8 Ocak 2026 Perşembe

15:46   GÜLCAN KıŞ: “BU MALI DISIPLIN DEĞIL, BELEDIYELERE YÖNELIK SIYASI CEZALANDıRMADıR”   15:45   GÜL ÇIFTCI BINICI: "SEÇMENLERIN SERBEST IRADELERI DıŞıNDA KIŞISEL VERILERININ BIR SIYASI PARTI ÜYELIĞINE ÇEVRILMESI TAM BIR IRONIDIR"   15:42   DILEK KAYA İMAMOĞLU’NDAN DEMOKRASI VE ADALET VURGUSU: “DEMOKRATIK BIR HUKUK DEVLETINDE IKTIDARıN TEK MEŞRUIYETI SANDıKTıR”   15:42   AK PARTI GRUP TOPLANTıSı... CUMHURBAŞKANı ERDOĞAN, AK PARTI’YE KATıLAN ÜÇ MILLETVEKILINE ROZETLERINI TAKTı   15:40   SURIYE ORDUSU, HALEP’TEKI SDG MEVZILERINI MEŞRU HEDEF ILAN ETTI   13:31   BÜYÜKŞEHIR İTFAIYESI İLE MERSIN DAHA DA GÜVENLI   10:06   “CDP’DEN A- SKORUYLA MERSIN: KÜRESEL İKLIM MÜCADELESINDE LIDER KENT”   07:24   MERSIN’DE ÇIÇEKÇILER ODASı YENI DÖNEME GÜÇLÜ BAŞLADı   23:58   “CHP MERSIN’DEN AKDENIZ’DE MAHALLE MAHALLE DAYANıŞMA VE ÇÖZÜM SEFERBERLIĞI”   20:18   ÖZGÜR ÖZEL’DEN YAPAY ZEKÂ PROVOKASYONUNA SERT TEPKI: “HODRI MEYDAN, BU ÜLKEDE NE SEÇILENE NE SEÇENE DOKUNDURTURUZ”   19:49   ÖZGÜR ÖZEL’DEN ABD’YE SERT ÇıKıŞ: “TRUMP DÜZENI DÜNYA DÜZENI OLAMAZ, BU HAYDUTLUĞA KARŞı SUSULAMAZ”   19:47   AVRUPA’DAN GRÖNLAND MESAJı: “KARAR YETKISI YALNıZCA DANIMARKA VE GRÖNLAND HALKıNıN”   19:40   BM GÜVENLIK KONSEYI’NDE ABD’YE SERT TEPKI: “MADURO’NUN KAÇıRıLMASı ULUSLARARASı HUKUKA DARBEDIR”   19:32   ÖZGÜR ÖZEL’DEN SERT ÇıKıŞ: “7 KEZ ŞIKÂYET ETTIK, MAL BILDIRIMINE BAKıN ARTıK!”   19:05   ÖZGÜR ÖZEL’DEN TÜİK VE IKTIDARA SERT ÇıKıŞ: “TÜRKIYE SOSYAL PATLAMANıN EŞIĞINDE, EMEKLIYI BU HALDE BıRAKAMAYıZ”   19:03   MEZITLI’DE ÇEVRECI DÖNÜŞÜM: GÜNEŞ ENERJILI KAPALı SEMT PAZARı HIZMETE AÇıLDı   18:58   TOROSLAR’DA MERDIVEN ALTı ŞALGAM İMALATHANESINE MÜHÜR: 10 TON SAĞLıKSıZ ÜRÜN İMHA EDILDI   18:45   MERSIN’DE ÇOCUKLARA GÜÇLÜ MESAJ: ZORBALıĞıN PANZEHRI EMPATI!   09:30   AKİB, 2025’TE 16,8 MILYAR DOLARLıK İHRACATLA GÜCÜNÜ KANıTLADı   09:20   MERSIN’DE ÇÖZÜMÜN ADRESI: TEKSIN 2025’TE 1 MILYON 250 BIN ÇAĞRıYı YANıTLADı  
 
     
   

MUHALEFET PARTİLERİ, AVUKATLIK KANUN TEKLİFİNE ŞERH KOYDU: İKTİDAR YANLISI BARONUN ÖDENEĞİ DÖRDE KATLANACAK


CHP, HDP ve İYİ Parti, TBMM Adalet Komisyonu`nda kabul edilen Avukatlar Kanunu`nda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifine muhalefet şerhi koydu. Üç parti grubu da yapılan düzenleme ile İstanbul 2 Nolu Barosu`nun 4 katından fazla ödenek alacak olmasını eleştirdi. CHP`nin şerhinde, “AKP`de yarın ‘kandırıldık`, ‘Allah affetsin` demek istemeyenlerin dikkat etmesi gereklidir” denildi. HDP, “İktidar yanlısı 2 nolu barolarla diğer barolar arasında derin eşitsizliğe yol açacaktır”; İYİ Parti de “İkinci barolara orantısız bir kaynak aktarımı, eşitlik ve adalet ilkelerine aykırı bir düzenleme ortaya çıkarmaktadır” değerlendirmesini yaptı.

 

Tarih : 21 Nisan 2022 Perşembe 11:47   Okunma : 618

ŞEYMA PAŞAYİĞİT

CHP, HDP ve İYİ Parti, TBMM Adalet Komisyonu`nda kabul edilen Avukatlar Kanunu`nda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifine muhalefet şerhi koydu. Üç parti grubu da yapılan düzenleme ile İstanbul 2 Nolu Barosu`nun 4 katından fazla ödenek alacak olmasını eleştirdi. CHP`nin şerhinde, “AKP`de yarın ‘kandırıldık`, ‘Allah affetsin` demek istemeyenlerin dikkat etmesi gereklidir” denildi. HDP, “İktidar yanlısı 2 nolu barolarla diğer barolar arasında derin eşitsizliğe yol açacaktır”; İYİ Parti de “İkinci barolara orantısız bir kaynak aktarımı, eşitlik ve adalet ilkelerine aykırı bir düzenleme ortaya çıkarmaktadır” değerlendirmesini yaptı.

CHP, HDP ve İYİ Parti, avukatların staj kriterleri ile barolara ödenek dağılımını yeniden düzenleyen Avukatlık Kanunu`nda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifine ayrı ayrı muhalefet şerhi koydu.  

TBMM Adalet Komisyonu`nda muhalefetin eleştirilerine rağmen kabul edilen teklife göre; herhangi bir işte sigortalı olarak çalışılması avukatlık stajına engel teşkil etmeyecek. Birden fazla baronun bulunduğu illerde her bir baro tarafından adli yardım bürosu oluşturulacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Türkiye Barolar Birliği hesabına aktarılan adli yardım ve CMK ödeneklerinin aynı ilde bulunan barolar arasında dağıtımında puanlama esas alınacak. Puanlamalarda baroların üye sayısının yanı sıra il nüfusları baz alınacak.

CHP: ‘KANDIRILDIK` DEMEK İSTEMEYENLERİN DE DİKKAT ETMESİ GEREKLİDİR

Komisyon üyeleri Zeynel Emre, Tufan Köse, Rafet Zeybek, Turan Aydoğan, Alpay Antmen ve Süleyman Bülbül imzalı CHP`nin muhalefet şerhi, “Teklifin ‘avukatlar arasında eşitliğin sağlanması` amacıyla yeniden düzenlendiği ifade edilerek açıkça yalan söylenmiştir” eleştirisi ile başladı.

Şerhte, “Teklifin ilk imzacısı konumundaki AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan; dini kullanarak güç devşiren Fethullah Gülen`in liderliğini yaptığı FETÖ`nün Türkiye`de yargı sistemi üzerinden 15 Temmuz Darbe Girişimi`ne gidilen yoldaki belirleyici adımlarından biri olan ‘Balyoz Davası`nı savunan isimlerdendir. 2012 yılında başkanlığını yaptığı Hukukçular Derneği aracılığıyla ‘Balyoz` ve benzeri davalarda FETÖ`cü hakim ve savcılarının aldığı kararlara desteğiyle tanınan bir ismin öncülük ettiği yasa teklifine, sadece muhalefet partisi milletvekilleri ile konunun uzmanlarının değil AKP`de de yarın ‘kandırıldık`, ‘Allah affetsin` demek istemeyenlerin de dikkat etmesi gereklidir” değerlendirmesi yer aldı.

Şerhte, 2 yıl önce düzenlenen çoklu baro süreci anlatıldı ve adli yardım hizmetlerine ilişkin ödeneğin dağıtımında yapılan değişiklik ile 2 bin 435 üyesi bulunan İstanbul 2 Nolu Barosu`nun 1 milyon 94 bin lira yerine 4 milyon 435 bin lira yani 4 katından fazla ödenek alacağı belirtildi.

CHP şerhinde, “Çoklu baro adı altında yandaş baro oluşumlarının ne avukatların örgütlenmesine ne de yargı bağımsızlığına bir katkısı olduğu görülmüştür. Tam tersine avukatların gruplaşmasına yol açan uygulama, meslektaş ilişkilerini zedelediği gibi savunma hakkının ihlali dâhil avukatların yakıcı sorunlarının göz ardı edilmesine yol açmıştır. Bu bağlamda, Avukatlık Kanunu`nun tümüyle ele alınarak çoklu baro sistemine son veren, mesleki dayanışmasını önceleyen bir şekilde yeniden düzenlenmesi gerekmektedir” önerisine yer verildi.

HDP: DERİN EŞİTSİZLİĞE YOL AÇACAKTIR

Komisyon üyeleri Züleyha Gülüm ile Mehmet Rüştü Tiryaki imzalı HDP`nin muhalefet şerhinde de çoklu baro eleştirisi yapıldı. Şerhte, 2 nolu barolara fazla ödenek ayrılacak olmasıyla ilgili şu değerlendirme yapıldı:

“Teklif, çoklu baro değişikliği ile getirilen iktidar yanlısı baroların maddi ayrıcalıklarla desteklenmesini içermektedir. Bırakın sorunları çözmeyi iktidar yanlısı 2 nolu barolarla diğer barolar arasında derin eşitsizliğe yol açacaktır. İstanbul Barosu`nun ödeneği yüzde 14,6 azaltılırken 2 Nolu Baro`nun ödeneği yüzde 305,4 oranında artırılmaktadır. İstanbul 2 Nolu Baro, kendisinden iki misli daha fazla üyeye sahip olan diğer il barolarından daha fazla ödenek alacaktır.”

İYİ PARTİ: ORANTISIZ KAYNAK AKTARIMI, EŞİTLİK VE ADALET İLKELERİNE AYKIRI

Komisyon Üyeleri Hasan Subaşı ve Ayhan Erel imzalı İYİ Parti`nin muhalefet şerhinde de “Avukatların cübbelerinde cep ya da düğme bulunmaz, böylece avukat savunma faaliyetini menfaatlerine göre şekillendirmez ya da başka makamlar karşısında önünü iliklemez. Ancak teklif bu haliyle savunma faaliyetine ve barolara şaibe düşürebilecektir. Avukat sayıları dikkate alındığında ikinci barolara orantısız bir kaynak aktarımı, eşitlik ve adalet ilkelerine aykırı bir düzenleme ortaya çıkarmaktadır” ifadeleri yer aldı.

 

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA