17 Nisan 2026 Cuma

14:53   SAĞLıK MESLEK ÖRGÜTLERI: "HASTANELER SAVAŞ ALANı DEĞILDIR!"   14:46   GÜLISTAN DOKU SORUŞTURMASı... ESKI TUNCELI VALISI TUNCAY SONEL AÇıĞA ALıNDı   14:33   MEZITLI’NIN HAFıZASı, TAŞ MEKTEP’TE YENIDEN HAYAT BULUYOR   13:36   8’INCI CUMHURBAŞKANı TURGUT ÖZAL, VEFATıNıN 33’ÜNCÜ YıLıNDA KABRI BAŞıNDA ANıLDı   13:34   GÜLISTAN DOKU SORUŞTURMASı... İÇIŞLERI BAKANLıĞı, ESKI TUNCELI VALISI TUNCAY SONEL HAKKıNDA SORUŞTURMA BAŞLATTı   13:31   KAHRAMANMARAŞ VALILIĞI: YARALANAN 8 ÖĞRENCIDEN 5’ININ TEDAVISI YOĞUN BAKıMDA SÜRDÜRÜLÜYOR   10:02   AKKUYU NÜKLEER SANTRALI’NDE ELEKTRIK ÜRETIMI İÇIN GERI SAYıM BAŞLADı   09:02   MERSIN’DE İKONIK BULUŞMA! COĞRAFI İŞARETLI KAN PORTAKALı GELENEKSEL TÜRK LOKUMUYLA HARMANLANDı: KADıN ELI DEĞINCE LEZZET İKIYE KATLANDı   22:30   İZMIR’DE ’MESLEK FABRIKASı’ HATTıNDA TANSIYON YÜKSEK: ’BIZI BINALARLA YıLDıRAMAZLAR!’   18:40   ’İSTANBUL DEPREMINDE ORAYA CESET TORBASı YETIŞMEZ!’ İBB DAVASıNDA TÜYLERI ÜRPERTEN SAVUNMA   18:30   OKULLARDA SILAHLı SALDıRı DEPREMI: İSTANBUL’DA ÖĞRENCILER SOKAKLARA DÖKÜLDÜ! "ÖLMEYE DEĞIL OKUMAYA GELDIK"   16:44   GÜLISTAN DOKU’NUN ANNESI BEDRIYE DOKU: KıZıMıN KEMIKLERINI ISTIYORUM   15:54   KESK VE EĞITIM SEN’DEN MEB ÖNÜNDE ÇAĞRı: "OKULLARıN GÜVENLIKLI HALE GETIRILMESINI ISTIYORUZ, ORTAK TALEP BUDUR"   15:52   SıNıR TANıMAYAN GAZETECILER’DEN SOSYAL MEDYA PLATFORMU X HAKKıNDA DEZENFORMASYON GEREKÇESIYLE YENI SUÇ DUYURUSU   15:47   CHP’LI VELI AĞBABA: "BU AKAN KANLARıN DA BU ÖĞRENCILERIMIZIN, BIR ÖĞRETMENIMIZIN DE SORUMLULUĞU MILLI EĞITIM BAKANı’NDADıR"   15:14   ADıYAMAN BALYANLıLAR DERNEĞI’NDEN OKULDA ŞIDDET TEPKISI: "OKULLAR SILAHıN DEĞIL, KALEMIN YUVASıDıR!"   15:07   EMEKLILERDEN EĞITIMDE ŞIDDETE SERT TEPKI: "OKULLARıMıZı ŞIDDET SARMALıNDAN KURTARıN!"   14:50   KAHRAMANMARAŞ’TAKI OKUL SALDıRıSıNDA YAŞAMıNı YITIRENLER SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDı   14:46   OKULLARDAKI SILAHLı SALDıRıLAR... EĞITIM-İŞ VE HÜRRIYETÇI EĞITIM SENDIKASı ÜYELERININ, SALDıRıLARı PROTESTO ETMEK IÇIN GÜVENPARK’A YÜRÜMESINE IZIN VERILMEDI   14:37   CHP’LI KORAL ÖMÜR’DEN ANKARA DÖNÜŞÜ AÇıKLAMA: "HODRI MEYDAN, TESLIM OLMAYACAĞıZ!"  
 
     
   

ULUSAL HUBUBAT KONSEYİ BAŞKANI ÖZKAN TAŞPINAR: İTHAL EDİLEN BUĞDAYIN TONU 420 DOLARI AŞTI


Ulusal Hububat Konseyi (UHK) Başkanı Özkan Taşpınar, Rusya-Ukrayna savaşı ve diğer sorunlar nedeniyle ithal edilen buğdayın ton fiyatının 420 doları aştığını, buğdayın kilogram fiyatının da iç piyasada 5,5-6 liraya yükseldiğini söyledi. Taşpınar, üreticiye dekar başına verilen desteğin 116 liradan 230 liraya, kilogram başına verilen 10 kuruşluk ürün desteğinin de 25 kuruşa çıkarılmasını istedi.

 

Tarih : 24 Mayıs 2022 Salı 14:50   Okunma : 545

Ulusal Hububat Konseyi (UHK) Başkanı Özkan Taşpınar, Rusya-Ukrayna savaşı ve diğer sorunlar nedeniyle ithal edilen buğdayın ton fiyatının 420 doları aştığını, buğdayın kilogram fiyatının da iç piyasada 5,5-6 liraya yükseldiğini söyledi. Taşpınar, üreticiye dekar başına verilen desteğin 116 liradan 230 liraya, kilogram başına verilen 10 kuruşluk ürün desteğinin de 25 kuruşa çıkarılmasını istedi.

Tarım Kanunu`nda belirlenen ulusal tarım politikaları çerçevesinde çalışmalar yapmak üzere kurulan UHK`nın olağan genel kurulu, Konya Ticaret Borsası ev sahipliğinde önceki gün yapıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Dr. Mehmet Hasdemir, TOBB Borsalar Konsey Başkanı Hüseyin Çevik, TÜRKTOB Başkan Yardımcısı ve BİSAB Başkanı Selami Yazar, UHK üyeleri ve davetlilerin katıldığı genel kurulda Özkan Taşpınar UHK Başkanlığı`na yeniden seçildi. Taşpınar, genel kurulda yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“İTHAL EDİLEN BUĞDAYIN TONU 420 DOLARI AŞTI”

“Salgın kaynaklı sorunlara ek olarak Rusya-Ukrayna savaşının gıda güveliğini tehdit edici boyuta ulaşması, Rusya ve Ukrayna`nın birçok temel gıda ürününün küresel tedarikçi olmasından, özellikle Rusya`nın doğal gaz ve gübre üreticisi ve tedarikçisi olması ve tedarik sorunları ve kısıtlama kaynaklı fiyat artışlarından, Ukrayna`da ürünlerin bu sezonda ve muhtemel gelecek sezonlarda bakım ve hasat sorunları kaynaklı üretim düşüşünden, lojistikte aksama, gıda tedarik zincirinde sıkıntılar, limanların ve kritik önemdeki ticari işletmelerin kapanması gibi nedenlerden kaynaklanmakta. Kriz ortamlarında toplumların ve bireylerin davranışlarında panik ya da aşırı itiyat gibi sebeplerle değişiklikler olmakta, ülkelerin buğday gibi temel ürünlerde ihracat kısıtlamasına ya da yasaklamasına gitmesi ile bireylerin stoka yönelmeleri, zaten karmaşık olan gıda güvenliği sorunun çok daha dramatik hale getirmekte. Sıralanan bu sorunlar, yıllardan beri globalleşmenin hâkim olduğu başta buğday olmak üzere temel ürünlerde alınan önlemlere rağmen kaçınılmaz olarak ülkemizi de etkiledi. Tüm bunların sonucu olarak ithal edilen buğdayın tonu 420 doları aşmış, iç piyasada buğday kilogram fiyatı ortalama 5,5-6 liraya yükselmiştir. Petrol, doğal gaz, elektrik, gübre ve zirai ilaç gibi temel girdi fiyatları, tüm dünyada olduğu gibi, belirgin dışa bağlılık sebebi ile katlanarak arttı.

“DEKAR BAŞINA ÜRÜN DESTEĞİ 116 LİRADAN 230 LİRAYA ÇIKARILMALI”

TMO`nun reel fiyat belirleyerek fiyatları haftalık gözden geçirmesi, piyasayı regüle edebilmek için TMO`nun stok düzeyini oldukça yükseltecek tedbirler alması, üretimdeki maliyet yükünü hafifleterek üretimin sürdürülebilirliğini sağlamak üzere 2022-2023 yılı için dekara ürün desteğinin, geçici verilen destekler de kalıcı hale getirilerek dekara 116 TL`den 230 TL`ye çıkarılması, kilograma 10 kuruş olan ürün desteğinin 25 kuruşa çıkarılması, tarım sigortasının zorunlu hale getirilmesi, TARSİM desteğinin yüzde 70 ve hasar ödeme desteğinin yüzde 80`e çıkarılması gerekmektedir. Geçen üretim yılına göre Güneydoğu ve Marmara bölgelerinde yağışlar aynı düzeyde, diğer bölgelerde değişen oranlarda daha yüksek oldu. Uzun yıllar ortalamalarına göre ise Marmara bölgesinde aynı düzeyde, Akdeniz ve Karadeniz bölgelerinde daha yüksek, diğer bölgelerde ise değişen oranlarda daha düşük yağışlar kaydedildi. Güneydoğu Anadolu bölgesinde ise buğday açısından tarımsal bir kuraklıktan söz etmek mümkün. Ayrıca yerüstü su rezervlerindeki artış sonucu sulamaya daha fazla kaynak ayrılması, sulama yatırımlarındaki geri dönüşlerle sulanan alan miktarındaki artış, mayıs ayının ilk on gününde genellikle ülke genelinde, özelde ise önemli buğday ekim alanlarında yağış ve diğer iklim koşullarının olumlu seyretmesi, buğday üretim beklentisinin uzun yıllar ortalaması düzeyinde, geçen yılın ise oldukça üzerinde öngörülmesinin en önemli dayanağı. İç Anadolu ve geçit bölgelerinde mayıs yağışlarının, Doğu Anadolu bölgesinde mayıs-haziran yağışlarının önemini koruduğu değerlendiriliyor. Buğday üretiminin uzun yıllar düzeyinde ve geçen yıla göre yüzde 17,6 artışla 20 milyon ton olacağı tahmin edilmektedir.”

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA