14 Ocak 2026 Çarşamba

10:24   “AKBELEN KAVŞAĞı’NA İLK TARIH: 2026 SÖZÜ, 8 YıLLıK BEKLEYIŞE SON VERECEK MI?”    09:46   MERSIN’DE YENI YıLıN İLK KONSERI: KENT ORKESTRASı’NDAN NOSTALJIK ESINTILER   20:09   ÜNLÜLERE UYUŞTURUCU OPERASYONU: OKTAY KAYNARCA VE EMEL MÜFTÜOĞLU SERBEST, İKI İSIM TUTUKLANDı!   19:59   YÖK’TEN ÜNIVERSITELERE CUMA NAMAZı DÜZENLEMESI: EĞITIM VE İNANÇ BIRLIKTE KORUNACAK   19:50   MERSIN, 2025’I SANATLA DOYURDU: 2026’DA DAHA BÜYÜK VIZYON GELIYOR   16:38   CHP’LI ATALAR’DAN E-TICARETTE GÜMRÜK MUAFIYETININ KALDıRıLMASıNA TEPKI: "UYGULAMADAN DERHAL VAZGEÇILMELIDIR"   16:37   MURAT ÇALıK’ıN AMELIYATı SONRASı AVUKATı KOÇHAN’DAN AÇıKLAMA GELDI   16:35   CHP GRUP TOPLANTıSı... ÖZGÜR ÖZEL: “İSTANBULLULARı DARBENIN 300’ÜNCÜ GÜNÜNDE MEYDANA AKMAYA DAVET EDIYORUM”   15:49   MERSIN’DE BIR REKOR: TOROSLAR’DA 2025 YıLıNDA BIN 593 ÇIFT DÜNYA EVINE GIRDI   15:47   ÖZGÜR ÖZEL’DEN MHP’YE ÇAĞRı: "HERKES KENDI ITTIFAKıNDA KIMINLE OLMAK ISTIYORSA OLUR AMA EMEKLININ MESELESINDE BIR ARADA OLURSAK TÜRKIYE’DE ÇOK ŞEY DEĞIŞECEK"   15:46   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı SEÇER: "ÜLKEDE, KRIZIN ÖTESINDE BIR BUHRAN YAŞANıYOR"   13:36   CHP GENEL BAŞKANı ÖZGÜR ÖZEL: “RAUF DENKTAŞ’ı VEFATıNıN 14’ÜNCÜ YıL DÖNÜMÜNDE SAYGıYLA ANıYORUM”   13:35   DEPREMDE YıKıLAN YUNUS KAYA APARTMANı... İÇIŞLERI BAKANLıĞı, AK PARTILI BELEDIYE BAŞKANLARı HAKKıNDA SORUŞTURMA IZNI VERMEDI   13:34   TKP’DEN ANKARA’DA 1 ŞUBAT ETKINLIĞI ÇAĞRıSı   13:32   ABD MEDYASı: İRAN’A YÖNELIK SALDıRı SEÇENEKLERI KONUSUNDA BAŞKAN TRUMP’A BILGI VERILDI   11:29   “İRAN’DA PROTESTOLAR 17’NCI GÜNÜNDE: ÖLÜ SAYıSı 646’YA YÜKSELDI, HÜKÜMET YANLıSı MITINGLER SERTLEŞTI”   09:35   MOBILYADA KADıN ELI: MERCEK KURSLARıYLA GELECEĞIN USTALARı MERSIN’DE YETIŞIYOR   08:37   TRUMP’TAN ŞOK KARAR: İRAN’LA TICARET YAPAN ÜLKELERE %25 EK VERGI   08:15   “MECLIS’TE EMEKLI İSYANı: CHP’DEN 39 BIN LIRA ASGARI ÜCRET VE ONURLU MAAŞ TALEBI”   21:35   MERSIN BÜYÜKŞEHIR MECLISI’NDE 2026 MESAJı: “BÜYÜK PROJELER, GÜÇLÜ MALI YAPı, ORTAK AKıL”  
 
     
   

GÖÇMENLER İÇİN SENDİKA GİRİŞİMİ KURULDU: "ÜCRETİNİ ALAMAYAN GÖÇMEN ŞİKAYET EDEMEZ, SINIR DIŞI EDİLEBİLİR!"


Türkiye`deki göçmenlerin haklarını savunabilmek amacıyla Göçmen Sendikası Girişimi kuruldu. Göçmen Sendikası Girişimi Kurucu Üyesi Emel Karadeniz, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu`nun “İstanbul`da fabrikanda Suriyeli çalıştır, sigorta da yapma” sözlerine tepki göstererek, göçmenlerin kayıt dışılık yanında ücret dahi alamadığını söyledi. Karadeniz, “Bugün ücreti alamadığı bir işyerini bir göçmen şikayet edemez. Kayıt dışı çalıştığı için kendisine de ceza kesiliyor. Şikayetçi olanın kendisi olmasına rağmen sınır dışı edilme gerekçesi olarak da görülebiliyor” dedi.

 

Tarih : 12 Mayıs 2022 Perşembe 12:24   Okunma : 438

TAMER ARDA ERŞİN

Türkiye`deki göçmenlerin haklarını savunabilmek amacıyla Göçmen Sendikası Girişimi kuruldu. Göçmen Sendikası Girişimi Kurucu Üyesi Emel Karadeniz, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu`nun “İstanbul`da fabrikanda Suriyeli çalıştır, sigorta da yapma” sözlerine tepki göstererek, göçmenlerin kayıt dışılık yanında ücret dahi alamadığını söyledi. Karadeniz, “Bugün ücreti alamadığı bir işyerini bir göçmen şikayet edemez. Kayıt dışı çalıştığı için kendisine de ceza kesiliyor. Şikayetçi olanın kendisi olmasına rağmen sınır dışı edilme gerekçesi olarak da görülebiliyor” dedi.

İçişleri Bakanı Soylu`nun katıldığı bir televizyon programındaki “İstanbul`da fabrikanda Suriyeli çalıştır, sigorta da yapma. Sonra `Bu Suriyeliler ne olacak` de. Önce iş insanları isyan edecek” sözleri tartışma konusu oldu ve göçmenlerin çalışma koşullarını tartışmaya açtı. Göçmenlerin ise Türkiye`deki çalışma koşullarının düzeltilmesi için sendika kurmaya hazırlanıyor.

Sendika girişimine ilişkin ANKA Haber Ajansı`na konuşan Göçmen Sendikası Girişimi Kurucu Üyesi Emel Karadeniz, Bakan Soylu`nun sözlerini “Gerçeğin itirafıdır” diye yorumlayarak, Türkiye ekonomisinin büyük kısmını göçmen emeğinin oluşturduğunu ve bu göçmenlerin “ölesiye” çalıştırıldığını söyledi.

Karadeniz, hükümetin göçmenlere yönelik yaklaşımını kınadıklarını belirterek, göçmenlerin yaşadıkları şartlardan şikayetçi olduğunu belirtti.

“ÜCRETLERİNİ ALAMIYORLAR”

Karadeniz, göçmenlerin kayıt dışı çalıştıklarının bilindiğini, ancak büyük sorunların yanında ücretlerini alamama gibi bir sorunları olduğunu aktararak, şunları kaydetti:

“Sirkülasyon hali de var. İki, üç ay çalıştıkları işyerlerinden ücretlerini alamayarak, işten çıkarıldıkları durum var. Göçmen oldukları için şikayet kanallarını da kullanamıyorlar. Bugün ücreti alamadığı bir işyerini bir göçmen şikayet edemez. Kayıt dışı çalıştığı için kendisine de ceza kesiliyor. Şikayetçi olanın kendisi olmasına rağmen sınır dışı edilme gerekçesi olarak da görülebiliyor. Göçmenlerin hukuki süreç içine girmeleri sınır dışı edilme gerekçesi olabiliyor. Patronlar da bunu bildikleri için ne ücretlerini veriyorlar ne de diğer haklarını.”

Karadeniz, göçmen kadınların da evlerinde büyük markalara iş yaptığını dile getirerek, “Göçmen kadınlara evde boncuk işleri yaptırarak fason şirketler, büyük markalara satıyorlar. Ev eksenli çalışmada da göçmen emeğinin yoğun olduğunu biliyoruz” dedi.

Karadeniz, farklı iş kollarında olsalar da göçmenlerin hem güvencesiz hem de çok ucuza çalıştırıldığını kaydederek, “Son dönemlerde de artan ırkçı saldırı ve söylemler nedeniyle görünür olmak gibi bir sorunları da var. İşyerlerinde ya da toplumsal hayatta karşılaştıkları sorunları dile getirmekten de çekinir durumdalar. Çünkü her gün bir tehditle karşı karşıyalar. ‘Memnun değilseniz terk edin` söylemleri yaygınlaştığı için siyasetçiler eliyle de onların mevcut kötü şartlarda çalışmaya biat etmelerini gerektiriyor” diye konuştu.

Karadeniz, pandemide göçmenlerin mağduriyetlerinin giderek arttığını ve sendikal oluşum fikrinin ortaya çıktığını dile getirerek, şunları söyledi:

“Bilindik anlamda bir klasik sendikacılık anlayışına sahip değiliz. Sebebi de şu, her iş kolunda göçmen arkadaşın bize ulaşması ve taleplerinin elde edilmesinde destek verebilmek, aynı zamanda hukuki, sağlık, eğitim, beslenme hakları, şiddete uğrama riski olan kadınların güvenli alanlarda barınmalarını sağlayacak şekilde destekleme girişimlerimiz var. Göçmenlere yönelik ırkçı saldırıların arttığı, toplumda göçmen karşıtı propagandanın yaygınlaştırılmaya çalışıldığı süreçlerde de aslında göçmenlerin yalnız olmadıklarını, göçmenlerin yanında ve özellikle dayanışma zemininde insanlar olduğunun bilinmesi gerekiyor.

Küçük bir adım olarak değerlendirilebilir ama arzuladığı noktada da anlamlı görüyoruz. Bu faaliyete herkesin katkısı ve emeği var. Daha fazla da insanın katkısı ve emeğine de ihtiyacımız var.”

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA