29 Mart 2024 Cuma

15:23   ÖĞRENCİLERE "SEÇİM" TATİLİ: 1 NİSAN PAZARTESİ GÜNÜ OKULLAR TATİL   13:37   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, YENİ ÇALIŞMASI İLE SAYA PARK KAVŞAĞI TRAFİĞİ HAT SAYESİNDE RAHATLADI   12:51   VAHAP SEÇER: “VATANDAŞA HİZMET ETMENİN SONUÇLARINI TÜM TÜRKİYE’YE GÖSTERECEĞİZ”   12:40   CHP MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKAN ADAYI TUNCER, HER KOŞULDA GENÇLERİN VE EĞİTİMCİLERİN YANINDA OLACAĞINI VURGULADI   12:36   CHP TOROSLAR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI YILDIZ, YÖRÜK KÜLTÜRÜNÜ VAR ETMEK İÇİN DESTEK İSTEDİ   11:37   YEREL SEÇİMLERE 3 GÜN KALDI... SEÇMEN OYUNU NASIL KULLANACAK?   11:03   TGC: GAZETECİLER SEÇİM SONUÇLARINA ENGELSİZ ULAŞABİLMELİ, İNTERNET KESİNTİSİ OLMAMASI İÇİN ÖNLEM ALINMALI   10:31   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN, ÇÖLYAK HASTALARINA DESTEĞİ RAMAZAN AYINDA DA SÜRÜYOR   09:33   LAİKLİK MECLİSİ`NDEN KURTULMUŞ`A ``LAİKLİK GÜNÜ`` TEPKİSİ: "AÇIKTIR Kİ AKP`Lİ NUMAN KURTULMUŞ LAİKLİĞİ DEĞİL, LAİKLİĞİN TASFİYE EDİLMESİNE DÖNÜK FAALİYETLERİ KORUMA DERDİNE DÜŞMÜŞTÜR"   09:14   VAHAP SEÇER, TARSUS`TA FAALİYET GÖSTEREN STK`LARLA BİR ARAYA GELDİ   09:06   SEZGİN TANRIKULU`NDAN ERDOĞAN`IN DİYARBAKIR`DAKİ SÖZLERİNE TEPKİ: DİYARBAKIR İÇİN KÜRTLER İÇİN BİR ŞEY İFADE ETMEDİ. YENİ BİR SÜREÇ BEKLEMEK, BU KONUŞMADAN SONRA DOĞRU DEĞİL   01:25   YSK`NIN MAHALLİ İDARELER ARA SEÇİMİNE İLİŞKİN KARARI RESMİ GAZETE`DE YAYIMLANDI   21:03   YAVAŞ`TAN ALTINOK`A: "KIZIM 32 YIL SÜRECEK KREDİ ÇEKİP EV ALDI. ALNININ TERİNİ YİYOR, EMEĞİNİN HAKKINI ALIYOR"   20:43   İZMİR KADIN PLATFORMU: “ÖLDÜRÜLEN HER KIZ KARDEŞİMİZ İÇİN SOKAKLARI DOLDURMAYA DEVAM EDECEĞİZ”   20:40   ÖZGÜR ÖZEL: “SARIYER`E AKP KORKUSU YAŞATANLARI SON KEZ UYARIYORUM. OKTAY AKSU`DA BİRLEŞELİM. KORKULU RÜYA GÖRMEYELİM”   20:17   KILIÇDAROĞLU`NDAN SAHTE PANKART TEPKİSİ   20:17   KILIÇDAROĞLU`NDAN SAHTE PANKART TEPKİSİ   16:57   SOSYAL MEDYA ÜNLÜSÜ ``JAHREİN``, KILIÇDAROĞLU`NA TAZMİNAT ÖDEYECEK... KILIÇDAROĞLU`NUN AVUKATI ÇELİK: MİKTAR YÖNÜNDEN KARARA İTİRAZ EDECEĞİZ   16:50   SERDAR SOYDAN: MERSİN HALKI ARTIK DEĞİŞİM İSTİYOR, HİZMET İSTİYOR   16:05   (2) ÖZGÜR ÖZEL: ESENYURT VE TÜRKİYE İTTİFAKI HEPİNİZİ MAHCUP EDECEK. BİZİM BİRLİKTELİĞİMİZ BİRİLERİNİ RAHATSIZ ETMİŞ, BİR SÜRÜ YALAN ATIYORLAR  
 
     
   

AKMİB Kasım Ayı İhracatında Yüzde 109,6 Artış Yakaladı


Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Saadettin Çağan, kasım ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 109,6 artışla 430,9 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini açıkladı.

 

Tarih : 22 Aralık 2021 Çarşamba 14:30   Okunma : 738

Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Saadettin Çağan, kasım ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 109,6 artışla 430,9 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini açıkladı. AKMİB’in kasım ayı ihracatında mineral yakıtlar, kimyevi gübreler, plastikler ve mamullerinin payının yüzde 86,7 düzeyinde olduğunu belirten Başkan Saadettin Çağan, “Sektörümüzü zorlayan kurdaki volatilite, ham madde teminindeki sıkıntılar ve fiyat artışları gibi sorunlarımıza rağmen, üretmeye ve çalışmaya devam ediyoruz.” dedi.

‘İthalata bağımlı olduğumuz için istikrarlı ve öngörülebilir kur tercihimiz’
Kimya endüstrisinin pek çok sektöre ara mal ve ham madde temin eden en önemli sektörlerin başında geldiğini, gerek üretimde gerekse dış ticarette ekonomilere yön verdiğini dile getiren Başkan Saadettin Çağan, Türk kimya sektörünün üretim yelpazesinde ise ağırlıklı olarak petrokimya, sabun, deterjan, gübre, ilaç, boya, vernik, sentetik elyaf ve soda gibi kimyasal ham madde ve tüketim ürünlerinin yer aldığını kaydetti. Sektörde faaliyet gösteren çok uluslu şirketlerin, büyük ölçekli firmaların  yanı sıra KOBİ ölçeğinde çok fazla firmanın da faaliyet gösterdiğini belirten Başkan Çağan, “Ülkemizde kimya sektörü ithalata bağımlı olarak üretimini sürdürüyor. Kullanılan ham maddenin yüzde 70’i ithal, yüzde 30’u yerli üretimden karşılanıyor. Plastik üretiminin ana girdisi yüzde 90 oranında petrokimya sektöründen sağlanıyor. Dolayısıyla son aylarda hem emtia fiyatlarının hem de kurun artması bizi olumsuz etkiliyor. Ara mamullerde de ciddi artışlar var. Emtia üzerinde fiyat artış beklentisi tedarikçinin mal vermesinde de aksaklık yaratıyor. Doların artması bizim aleyhimize bir durum yaratıyor. İthalata dayalı bir sektör olduğumuz için istikrarlı ve öngörülebilir bir kuru tercih ediyoruz.” diye konuştu.

‘Kimyevi gübre ihracatında yüzde 359 artış sağladık’
AKMİB’in kasım ayı ihracatını değerlendirirken gübre ve petrol ürünleri firmalarının çoğunun Akdeniz Bölgesi’nde kümelendiğine dikkat çeken Başkan Çağan, şunları söyledi: “Kasım ayında uluslararası piyasada 710 bin 386 ton ürünü değerlendiren Birliğimiz, en fazla mineral yakıtlar, mineral yağlar ve ürünleri, kimyevi gübreler, plastikler ve mamulleri ihraç etti. Bölge ihracatımızın yüzde 64,9’unu oluşturan mineral yakıtlar ve mineral yağlarda yüzde 99 artış yakalayıp 296,9 milyon dolar ihracat değerine ulaştık. Kimyevi gübreler yüzde 359 artış ve 50,8 milyon dolar değer ile ikinci, plastikler ve mamulleri yüzde 50 artışla 49 milyon dolar değer ile üçüncü sırada yer aldı. Organik kimsayallar, anorganik kimyasallar ve eczacılık ürünlerinde de önemli artışlara imza attık. ”

‘Malta pazarında rekor düzeyde artış yakaladık’
Bölge ihracatını ülkelere göre ele alan Başkan Çağan, AKMİB’in ana pazarlarını Avrupa Birliği, Afrika, Orta Doğu ülkeleri ile ABD’nin oluşturduğunu, en yüksek değerlere Hollanda, Mısır ve Malta pazarlarında ulaştıklarını söyledi. Başkan Çağan, “Kasım ayında en fazla ihracat yaptığımız ülkelerin başında yüzde 34 artış ve 89,8 milyon dolar değer ile Hollanda geldi. Kasım ihracatımızda yüzde 20,9’luk pay alan Hollanda’nın ardından yüzde 794 artış ve 64,3 milyon dolar değer ile Mısır ikinci sırada yer aldı. İhracatımızı yüzde 111 bin oranında rekor düzeyde artırdığımız Malta pazarında 46,8 milyon dolar ihracat değerine ulaştık. Fransa, Yunanistan, Birleşik Devletler, İspanya, Irak ve Almanya pazarlarında da dikkat çeken önemli artışlara imza attık.” dedi.
AKMİB Başkanı Saadettin Çağan, Ocak-Kasım döneminde bölge ihracatının yüzde 60,1 oranında artışla 3,72 milyar dolar düzeyine ulaştığını sözlerine ekledi.

Paylaş :
Etiketler :  COVID-19, DEPREM, İZMİR, KORONAVİRÜS, PANDEMİ, MERSİN, AKMİB, İTHALAT, İHRACAT, YÖNRETİM, KURULU, BAŞKANI, ÇAĞAN

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA