26 Nisan 2024 Cuma

16:49   ROMANYALI ÖĞRENCİLER AKDENİZ’İN İLK VE TEK ÖĞRENME MERKEZİNİ ZİYARET ETTİ   16:33   İSİAS DAVASI DEVAM EDİYOR... MAHKEME, ÜÇ UZMANIN DİNLENİLMESİNE KARAR VERDİ   16:33   GAZETECİLER CEMİYETİ TARAFINDAN DÜZENLENEN “MEDYA KONFERANSI” BAŞLADI   16:15   EĞİTİM SENDİKALARI MEB`İN YENİ MÜFREDAT PROGRAMINA TEPKİ GÖSTERDİ   15:54   TARSUS GASTRONOMİ MERKEZİ, ŞEHRİN GÖZDE MERKEZİ HALİNE GELDİ   15:53   MEB GELECEK EĞİTİM-ÖĞRETİM YILINDAN İTİBAREN KADEMELİ UYGULANMAYA BAŞLAMAYI PLANDIĞI MÜFREDATI AÇIKLADI   15:13   BELEDİYE BAŞKANI OLDU, EYLEMİ BIRAKMADI!   12:52   ÖZGÜR ÖZEL, DENİZLİ İL BAŞKANI ALİ OSMAN HORZUM’A VERDİĞİ SÖZÜ TUTTU   12:31   CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL DENİZLİ`DE   11:35   İSİAS OTELİ DAVASI... KIZI ASYA`YI KAYBEDEN BABA MEHMET TÜLEK: “SÜRECİN ŞEFFAF VE BİLİME DAYALI YÜRÜTÜLMESİNİ İSTİYORUZ”   10:45   DEPREMDE 72 KİŞİYE MEZAR OLAN İSİAS OTELİ DAVASI’NIN İKİNCİ DURUŞMASI GERÇEKLEŞTİ   09:52   MERSİN BÜYÜKŞEHİR’İN KIYI EKOSİSTEMLERİNİN RESTORASYONU ÇALIŞMALARI BARCELONA’DA ANLATILDI   09:20   ‘BÜYÜK SAVUNMA MİTİNGİ` YARIN YAPILACAK   16:40   YENİŞEHİR BELEDİYESİ KAÇAK PEYNİR İMALATHANESİNİ MÜHÜRLEDİ   15:51   GÖKHAN GÜNAYDIN ÇORLU TREN FACİASI DAVASINDA ÜST DÜZEY YÖNETİCİLERE CEZA VERİLMEMESİNE TEPKİ GÖSTERDİ   14:47   EMİR CAN İĞREK`TEN MEZİTLİ 33 SPOR`A TAM DESTEK   13:05   AKDENİZ BELEDİYESİ’NDEN VATANDAŞLARA VERGİ HATIRLATMASI   12:56   GÜLCAN KIŞ: HER 100 ÇOCUKTAN 20’Sİ ÇALIŞIYOR   12:56   ÇORLU DAVASI KARARINDAN SONRA AİLELER: YÜREĞİMİZE SU SERPİLDİ AMA BU DAVA BURADA BİTMEZ. 35 KAMU İHALESİ ALIP PARASINA PARA KATANLARI DA CEZAEVİNE GÖNDERMEDEN RAHAT ETMEYECEĞİZ   12:25   ÇORLU TREN KAZASI DAVASI... ÖZGÜR ÖZEL: “BU BAŞARI, DAYANIŞMA GÖSTERENLERİNDİR. BUNDAN SONRA HEP BERABER OLACAĞIZ”  
 
     
   

NURHAK`TA TARIM ARAZİLERİNİN ORTASINDA İŞLEYEN MADEN ELEME TESİSİNDEN ÇIKAN TOZLAR TARIM VE HAYVANCILIĞA ZARAR VERİYOR


Kahramanmaraş Nurhak`ta boksit çıkarılan maden ocağı açık eleme tesisi bölgede tarım ve hayvancılığı bitirme noktasına getirdi. Açık eleme tesisinden kalkan tozlar toprağın ve bitkilerin üzerini kapladı. Nurhak Çevre Derneği Başkanı Zeynel Gül, "Buralar 10 yıl öncesine kadar ekiliydi. Arpa, buğday ve hayvancılık yapılıyordu. Burada bir doğa katliamı var. Madenin çıktığı alandan işletme alanına kadar her taraf tozla kaplı. Bundan dolayı buradaki yaşam alanlarımız daha uzak noktalara taşınmış durumda" dedi.  

 

Tarih : 3 Ekim 2022 Pazartesi 13:12   Okunma : 478

DİLAN KUTLU 

Kahramanmaraş Nurhak`ta boksit çıkarılan maden ocağı açık eleme tesisi bölgede tarım ve hayvancılığı bitirme noktasına getirdi. Açık eleme tesisinden kalkan tozlar toprağın ve bitkilerin üzerini kapladı. Nurhak Çevre Derneği Başkanı Zeynel Gül, "Buralar 10 yıl öncesine kadar ekiliydi. Arpa, buğday ve hayvancılık yapılıyordu. Burada bir doğa katliamı var. Madenin çıktığı alandan işletme alanına kadar her taraf tozla kaplı. Bundan dolayı buradaki yaşam alanlarımız daha uzak noktalara taşınmış durumda" dedi.  

Kahramanmaraş`ın Nurhak ilçesinde CSK Madencilik şirketi tarafından boksit çıkarılan maden ocağı açık eleme sahasından çıkan tozlar nedeniyle bölgede tarım ve meralar bitme noktasına geldi. ‘ÇED gerekli değildir` kararıyla bölgede 7 yıldır faaliyette bulanan madenin eleme tesisinden çıkan tozların toprağı ve bitkileri kaplaması nedeniyle hayvanların otlatılamadığı, otları yiyen hayvanların hastalandığı belirtiliyor. Aynı zamanda tarım arazilerinin ortasına konulmuş tesis bölgedeki ekili alanları da etkiliyor, ürünler toz nedeniyle büyüyemiyor.

"BURADA HAYVANCILIK YAPILIYORDU"

Nurhak Çevre Derneği üyeleri ve Belediye Başkanı İlhami Bozan, maden şirketinin eleme tesislerinin açıktan çalışmaması gerektiğini belirterek, ANKA Haber Ajansı`na yaşanan sıkıntıyı anlattı.

Çevreci Seyit Battal Kaya, “CSK denen maden şirketi doğaya bir sürü zarar vermekte. Madeni çıkarttıkları bölgede hayvancılık yapılıyordu. Madeni çıkardıkları bölgede devasa çukurlar oluştu. Bu çukurların yanı sıra nakliye kamyonlarının geçtiği yollar sulanmadığı için bitkinin üzerine kalkan tozlar bitki tabakasını kapatıyor. Hayvanlar o bitkileri yemiyor. Yaylalardaki insanlar daha uzak bölgeye gitmeye başladılar. Göstermelik tanker koyuyorlar, sulamıyorlar. Buradan kalkan tozlar mahsulün üzerine gidiyor, verim alamıyorsunuz” dedi. 

"TOZLAR BİTKİLERİN GÖZENEKLERİNİ TIKIYOR"

Ahmet Egemen Horuz ise eleme tesislerinin yakınında bitkilerin ve toprağın üzerini örten tozları göstererek, "Eleme tesisi üretim yapılan yerin tam ortasında. Burası Osmanlı döneminden beri mera olarak kayıtlarda geçiyor. Tarım ve hayvancılığın yüzyıllardır yapıldığı yer burası. Tam ortasında eleme tesisi var. Toz kalkıyor ve bitkilerin gözeneklerini tıkıyor. İstediğiniz kadar uğraşın bitki beslenemeden kuruyor ve insanların emekleri hiç oluyor" diyerek tarım alanın ortasında maden ocağı istemediklerini söyledi. 

“AYÇİÇEK BAHÇESİNDEKİ DURUM HER ŞEYİ NET BİR ŞEKİLDE AÇIKLIYOR ASLINDA"

Nurhak Çevre Derneği Başkanı Zeynel Gül ise toz nedeniyle ayçiçeklerin gelişmediğini vurgulayarak şunları söyledi:

"ÇKS madenciliğin eleme tesisinin kapalı olması gerekiyor ki toz kalkmasın. O alan kapalı olmadığından oradan kalkan tozlar yaşam alanlarımızın hepsini toz haline getiriyor. Ekili ayçiçeği gelişmiyor. Normalde buralar bir 10 yıl öncesine kadar ekiliydi. Arpa, buğday ve hayvancılık yapılıyordu. Burada bir doğa katliamı var. Madenin çıktığı alandan işletme alanına kadar her taraf tozla kaplı. Bundan dolayı buradaki yaşam alanlarımız daha uzak noktalara taşınmış durumda. Madenin çıkartıldığı alanların rehabilite edilmesi, ağaçlandırma yapılması, çukurların kapatılması lazım. O bile yapılmıyor. Yılda 3-4 hayvan o çukurlara düşüp hayatını kaybedebiliyor. Ayçiçek bahçesindeki durum her şeyi net bir şekilde açıklıyor aslında."

BELEDİYE BAŞKANI BOZAN: "DERELERDE HESLERLE KURUTULDU"

Nurhak Belediye Başkanı İlhami Bozan ise Nurhak`ın HES ve madenlerle yok edilmek istendiğini söyledi. Hidroelektirk santrallerinin de bölgeye önemli zarar verdiğini belirten Bozan, "İkinci ve üçüncü hidroelektrik santralleri için maalesef Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`ndan ruhsatlar verildi. Özellikle hukuksal alanda ciddi mücadeleler vermekteyiz. Çünkü hidroelektrik santrallerinin birinci, ikinci ve üçüncüsü için ruhsat alan kişi maalesef emekli bir vali. Aktif görevdeyken de bu işlerini devam ettirmekteydi. Maalesef derelerin hepsi bu HES`lerden dolayı kurutuldu" dedi. 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA