duyunca, tüyleri diken diken olanlara acıyorum ve diyecek fazla bir şey bulamıyorum. Tüyleri diken diken olanlardan biri, Avrupa ülkelerinin pek çoğunda kadın hakları yokken, Atatürk ve arkadaşları tarafından sağlanan haklar sayesinde okuyup bir yerlere gelen, hatta öğretmen olan biriyse, kanım donuyor.
  Hem başöğretmenimiz olan Atatürk’ün izinden yürümeyi gerektiren kutsal bir meslek olan öğretmenliği seçip hem de Atatürk karşıtı söylemlerde bulunmak, ne anlama geliyor anlamakta zorlanıyorum.
  Hanım bir öğretmen "Bundan sonra, baş kumandan Atatürk demeyin" demiş. Herkes, tepki gösteriyor. Oysa ben, o hanıma -bir bakıma- hak veriyorum.
  Bence de "Baş kumandan Atatürk" demeyelim "7 düvele diz çöktüren, ezilen halkların meşalesi, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu lideri, çok büyük bir devlet adamı ve düşünür, aynı zamanda baş komutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk" diye başlayan şeyler diyelim.
  Her insan, diğer insanları sevmek veya onlara saygı duymak zorunda değildir. Ancak, benim ülkemde yaşayan herkes, Atatürk’e saygı duymak zorundadır.
  Savaş alanlarında, bozguna uğrattığı komutanların ve boyun eğdirdiği devlet adamlarının bile saygı duyduğu, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e saygı duymamak; onun öncülüğünde kurulan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için nankörlüktür çünkü.
  Saygın birine, saygı duymayı bilemeyecek birileri bile Atatürk’e, en azından saygısızlık etmemelidir.
  Bir çobanın ve bir köylü kadının çocukları olarak dünyaya gelen ben ve kardeşlerim gibi pek çok vatandaşımız, çok zor koşullarda eğitim-öğretim görerek belli yerlere gelebildiysek bunu; başta Kurtuluş Savaşı kahramanları olmak üzere Türkiye Cumhuriyeti’ni kuranlara borçluyuz.
  Bu nedenle, başta Mustafa Kemal Atatürk ve şehit olan dedem olmak üzere ben; Kurtuluş Savaşı kahramanlarına ve cumhuriyeti kuranlara, hem saygı duyarım hem de onların çizdiği yoldan giderim.
  O yoldan gitmeyenlere, söylenecek fazla bir şey bulamadığım için “yoldan çıkmış zavallılar” demekle yetiniyorum.
  Bir görüşe karşı çıkmak için, o görüş hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Aynı şey, bir insana karşı olmak için de geçerli.
  Adam, Atatürk için; abuk sabuk şeyler söyleyerek birilerine yaranmak istiyor. Bu yaratıklar, Nutuk’u okudu mu, acaba? “Okusaydı, Atatürk’e karşıtı söylemde bulunur muydu?” dediğinizi duyar gibiyim.
  Atatürk, ne yapmış?
  Vatandaşı ve komutanı olduğu Osmanlı İmparatorluğu’nun, ayakta kalabilmesi için canla başla savaşmış. Komutan olarak girdiği tüm savaşları kazanarak imparatorluğu ayakta tutmaya çalışmış.
  Osmanlı İmparatorluğu’nun başındakiler, Mondros Ateşkes ve Sevr Antlaşmalarını imzalayıp ülkemizin avuç içi kadar toprağa sıkıştırılmasını ve ordumuzun silahsız kalmasını kabul edince de Anadolu’ya geçip Kurtuluş Savaşını başlatmış.
  Çok zor koşullarda, yedi düvele karşı savaşmış ve Lozan Antlaşmasıyla, Türkiye Cumhuriyeti’ni, dost düşmana tanıtmış.
  Din ile devlet işlerini, birbirinden ayırarak “laiklik” ilkesini benimsemiş. Herkesin, istediği şekilde ibadet etmesinin önünü açmış.
  Tarihi ve kendini bilmez birkaç kişinin dediği gibi “Osmanlı İmparatorluğunu yıkmamış” ve “Dini yasaklamamış" yani.
  “Hayatta en hakiki mürşit ilimdir” deyip eğitimde atılımlar yaparak çağdaş uygarlık yolunda yürümüş.
  Yakılıp yıkılan bir ülkeyi yeniden inşa etmiş. Okullar, hastaneler, köprüler, yollar yapmış.
  Osmanlı İmparatorluğunun, dış borçlarını ödeyip yabancılara satılan ulaşım ve haberleşme ağlarını geri almış.
  Kadın haklarını, birçok Avrupa ülkesinden önce tanımış.
  Eğitimde fırsat eşitliğini sağlamış.
  Ülkemizi, bir dolar 80 kuruş olacak kadar kalkındırmış.
  Saymakla bitiremeyeceğimiz kadar çok şey yapmış yani.
  En önemlisi, cehaletin canına okumuş.
  Mustafa Kemal Atatürk’ün, kurulmasına öncülük ettiği Türkiye Cumhuriyeti’ne ve Atatürk’e karşı olanlar, bunların hangisine karşı acaba?
  Aklı başında olan biri, Atatürk’ün karşısında olmak isterse O’nun, karşısına oturup ondan ve ilkelerinden feyz almak ister. Atatürk’e ve ailesine kara çalmaz. Onların anısına, saygısızlık yapmaz.(07.11.2022)




 
  YAZARIN ARŞİVİ
 
 
 
  YORUMLAR
 
 
  YORUM YAZIN
 
Adınız Soyadınız :

Yorumunuz :

Güvenlik Kodu : Güvenlik Kodu
Kod :

 




 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA