5 Nisan 2026 Pazar

12:34   AKDENIZ’DE GOL YAĞMURU! LIDER, PLAY-OFF’TA ENGEL TANıMıYOR: 6-0   09:50   MERSIN’DE UZAY YOLCULUĞU BAŞLADı: 195 BIN KIŞI YıLDıZLARA DOKUNDU!   09:35   CHP’LI MÜZEYYEN ŞEVKIN’DEN SERT ÇıKıŞ: "EKONOMI ALARM VERIYOR, HUKUK DEVLETI GÜÇLENMELI!"   09:03   AKİB’DEN İHRACAT ŞOVU: MART AYıNDA DEV SıÇRAMA! AVRUPA PAZARı SALLANıYOR   20:03   ÇOCUKLARı KORUMAK İÇIN KRITIK ADıM! AKDENIZ’DE MINIKLERE ‘HAYıR’ DEME KALKANı   20:01   MERSIN’DE KAHVENIN SANATA DÖNÜŞTÜĞÜ YER: ÜCRETSIZ BARISTALıK EĞITIMIYLE YENI BIR KARIYER KAPıSı!   19:06   MERKEZ BANKASı, FAIZI YÜZDE 37’DE SABIT TUTTU   16:50   FERDI ZEYREK GENÇLIK MERKEZI AÇıLıŞ TÖRENI... NURCAN ZEYREK: FERDI’NIN DE HEP ISTEDIĞI GIBI BURADA UMUT HIÇ BITMEYECEK   16:44   ADALET BAKANı GÜRLEK’TEN ’SOSYAL MEDYA’ AÇıKLAMASı: SOSYAL MEDYAYA GERÇEK KIMLIKLE GIRILECEK. SAHTE HESAPLARıN KAPATıLMASı IÇIN 3 AYLıK GEÇIŞ SÜRECI OLACAK   16:40   MERSIN BÜYÜKŞEHIR OTIZM AILE DANıŞMA MERKEZI’NDE ’OTIZM FARKıNDALıK GÜNÜ’ BULUŞMASı YAPıLDı   14:19   MEHMET ŞIMŞEK’TEN ENFLASYON DEĞERLENDIRMESI: İKLIM KOŞULLARıNDAKI NORMALLEŞMENIN, 2026 YıLıNDA GıDA ENFLASYONU GÖRÜNÜMÜNÜ DESTEKLEMESINI BEKLIYORUZ   14:12   MERT HAKAN YANDAŞ VE ERSEN DIKMEN’IN TAHLIYESINE KARAR VERILDI   14:03   İRAN’ıN ESKI DıŞIŞLERI BAKANı ZARIF’TEN TRUMP’A SAVAŞTAN ÇıKıŞ YOLU ÖNERISI   11:30   BAŞKAN SEMIH PALAMUT ACı TABLOYU ÖZETLEDI: VERESIYE DEFTERLERI AKDENIZ’IN GERÇEĞI OLDU!   10:30   GıDA KRIZI KAPıDA: BESLENME ARTıK BIR BEKA SORUNUDUR!   10:16   SANAL DÜNYADA ’İNFAZ’ PAZARLıĞı YAPANLARA ŞAFAK OPERASYONU: TELEGRAM ÇETELERINE BÜYÜK DARBE!   09:58   MERSIN’DEN KÜRESEL MESAJ: "ALıM GÜCÜNÜ ARTıRMANıN YOLU MALIYET BASKıSıNı AZALTMAKTAN GEÇIYOR"   09:23   SILIVRI’DE GECE YARıSı KARARı! İBB DAVASıNDA TAHLIYE HABERI:    09:20   AYM’DEN TAYFUN KAHRAMAN KARARı: ERKAN BAŞ’TAN ’DERHAL TAHLIYE’ ÇAĞRıSı!   09:10   MERSINLI KADıNLAR "ETIKET" PEŞINDE! HAMZABEYLI KÖY ATÖLYESI’NDE ÜRETIMIN ŞIFRELERI ÇÖZÜLDÜ  
 
     
   

İSTANBUL TAKSİCİLER ODASI BAŞKANI: ESNAF SÜREKLİ BİZİ SIKIŞTIRIYOR, `GELİRİZ CAMLARI KIRARIZ ŞUNU BUNU YAPARIZ` DİYOR


İstanbul Taksiciler Esnaf Odası başkanı Eyüp Aksu, Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısında, artan akaryakıt fiyatları nedeniyle mağdur olduklarını ve zam beklediklerini belirterek, "Vatandaş olarak tükettiğimiz temel gıdalar üzerinde de bizim geçim kaynağımız olan ulaşım sektörüne de artış yapılmalı. Sonuçta biz de vatandaşız. Biz, kontak kapatmayı, eylemi bu süreçte uygun görmüyoruz. Ama, esnaf sürekli bizi sıkıştırıyor. Haklı olarak bizi bypass etmeye çalışıyor, `Yok geliriz camları kırarız, yok şunu yaparız, bunu yaparız` diyor” dedi.

 

Tarih : 4 Nisan 2022 Pazartesi 21:22   Okunma : 771

OKTAY YILDIRIM

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası başkanı Eyüp Aksu, Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısında, artan akaryakıt fiyatları nedeniyle mağdur olduklarını ve zam beklediklerini belirterek, "Vatandaş olarak tükettiğimiz temel gıdalar üzerinde de bizim geçim kaynağımız olan ulaşım sektörüne de artış yapılmalı. Sonuçta biz de vatandaşız. Biz, kontak kapatmayı, eylemi bu süreçte uygun görmüyoruz. Ama, esnaf sürekli bizi sıkıştırıyor. Haklı olarak bizi bypass etmeye çalışıyor, `Yok geliriz camları kırarız, yok şunu yaparız, bunu yaparız` diyor” dedi.

İBB yönetiminin, artan akaryakıt, doğal gaz ve elektrik fiyatlarındaki artış nedeniyle geliri giderini karşılayamayan esnaf ile bağlı kuruluşlarının toplu ulaşım ücretlerine zam yapılması talebini getirdiği UKOME`de bir kez daha iktidar temsilcilerinin ret oyuyla karşılaştı.

Yenikapı`daki Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi`nde İBB Genel Sekreteri Can Akın Çağlar başkanlığındaki toplantıda söz alan  esnaf ve oda başkanları, taleplerine olumsuz yanıt veren iktidar temsilcilerine tepki gösterdi.

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu, esnafın kontak kapatma aşamasına geldiğini, kendilerinin bunu güçlükle engellendiğini anlattı. Aksu şunları söyledi:

"ESNAF `GELİR CAMLARI KIRARIZ` DİYOR"

"Şimdi biz de vatandaşız, ulaşım sektöründe. Biz de peynir yiyoruz, zeytin yiyoruz, yağ alıyoruz, temel gıdaları tüketiyoruz, bunlara da belli bir oranda zam yapıldı. Bizim vatandaşa gidip `Markette, kasapta, manavda, neden bu fiyatı arttırdın deme` yetkimiz yok. Böyle bir lüksümüz de yok. Ama yıllardır biz ulaşım sektörü olarak bu masada yalvarıyoruz. Mağduruz bize zam verin. Tabii vatandaş olarak tükettiğimiz temel gıdalar üzerinde de bizim geçim kaynağımız olan ulaşım sektörüne de artış yapılmalı. Sonuçta biz de vatandaşız. Esnaf sürekli bizi sıkıştırıyor. Haklı olarak bizi bypass etmeye çalışıyor, yok geliriz camları kırarız, yok şunu yaparız, bunu yaparız.

"SÜRKELİ KULAKLARIMIZ ÇINLIYOR"

Eskiden yöneticiydim Oda başkanımız Yahya Uğur ile Ankara`dan geliyoruz. Oda Başkanı `Kulaklarım çınlıyor başkan, senin kulakların da çınlıyor mu` dedi. Dedim, `Yok öyle bir şey hissetmedim.` Ama benim şu anda kulaklarım sürekli çınlıyor. Oysa kulak çınlaması esnafın kötü sözleriyle olurmuş. Şu anda kulaklarımız çınlar hale geldi.

"TAKSİMETRE BUNDAN SONRA AÇMAYIZ"

Beni arayan şoför arkadaşlar `Biz bundan sonra taksimetre açamayız, pazarlık usulü gidiyoruz` demeye başladılar. Bu da bizim kesinlikle tasvip etmediğimiz, yanlış olan bir sistem. Buna da kesinlikle müsaade etmeyeceğiz. Şimdi hem hükümetimizden hem bakanlıklarımızdan hem buradaki bürokratlardan hem İBB bürokratlarından özellikle rica ediyoruz. Sürdürebilirlik halinde bizim oranlarımız iyileştirilmeli. Biz esnaf olarak kesinlikle eylemi, kontak kapamayı uygun görmüyoruz bu süreçte."

ULAŞTIRMA BAKANLIĞI TEMSİLCİSİ: BİZ DE NOTER DEĞİLİZ

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 1. Bölge Müdürü Serdar Yücel ise "Bizim de hesap ettiğimiz rakamlarımız var önümüzde. Biz de noter değiliz" diyerek yüzde 50 zam talebine karşı çıkarak şunları söyledi:

"Bu rakamlara göre yüzde 32 gibi bir rakam çıkıyor totalde. Yani bunun yüzde 25`i akaryakıttan, yüzde 7,28 de enflasyondan geliyor. Şimdi asgari ücret farkını almıyoruz almamamız gerekir. Çünkü zaten bunu biz yılbaşında vermiştik. Asgari ücrette böyle bir artış olmadı. Ve bunun nihayetinde net olarak söyleyeyim. Bunun karşılığı minibüsçü esnafımızda 5 lira ücret olarak indi bindi ücretlerinin gelmesi yönünde bir teklifimiz oldu. Tam biletle ilgili olarak da 6,5 lirayı hesap ettik biz. Yani kendi hesabımız böyle. Çünkü şu anda elimde bir büyükşehir belediyelerinin de toplu ulaşım tarifleri var. Böyle şimdi 8 lira 22 kuruş isteniyor. Yani bu hakikaten İstanbul`da yaşayan ve toplu ulaşımı kullanan insanlar için çok ağır bir yük. Yani bunun olması mümkün değil. Böyle bir rakamın çıkması mümkün değil. Bizim yaptığımız da bir hesap. Hiç hesap olarak zaten karşı karşıya gelmiyoruz. Genel bir toplantı yapılıyor ve orada bir böyle olacak bizim fikirlerimiz çok fazla dikkate alınmıyor. Yani biz noter değiliz. Biz de mühendis arkadaşlarımız var içimizde işte farklı sosyal bilimlerden biraz insanlarımız var. Yani biz de 8,22 gibi bir rakamı dayatmak böyle çok mantıklı değil. İstanbul halkına bir zulüm yani bu."

ALPER BİLGİLİ: MAZOTUN YÜZDE 300 ZAMLANDIĞI BİR ORTAMDA ULAŞIMA YÜZDE 50 ZAM İSTEMEK Mİ ZULÜM?

İETT Genel Müdürü Alper Bilgili ise İETT`nin içinde bulunduğu durumu özetlerken, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 1. Bölge Müdürü Serdar Yücel`in “İstanbul halkına zulüm" sözlerine şu cevabı verdi:

"Geçen yıl mazotun litresini İETT kurumu 7,3 liradan almış. Bu yıl ise 22 liralarda şu anda mazot bedeli. Bugün böyle yarın biraz artabilir, biraz düşebilir ama sonuç itibarıyla mazot şu an geçen seneki maliyetinin üç katına çıkmış durumda. Yani ben de Serdar Bey`e sormak istiyorum açıkçası. Hani mazotun yüzde 300 zamlandığı bir ortamda. ulaşıma yüzde 50 zam istemek mi İstanbul halkına zulüm? Yani bu zulüm değilse, o mu zulüm yoksa bu zulme sessiz kalıp o zulme karşı çıkmak adil mi? Bunu sormak istiyorum.

"YILLIK BÜTÇEMİZE ETKİSİ ÜÇ MİLYAR LİRAYI BULDU"

Biz de İETT ve özel halk otobüsleri olarak günde 600 bin litre motorin tüketiyoruz. Bu tüketimle bu kasımdan bu yana oluşan fiyat farkının bizim bir yıllık bütçemize etkisi üç milyar lirayı buldu. Yani bu sadece mazottaki fiyat artışının bütçemize yüklediği ek yük. Biz bundan birkaç ay önce geçen yılın sonlarına kadar 2 tam biletle bir litre motorin alabiliyorduk. Oysa şimdi beş buçuk liralık tam bilet ücretimizle dört tane tam biletle ancak bir litre mazot alabilir duruma geldik. Yani motorin fiyatları karşısında mazotun nereden nereye geldiğinin en temel göstergesi diye düşünüyorum. Bundan daha basit bundan daha anlaşılır bir şekilde izah edilemez diye düşünüyorum."

ÖZGÜR SOY: BUNLAR İYİ GÜNLERİMİZ

Tartışmalar sırasında söz alan Metro İstanbul Genel Müdürü Özgür Soy da “Bunlar iyi günlerimiz” dedi. Soy, şöyle konuştu:

"Akaryakıttan bahsediliyor. Metrolarımız elektrikle çalışıyor. Son 5 yıl içinde baktığımız zaman 8 katına çıkan bir elektrik fiyatı var. Bunlar iyi günlerimiz onu da söyleyeyim. Rakamlar iyice şişmekte. Bütün enerji faaliyetleri dolar bazında arttı. Ekmeğe, bibere, mazota zam gelmesi zulüm değil burada ayakta kalmak için istenen zam oranı zulüm olarak görülüyor. UKOME, İBB`nin bir organı, teknik değerlendirmeden çıkmış durum, burada art niyet görüyorum, ama bu art niyetliliği gösterenler bu art niyetliliğin altında kalır.” 

UTKU CİHAN: BU İETT, ŞEHİR HATLARI BATSIN DEMEK

İBB Ulaşım Dairesi Başkanı Utku Cihan, bakanlık temsilcilerine tepki göstererek, "Sunulan teklif ‘esnafa yüzde 32 artış olsun, İBB yüzde 18`de kalsın` demek. Asıl dayatma burada. Bu kabul edilemez. Hukuki süreç yürüyor. Bizim daha önceden aldığımız UKOME kararına iki kurumumuz dava açtı dava süreçleri devam ediyor. Buradaki rakamlara baktığımızda yakıt artışı, İETT, taksi, servis için de aynı. Bu ‘İETT, Şehir Hatları batsın` tarzında bir ifade bu. Bize yapılan bu dayatmayı kabul etmiyoruz" diye konuştu. 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA