4 Haziran 2026 Perşembe

11:39   KULISLERI HAREKETLENDIREN İDDIAYA ABB’DEN SERT YANıT: ’TAMAMı ASıLSıZ!’   11:10   SIYASETTE ’FIZIKI MÜCADELE’ ALARıMı! BAHÇELI’DEN CHP’DEKI KRIZ VE ’YENI PARTI’ SENARYOLARıNA ŞOK ANALIZ!   10:02   MERSIN’DE ’ATA MIRASı’ SEFERBERLIĞI: GÜLNAR’ıN MEŞHUR NOHUDU TOPRAKLA BULUŞTU!   16:52   CHP’LI GÜLCAN KıŞ: “TISAN’ıN KADERI DEĞIL, MERSIN’IN GELECEĞI YARGıLANıYOR”   16:41   MEZITLI ZABıTASıNDAN PAZARLARDA SıKı TARTı DENETIMI   16:30   İSTANBUL ÖZEL İTALYAN LISESI’NDE 123 GÜNDÜR DEVAM EDEN GREV SONA ERIYOR   16:10   ÖZGÜR ÖZEL’DEN EKREM İMAMOĞLU’NA DOĞUM GÜNÜ MESAJı   15:41   AK PARTI’DE DÖRT IL BAŞKANı GÖREVDEN ALıNDı   15:41   ALI BOZAN’DAN ADALET BAKANLıĞı’NA: “TAHLIYE ERTELEMELERI İNFAZ REJIMINE DÖNÜŞTÜ”   15:39   İRAN, ABD DıŞIŞLERI BAKANı RUBIO’NUN "İRAN BAĞLANTıLı SUIKAST PLANı" IDDIALARıNı REDDETTI   15:38   İBB DAVASı’NDA 44. GÜN.... EKREM İMAMOĞLU: "CANıM PARTIMIN BAŞıNDAKI KAYYUMA, BU INSANLARA HıRSıZ, RÜŞVETÇI DIYEN, IFTIRA ATANLARA, SÖZLERINI AYNEN IADE EDIYORUM”   15:37   CHP’LI AĞBABA: TÜRKIYE’NIN 150 YıLLıK DEMOKRASI TARIHINE DARBE YAPıLıYOR   14:33   İBB DAVASı’NDA 44. GÜN: EKREM İMAMOĞLU, DOĞUM GÜNÜNÜ IKINCI KEZ CEZAEVINDE KUTLUYOR   09:50   10 YıLDıR BEKLIYORLARDı, ÇILE BITTI! MERSIN’DE O MAHALLELER MUSLUKTAN AKAN SUYA KAVUŞTU   01:27   CHP’DE ODA BASMA SKANDALı BÜYÜYOR! GÖKÇE GÖKÇEN’DEN ÇOK SERT "BUTLANCı" ÇıKıŞı: "KAMERA KAYıTLARıNı ÇıKARıN!"   15:36   CHP’DE TARIHI GRUP TOPLANTıSı: ’KÖPRÜLER ATıLDı, O DEFTERIN KAPANMASı İÇIN TEK YOL...’   15:27   ÖZGÜR ÖZEL’DEN ERDOĞAN’A SALVO: ’O TOMA’NıN ŞOFÖR KOLTUĞUNDA SEN OTURUYORSUN!’   15:17   ÖZGÜR ÖZEL’DEN SIYASETTE DEPREM ETKISI YARATACAK ÇıKıŞ: ‘MUTLAK SULTAN İLE MUTLAK BUTLAN İTTIFAK YAPTı!’   15:15   ÖZGÜR ÖZEL’DEN SALLAYACAK ÇıKıŞ: ’BÜYÜK KUMPASA KARŞı DIRENECEĞIZ!’   14:59   CHP’DE KURULTAY DEPREMI! ÖNDER SAV SESSIZLIĞINI BOZDU: ’O ŞEMSIYE DELINIRSE HERKES SAĞANAK ALTıNDA KALıR’  
 
     
   

GÜLİSTAN KILIÇ KOÇYİĞİT`TEN BAKAN ÖZER`E: "BAŞTA ENGELLİ ÖĞRENCİLER OLMAK ÜZERE EĞİTİM HİZMETLERİNİN ÜCRETSİZ SAĞLANMAMASININ NEDENLERİ NELERDİR?"


HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, engelli öğrencilerin eğitimde yaşadıkları sorunlarla ilgili olarak Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer`e; “Başta engelli öğrenciler olmak üzere tüm öğrencilere tüm eğitim hizmetlerinin devlet tarafından ücretsiz sağlanmamasının nedenleri nelerdir? Sağlanması açısından bir adım atılacak mıdır? Otistik, Down sendromlu çocukların ailelerinin `Çocuğumu okula almadılar` şeklinde yaptıkları şikayetlerden haberdar mısınız? Bakanlığınızca bu şikayetler hakkında nasıl bir yaptırım öngörülmektedir” diye sordu.

 

Tarih : 16 Eylül 2022 Cuma 12:35   Okunma : 490

HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, engelli öğrencilerin eğitimde yaşadıkları sorunlarla ilgili olarak Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer`e; “Başta engelli öğrenciler olmak üzere tüm öğrencilere tüm eğitim hizmetlerinin devlet tarafından ücretsiz sağlanmamasının nedenleri nelerdir? Sağlanması açısından bir adım atılacak mıdır? Otistik, Down sendromlu çocukların ailelerinin `Çocuğumu okula almadılar` şeklinde yaptıkları şikayetlerden haberdar mısınız? Bakanlığınızca bu şikayetler hakkında nasıl bir yaptırım öngörülmektedir” diye sordu.

HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit; zihinsel, işitme, görme, ortopedik ve öğrenme güçlüğü çeken diğer nöro-tipik engellilerin eğitimde yaşadıklarını sorunları TBMM gündemine getirdi. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer`in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı`na soru önergesi veren Kılıç, şu değerlendirmeyi yaptı:

“TÜRKİYE`NİN YÜZDE 60 ORANI İLE AB ÜLKELERİ ARASINDA İLKOKULDAN SONRA ENGELLİ BİREYLERİN OKULU BIRAKMA KONUSUNDA EN YÜKSEK ÜLKE KONUMUNDA OLDUĞU DA BELİRTİLMİŞTİR”

“Zihinsel, işitme, görme, ortopedik ve öğrenme güçlüğü çeken diğer nöro-tipik engellilerin eğitim haklarının sistematik bir şekilde ihlal edildiğine dair Türkiye Engelliler Konfederasyonu 2022-23 eğitim öğretim yılına başlarken bir yazılı açıklama yapmış ve engellilerin eğitim haklarından faydalanmaları konusunda ilerleme sağlanmadığını, aksine sorunların daha da arttığı bir tabloyla karşı karşıya olduklarını belirtmişlerdir.  Türkiye`nin yüzde 60 oranı ile AB ülkeleri arasında ilkokuldan sonra engelli bireylerin okulu bırakma konusunda en yüksek ülke konumunda olduğu da belirtilmiştir. 

Basına yansıyan bir başka haber ise, otistik, Down sendromlu çocukların eğitim gördüğü Şehit Hüseyin Tunç Özel Eğitim Uygulama Okulu`nda servis ve yemek hizmetinin verilemeyeceğine dair yapılan duyurudur. Üstelik otistik, Down sendromlu ve farklı nörolojik ve sistemik; bedensel ve zihinsel engellere sahip lise çağında çocukların eğitim gördüğü Şehit Üsteğmen Ali Büyükdicle Özel Eğitim Uygulama Okulu, bir yıl önce binasının prefabrik olması, bina arazisinin mülkiyetinde yaşanan sorunlar nedeniyle fiilen kapatılmışken ardından öğrencilerin başladığı ve yukarda adı anılan okulda da sorunların olması aileleri ve elbette öğrencileri zorlamıştır.”

Gülistan Kılıç Koçyiğit, Bakan Özer`e şu soruları yöneltti:

“Başta engelli öğrenciler olmak üzere tüm öğrencilere tüm eğitim hizmetlerinin devlet tarafından ücretsiz sağlanmamasının nedenleri nelerdir? Sağlanması açısından bir adım atılacak mıdır?

-Pandemi sürecinde engelli öğrencilerin akranlarına göre daha fazla geride kaldığı gerçeğine yönelik Bakanlığınızca ne tür önlemler alınmıştır?

-Tüm engellilerin eğitimi için nitelikli, anadilinde, erişilebilir, yaşadıkları çevre ile bütünleştirici eğitim imkanları sağlanmakta mıdır? 

-Engellilere özgü bir eğitim alanı inşa edilmesi hususunda neler yapılmıştır? 

-Engellilerin eğitiminin önündeki toplumsal önyargıların ortadan kaldırılması için hangi tür çalışmalar yapılmıştır?

-Engelli öğretmenlerin erişilebilir okul, sınıf, laboratuvar vb. ortamlarda ve branşlarında çalışmalarını kolaylaştırmak konusunda şimdiye dek neler yapılmıştır? 

-Otistik, Down sendromlu ve farklı nörolojik ve sistemik; bedensel ve zihinsel engellere sahip lise çağında çocukların eğitim gördüğü Şehit Üsteğmen Ali Büyükdicle Özel Eğitim Uygulama Okulunun bir yıl önce fiilen kapatılmasının ardından yeni ve ulaşılması güç olmayan bir yerde açılması planlanmakta mıdır?

-Otistik, Down sendromlu çocukların eğitim gördüğü Şehit Hüseyin Tunç Özel Eğitim Uygulama Okulu`nda servis ve yemek hizmetinin verilemeyeceğinin okulun açılmasına bir gün kalan duyurulduğundan haberdar mısınız?

-Otistik, Down sendromlu çocukların ailelerinin `Çocuğumu okula almadılar` şeklinde yaptıkları şikayetlerden haberdar mısınız? Bakanlığınızca bu şikayetler hakkında nasıl bir yaptırım öngörülmektedir?

-Bakanlığınızın verilerine göre, Türkiye`de okullaşan otizmli çocuk sayısı kaçtır ve cinsiyet, yaş bağlamında istatistikleri nelerdir?

-Otizmli her çocuğun eğitim hakkından eşit bir şekilde yararlanması için hak temelli yaklaşım ve kapsayıcı eğitim uygulanması konusunda neler yapılmaktadır?”

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA