28 Mart 2024 Perşembe

12:40   CHP MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKAN ADAYI TUNCER, HER KOŞULDA GENÇLERİN VE EĞİTİMCİLERİN YANINDA OLACAĞINI VURGULADI   12:36   CHP TOROSLAR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI YILDIZ, YÖRÜK KÜLTÜRÜNÜ VAR ETMEK İÇİN DESTEK İSTEDİ   11:37   YEREL SEÇİMLERE 3 GÜN KALDI... SEÇMEN OYUNU NASIL KULLANACAK?   11:03   TGC: GAZETECİLER SEÇİM SONUÇLARINA ENGELSİZ ULAŞABİLMELİ, İNTERNET KESİNTİSİ OLMAMASI İÇİN ÖNLEM ALINMALI   10:31   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN, ÇÖLYAK HASTALARINA DESTEĞİ RAMAZAN AYINDA DA SÜRÜYOR   09:33   LAİKLİK MECLİSİ`NDEN KURTULMUŞ`A ``LAİKLİK GÜNÜ`` TEPKİSİ: "AÇIKTIR Kİ AKP`Lİ NUMAN KURTULMUŞ LAİKLİĞİ DEĞİL, LAİKLİĞİN TASFİYE EDİLMESİNE DÖNÜK FAALİYETLERİ KORUMA DERDİNE DÜŞMÜŞTÜR"   09:14   VAHAP SEÇER, TARSUS`TA FAALİYET GÖSTEREN STK`LARLA BİR ARAYA GELDİ   09:06   SEZGİN TANRIKULU`NDAN ERDOĞAN`IN DİYARBAKIR`DAKİ SÖZLERİNE TEPKİ: DİYARBAKIR İÇİN KÜRTLER İÇİN BİR ŞEY İFADE ETMEDİ. YENİ BİR SÜREÇ BEKLEMEK, BU KONUŞMADAN SONRA DOĞRU DEĞİL   01:25   YSK`NIN MAHALLİ İDARELER ARA SEÇİMİNE İLİŞKİN KARARI RESMİ GAZETE`DE YAYIMLANDI   21:03   YAVAŞ`TAN ALTINOK`A: "KIZIM 32 YIL SÜRECEK KREDİ ÇEKİP EV ALDI. ALNININ TERİNİ YİYOR, EMEĞİNİN HAKKINI ALIYOR"   20:43   İZMİR KADIN PLATFORMU: “ÖLDÜRÜLEN HER KIZ KARDEŞİMİZ İÇİN SOKAKLARI DOLDURMAYA DEVAM EDECEĞİZ”   20:40   ÖZGÜR ÖZEL: “SARIYER`E AKP KORKUSU YAŞATANLARI SON KEZ UYARIYORUM. OKTAY AKSU`DA BİRLEŞELİM. KORKULU RÜYA GÖRMEYELİM”   20:17   KILIÇDAROĞLU`NDAN SAHTE PANKART TEPKİSİ   20:17   KILIÇDAROĞLU`NDAN SAHTE PANKART TEPKİSİ   16:57   SOSYAL MEDYA ÜNLÜSÜ ``JAHREİN``, KILIÇDAROĞLU`NA TAZMİNAT ÖDEYECEK... KILIÇDAROĞLU`NUN AVUKATI ÇELİK: MİKTAR YÖNÜNDEN KARARA İTİRAZ EDECEĞİZ   16:50   SERDAR SOYDAN: MERSİN HALKI ARTIK DEĞİŞİM İSTİYOR, HİZMET İSTİYOR   16:05   (2) ÖZGÜR ÖZEL: ESENYURT VE TÜRKİYE İTTİFAKI HEPİNİZİ MAHCUP EDECEK. BİZİM BİRLİKTELİĞİMİZ BİRİLERİNİ RAHATSIZ ETMİŞ, BİR SÜRÜ YALAN ATIYORLAR   15:41   DEM PARTİ MERSİN’DE SEÇİM ÇALIŞMALARINA HIZ KESMEDEN DEVAM EDİYOR   15:29   VAHAP SEÇER, İKİNCİ 5 YILLIK DÖNEMDE MERSİN`E YENİ PROJELER KAZANDIRMAYA HAZIRLANIYOR    15:12   VAHAP SEÇER, ÇAMLIYAYLA`DA HALKLA BULUŞTU: “ÇAMLIYAYLA’YI İMRENİLİR BİR HALE GETİRECEĞİZ”  
 
     
   

TÜRK TORAKS DERNEĞİ, COVID-19 İLACI İLE İLGİLİ SIK SORULAN SORULARA YANIT VERDİ: “YAPILAN ÇALIŞMALAR, OMICRON DAHİL TÜM VARYANTLARINDA BENZER ETKİNLİK GÖSTERDİĞİNİ DÜŞÜNDÜRMEKTEDİR”


Türk Toraks Derneği 2. Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Nurdan Köktürk, PCR testi pozitif olan hastalara verilen Molnupiravir ilacı ile ilgili sık sorulan sorulara karşı hazırladıkları yanıtları yayınladı. Açıklamada, “Yapılan çalışmalar Molnupiravir`in, Covid-19`a karşı, Omicron dahil tüm varyantlarında benzer etkinlik gösterdiğini düşündürmektedir” denildi.

 

Tarih : 25 Temmuz 2022 Pazartesi 14:19   Okunma : 421

Türk Toraks Derneği 2. Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Nurdan Köktürk, PCR testi pozitif olan hastalara verilen Molnupiravir ilacı ile ilgili sık sorulan sorulara karşı hazırladıkları yanıtları yayınladı. Açıklamada, “Yapılan çalışmalar Molnupiravir`in, Covid-19`a karşı, Omicron dahil tüm varyantlarında benzer etkinlik gösterdiğini düşündürmektedir” denildi.

Covid-19 pandemisinde, Sağlık Bakanlığı`nın verilerine göre, 11-17 Temmuz tarihleri arasında 226 bin 532 vaka sayısına ulaşıldı. Geçtiğimiz aylarda kapanan yataklı Covid-19 servisleri ve yoğun bakım üniteleri ise tekrar açılmaya başladı. Türk Toraks Derneği, tedavide kullanılan Molnupiravir isimli ilaca dair sık sorulan sorular ve yanıtları içeren bir açıklama yaptı. Dernek 2. Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Nurdan Köktürk, şunları kaydetti:

“Sağlık Bakanlığı`na ait verilere göre ülkemizde 11-17 Temmuz 2022 tarihleri arasında Covid-19 vaka sayısı 226 bin 532`ye ulaşmıştır. Covid-19 yataklı servislerinin ve yoğun bakımların tekrar açılmaya ve dolmaya başladığı haberleri gündemimizdedir. 65 yaş üstü veya kronik hastalığı olan hastaların kullanması gereken Molnupiravir adlı ilaç ülkemizde mevcuttur. İlaç, Sağlık Bakanlığı ve bakanlığa bağlı sağlık müdürlüklerince, PCR testi pozitif olan hastalara temin edilmektedir. Ancak Molnupiravir için hastalarımızdan sıkça sorular gelmektedir. Bu nedenle hastalarımızın sorularına cevaplar hazırladık. Risk grubunda olan vatandaşların ise ilaç talebinde bulunmalarını öneriyoruz.”

Köktürk, Molnupiravir ilacı ile ilgili en sık sorulan soruları ve cevaplarını şöyle sıraladı:

“Molnupiravir nasıl etki ediyor?: Molnupiravir SARS-CoV-2 gibi RNA virüslerde, çoğalmayı önleyerek etki gösteriyor. Ağız yolu ile beş gün, günde iki kez 800 mg dozda (12 saatte bir 4`er tablet) kullanılmaktadır.

Molnupiravir tüm varyantlara karşı etkili midir?: Yapılan çalışmalar Molnupiravir`in, Covid-19`a karşı, Omicron dahil tüm varyantlarında benzer etkinlik gösterdiğini düşündürmektedir.

Molnupiravir`in yan etkileri nelerdir?: Molnupiravir vücut tarafından iyi tolere edilir bir ilaçtır. Günde iki kez 800 mg (12 saatte bir, 4`er tablet) kullanımda doz kısıtlayıcı herhangi bir yan etki görülmemiştir. En sık görülen yan etkiler ise diyare (ishal) yüzde 3, bulantı yüzde 2, baş dönmesi yüzde 1 ve baş ağrısıdır yüzde 1.

Molnupiravir kimlerde kullanılır?: Molnupiravir ülkemizde 12 Şubat 2022`de yayınlanan Sağlık Bakanlığı Covid-19 Rehberi ile kullanıma girmiştir. Bu rehbere göre PCR ile kesin tanısı olan, hafif-orta seyirli, semptomlarının ilk 5 gününde olan ve ağır COVID-19 geçirme açısından yüksek riskli olan erişkin (≥18 yaş) Covid-19 hastalarında, aşılama durumuna bakılmaksızın kullanılması önerilmektedir.  Tanımlanan yüksek risk grupları ise; İleri (>65) yaş, primer immün yetmezlikler (bağışıklığı baskılanmış hastalar), son 1 yılda kemoterapi uygulanmış olması, son 6 ayda radyoterapi uygulanmış olması, solid organ nakli, kemik iliği nakli, AIDS, son bir yılda içerisinde Rituksimab tedavisi uygulanmış olması (13).

“MOLNUPİRAVİR`İN GEBELERDE VE GEBELİK PLANLAYAN KADINLAR KULLANAMAZ”

Molnupiravir kimlerde kullanılmaz?: Molnupiravir`in gebelerde ve gebelik planlayan kadınlarda, çocuklarda kullanımı önerilmemektedir. Emziren annelerde de ilacın kullanımı süresince ve kullanımından 4 gün sonrasına kadar emzirmeye ara verilmesi vurgulanmaktadır.

Molnupiravir evde kullanılabilir mi?: Evet.

Molnupiravir nereden temin edilebilir?: İlaç hastaya filyasyon ekiplerince iletilmektedir. Tedavi sürecinde özel bir takip gerekmemektedir. İshal, kusma, baş dönmesi, baş ağrısının yanı sıra herhangi farklı bir yan etki gelişmesi durumunda filyasyon ekipleri bilgilendirilmelidir. Gerek görüldüğünde hasta, hastaneye yönlendirilmelidir.

Molnupiravir kişilerin Covid-19 olmasını engellemek (profilaksi) için hasta kişilerle temas  öncesi  ve  sonrasında kullanılabilir mi?: Hayır.

Molnupiravir`in pandemi başlarında kullanılan Favipiravir ile benzerliği var mıdır?: Hayır.

Molnupiravir sıtma ilacı mıdır?: Hayır.

Molnupiravir diğer ilaçlarla etkileşime girer mi?: Sınırlı, mevcut verilere dayanarak Molnupiravir ile diğer ilaçlar arasında etkileşim tanımlanmamıştır.

“MOLNUPİRAVİR SAĞLIK BAKANLIĞI CORONA DANIŞMA HATTI: ALO 184 TEMİN EDİLEBİLİR”

Ülkemizde risk grubunda Molnupiravir temininde istenen test var mıdır?: Evet. PCR testi pozitif olan risk grubuna ilaç temin edilmektedir. Bu nedenle risk grubundaysanız mutlaka PCR testinizi yaptırınız.

Molnupiravir`in son kullanım tarihi geçtiyse ne yapmalıyım?: İlacın son kullanma tarihi geçmiş olsa dahi Sağlık Bakanlığı (SB) Tıbbi İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu denetimi ve izniyle kullanımına izin verilmiş görülmektedir.

Molnupiravir temini için nereyi arayabiliriz?: Sağlık Bakanlığı Corona Danışma Hattı: Alo 184.”

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA