28 Nisan 2024 Pazar

13:05   CHP`Lİ AŞKIN GENÇ 2021 YILINDAN BERİ MALİ TABLOLARINI YAYINLAMAYAN YEŞİLAY`I TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI: “YEŞİLAY`IN, KAYNAĞI NERELERDE KULLANDIĞI DENETLENİYOR MU?”   12:46   İYİ PARTİ`NİN SEÇİMLİ OLAĞANÜSTÜ KURULTAYI BAŞLADI. GENEL BAŞKANLIK İÇİN 4 ADAY YARIŞACAK   12:31   CHP`DEN KANUN TEKLİFİ: "ASGARİ ÜCRET ÜÇ AYDA BİR ARTAN ENFLASYON ORANINDA OTOMATİK OLARAK ARTIRILSIN"   12:10   BİNLERCE AVUKAT HAKLARI İÇİN ANKARA`DA YÜRÜYOR: “YOK SAYILAN SAVUNMA MAKAMININ SESİNİ DUYURMAK İÇİN YOLA ÇIKTIK``   11:11   KARADENİZ`DE ÇAY TARIMI YAPILAN İLLERİN CHP İL BAŞKANLARI 2024 YILI ÇAY FİYATI İÇİN ORTAK AÇIKLAMA YAPTI: "ÇAY FİYATI 25 TL OLMALIDIR"   11:02   EGEÇEP`TEN ÇERNOBİL`İN YIL DÖNÜMÜNDE AÇIKLAMA: AKKUYU NÜKLEER ENERJİ SANTRALİ PROJESİNİ DURDURUN   09:55   MERSİN BÜYÜKŞEHİR`İN MAHALLE MUTFAKLARI İLE 2,5 MİLYON ADET YEMEK YURTTAŞLARA ULAŞTI   09:38   SEVDA ERDAN KILIÇ: “KAÇAK SARAY`N ARTIK BİR DE KAÇAK DANIŞMANLARI VAR. HEM AYM KARARINA UYMUYORLAR, HEM DE SARAY`IN KAPALI KAPILARI ARDINDA ANAYASA YAZIYORLAR”   09:36   ÖMER FETHİ GÜRER`DEN BAKAN YUMAKLI`YA: “ESK TARAFINDAN MARKETLERE VERİLEN KARKAS ETLER VATANDAŞA ULAŞIYOR MU?   09:24   MESKİ JENERATÖR SAYISINI 3 YILDA 313`E ÇIKARDI   01:09   CHP İSTANBUL İL BAŞKANI ÇELİK, VALİ GÜL İLE `TAKSİM`DE 1 MAYIS`I GÖRÜŞTÜ   23:41   BAKANLIK ÖNÜNDE OTURMA EYLEMİ BAŞLATAN CHP`Lİ TANAL: "SURİYE`YE ÜCRETSİZ ELEKTRİK GÖNDERİLİYOR AMA BENİM VATANDAŞIM MAĞDUR"   16:49   ROMANYALI ÖĞRENCİLER AKDENİZ’İN İLK VE TEK ÖĞRENME MERKEZİNİ ZİYARET ETTİ   16:33   İSİAS DAVASI DEVAM EDİYOR... MAHKEME, ÜÇ UZMANIN DİNLENİLMESİNE KARAR VERDİ   16:33   GAZETECİLER CEMİYETİ TARAFINDAN DÜZENLENEN “MEDYA KONFERANSI” BAŞLADI   16:15   EĞİTİM SENDİKALARI MEB`İN YENİ MÜFREDAT PROGRAMINA TEPKİ GÖSTERDİ   15:54   TARSUS GASTRONOMİ MERKEZİ, ŞEHRİN GÖZDE MERKEZİ HALİNE GELDİ   15:53   MEB GELECEK EĞİTİM-ÖĞRETİM YILINDAN İTİBAREN KADEMELİ UYGULANMAYA BAŞLAMAYI PLANDIĞI MÜFREDATI AÇIKLADI   15:21   CHP`Lİ ADIGÜZEL: “ALİ ERBAŞ`IN DERHAL GÖREVİNDEN BİRAZ ONURU VARSA İSTİFA ETMESİ LAZIM”   15:13   BELEDİYE BAŞKANI OLDU, EYLEMİ BIRAKMADI!  
 
     
   

AYLİN CESUR, ÖLÜM YIL DÖNÜMÜNDE DEMİREL`İ ANDI: "İSLAMKÖY`DEN ÇANKAYA`YA UZANAN HİKAYESİNDE ASIL BULACAĞINIZ CUMHURİYET`İN KAZANIMLARIDIR”


İYİ Parti Isparta Milletvekili Aylin Cesur, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel`i ölüm yıl dönümünde “Demirel`in İslamköy`den Çankaya`ya uzanan hikayesinde, sayısız eserleri görür, Türkiye sevdasına tanıklık edersiniz, demokrasi mücadelesini anlarsınız. Atatürk`e ve Cumhuriyet`e bağlılığını da göreceğiniz bu hikâyede, asıl bulacağınız Cumhuriyet`in kazanımlarıdır” diyerek andı.

 

Tarih : 16 Haziran 2022 Perşembe 15:02   Okunma : 480

İYİ Parti Isparta Milletvekili Aylin Cesur, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel`i ölüm yıl dönümünde “Demirel`in İslamköy`den Çankaya`ya uzanan hikayesinde, sayısız eserleri görür, Türkiye sevdasına tanıklık edersiniz, demokrasi mücadelesini anlarsınız. Atatürk`e ve Cumhuriyet`e bağlılığını da göreceğiniz bu hikâyede, asıl bulacağınız Cumhuriyet`in kazanımlarıdır” diyerek andı.

Süleyman Demirel`in manevi kızı ve doktoru İYİ Parti Isparta Milletvekili Aylin Cesur, 17 Haziran 2015`te hayatını kaybeden 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel`in 7. ölüm yıl dönümü nedeniyle yazılı açıklama yaptı. Cesur “Demirel`e göre adaletin işlemesi lazımdı, kurumların işlemesi lazımdı ve anayasanın işlemesi lazımdı. Pozitif hukuka dayanan ve batının kanunlarını esas alan devlet. Cebinde taşıdığı anayasasını, yine hep yanında taşıdığı Kuran gibi muhafaza etti. Hukukun üstünlüğüne inandı ve her daim bunu dile getirdi” dedi.

Demirel`in rüyasının “Büyük Türkiye” olduğunun altını çizen Aylin Cesur`un açıklaması şöyle:

“Demirel`in İslamköy`den Çankaya`ya uzanan hikâyesinde, 50 senelik devlet hizmetinde Türkiye`ye sunduğu sayısız hizmetleri görürsünüz; Türkiye sevdasına tanıklık edersiniz, ama en önemlisi Atatürk`e ve Cumhuriyet`e bağlılığını da göreceğiniz bu hikâyede, asıl bulacağınız Cumhuriyet`in kazanımlarıdır. Kendisi demişti ki: ‘Bana Cumhuriyet nedir diye sorarsanız, o benim işte! İslamköy`lü bir köylü çocuğunu Cumhurbaşkanı yapan Cumhuriyet`tir.` O nedenle Demirel`in hikayesine, Cumhuriyete bağlı, Atatürk`ü seven herkes sahip çıkacak ve o hikâyeyi nesiller birbirine aktaracaktır.

17 Haziran, Türkiye Cumhuriyeti`nin 9. Cumhurbaşkanı, nam-ı diğer Türkiye`nin babası, büyük siyaset ve devlet adamı Süleyman Demirel`in ebediyete intikalinin 7. yıl dönümüdür. Süleyman Demirel; demokrasi ve kalkınmanın kahramanıdır ve yaptığı her dönemde, siyasette de tartışmasız lider ve duayendir. Eserlerle dolu ömrünün, neye adadığının bilinmesi, tarihe karşı sorumluluktur. 1 Kasım 1924`te İslamköy`de doğdu. Cumhuriyet`in ilanından 1 yıl sonra. 13 milyondan oluşan ve bütün sanayi ihtiyaçlarını ithal eden, tarıma dayalı bir toplum ve kişi başına düşen geliri yıllık 50 dolar olan bir Türkiye vardı. Demirel`in hikayesi, sadece İslamköy`den Çankaya`ya giden bir uzun ince yolun hikâyesi değildir. Bu hikâye aynı zamanda, Cumhuriyet`in kalkınma, medenileşme mücadelesinin ve Türk milletinin benlik arayışının hikayesidir. 

Sayın Cumhurbaşkanımız bir gün, İslamköy`deki baba evini gezdirirken, bir kerpiç odada dedi ki: ‘Ben, bu odada kardeşlerimle yaşadım. Elektrik yoktu. Gaz lambasıyla okur-yazardık. Köy okulunu bitirdim. Ortaokula gitmek için her sabah kilometrelerce yürür, kasabaya giderdik. Eğer bana Cumhuriyet nedir, diye sorarsınız, Cumhuriyet benim işte! İslamköy`den çıkmış bir köylü çocuğunu Cumhurbaşkanı yapan, Cumhuriyet`tir` Her fırsatta bunun altını çizdi ve Büyük Atatürk`e bağlılığını ifade etti.

Kendisini siyasete iten Türk köylüsünün ve halkının o dönemdeki yoksulluğu ve çaresizliği idi. Memleketin büyük bölümünde içecek su, yakacak ışık yoktu. Meslek seçimi de milyonları çatlamış toprakla mavi gökyüzü arasında sıkışmış kaderinden kurtarma kavgasına katkıda bulunma amacıyla oldu ve bugün dünyada nam salan dev eserlere imza attı. Göreve başladığı yıllarda Türkiye`nin 35 bin köyünün sadece 13`ünde elektrik olan bir Türkiye. Bir yerden bir yere gidilemeyen ve gidilmesine aslında ihtiyacı olmayan bir Türkiye.

"DEMİREL`İN RÜYASI BÜYÜK TÜRKİYE`YDİ"

Demirel`in rüyası ‘Büyük Türkiye` idi.  Köyden gelen ve halkın ıstırabını iyi bilen biri olarak, 1965 seçimlerinde ‘vatan için el ele` diyerek yola çıktı. Halkın karşısına ‘kavgada, dövüşte fayda yoktur. Gelin Türkiye`yi iyi günlere götürelim. Aş bulalım, ekmek bulalım. Türkiye`yi imar ve inşa edelim. Türkiye`yi kalkındıralım. Çağdaş ülkeler seviyesine getirelim. Ne mi yapalım? Avrupa`yı Asya`ya bağlayalım. Boğaz Köprüsü`nü yapalım. Ne mi yapalım? Dicle ve Fırat`ın üzerine Keban Barajı`nı yapalım ve Türkiye`ye elektrik bulalım. Elektrik ile fabrikalar kuralım. Fabrikalarda çocuklarımıza iş bulalım. Okul yapalım. Okumamış insan kalmasın Türkiye`de. Ve geleceğe yürüyelim` diye çıktı. ‘Büyük Türkiye` hamlesinin gayreti yurt topraklarında verilecekti. ‘Bilgi konacak, demir konacak, çimento konacak ve en önemlisi bu güzel topraklara sevda konacak` dediği topraklara hepsini koydu. Ne yapmaya kalkışsa, bir karşı çıkan oldu. Para yok, para bulacaksınız, buldu; Proje yok-bulacaksınız; buldu, mühendis yok-bulacaksınız; buldu.

Barajlar geldi art arda. Seyhan Barajı, bir ömrüm daha olsa bir daha veririm dediği büyük eseri GAP. Dünyanın incisi dediği Atatürk Barajı. Birecik Barajı ve Karkamış Barajı. Dağları değil çağları deldiği Urfa Tüneli ve sanayileşme. Kendisinin deyişiyle iğneden ipliğe her şeyi satın alan bir ülkeden, kendine yetecek inşa gücü ve sanayi tesisi ile ve eğitim kurumu olan bir Türkiye! 2000`e gelindiğinde Türkiye 80 milyona varan nüfusu ile tüm sanayi ürünlerini ithal eden bir ülkeden, bir sanayi toplumuna dönüşmüştür ve her alanda dev atılımlar gerçekleştirmiş bir dünya devletidir.

Cumhuriyetin en büyük işinin eğitim olduğuna inandı. Okulsuz köy, ortaokulsuz kasaba ve lisesiz ilçe kalmasın. İlk hedef buydu. Cumhuriyetin en güzel eseri saydığı ‘üniversiteyi her yere götürelim`. Asıl hedefi de bu oldu ve 104 üniversitenin kurulmasına, gelişmesine imza attı. Ülkenin hür olması lazımdı. Hür devlet, hür toplum ile mümkündü. İnsanların hür olması ise eğitim ile mümkündü. Eğitim hizmetlerinin en başında tuttu. Hür üniversite demokrasinin en önemli kurumlarındandı.  Demirel`e göre adaletin işlemesi lazımdı, kurumların işlemesi lazımdı ve anayasanın işlemesi lazımdı. Pozitif hukuka dayanan ve batının kanunlarını esas alan devlet. Cebinde taşıdığı anayasasını, yine hep yanında taşıdığı Kuran gibi muhafaza etti. Hukukun üstünlüğüne inandı ve her daim bunu dile getirdi.

"DEVLET KAVRAMINI ÇOK ÖNEMSEDİ"

Devlet kavramını ve onun zedelenmemesini çok önemsedi. Ona göre devlet, halkın devletidir, üstün irade ve her türlü yönetim yetkisinin kaynağı millet iradesidir. Derdi ki; ‘Hükümetler şapka gibidir, devlet baş gibidir. Şapka eskiyince yenisini alır takarsınız ama başı yıpratırsanız yenisini bulamazsınız. Devleti zedelemeyin.` Kıbrıs`a, Türk Dünyası`na, Balkanlara, Amerika`dan Orta Doğu ve Rusya`ya uzanan iyi ve artan ilişkiler ve bir ömür inandığı davalarından biri Avrupa Birliği üyeliği ve ülkenin her köşesini ve kişisini kucaklayan bir Cumhurbaşkanlığı. Son nefesine kadar; `Kalkınmış, demokrat, büyük Türkiye`yi` hedeflemiştir. Başarılarla ve mücadeleyle dolu öyküsünde, bugün çok önemsediğim ve özellikle umudunu yitiren pırıl pırıl gençlerimizle paylaşmak istediğim çizdiği yol şudur:

‘Pek çok ülke gibi Türkiye`nin de önemli sorunları bulunmaktadır. Hiçbir zaman sorunlarımızı küçümseyemeyiz. Yorgunluğa, bıkkınlığa, karamsarlığa gerek yoktur. Şevkimiz, kararlılığımız, kendimize güvenimiz bize yetecektir. Türkiye, neye sahip olduğunun değerini iyi bilmeli ve sorunlar ne kadar büyük ve ciddî de olsa, devletten, rejimden, kendisinden güvensizliğe düşmeden, sorunlarını demokratik zeminlerde çözmenin yollarını aramalıdır. Türkiye, demokrasi ve insan hakları idealine ve prensiplerine içtenlikle bağlıdır. Bu, kimseyi memnun etmek için değil, kendi vatandaşlarını mutlu etmek içindir. Bu ülkenin doğulusu ve batılısı, kuzeylisi ve güneylisi ile tüm bireyleri kardeştir. Bu kardeşlik bozulmamalıdır. Türkiye, dünya ile kucaklaşabilecek şekilde ekonomisini geliştirmeli ve teknolojinin gerisinde kalmamalıdır. Türkiye, kalkınmasını sürdürebilmeli; demokrasi ve kalkınma bayrağını hiçbir zaman elinden bırakmamalıdır.`

Bu duygularla, adını tarihe altın harflerle yazdıran Türkiye Cumhuriyeti`nin 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel`in Aziz Hatırası önünde ihtiramla eğiliyor, büyük kaybının 7. yıl dönümünde kendisini rahmetle, minnetle anıyorum. Ve çok ama çok özlüyorum.”

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA