23 Aralık 2025 Salı

17:02   TOROSLAR’DA YÜZ GÜLDÜREN SÖZLEŞME   16:56   SıCAK ÇORBA İKRAMı İÇIN İLK DURAK: TARSUS’UN KADIM MEKANı ULU CAMII   16:54   ÖLDÜRÜLEN HIRANUR AYGAR IÇIN ADALET ÇAĞRıSı   12:44   MERSIN’IN KALBI YENI YıL IŞıKLARıYLA PARLıYOR: BÜYÜKŞEHIR’DEN SÜRDÜRÜLEBILIR SÜSLEMELER   12:15   “AMERIKA MATEMATIK OLIMPIYATLARı ŞAMPIYONU ELIF EYLÜL, TARSUS’UN GURURU OLDU”   11:40   “ADALET İÇIN YÜRÜYORUZ: DİSK’IN ANKARA YOLCULUĞU ESKIŞEHIR’DE SES GETIRDI”   10:18   “MESKİ’DEN MEZITLI’YE ÇIFTE YATıRıM: İÇME SUYU VE ASFALT ÇALıŞMALARı EL ELE”   19:59   TOROSLAR’DA KıRSALA GÜVENLI ULAŞıM: DORUKLU MAHALLESI ASFALTLA BULUŞTU   19:50   “2,7 TRILYONLUK AÇıĞıN BEDELI HALKıN SıRTıNDA”   19:40   MÜSİAD BAŞKANı KAYAN: MERSIN EKONOMISI TÜRKIYE’NIN LOKOMOTIFI   19:29   “MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN BALıKÇıLARA CAN SUYU: 772 KIŞIYE EKIPMAN DESTEĞI”   19:05   AKDENIZ’DE KıŞ BAKıMı: AĞAÇLAR GÜÇLENIYOR, TRAFIK GÜVENLIĞI ARTıYOR   15:37   DEM PARTI İMRALı HEYETI, CHP’YI ZIYARET ETTI... ÖZGÜR ÖZEL: “TÜRKIYE’NIN HEM TERÖRSÜZ TÜRKIYE HEDEFINI, HEM DEMOKRATIK TÜRKIYE HEDEFINI BIRLIKTE HAYATA GEÇIREBILECEK YARıNLARı UMUT EDIYORUZ”   15:35   DıŞIŞLERI BAKANı FIDAN, MILLI SAVUNMA BAKANı GÜLER VE MİT BAŞKANı KALıN, SURIYE CUMHURBAŞKANı ŞARA TARAFıNDAN KABUL EDILDI   15:34   LEYLA ZANA, “ABDULLAH ÖCALAN’A ÖZGÜRLÜK” MITINGINDE KONUŞACAK   15:31   İYİ PARTILI ÇÖMEZ: "AMERIKAN ADALET BAKANLıĞı EPSTEIN DOSYASıNDA TÜRKIYE’DEN KÜÇÜK KıZ ÇOCUKLARıNıN ISTISMAR ADASıNA GÖTÜRÜLDÜĞÜ YAZıYOR"   11:33   MERSIN OPERASı KAPALı GIŞE SEZONUNU “YENI YıL ŞARKıLARı” KONSERIYLE ZIRVEYE TAŞıYOR!   10:23   “TÜRKIYE DARALıRKEN AKDENIZ HAZıR GIYIM İHRACATTA REKOR KıRDı: %68 ARTıŞLA 45,6 MILYON DOLAR”   10:05   TARSUS’UN LEZZETLERI DÜNYA SAHNESINDE: FıNDıK LAHMACUN VE KAYNAR PROJESIYLE GASTRONOMI YOLCULUĞU   02:57   AKDENIZ’DE KıŞ BAKıMı: AĞAÇLAR GÜÇLENIYOR, TRAFIK GÜVENLIĞI ARTıYOR  
 
     
   

Kızılırmak Köylüsünün ’Hes’ İsyanı: ’Suyun Gücü Füzeden Etkili’ Diye Uyardık, Dinlemediler


Çankırı’nın Kızılırmak ilçesinde hidroelektrik santraline (HES) su taşıyan kanalın hasar görmesi sonucu arazilerini su basan köylü isyan etti: “Suyun gücü füzeden etkili, ’bu beton kanal zayıf kalır’ diye uyardık, dinlemediler. Dediğimiz oldu. Olan bize oldu.”

 

Tarih : 4 Haziran 2021 Cuma 20:29   Okunma : 610

Çankırı’nın Kızılırmak ilçesinde hidroelektrik santraline (HES) su taşıyan kanalın hasar görmesi sonucu arazilerini su basan köylü isyan etti: “Suyun gücü füzeden etkili, 'bu beton kanal zayıf kalır' diye uyardık, dinlemediler. Dediğimiz oldu. Olan bize oldu.”

Çankırı'nın Kızılırmak ilçesinde bulunan HES’e su taşıyan kanalın  15 Mayıs’ta  zarar görmesiyle  ile binlerce dekar arazi sular altında kalmıştı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi başkanlığındaki CHP heyeti arazilerini su basan köylülerden olay hakkında bilgi aldı. CHP Heyetine konuşan Karaömerli Köyü Muhtarı Ömer Dumlupınar, HES’in yapıldığı alanın etrafında sulu çamurun yayıldığını, kaldırılmayan hafriyat ve atıklar nedeniyle santralin çevresinde çeltik ekiminin yapılamadığını söyledi. Dumlupınar, kanal yırtılmasından beri siyasi iktidar temsilcilerinin bölgeye gelip sorunları dinlemesini beklediklerini ancak gelen olmadığını açıkladı.

İSTİMLAK PARASI ARAZİ DEĞERİNİ KARŞILAMADI

Köylüler ise arazilerinin istimlak edilmesine rağmen  istimlak parasının bölgede verimli arazilerin ederini  karşılamadığını anlattılar. Köylü, “HES’in faydasından çok zararı dokundu. 3 bin 600 dönüm arazimiz yok oldu. 50 bin dönüm çelik tarlası ekilemez durumda. Birileri para kazanacak diye, buradaki tarlalarımız ekilemez hale getirildi. Elektriksiz yaşayabiliriz ama gıdasız yaşayamayız. Ekmeğimiz elimizden alındı. HES mi önemli, çiftçi mi önemli? Gıda olmazsa ne yenecek ? Taş mı yiyelim?” diye sordu.

FÜZE ATILSA BİLE DELİNMEZ DENİLEN KANAL, BASKILI SUYLA PATLADI

CHP heyetini yaşadıkları mağduriyeti anlatan bir muhtar  ise HES’in inşaatı yapılırken, ilgili firma yetkililerinin “Füze atılsa bile delinmeyecek betonla çalışma yapıyoruz” dediğini aktardı. Muhtar, “Suyun gücü füzeden etkili, bu beton kanal zayıf  kalır diye uyardık, dinlemediler. Dediğimiz oldu. Olan bize oldu” dedi.

ÇOK SAYIDA ÜRETİCİ TARIMI BIRAKTI

HES nedeniyle çok sayıda üreticinin çeltik üretimi yapamadığını belirten köylü, “TV’lere çıkıp ‘Çeltik taban fiyatı bilmem kaç lira’ diye açıklama yapıyorlar. Ekim yapamadıktan sonra taban fiyat 10 bin lira olsa ne yazar, 50 bin lira olsa ne yazar?” diye dert yandı.

HANGİ YÜZLE GELECEKLER?

Bir köylü ise HES kanalının patlamasının üzerinden yaklaşık 3 hafta geçmesine rağmen hiçbir iktidar yetkilisinin gelip geçmiş olsun dileğinde bulunmadığından yakındı ve “TV’lere çıkıp çıkıp bağıranlar, seçim zamanı burada yatıp kalkanlar neden gelip de bir geçmiş olsun demiyorlar? Burada seçimde hangi yüzle tekrar geleceksiniz?” diyerek tepkisini dile getirdi.

MAĞDURİYET BÜYÜK

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise şunları belirtti:

“HES savunan hiç kimse yok. Kızılırmak’tan 35 km öteye ekili ve verimli tarım arazileri yarılarak ve yer yer dolgu toprakla kanal yapılıp HES  neden kuruluyor. HES ürettiği elektrik ile yok edilen arazi gelirine erişmeyeceği ifade ediliyor. Hangi akıl ile bu HES en verimli araziler ortası yapılması sağlanmış anlaşılır gibi değil. Ayrıca yeterli ve gerekli önlemler alınmamış, yanları beton olsa da zemin sürekli su kaçağı çevre arazilerde kaynayarak çıkan su ile araziler ekilemez olmuş. Bir de kanal yarılması ile ekili araziler sular  altında kalıyor. Köylere ulaşım sağlayan Kanal üzerinde köprülerde risk var. Oluşan zarar boyutları büyük. Su kanalına su verilmiyor. Yeniden su verilmesinden sonra risk var. Köylüler kaygılı. Ayrıca hafriyat alanına yapılacak ağaçlandırma yapılmamış.”

Paylaş :
Etiketler :  COVID-19, DEPREM, İZMİR, KORONAVİRÜS, PANDEMİ, MERSİN, HES, HİDROELEKTRİK, SANTRALİNE, CHP

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA