26 Nisan 2024 Cuma

16:40   YENİŞEHİR BELEDİYESİ KAÇAK PEYNİR İMALATHANESİNİ MÜHÜRLEDİ   15:51   GÖKHAN GÜNAYDIN ÇORLU TREN FACİASI DAVASINDA ÜST DÜZEY YÖNETİCİLERE CEZA VERİLMEMESİNE TEPKİ GÖSTERDİ   14:47   EMİR CAN İĞREK`TEN MEZİTLİ 33 SPOR`A TAM DESTEK   13:05   AKDENİZ BELEDİYESİ’NDEN VATANDAŞLARA VERGİ HATIRLATMASI   12:56   GÜLCAN KIŞ: HER 100 ÇOCUKTAN 20’Sİ ÇALIŞIYOR   12:56   ÇORLU DAVASI KARARINDAN SONRA AİLELER: YÜREĞİMİZE SU SERPİLDİ AMA BU DAVA BURADA BİTMEZ. 35 KAMU İHALESİ ALIP PARASINA PARA KATANLARI DA CEZAEVİNE GÖNDERMEDEN RAHAT ETMEYECEĞİZ   12:25   ÇORLU TREN KAZASI DAVASI... ÖZGÜR ÖZEL: “BU BAŞARI, DAYANIŞMA GÖSTERENLERİNDİR. BUNDAN SONRA HEP BERABER OLACAĞIZ”   12:02   ÇORLU DAVASI`NDA HAPİS CEZASI VERİLEN TCDD YÖNETİCİSİ 4 SANIK TUTUKLANDI   11:08   TOROSLAR BELEDİYE BAŞKANI YILDIZ, MAKBULE VE MEHMET ÇİFTİNİN İSTEĞİNE KAYITSIZ KALMADI   10:47   AKP`DEN CHP`YE GEÇEN TAŞOVA BELEDİYESİ`NİN BORCU BELEDİYE BİNASINA ASILDI: 32 MİLYON 715 BİN 775 LİRA   10:33   AKP`DEN DEM PARTİ`YE GEÇEN KARAKOÇAN BELEDİYESİ`NİN 88 MİLYON TL BORCU OLDUĞU AÇIKLANDI   10:15   ODTÜ ÖĞRENCİLERİNİN REKTÖRLÜK ÖNÜNDEKİ OTURMA EYLEMİNE ÇANKAYA BELEDİYE BAŞKANI GÜNER`DEN DESTEK   10:13   GAMZE AKKUŞ İLGEZDİ: "YOKSULLUK GİRDABI ÇOCUKLARIMIZI EĞİTİMDEN KOPARIYOR"   10:11   ÖZGÜR ÖZEL`DEN ÇORLU DAVASI ÖNCESİ AÇIKLAMA: “ÖLENLERİ SUÇLU, SUÇLULARI MASUM GÖSTEREN BİR KARARA KİMSE YELTENMESİN"   10:01   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, FİZİKSEL YETERLİLİK KURSLARIYLA GENÇLERİ SINAVA HAZIRLIYOR    09:25   TARSUS`TA “SANAT GÜZELLEŞTİRİR" KARMA RESİM SERGİSİ   09:23   İSİAS OTEL DAVASI... ACILI BABADAN MAHKEME HEYETİNE ÇAĞRI: "DEVLET GÖREVLİLERİNİN DE BU DAVA DOSYASINA DAHİL EDİLMESİ GEREKİR"   23:21   DENİZ YAVUZYILMAZ: "KUVEYTTÜRK`TE YÖNETİM KURULU ÜYESİ DE OLAN KÜLTÜR VE TURİZM BAKAN YARDIMCISI ALPASLAN`IN TOPLAM MAAŞI 801 BİN TL"   21:29   GEZİ İÇİN ADALET NÖBETİ`NİN İKİNCİ YIL DÖNÜMÜNDE İZMİR`DEN ADALET ÇAĞRISI: "HUKUKSUZLUĞA SON VERİN"   20:21   İYİ PARTİ`NİN 5 OLAĞANÜSTÜ KURULTAYI`NA DELEGELER, İL VE İLÇE YÖNETİCİLERİ İLE ESKİ MİLLETVEKİLLERİ DIŞINDA KATILIMCI ALINMAYACAK  
 
     
   

TÜRKİYE JEOLOJİ KURULTAYI BAŞLADI. JMO BAŞKANI HÜSEYİN ALAN: “ZEMİN ARAŞTIRMALARI DENETLENİYOR MU TABİİ Kİ HAYIR, BETON LOBİSİ İSTEMİYOR”


Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Alan, “Buradan sormak istiyorum; İzmir`de meydana gelen depremde 117 vatandaşımız yaşamını yitirdi, sebebi neydi? En büyük neden binaların denetimsiz bir şekilde Bayraklı bataklığı üzerine inşa edilmesinden kaynaklı olduğunu sağır sultan bile biliyor. Zemin araştırmaları denetleniyor mu tabii ki hayır, neden beton lobisi istemiyor” dedi.

 

Tarih : 11 Nisan 2022 Pazartesi 16:07   Okunma : 756

Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Alan, “Buradan sormak istiyorum; İzmir`de meydana gelen depremde 117 vatandaşımız yaşamını yitirdi, sebebi neydi? En büyük neden binaların denetimsiz bir şekilde Bayraklı bataklığı üzerine inşa edilmesinden kaynaklı olduğunu sağır sultan bile biliyor. Zemin araştırmaları denetleniyor mu tabii ki hayır, neden beton lobisi istemiyor” dedi.

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası`nın düzenlediği 74. Uluslararası Katılımlı Türkiye Jeoloji Kurultayı, "Doğal Kaynaklı Afetler" temasıyla Ankara Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü`nde (MTA) bugün başladı. Kurultay, 15 Nisan`a kadar devam edecek. Kurultayın açılış töreninde 74. Türkiye Jeoloji Kurultayı Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Gürol Seyitoğlu, JMO Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Alan, MTA Genel Müdürü Vedat Yanık, AFAD Başkanı Vali Yunus Şahin, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Şeref Kalaycı konuştu. Katılımcılar sırasıyla şöyle konuştu:

“MÜHENDİSLİK HİZMETLERİNDEN YARARLANILMASIYLA ÖNLENEBİLİR”

- 74. Türkiye Jeoloji Kurultayı Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Gürol Seyitoğlu: 74. Türkiye Jeoloji Kurultayı ana teması 2020-21 yıllarında yaşadıklarımızın etkisiyle doğal afetler seçilmiştir. Bu seçimde temel hedef 1999 depremlerinden sonra ülke olarak önemli gelişmeler kaydettiğimiz afet sonrası yara sarma yetkinliğimizden sonra afet öncesi bilimsel çalışmaların önleyici etkisini ortaya çıkararak bu olguyu toplumun ve yöneticilerin dikkatine sunmaktır. Doğal afetlerin önemli bir bölümü yer bilimleri çerçevesinde mühendislik hizmetlerinden yararlanılmasıyla önlenebilir veya riskleri azaltılabilir durumdadır.

“KURUMLARIN HER BİRİNİN FARKLI BAKANLIKLAR ÇATISI ALTINDA OLMASI BÜTÜNLÜKLÜ ÇALIŞMANIN ÖNÜNDEKİ EN ÖNEMLİ ENGEL”

- Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Alan: 74 yıldır kurultayımıza emek vererek bugünlere taşıyanlara teşekkürlerimi sunuyorum. 2020 ve 2021 yılları içerisinde meydana gelen önemli can ve ekonomik kayıplara neden olan Elazığ, Van, Manisa ve İzmir`de meydana gelen depremler, Kastamonu, İzmir, Aydın, Muğla, Antalya başta olmak üzere çok sayıda kentimizde yaşanan orman yangınları, Artvin, Rize, Trabzon, Giresun, Kastamonu başta olmak üzere sel ve taşkın olayları, fırtına ve kuraklık olaylarıyla tüm dünyayı 2 yıldır etkisi altına alan ve biyolojik afet olarak tanımlanan covid-19 pandemisi gibi doğal afetler kaynaklı afetler sonucunda ülkemizde 200 bine yakın insanımız yaşamını yitirmiş, 20 bine yakın konut veya işyeri ağır hasar görülmüş bu yıl kurultayımızın ana temasını doğa kaynaklı afetler olarak belirlenmesini sağlamıştır… 2014 yılında Soma`da 301 madencimizin yaşamını yitirmesine neden olan facia ile farklı bölgeleri etkisi altına alan orman yangınları, çok sayıda insanımızın yaşamını yitirmesine neden olan covid-19 gibi biyolojik afetleri de küresel ikilim değişikliği ile birlikte etkisini artıran kuraklık, aşırı sıcaklık, aşırı kar yağışı gibi afetlere çok da hazırlıklı olmadığımız ortaya çıkmıştır. Afet ve afet türlerine karşı gerekli çalışmaları yapmakla veya bunları koordine etmekle görevli birçok kurumumuzun bulunmasına rağmen bu kurumların her birinin farklı bakanlıklar çatısı altında olması bütünlüklü bir çalışma yapılmasının önündeki en önemli engellerin başında gelmektedir.

“BİNALARIN DENETİMSİZ BİR ŞEKİLDE BAYRAKLI BATAKLIĞI ÜZERİNE İNŞA EDİLMESİNDEN KAYNAKLI”

Yaşanan depremlerde binalarımızın önemli bir bölümünü zeminden kaynaklı hasarlardan yıkıldığı bilinmesine 3194 sayılı İmar Kanunu, 4708 sayılı Yapı Denetim Kanunu ve uygulama yönetmelikleri zorunlu görmesine rağmen Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı`nın mevzuatı görmezden gelen anlayışı ve beton lobisi istemiyor diye jeoloji mühendislerinin yapı üretim ve denetim sistemi içerisine alınmamasını da anlamamız mümkün değildir. Buradan sormak istiyorum; İzmir`de meydana gelen depremde 117 vatandaşımız yaşamını yitirdi, sebebi neydi? En büyük neden binaların denetimsiz bir şekilde Bayraklı bataklığı üzerine inşa edilmesinden kaynaklı olduğunu sağır sultan bile biliyor. Zemin araştırmaları denetleniyor mu tabii ki hayır, neden beton lobisi istemiyor.”

“TOPLUMUN AFETLERE KARŞI BİLİNÇLENDİRİLMESİ VE HAZIRLANMASI ÖNEM ARZ ETMEKTEDİR”

- MTA Genel Müdürü Vedat Yanık: Jeoloji insan yaşamı üzerinde her dönemde belirleyici bir rol oynamış insan ve toplum yaşamının vazgeçilmez bir parçası olmuştur. Ülkemizdeki ilk ve tek yer bilimleri araştırma kurumu olan MTA yaptığı tarama ve araştırma faaliyetleriyle madencilik çalışmalarına yön vermekle, ihtiyaç duyulan teknik destek ve danışmanlık sağlamaktadır. Yer altındaki madenlerimizin aranıp bulunarak toplumun hizmetine sunulmasında deprem heyelan gibi doğa olaylarının zararlarının azaltılmasında, güvenli yaşam alanlarının belirlenmesinde jeoloji bilimini önemi tartışmasız bir gerçektir. Toplumun afetlere karşı bilinçlendirilmesi ve hazırlanması önem arz etmektedir.

AFAD: RİSK AZALTMA PLANINA SAHİP ÇIKMAMIZ VE BUNU TAKİP EDİP DESTEKLEMEMİZ GEREKİYOR.

- AFAD Başkanı Yunus Şahin: Son 2 yıldaki afetlerin hem çeşitliliği hem niteliği çok fazla farklılaşmış durumda. Bir taraftan 2021 yılı göz önüne aldığımız zaman bir taraftan güney sınırlarımızda orman yangınlarıyla mücadele ederek kuzeyde sel ve su taşkınlarıyla mücadele etmek zorunda kaldık. Son 2 yıldaki afetlerin hemen hemen hepsi ulusal düzeyde koordinasyon gerektiren ve ulusal düzeyde kaynak yönetimini içeren afetlerle karşı karşıya kalıyoruz. Buradaki bütün bilim insanlarıyla, kamu kuruluşlarıyla, STK`larla birlikte müdahale planından önce risk azaltma planına sahip çıkmamız ve bunu takip edip desteklememiz gerekiyor.

“TÜRKİYE DEPREM VERİ SİSTEMİMİZDEKİ KAYITLAR 10 YILLIK ORTALAMA DEPREM SAYISININ 25 BİN 978 OLARAK VERMEKTEDİR”

İçişleri Bakanlığı`mızın ilan ettiği bu sene tatbikat yılı başlangıcı yaklaşık bir ay önce Erzurum`da kış tatbikatıyla başladık. Ülkemizin tüm okullarında deprem tatbikatı yaptık. Yaklaşık 54 bin tane tatbikatla bu konudaki farkındalığı artırmaya çalışacağız. Geçen yıl 56 milyon insanımıza yüze yüze ulaşarak afet farkındalık eğitimleri vermeye çalıştık. Bunların hepsi risk azaltma adına önemli kazanımlar oluşturmaktadır. 1143 tane deprem gözlem ağı istasyonumuz bulunmaktadır. AFAD Türkiye deprem veri sistemimizdeki kayıtlar 10 yıllık ortalama deprem sayısının 25 bin 978 olarak vermektedir. Bu bize deprem kuşağında yaşıyoruz önlemlerinizi artırın tedbirlerinizi alın her an depremlerle ve olumsuz sonuçlarla karşı karşıya gelirsiniz ön uyarısını veriyor. Neredeyse 24 saat esasına göre hem akademisyenlerimizle çalışıyoruz deprem öncesi ve sonrasını iyileştirme kapsamında neler yapabiliriz bunları ortaya koyuyoruz.”

- TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal: Jeoloji mühendisliği deyince gündemde olan başlıklar genelde deprem ama esasen jeoloji mühendisliği bu konuya bakıldığında esasında çok geniş bir şekilde kapsadığı ve özellikle yakın bir zamanda yaşadığımız ve yaşıyor olacağımız başlıklarla birlikte değerlendirildiğinde bu toplantının bu dönemde olmasını çok önemsiyorum. Şimdiden ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.

- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Şeref Kalaycı: Ülkemizde jeolojik araştırmaların ve buna bağlı olarak uygulamaya konulan yer bilimleri ana başlığında toplanabilecek diğer faaliyetlerin merkezinde Atatürk`ün talimatıyla kurulan MTA Genel Müdürlüğü`nün bulunduğu hepimizin malumdur. 87 yıla ulaşan köklü bir geçmişe sahip olan MTA`nın sanayimizin geldiği noktada görünmez parmak izleri vardır. Gün yüzüne çıkarılmayı bekleyen nice yeraltı zenginliklerimiz uygulamaya alınan maden arama projeleri ile hayata geçirilmiş, ülkemizdeki ilk petrol sahasının keşfinden bugün dünya çapında ilk sıraya eriştiğimiz doğal taş potansiyelimizin ortaya konulmasına kadar yeraltı kaynaklarımızın ülke ekonomisine kazandırılması amacıyla çok emek harcanmıştır. Binlerce etüt, arama ve araştırma projesi üretilmiş, çalışmalara ait sonuçlar yaklaşık 14 bin proje raporu ile MTA arşivlerinde yerini alarak ilgililerin kullanıma sunulmuştur. Jeolojik tarih boyunca meydana gelmiş olan iklim değişikliği olaylarının anlaşılması, gelecekte doğal yollarla meydana gelmiş iklim değişikliği olaylarına ışık tutacak antropolojik faaliyetlerin bu değişimlere katkısı hakkında bilgi üretilebilecektir. İnsanlık ve tüm canlı yaşam için büyük önem taşıyan iklim değişikliği araştırmalarına önem verilmesi gerekmektedir.”

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

01.00-04.37: 74. Türkiye Jeoloji Kurultayı Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Gürol Seyitoğlu

04.52-30.17: Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Alan:

30.38-34.38: MTA Genel Müdürü Vedat Yanık:

35.00-47.48: AFAD Başkanı Yunus Şahin:

48.10-1.06.30: TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal

1.06.56-1.20.00 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Şeref Kalaycı

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA