18 Haziran 2025 Çarşamba

21:15   MEZITLI BELEDIYESI KÜLTÜREL MIRASıNA SAHIP ÇıKıYOR, “TAŞ MEKTEP” YAŞAYAN MÜZEYE DÖNÜŞÜYOR   21:10   “YERLI ARAÇLARDA HURDA TEŞVIK UYGULAMASı HAYATA GEÇIRILMELIDIR”   21:01   MOBILYA İHRACATıNA AKDENIZ DOKUNUŞU    20:59   KıRATLı: “MERSIN’IN TÜM OTOYOLLARıNı YENILENIYORUZ”   20:45   AHKİB, YENI PAZARLAR VE NIŞ ÜRÜNLERDE REKOR BÜYÜME YAKALADı   20:32   EVIMIZ ATÖLYE’NIN 47. DURAĞı ENGELSIZ YAŞAM PARKı OLDU   17:21   BAŞKAN TOPRAK HÜNKAR EKREM ÇALıŞKAN: “YENI YOL ARKADAŞLARıMıZLA BÜYÜYOR, GÜÇLENIYORUZ”   14:50    MANSUR YAVAŞ: "HUKUK KIŞIYE, DÜŞÜNCEYE YA DA SIYASI KIMLIĞE GÖRE DEĞIL, EVRENSEL NORMLARA GÖRE IŞLEMELIDIR"   14:20   ÖZGÜR ÖZEL: "DOĞAYı, AĞACı VE ZEYTINI SEVENLERI AK PARTI’NIN SALDıRıSıNA KARŞı OMUZ OMUZA MÜCADELE ETMEYE DAVET EDIYORUM"   10:15   BÜYÜKŞEHIR’IN ERDEMLI EMEKLI EVI’NE BÜYÜK İLGI   10:02   ABD BAŞKANı TRUMP ANLAŞMA SINYALI VERDI, TAHRAN IÇIN TAHLIYE UYARıSı YAPTı   09:24   CHP’ DEN 30 HAZIRAN DEĞERLENDIRMESI: “GÜNDEMIMIZ DAVA DEĞIL, MEYDANLAR”   09:01   BÜYÜKŞEHIR, GÜLÜMSE ALZHEIMER YAŞAM MERKEZINDEN SOSYAL FAALIYETLER   05:20   DİSK GENEL İŞ İZMIR 8 NO’LU ŞUBE BAŞKANı GÜMÜŞTEKIN VE 3 NOLU ŞUBE KADıN KOMISYONU BAŞKANı BILIR TUTUKLANDı   20:17   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE MECLISI’NIN HAZIRAN AYı 1. BIRLEŞIMI GERÇEKLEŞTIRILDI   20:02   TARSUS BELEDIYESI ZABıTASı’NDAN ÖRNEK DAVRANıŞ   12:50   SEÇER: “HEPIMIZ, BU MEMLEKETIN EŞIT YURTTAŞLARıYıZ”   12:30   CHP’LI KıŞ: “KÜÇÜK ESNAFı YOK SAYAN BIR EKONOMI YÖNETIMININ, NE ÜRETIMI KALKıNDıRMASı NE DE ISTIHDAM YARATMASı MÜMKÜN”   11:20   BÜYÜKŞEHIR’LE ‘BABALAR GÜNÜ’ ŞENLIK GIBI GEÇTI   11:10    MEZITLI BELEDIYESI’NDEN HER YAŞA HITAP EDEN YAZ KURSLARı BAŞLADı  
 
     
   

MERSİN BÜYÜKŞEHİR`DEN PERSONELE İŞARET DİLİ EĞİTİMİ


Mersin Büyükşehir Belediyesi Engelliler ve Sağlık Hizmetleri ile İnsan Kaynakları Daireleri iş birliğinde personele yönelik olarak başlatılan “İşaret Dili Öğreniyorum” isimli eğitim programı devam ediyor. İşaret dilini bilenlerin sayısını artırmak amacıyla açılan ve 1 yıl boyunca devam edecek olan kurs sayesinde personel, işitme engelli bireylerle rahatça iletişim kurabilecek.

 

Tarih : 20 Nisan 2022 Çarşamba 09:39   Okunma : 556

Mersin Büyükşehir Belediyesi Engelliler ve Sağlık Hizmetleri ile İnsan Kaynakları Daireleri iş birliğinde personele yönelik olarak başlatılan “İşaret Dili Öğreniyorum” isimli eğitim programı devam ediyor. İşaret dilini bilenlerin sayısını artırmak amacıyla açılan ve 1 yıl boyunca devam edecek olan kurs sayesinde personel, işitme engelli bireylerle rahatça iletişim kurabilecek.

Başkan Vahap Seçer öncülüğünde ‘Engelsiz Mersin` için engelsiz birçok projeyi hayata geçiren Büyükşehir, bu kez de kendi bünyesindeki personeli için 1 yıl boyunca devam edecek işaret dili eğitimi veriyor. Eğitim, haftada bir gün 2 saat olarak sürüyor. Büyükşehir Belediyesi bünyesinde görev alan Yeminli Türk Dili İşaret Tercümanı Esra Alkan tarafından verilen eğitimlerde; işitme engelli vatandaşların iletişim kurma şekilleri, işaret dili ile beden dili arasındaki uyum ile Türk İşaret Dili`nin temel kuralları öğretilirken, personelin günlük hayatta işitme engelli bireylerle rahatça iletişim kurması amaçlanıyor.

Esra Alkan, işaret dilinin işitme engellilerin kendi aralarında iletişim kurarken el hareketlerini ve yüz mimiklerini kullanarak oluşturdukları bir görsel dil olduğunu belirtti. İşaret dilinde seslerin görüldüğünü ve zengin bir kelime haznesinin bulunduğunu vurgulayan Alkan, bu dilde jest ve mimiklerin en önemli unsur olduğunu vurguladı. Alkan, ‘merhaba`, ‘nasılsın?`, ‘adın ne?`, ‘nerelisin?`, ‘nerede yaşıyorsun?`, ‘görüşürüz`, ‘hoş geldin` gibi temel selamlaşma ve kendini tanıtma cümlelerini öğretiyor. İşaret dilini bilen vatandaşların sayısını artırmak amacıyla açılan kurs ile Türk İşaret Dili`nin yaygınlaştırılması da hedefleniyor.

“AMACIMIZ İŞİTME ENGELLİ BİREYLERİN FARKINDA OLUNMASINI SAĞLAMAK”

Engelliler ve Sağlık Hizmetleri Dairesi`nde görev alan İşaret Dili Tercümanı Esra Alkan, eğitimle ilgili bilgi verirken, şunları söyledi:

“İşaret dili benim ana dilim. CODA`yım (işitme engelli bireylerin çocuğu). Anne ve babam işitme engelli olduğu için bu dil benim anadilim. Mersin Büyükşehir Belediyesi Engelliler ve Sağlık Hizmetleri Dairesi ve İnsan Kaynakları Eğitim Dairesi`nin birlikte yürüttüğü bir proje var. 2022 yılı Hizmet İçi Eğitim Planı kapsamında yer alan ‘İşaret Dili Öğreniyorum` konulu eğitimimiz ile işitme engelli bireylerin toplumda iletişim olanaklarını artırabilmeyi, işaret dili bilenlerin sayısının artırılmasını ve çalışanlarımızın işitme engelli vatandaşlarımızla iletişim kurabilmesini, onların taleplerine cevap verebilmesini amaçlıyoruz. ‘İşaret Dili Öğreniyorum` eğitimini 1 yıl boyunca haftada 1 gün 2 saat şeklinde vatandaşlarımızla birebir iletişim halinde olan personelimiz başta olmak üzere yaklaşık 30 kişi ile birlikte sürdürüyoruz. Amacımız işitme engelli bireylerin farkında olunmasını sağlamak ve onların hayatlarını kolaylaştırabilmek.”  

PERSONEL EĞİTİMLERE BÜYÜK BİR İSTEKLE KATILIYOR

Büyükşehir Belediyesi`nin Merkez Kurs Merkezi`nde coğrafya öğretmeni olarak görev yapan Elif Tatar Kuzucu, “Bu kursa katılmamızın nedeni, velilerimizden veya öğrencilerimizden işaret diliyle bizden destek almak isteyenler olursa onlara herhangi bir eksiklik hissettirmeden yardımcı olabilmek. Bu amaçla yaklaşık 1 yıl sürecek bir eğitim sürecine girdik. Umarım sonucunda vatandaşımız için faydalı olabiliriz. İletişim kurmanın temelinde onları anlayabilmek, onlara yardımcı olabilmek yatıyor. Hiçbir şekilde bunun bir dezavantaj olmaması ve her türlü mağduriyeti önlemek adına kesinlikle devam ediyoruz” dedi. 

Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi`nde görevli beden eğitimi öğretmeni ve belletmen Ceren Sergen, özellikle bir öğretmen olarak işitme engelli bir öğrencisi olduğunda onunla daha rahat iletişim kurabilmek için kursu duyar duymaz ismini yazdırdığını belirterek,  “Öğretmenlik hayatımda engelliler dersimiz olmuştu. Beden eğitimi öğretmeni olduğumuz için bedensel olarak kendimizi ifade ediyorduk ama öğrencilerimize onları sevdiğimizi bile söyleyemiyorduk. Aynı zamanda çalışma hayatında da engelli bir öğrencimiz vardı ve onunla iletişim kuramamak, sadece beden eğitimi anlamında iletişim kurup onlarla duygusal anlamda iletişim kuramamak beni çok üzmüştü. Bugün burada olmaktan çok mutluyum” diye konuştu.

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA