19 Nisan 2024 Cuma

16:18   CHP`NİN TBMM GRUP AMİRİ BAYRAKTAR İÇİN CENAZE TÖRENİ DÜZENLENDİ   15:22   YENİŞEHİR DÜNYA VE AVRUPA TRİATLON YARIŞLARINA HAZIR    14:53   CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL BAŞKANLIĞINDA YAPILAN MYK TOPLANTISI SONA ERDİ   14:39   AYM, İZİNSİZ BİLDİRİ DAĞITAN, AFİŞ ASAN ÖĞRENCİLERE DİSİPLİN CEZASI GETİREN YÖK KANUNU MADDESİNİ İPTAL ETTİ   12:52   CHP TOKAT MİLLETVEKİLİ KADİM DURMAZ: "DEPREM KAPIMIZA DAYANDI HÂLÂ ÖNLEM YOK"   12:45   İLİÇ`TE BİR MADENCİNİN DAHA CESEDİNE ULAŞILDI   12:37   TOKAT SULUSARAY`DA YAŞANAN DEPREM YOZGAT`IN BAZI İLÇELERİNDE DE HASARA NEDEN OLDU   12:10   İZMİR`DE 4,5 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM MEYDANA GELDİ   11:39   YUNANİSTAN BAŞBAKANI ALEKSIS ÇIPRAS, ÖZGÜR ÖZEL`İ ATİNA`YA DAVET ETTİ   11:08   AVUKATLAR YÜRÜYÜŞ YAPACAK, "AVUKATLAR İÇİN DE ADALET" DİYECEK   10:45   ELAZIĞLI ÜRETİCİ: "PEYNİR ALAMAYAN VATANDAŞLAR MERDİVEN ALTINDA ÜRETİLEN PEYNİRE YÖNELİYOR"   10:32   KREDİ KARTI BORÇLARI PATLAYAN VATANDAŞLARDAN İKTİDARA: "EKONOMİYİ DÜZELTMEK İÇİN SARAYDAN BAŞLA, UÇAK İNMEYEN HAVALİMANLARINDAN, GEÇİLMEYEN KÖPRÜLERDEN BAŞLA"   10:23   İZMİR`DE ATAMASI YAPILMAYAN ÖĞRETMENLERDEN ERDOĞAN`A TEPKİ   09:44   MERSİN BÜYÜKŞEHİR ZABITA EKİPLERİ, YAZ SEZONUNA HAZIR   09:09   MERSİN BÜYÜKŞEHİR`DEN BİR İLK: 23 NİSAN ULUSLARARASI ÇOCUK FESTİVALİ   08:23   NACİ GÖRÜR: "ERKEN UYARI SİSTEMİ HAYAT KURTARMAZ, HAYAT KURTARACAK OLAN KENTİ DEPREME HAZIRLAMAKTIR"   01:28   TOKAT`IN SULUSARAY İLÇESİNDE 4.1 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM   22:43   TOKAT SULUSARAY`DA 4.4 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM MEYDANA GELDİ   20:33   ÖZGÜR ÖZEL BİLKENT ÜNİVERSİTESİ`NDE GENÇLERLE BULUŞTU: "BUGÜN BEKÂ SORUNU HER DÖRT GENÇTEN ÜÇÜNÜN BAVULLARI ZİHNİNDE TOPLAMIŞ OLMASIDIR"   16:27   CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL, DİSK GENEL BAŞKANI ÇERKEZOĞLU İLE BİR ARAYA GELDİ  
 
     
   

KARAMAN`DAKİ ZEYVE PAZARI`NIN ESNAFI İŞİNİ KAYBETME KORKUSU YAŞIYOR: “BİZİ EKMEĞİMİZDEN EDECEKLER”


Karaman`daki Zeyve Pazarı`nın esnafı, bölgede hidroelektrik santralleri (HES) yapılacağı haberleri ve işlettikleri tezgahların kira bedellerinin metrekare başına 500 liraya yükseltilmesi nedeniyle zor günler yaşıyor. Pazarda aile çay bahçesi işleten Ayşe Sağdemir, “Bir bizim yerimizi istimlak ettiler. Sit alanıydı, bir şey yapılamıyordu, bütün kuralları kendilerine uydurdular, bizi ekmeğimizden edecekler” dedi. Pazarda kendi yaptığı ürünleri satan Huriye Ay ise “Buranın yer sorunu var, metrekaresine 500 lira istiyorlar. Bir aydır bin lirayı toplamışsam insan değilim. Metrekaresi 500 lira olur da biz buradan ne kazanırız” diye konuştu.

 

Tarih : 15 Mayıs 2022 Pazar 10:40   Okunma : 335

Haber: MAHİR BAĞIŞ – Kamera: KEMAL SEVİNDİRİCİ

Karaman`daki Zeyve Pazarı`nın esnafı, bölgede hidroelektrik santralleri (HES) yapılacağı haberleri ve işlettikleri tezgahların kira bedellerinin metrekare başına 500 liraya yükseltilmesi nedeniyle zor günler yaşıyor. Pazarda aile çay bahçesi işleten Ayşe Sağdemir, “Bir bizim yerimizi istimlak ettiler. Sit alanıydı, bir şey yapılamıyordu, bütün kuralları kendilerine uydurdular, bizi ekmeğimizden edecekler” dedi. Pazarda kendi yaptığı ürünleri satan Huriye Ay ise “Buranın yer sorunu var, metrekaresine 500 lira istiyorlar. Bir aydır bin lirayı toplamışsam insan değilim. Metrekaresi 500 lira olur da biz buradan ne kazanırız” diye konuştu.

Karaman`ın Ermenek ilçesine bağlı Yayla Pazarı köyü sınırları içerisinde yer alan 600 yıllık tarihi Zevye Pazarı`nın esnafı, son zamanlarda işlerini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya. Asırlık çınar ağaçları ve küçük şelaleler oluşturan dereleriyle ünlü Zeyve Pazarı mesire alanını turizm dönemlerinde her gün binlerce insanın ziyaret ediyor. Pazar alanında, kendi el yapımı ürünleri satanlardan çay bahçesi işletenlere, meyve ve sebze satan esnaftan butik restoranlara kadar birçok işletme bulunuyor. Karamanlı, Silifkeli ve Anamurlu üreticiler, pazardan elde ettikleri gelirle yaşamlarını idame ettiriyor. Pazar esnafı, son yıllarda, bölgede HES yapılacağı haberleri ve işlettikleri tezgahların kira bedellerinin metrekare başına 500 liraya yükseltilmesiyle zor günler yaşıyor. Esnaf hem HES haberlerine hem de kira fiyatlarının yükseltilmesine tepki göstererek çözüm talep ediyor.

“BİZİ EKMEĞİMİZDEN EDECEKLER”

Pazarda aile çay bahçesi işleterek geçimini sağlayan Ayşe Sağdemir, “Buraya ‘HES yapılacak` dediler, HES yapımına karşıyız. Bir bizim yerimizi istimlak ettiler. Sit alanıydı, bir şey yapılamıyordu, bütün kuralları kendilerine uydurdular, bizi ekmeğimizden edecekler. Biz, burada ekmek yiyoruz, burada kazanıyoruz. Biz, bu HES`e karşıyız. Bu suyu kaldıracaklar, yok edecekler. Bu güzelim doğayı mahvedecekler ve ekmeğimizden edecekler. Biz, yıllardır buradan ekmek yiyoruz” diye konuştu.

Yaşamının neredeyse tamamının bu pazarda geçtiğini söyleyen Sağdemir, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Doğduğumuzdan beri buradayız, biz bu köylüyüz. Çay bahçemiz var. Bizden habersiz değer biçmişler, para yatırmışlar; biz çıkmıyoruz, yerimizdeyiz. Beş yıl içinde proje yapılması gerekiyordu; beş yıl dolmak üzere, hala bir başlangıç yok. Kendi kendilerine değer biçmişler buraya, haberimiz yok. Kime sorup da değer biçiyorlar? Bilirkişiyle gelip değer biçiyorlar, para yatırıyorlar bankaya ve benim yerime el koyuyorlar. Şu anda benim elimden gitmiş durumda. Sen kime sordun oraya değer biçerken, para yatırırken? Kendi yerimi neden parayla satan alayım. İstemiyoruz HES yapılmasın. Biz, buradan kazanıyoruz hayatımızı.”

“METREKARESİ 500 LİRA OLUR DA BİZ BURADAN NE KAZANIRIZ”

68 yaşındaki Huriye Ay`ın ise pazar alanında sadece bir metrekarelik bir tezgahı var. Ay, yıllardır evinde hazırladığı ürünleri bu tezgahta satarak geçimini sağlıyor. Ay da tezgah kirasının fahiş fiyatlara yükseldiğini dile getirerek şunları söyledi:

“Buranın yer sorunu var, metrekaresine 500 lira istiyorlar. Bir aydır, akşama kadar, varır gelirim; bir aydır bin lirayı toplamışsam insan değilim. Metrekaresi 500 lira olur da biz buradan ne kazanırız? Sattığım zaten kendi ürünlerim, iki üç kova. Bunun bir çözümü olması lazım. Bu yer paralarının düşürülmesi lazım.

Önceden gelirlerdi, 20 lira, 15 lira keserlerdi, bir sorun olmazdı. 15 senedir gelirim ben buraya ama bu sene oldu bu. Belimde 18 platin var, burada ekmek parasını kazanacağım diye uğraşıyorum, ona da zorluk çıkartıyorlar.”

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA