17 Ağustos 2025 Pazar

16:05   JEOLOJI MÜHENDISLERI ODASı’NDAN DEPREM KRIZI UYARıSı: "SAHTE DIPLOMALıLARLA FELAKETE GIDIYORUZ!"   13:59   TOROSLAR’DA EĞITIMIN ZAFERI: OKUMA YAZMA ÖĞRENEN YETIŞKINLER HAYATLARıNA YENIDEN BAŞLADı!   11:44   MERSIN’DE ÇOCUKLAR FUTBOLLA BÜYÜYOR: ÜCRETSIZ KURSLAR YETENEK AVıNDA!   10:03   MERSIN’DE KARIYER DEVRIMI: BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI İLE 44 BIN KIŞIYE İSTIHDAM DESTEĞI!   01:25   KıRŞEHIRLILERDEN ’HAK, HUKUK, ADALET’ ÇAĞRıSı: ALLAH’ıN VE MILLETIMIZIN ISTEĞIYLE İMAMOĞLU’NU ÇANKAYA’YA YOLLAYACAĞıZ. İSTANBUL’U ALDıK, TÜRKIYE’YI DE ALMAYA TALIBIZ   20:02   TOLGA GÖKÇELI MEZITLI İLÇE BAŞKANLıĞı’NA ADAYLıĞıNı AÇıKLADı   16:58   MEZITLI BELEDIYE ZABıTASı’NDAN SıKı DENETIM   16:55   BAŞOĞLU KABLO IDEF 2025’E TÜRKIYE’NIN SAVUNMA SANAYISINE MILLI ÇÖZÜMLERIYLE GÜÇ KATTı!   16:44   "ÇÖPTEN KURTARDı": İŞÇILER GÖZALTıNA ALıNAN BAŞKANLARıNA SAHIP ÇıKTı   16:41   ÖZGÜR ÖZEL’DEN SON OPERASYONA TEPKI   16:37   AYDıN BÜYÜKŞEHIR’DE ’İSTIFA ET, YOKSA İŞSIZ KALıRSıN’ İDDIASı!   11:47    MERSIN BÜYÜKŞEHIR, İKLIM KRIZINE KARŞı YOL HARITASıNı BELIRLEDI: “MERSIN İKLIME HAZıR” PROJESI BAŞLADı   11:43   CHP’LI GÜLCAN KıŞ: “HALK SEFALETLE, YANDAŞ SERVETLE KARŞı KARŞıYA – ŞIMŞEK KAÇAMAK YANıT VERDI”   11:40   BEYOĞLU BELEDIYE BAŞKANı İNAN GÜNEY, GÖZALTıNA ALıNMADAN ÖNCE AILESIYLE PAYLAŞTıĞı FOTOĞRAFLA MESAJ VERDI   11:13   BAKAN ŞIMŞEK: BRÜT REZERVLER TARIHI ZIRVEDE, TL MEVDUAT PAYı YÜKSELDI   09:28   VAHAP SEÇER’DEN AYDıNCıK’A TAM DESTEK: 1.4 KILOMETRELIK CADDE BAŞTAN SONA YENILENDI   07:58   İBB’YE YÖNELIK SORUŞTURMA DERINLEŞIYOR: CHP’LI BAŞKAN İNAN GÜNEY DAHIL 44 KIŞI İÇIN GÖZALTı   23:38   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı VAHAP SEÇER: GERÇEK CHP’LI TEHDIDE, ŞANTAJA PABUÇ BıRAKMAZ   16:19   ÖZLEM ÇERÇIOĞLU: "AK PARTI ÇATıSı ALTıNDA HIZMET ETMEYE DEVAM EDECEĞIM"   16:16   ÖZGÜR ÖZEL, ’İBB BORSASı’NA ILIŞKIN BELGE AÇıKLADı... ÖZEL: "ALLAH BUNDAN SONRA AK PARTI’YE AYDıN’DA KOLAYLıK VERSIN, MILLET MILLI IRADE HıRSıZLıĞıNı AFFETMEZ”  
 
     
   

AKP`NİN KADINA VE SAĞLIK ÇALIŞANLARINA ŞİDDETLE İLGİLİ KANUN TEKLİFİNDE CEZA ARTIŞLARI SINIRLI KALDI


AKP`nin kadına ve sağlık çalışanlarına şiddetle ilgili kanun teklifinde, cezaların yeniden düzenlenmesi öngörüldü. Kadına yönelik `kasten öldürme` suçu `nitelikli hal` kapsamına alınırken ‘kasten yaralama, işkence, eziyet ve tehdit` suçlarında verilecek cezanın alt sınırının artırılması önerildi. Teklifte, ceza alt sınırlarında aylık artışlar yapılması dikkat çekti. Yalnızca kadına ve sağlık çalışanlarına karşı işlenecek ‘kasten yaralama` suçu tutuklamayı gerektiren ‘katalog suçlar` arasına alınırken `ısrarlı takip` eyleminin de suç sayılması teklif edildi.

 

Tarih : 16 Mart 2022 Çarşamba 23:56   Okunma : 415

AKP`nin kadına ve sağlık çalışanlarına şiddetle ilgili kanun teklifinde, cezaların yeniden düzenlenmesi öngörüldü. Kadına yönelik `kasten öldürme` suçu `nitelikli hal` kapsamına alınırken ‘kasten yaralama, işkence, eziyet ve tehdit` suçlarında verilecek cezanın alt sınırının artırılması önerildi. Teklifte, ceza alt sınırlarında aylık artışlar yapılması dikkat çekti. Yalnızca kadına ve sağlık çalışanlarına karşı işlenecek ‘kasten yaralama` suçu tutuklamayı gerektiren ‘katalog suçlar` arasına alınırken `ısrarlı takip` eyleminin de suç sayılması teklif edildi.

AKP Ankara Milletvekili Lütfiye Selva Çam`ın ilk imzacısı olduğu ve 110 milletvekilinin imza attığı 17 maddelik ‘Türk Ceza Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi` TBMM Başkanlığı`na bugün sunuldu. Kanun teklifinin genel gerekçesinde, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun`un 2012 yılında yürürlüğe girdiği, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri (ŞÖNİM) kurulduğu anımsatıldı. Hem eylem planlarında hem yargı paketlerinde kadına yönelik şiddet ile ilgili yapılan çalışmalardan örnekler verildi. Ayrıca sağlık çalışanlarının işin niteliğine uygun ve güvenli ortamlarda şiddete maruz kalmaksızın çalışabilmesinin amaçlandığını belirtildi.

CEZA İNDİRİMİNE YENİ DÜZENLEME

Teklif ile Türk Ceza Kanunu`nun ‘takdiri indirim` nedenlerini düzenleyen maddesinde değişiklik öngörüldü. Bu değişiklik ile “Takdiri indirim nedeni olarak failin geçmişi, sosyal ilişkileri, fiilden sonraki ve yargılama sürecindeki davranışları, cezanın failin geleceği üzerindeki olası etkileri gibi hususlar göz önünde bulundurulabilir” hükmündeki “gibi hususlar” ibaresi kaldırıldı. "Sürecindeki davranışları" ibaresi ise "sürecindeki pişmanlığını gösteren davranışları" olarak değiştirildi. Bu madde, “yargılama sırasında hakimin fail lehine pek çok şeyin indirim kabul edilmesinin önüne geçme ve indirime konu nedenlerin netliğe kavuşturma” olarak gerekçelendirildi.

NİTELİKLİ CEZALARA ‘AYLIK` ARTIŞLAR

Türk Ceza Kanunu`nun kasten öldürme suçunda ‘nitelikli halleri` düzenleyen maddesine “kadına karşı şiddet eylemleriyle daha etkin mücadele edilmesi ve caydırıcılığın sağlanması” gerekçesiyle ‘kadına karşı` ibaresi eklendi. Yani kadına karşı işlenen suçlar, suçun nitelikli halleri arasında yer aldı. Yine aynı kanunun ‘kasten yaralama` bölümüne “suçun kadına karşı işlenmesi halinde cezanın alt sınırı altı aydan az olamaz” ibaresi eklendi. Böylelikle kasten yaralama suçunun kadına karşı işlenmesi halinde cezanın alt sınırı dört aydan altı ay hapis cezasına çıkarıldı. ‘İşkence` bölümüne de “suçun kadına karşı işlenmesi halinde cezanın alt sınırı beş yıldan az olamaz” ibaresi eklendi. Bu ibareyle de işkence suçunun kadına karşı işlenmesi halinde cezanın alt sınırı üç yıldan beş yıla çıkarıldı.  ‘Eziyet` başlıklı maddeye ise “suçun kadına karşı işlenmesi halinde cezanın alt sınırı iki yıl altı aydan az olamaz” ibaresi geldi. Bu ibareyle eziyet suçunun kadına karşı işlenmesi halinde cezanın alt sınırı iki yıla çıkarıldı. ‘Tehdit` bölümüne eklenen “bu suçun kadına karşı işlenmesi halinde cezanın alt sınırı dokuz aydan az olamaz” ibaresi ile de tehdit suçunun kadına yönelik işlenmesi halinde cezanın alt ay olan alt sınırı dokuz aya çıkarıldı.

SUÇUN SAĞLIKÇIYA KARŞI İŞLENMESİ DURUMUNDA CEZADA ALTIDA BİR ORANINDA ARTIŞ

Türk Ceza Kanunu`nda yer alan bazı cezalar da sağlık çalışanlarına yönelik şiddet suçları için artırıldı. “Kamu hizmetlerinden yararlanma hakkının engellenmesi” başlıklı maddeye, “suçun konusunun sağlık hizmeti olması halinde verilecek ceza altıda bir oranına kadar artırılır” hükmü getirildi. Bu maddenin gerekçesinde, “Sağlık hizmetleri, niteliği gereği belirli bir düzen içinde aralıksız sürdürülmesi gereken, kişilerin ve toplumun varlığı ve huzuru yönünden vazgeçilemez ve ertelenemez hizmetlerindedir” ifadeleri yer aldı.

‘ISRARLI TAKİP` SUÇ OLACAK

Teklifle ‘ısrarlı takip` olarak nitelendirilen fiiller müstakil bir suç haline getirildi. Gerekçesinde, ‘Mağdur tarafın maddi ve manevi kişiliği veya vücut bütünlüğüne yönelik daha ağır fiiller ortaya çıkmadan önceki aşamada ısrarlı takip fiillerinin orantılı bir yaptırıma bağlanmasının amaçlandığı” belirtildi. Israrlı takip, ‘Fiziken takip etmek, haberleşme, iletişim aracı, bilişim sistemi veya üçüncü kişileri kullanarak temas kurmaya çalışmak suretiyle bir kimse üzerinde ciddi bir huzursuzluk oluşmasına ya da kendisi veya yakınlarının birinin güvenliğinden endişe duyması` olarak tanımlandı. Bu suçu işleyen faile öngörülen ceza ise altı aydan iki yıla kadar hapis cezası oldu. Faile, bu suçu çocuğa, ayrılık kararı verilen eşe, boşandığı eşe yönelik işlemesi; okul, işyeri, konut değiştirmesine veya okul ya da işini bırakmasına neden olması, uzaklaştırma tedbirine karar verilmesine rağmen işlemesi durumunda bir yıldan üç yıla hapis cezası verilecek.

KADINA VE SAĞLIKÇIYA KARŞI KASTEN YARALAMA ‘KATALOG SUÇLAR`A GİRECEK

Kadına karşı işlenen ‘kasten yaralama` suçu ile sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan personele karşı görevleri sırasında veya görevleri dolayısıyla işlenen ‘kasten yaralama` suçları, tutuklamayı gerektiren ‘katalog suçlar` arasında yer aldı. Böylelikle kadına ve sağlık çalışanlarına karşı gerçekleştirilen kasten yaralama suçlarında tutuklama kararı verilebilecek.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA