19 Nisan 2024 Cuma

16:18   CHP`NİN TBMM GRUP AMİRİ BAYRAKTAR İÇİN CENAZE TÖRENİ DÜZENLENDİ   15:22   YENİŞEHİR DÜNYA VE AVRUPA TRİATLON YARIŞLARINA HAZIR    14:53   CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL BAŞKANLIĞINDA YAPILAN MYK TOPLANTISI SONA ERDİ   14:39   AYM, İZİNSİZ BİLDİRİ DAĞITAN, AFİŞ ASAN ÖĞRENCİLERE DİSİPLİN CEZASI GETİREN YÖK KANUNU MADDESİNİ İPTAL ETTİ   12:52   CHP TOKAT MİLLETVEKİLİ KADİM DURMAZ: "DEPREM KAPIMIZA DAYANDI HÂLÂ ÖNLEM YOK"   12:45   İLİÇ`TE BİR MADENCİNİN DAHA CESEDİNE ULAŞILDI   12:37   TOKAT SULUSARAY`DA YAŞANAN DEPREM YOZGAT`IN BAZI İLÇELERİNDE DE HASARA NEDEN OLDU   12:10   İZMİR`DE 4,5 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM MEYDANA GELDİ   11:39   YUNANİSTAN BAŞBAKANI ALEKSIS ÇIPRAS, ÖZGÜR ÖZEL`İ ATİNA`YA DAVET ETTİ   11:08   AVUKATLAR YÜRÜYÜŞ YAPACAK, "AVUKATLAR İÇİN DE ADALET" DİYECEK   10:45   ELAZIĞLI ÜRETİCİ: "PEYNİR ALAMAYAN VATANDAŞLAR MERDİVEN ALTINDA ÜRETİLEN PEYNİRE YÖNELİYOR"   10:32   KREDİ KARTI BORÇLARI PATLAYAN VATANDAŞLARDAN İKTİDARA: "EKONOMİYİ DÜZELTMEK İÇİN SARAYDAN BAŞLA, UÇAK İNMEYEN HAVALİMANLARINDAN, GEÇİLMEYEN KÖPRÜLERDEN BAŞLA"   10:23   İZMİR`DE ATAMASI YAPILMAYAN ÖĞRETMENLERDEN ERDOĞAN`A TEPKİ   09:44   MERSİN BÜYÜKŞEHİR ZABITA EKİPLERİ, YAZ SEZONUNA HAZIR   09:09   MERSİN BÜYÜKŞEHİR`DEN BİR İLK: 23 NİSAN ULUSLARARASI ÇOCUK FESTİVALİ   08:23   NACİ GÖRÜR: "ERKEN UYARI SİSTEMİ HAYAT KURTARMAZ, HAYAT KURTARACAK OLAN KENTİ DEPREME HAZIRLAMAKTIR"   01:28   TOKAT`IN SULUSARAY İLÇESİNDE 4.1 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM   22:43   TOKAT SULUSARAY`DA 4.4 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM MEYDANA GELDİ   20:33   ÖZGÜR ÖZEL BİLKENT ÜNİVERSİTESİ`NDE GENÇLERLE BULUŞTU: "BUGÜN BEKÂ SORUNU HER DÖRT GENÇTEN ÜÇÜNÜN BAVULLARI ZİHNİNDE TOPLAMIŞ OLMASIDIR"   16:27   CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL, DİSK GENEL BAŞKANI ÇERKEZOĞLU İLE BİR ARAYA GELDİ  
 
     
   

NİĞDELİ PANCAR ÇİFTÇİSİ: “MALİYETLER BİZİ KURTARMAZ. TOPRAKLA İMKANSIZ AŞK YAŞIYORUZ”


Niğdeli pancar çiftçisi Mustafa Viçin, “Şu anda pancarın çiftçiye; para kazandırması için demiyorum, ekmek yedirebilmesi için, çiftçinin ayakta kalabilmesi için bin 500 lira olacak. Şu anda maliyetler bizi kurtarmaz. Biz şu anda toprakla imkânsız aşk yaşıyoruz” dedi.

 

Tarih : 15 Mayıs 2022 Pazar 11:28   Okunma : 380

ENES CAN ÖZMEN

Niğdeli pancar çiftçisi Mustafa Viçin, “Şu anda pancarın çiftçiye; para kazandırması için demiyorum, ekmek yedirebilmesi için, çiftçinin ayakta kalabilmesi için bin 500 lira olacak. Şu anda maliyetler bizi kurtarmaz. Biz şu anda toprakla imkânsız aşk yaşıyoruz” dedi.

CHP Niğde İl Başkanı Erhan Adem, Niğde`nin Kemerhisar kasabasında yaşayan pancar çiftçisi Mustafa Viçin`i ziyaret etti. Viçin, başta gübre zamları olmak üzere girdi maliyetlerinin artmasından şikâyet etti. Viçin, şunları söyledi:

“Geçen sene aldığımız tohum 500 lira, şu anda tohum bin 200 lira. İyi tohum ile 5, 5 buçuk dönüm arasında yer ekilir. Fakat tohum ile iş bitmiyor. Gübre maliyeti yüksek. Şu anda dap gübresinin tonu 15, 16 bin lira. Geçen yıl mazotu 5 buçuğa aldık. Sonra altıya çıktı. Sabah petrolden 22 bin liraya (22 liraya) aldım. Depo 650`ye doluyordu geçen yıl, şu anda 2 buçuğa (2 bin 500 liraya) dolmuyor. (Akşam) Saat 8-9`da depo bitiyor. Günlük; 2 bin-2 bin 500 liralık mazot yakıyor.

Elektrik maliyeti; yüzde 150, yüzde 120 zam geldi. Faturalar gelmedi. Fatura gelince neyin ne olacağı belli olacak. Sanayiye giremiyoruz. Bir tane cıvata… Geçen yıl bu cıvatayı hırdavatçıdan aldım mı, ‘para istemez götür` diyordu, 1 lira.

Geçen sene biz 2021 sezonunda a kotasını 420 bin liraya verdik fabrikaya teslim ettik. Bunun karşılığında a kotasına 16 polar çıkma şartıyla 420 bin lira düşerse düşer artarsa üzerine prim koyar.

Bu pancarın dönüm maliyeti altı buçuk milyar (6 bin 500 lira). Bir çiftçi altı ton aldığı zaman, maliyetini karşılar. Şu anda pancarın çiftçiye; para kazandırması için demiyorum, ekmek yedirebilmesi için, çiftçinin ayakta kalabilmesi için bin 500 lira olacak. Şu anda maliyetler bizi kurtarmaz.

Biz 45, 50 yaşından beri, bu bizim içimize işlemiş. 15 yaşından beri bu haltı işliyoruz. Hani derler ya imkânsız aşk diye bir şey var bizimki imkansız aşk. Yani biz şu anda toprakla imkansız aşk yaşıyoruz.

Ben Toros taksiye gücüm yetip alamıyorum kardeşim, şimdi. Borcu nasıl ödüyoruz biliyor musun? Başka yerden ineğimizi, danamızı satıyoruz; tarım krediyi yatırıyoruz oradan tekrar borçlanıyoruz. Çiftçi para kazanıp da al kardeşim borcunu, ‘kapat` diyecek binde bir kardeşim.

"HİÇBİR ÇİFTÇİ BU İŞİ YAPAMAZ"

Başkanım şu görmüş olduğun fiskeleri gördün değil mi? Geçen sene bunun sadece başlığı 11 liraydı kralı 13 liraydı. Şu anda tek fiske 50 lira, komple takım 100 lira. Boru geçen sene 40 lira ile 50 (lira) arasında değişiyordu. Şu anda 75`lik borunun tanesi 100 lira.

Bu çiftçi, bu işi nasıl yapacak nasıl yetiştirecek, buyurun. Herkes yandı, bu işi yapan hepsi yandı. Yani eğer çıkar bir yol varsa, hangi siyasi gelsin, hangisi varsa; desin ki ‘ben bu işte on numarayım` bizi kurtaracak bir insan lazım bize. Gitsinler fiyat endeksi alsınlar bütün bayilerden hangisinden alırsa alsınlar. Bor`da 20 tane bayisi var hepsinden ayrı ayrı alsınlar boruya ve malzemeye yüzde yüz zam geldi. Hiçbir çiftçi bu işi yapmaz bundan sonra lanet olsun yapmayacağız, bırakacağız."

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA