7 Ocak 2026 Çarşamba

19:03   MEZITLI’DE ÇEVRECI DÖNÜŞÜM: GÜNEŞ ENERJILI KAPALı SEMT PAZARı HIZMETE AÇıLDı   18:58   TOROSLAR’DA MERDIVEN ALTı ŞALGAM İMALATHANESINE MÜHÜR: 10 TON SAĞLıKSıZ ÜRÜN İMHA EDILDI   18:45   MERSIN’DE ÇOCUKLARA GÜÇLÜ MESAJ: ZORBALıĞıN PANZEHRI EMPATI!   09:30   AKİB, 2025’TE 16,8 MILYAR DOLARLıK İHRACATLA GÜCÜNÜ KANıTLADı   09:20   MERSIN’DE ÇÖZÜMÜN ADRESI: TEKSIN 2025’TE 1 MILYON 250 BIN ÇAĞRıYı YANıTLADı   19:25   ÜNIVERSITE DIZ ÇÖKMÜYOR: BOĞAZIÇI DIRENIŞI 6. YıLıNDA   18:55   CHP’DEN NET MESAJ: “GEÇIM YOKSA SEÇIM VAR, 2026 SANDıK YıLıDıR”   18:35   MERSIN’DE EMEKLILERDEN TARIHI ÇıKıŞ: “BU BIR EKONOMIK SOYKıRıMDıR”   17:35   TOROSLAR’DA YENI DÖNEM: 2026 MECLISINDEN VIZYONER KARARLAR   12:25   “BOŞ TENCERE ENFLASYONU: GÜLCAN KıŞ’TAN SERT TEPKI”   11:55   “MERSIN’DE ADALET İÇIN GÜÇ BIRLIĞI: VALI TOROS VE KAYMAKAM ŞENER’DEN BARO’YA DESTEK”   11:22   MERSIN, 2 MILYON 200 BIN BITKIYLE YEŞIL DÖNÜŞÜMÜNÜ TAMAMLADı: AKDENIZ’IN MAVISI YEŞILLE BULUŞUYOR   10:05   “MERSIN’DE MATEMATIĞIN KALBI: ARATOS MATEMATIK EVI 6 BIN ÖĞRENCIYE İLHAM OLDU”   13:45   MESKİ FUTBOL TAKıMı 3 OCAK KURTULUŞ KUPASı’NDA ŞAMPIYON   13:23   “BAŞARıR’DAN BURSA’YA DESTEK ZIYARETI   13:03   “ADANA’NıN KURTULUŞUNUN 104. YıLı: BAŞKAN ALTıOK’TAN BIRLIK VE İLHAM MESAJı”   10:10   MERSIN’DE ÖZEL GEREKSINIMLI BIREYLERE GÜVENLI YAŞAM İÇIN MAHREMIYET EĞITIMI   09:58   TOROSLAR’DA KURTULUŞ KUPASı: SPORUN BAŞKENTI OLMA YOLUNDA TARIHI ADıM   16:35   3 OCAK RUHU MERSIN’DE YANKıLANDı: KURTULUŞUN 104. YıLıNDA BIRLIK, DEMOKRASI VE BARıŞ VURGUSU   15:05   “TOROSLAR’DA 104 YıLLıK ZAFER ADıMLARı: BINLERCE MERSINLI TARIHE YÜRÜDÜ”  
 
     
   

ÜNİVERSİTE MEZUNU İŞ BULAMADI, PAZARCI OLDU GEÇİNEMEDİ, ÇİFTÇİ OLDU: “BU TARLALAR DA ARTIK BENİM SON UMUDUM”


Üniversite mezunu 25 yaşındaki genç çiftçi Onur Ömer Dara üniversiteyi dereceyle bitirmesine rağmen iki yıldır işsiz. İşsiz kaldığı dönemlerde Ankara`da pazarcılıkla geçimini sağlayan çiftçi Dara artan girdi maliyetleri nedeniyle pazarcılığı bırakıp deden kalma 100 dönümlük araziyi ekip biçmek için Kars`taki köyüne döndü. 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü`nü “kutlayan” genç çiftçinin son ümidi ise yarısını ekebildiği 100 dönümlük tarlasından kazanabilmek. Onur Ömer Dara, “Bu tarlalar da artık benim son umudum. Eğer bu yıl da kurak geçerse son umudum da böylece yok olmuş olacak” dedi.

 

Tarih : 14 Mayıs 2022 Cumartesi 10:18   Okunma : 908

DİLAN KUTLU 

Üniversite mezunu 25 yaşındaki genç çiftçi Onur Ömer Dara üniversiteyi dereceyle bitirmesine rağmen iki yıldır işsiz. İşsiz kaldığı dönemlerde Ankara`da pazarcılıkla geçimini sağlayan çiftçi Dara artan girdi maliyetleri nedeniyle pazarcılığı bırakıp deden kalma 100 dönümlük araziyi ekip biçmek için Kars`taki köyüne döndü. 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü`nü “kutlayan” genç çiftçinin son ümidi ise yarısını ekebildiği 100 dönümlük tarlasından kazanabilmek. Onur Ömer Dara, “Bu tarlalar da artık benim son umudum. Eğer bu yıl da kurak geçerse son umudum da böylece yok olmuş olacak” dedi.

Kars`ın Varlı Köyü`nde Onur Ömer Dara 2 yıl önce Kafkas Üniversitesi Siyaset Bilimi Kamu Yönetimi Bölümünden mezun oldu. Bölümünü dereceyle bitirmesine rağmen 2 yıl boyunca işsiz kaldı. Bu süreçte akrabalarıyla beraber Ankara`nın semt pazarlarında küçük bir tezgah açarak yeşil yapraklı sebzeler satmaya başladı. Bir demet dereotunun bile 8 TL`ye çıktığı dönemlerde küçük tezgahı gelir kaynağı olmaktan çıkıp Dara`ya külfet olmaya başladı. Bunun üzerine Onur Ömer Dara dededen kalma arazilere buğday ekmeye karar verdi.

“BÖLÜMÜM DERECEYLE BİTİRMEME RAĞMEN İŞ BULAMADIM”

Digor`daki köyüne dönen Onur Ömer Dara 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü`nde ANKA Haber Ajansı`na konuştu:

“Bölümüm dereceyle bitirmeme rağmen yaklaşık iki yıldır mezun olmama rağmen hiçbir iş bulamadım. Birçok sivil toplum kuruluşunda bugüne kadar gönüllü çalışmalara katıldım. Daha önce de Ankara`da sebze pazarlarında pazarcılık yapıyor, geçimimi oradan sağlıyordum. Ama artan girdi maliyetlerinden dolayı pazarcılıktan da para kazanmamaya başladım.

"TARLALARIMIN YARISINI EKEBİLDİM"

Dedemden yadigar kalan yaklaşık 100 dönümlük tarlayı ekmek için bugün köye geldim. Ama bu 100 dönümün 100`ünü de ekemiyorum maalesef. Ancak yarısını ekebiliyorum. Mazotun 22 lira, gübrenin 14 bin lira, tohum fiyatlarının 5-6 TL olması nedeniyle ancak tarlalarımın yarısını ekebiliyorum.

"BU BENİM UTANCIM DEĞİL"

Ben kendi bölümümle ilgili bir işte çalışmış olsaydım, bu topluma ve ülkeye daha faydalı bir birey olabileceğimi düşünürdüm. Ama ne yazık ki kendi bölümümle alakalı bir işte çalışamıyorum. Bu benim utancım değil. Bizi yönetenlerin utancıdır. Bu tarlalar da artık benim son umudum. Eğer bu yıl da kurak geçerse son umudum da böylece yok olmuş olacak.”

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA