1 Mart 2026 Pazar

04:58   RESMÎ GAZETE’DE DIKKAT ÇEKEN KARAR: EL NUSRA CEPHESI LISTEDEN ÇıKARıLDı!   04:54   MERSIN’DE RAMAZAN COŞKUSU: BINLERCE YÜREK ÖZGECAN ASLAN MEYDANı’NDA TEK SOFRADA BULUŞTU!   01:08   ÖZGÜR ÖZEL’DEN BOLU’DA SERT TEPKI: "O 528 ÇOCUĞU OKUTAN ADAMDAN UTANMAZSıNıZ!"   20:17   ÖZGÜR ÖZEL’DEN BURDUR’DA ŞOK AÇıKLAMA:    14:46   MERSIN’IN GELECEĞI ŞEKILLENIYOR! 30 BIN HEKTARLıK ALANDA DEV DÖNÜŞÜM HAMLESI   13:54   CHP AKDENIZ’DEN BERBERLER ODASı’NA "HAYıRLı OLSUN" ZIYARETI: GÜNDEM ESNAFıN VE EMEKLININ GEÇIM DERDI   12:48   MERSIN’DE ÜNIVERSITELILERE MEZUN OLMADAN "İŞ GARANTILI" KARIYER FıRSATı!   12:01   ERBIL SEMALARıNDA KORKUTAN GÖRÜNTÜ! İRAN HAVA SAHASı FLIGHTRADAR’DA TAMAMEN BOŞALDı   16:15   ÇIN, VATANDAŞLARıNA İRAN’A SEYAHAT ETMEMELERI VE ÜLKEDEN AYRıLMALARı UYARıSı YAPTı   16:14   54. HÜKÜMETIN BAŞBAKANı NECMETTIN ERBAKAN, MEZARı BAŞıNDA ANıLDı   15:13   GALATASARAY, ŞAMPIYONLAR LIGI’NDE LIVERPOOL ILE EŞLEŞTI   15:10   PAKISTAN-AFGANISTAN HATTıNDA DURUM AĞıRLAŞıYOR: AFGANISTAN’DA CAN KAYBıNıN 283’E YÜKSELDIĞI IDDIA EDILIYOR   14:35   WASHIGTON, İSRAIL’DEKI ABD HÜKÜMETI PERSONELINE BÖLGEDEN AYRıLMASı IÇIN UYARı YAYıMLADı   14:34   “AZIZ İHSAN AKTAŞ DAVASı”NDA 7 ISME TAHLIYE... ARALARıNDA CHP’LI BAŞKANLARıN DA BULUNDUĞU 17 ISMIN TUTUKLULUĞU DEVAM EDECEK   14:33   CHP’LI KıŞ, BAKAN URALOĞLU’NA SU ALTıNDA KALAN ANTALYA–KONYA YOLUNU SORDU: "BÖYLE BIR COĞRAFYADA YOL YAPARKEN HIÇ MI FIZIBILITE ÇALıŞMASı YAPıLMADı?"   14:32   27 ŞUBAT BARıŞ VE DEMOKRATIK TOPLUM ÇAĞRıSı’NıN BIRINCI YıLı... ABDULLAH ÖCALAN: "DEMOKRATIK SIYASET ÇERÇEVELI BIR HUKUK ÇÖZÜMÜNÜ ESAS ALıYORUZ"   14:29   ASU KAYA’DAN İÇIŞLERI BAKANı ÇIFTÇI’YE: "6 ŞUBAT DEPREMLERI SONRASıNDA NE KADAR NAKIT PARA, ALTıN VE ZIYNET EŞYASı TESPIT EDILMIŞTIR?"   10:10   MERSIN’DE GENÇLER TIYATROYLA ŞEKILLENIYOR: "BILGE HEKIM LOKMAN" 2 BINI AŞKıN ÖĞRENCIYLE BULUŞTU!   09:58   ASGARI ÜCRETIN ÜZERINDE BÜYÜK ŞOK: AÇLıK SıNıRı REKOR KıRDı, YOKSULLUK SıNıRı 100 BIN LIRAYı AŞTı!   09:55   TÜRKIYE’NIN GÜNDEMINE OTURAN DEV OPERASYON: 5.5 MILYAR TL’LIK AKLAMA ÇARKıNA KAYYıM!  
 
     
   

NURHAK`TA TARIM ARAZİLERİNİN ORTASINDA İŞLEYEN MADEN ELEME TESİSİNDEN ÇIKAN TOZLAR TARIM VE HAYVANCILIĞA ZARAR VERİYOR


Kahramanmaraş Nurhak`ta boksit çıkarılan maden ocağı açık eleme tesisi bölgede tarım ve hayvancılığı bitirme noktasına getirdi. Açık eleme tesisinden kalkan tozlar toprağın ve bitkilerin üzerini kapladı. Nurhak Çevre Derneği Başkanı Zeynel Gül, "Buralar 10 yıl öncesine kadar ekiliydi. Arpa, buğday ve hayvancılık yapılıyordu. Burada bir doğa katliamı var. Madenin çıktığı alandan işletme alanına kadar her taraf tozla kaplı. Bundan dolayı buradaki yaşam alanlarımız daha uzak noktalara taşınmış durumda" dedi.  

 

Tarih : 3 Ekim 2022 Pazartesi 13:12   Okunma : 1054

DİLAN KUTLU 

Kahramanmaraş Nurhak`ta boksit çıkarılan maden ocağı açık eleme tesisi bölgede tarım ve hayvancılığı bitirme noktasına getirdi. Açık eleme tesisinden kalkan tozlar toprağın ve bitkilerin üzerini kapladı. Nurhak Çevre Derneği Başkanı Zeynel Gül, "Buralar 10 yıl öncesine kadar ekiliydi. Arpa, buğday ve hayvancılık yapılıyordu. Burada bir doğa katliamı var. Madenin çıktığı alandan işletme alanına kadar her taraf tozla kaplı. Bundan dolayı buradaki yaşam alanlarımız daha uzak noktalara taşınmış durumda" dedi.  

Kahramanmaraş`ın Nurhak ilçesinde CSK Madencilik şirketi tarafından boksit çıkarılan maden ocağı açık eleme sahasından çıkan tozlar nedeniyle bölgede tarım ve meralar bitme noktasına geldi. ‘ÇED gerekli değildir` kararıyla bölgede 7 yıldır faaliyette bulanan madenin eleme tesisinden çıkan tozların toprağı ve bitkileri kaplaması nedeniyle hayvanların otlatılamadığı, otları yiyen hayvanların hastalandığı belirtiliyor. Aynı zamanda tarım arazilerinin ortasına konulmuş tesis bölgedeki ekili alanları da etkiliyor, ürünler toz nedeniyle büyüyemiyor.

"BURADA HAYVANCILIK YAPILIYORDU"

Nurhak Çevre Derneği üyeleri ve Belediye Başkanı İlhami Bozan, maden şirketinin eleme tesislerinin açıktan çalışmaması gerektiğini belirterek, ANKA Haber Ajansı`na yaşanan sıkıntıyı anlattı.

Çevreci Seyit Battal Kaya, “CSK denen maden şirketi doğaya bir sürü zarar vermekte. Madeni çıkarttıkları bölgede hayvancılık yapılıyordu. Madeni çıkardıkları bölgede devasa çukurlar oluştu. Bu çukurların yanı sıra nakliye kamyonlarının geçtiği yollar sulanmadığı için bitkinin üzerine kalkan tozlar bitki tabakasını kapatıyor. Hayvanlar o bitkileri yemiyor. Yaylalardaki insanlar daha uzak bölgeye gitmeye başladılar. Göstermelik tanker koyuyorlar, sulamıyorlar. Buradan kalkan tozlar mahsulün üzerine gidiyor, verim alamıyorsunuz” dedi. 

"TOZLAR BİTKİLERİN GÖZENEKLERİNİ TIKIYOR"

Ahmet Egemen Horuz ise eleme tesislerinin yakınında bitkilerin ve toprağın üzerini örten tozları göstererek, "Eleme tesisi üretim yapılan yerin tam ortasında. Burası Osmanlı döneminden beri mera olarak kayıtlarda geçiyor. Tarım ve hayvancılığın yüzyıllardır yapıldığı yer burası. Tam ortasında eleme tesisi var. Toz kalkıyor ve bitkilerin gözeneklerini tıkıyor. İstediğiniz kadar uğraşın bitki beslenemeden kuruyor ve insanların emekleri hiç oluyor" diyerek tarım alanın ortasında maden ocağı istemediklerini söyledi. 

“AYÇİÇEK BAHÇESİNDEKİ DURUM HER ŞEYİ NET BİR ŞEKİLDE AÇIKLIYOR ASLINDA"

Nurhak Çevre Derneği Başkanı Zeynel Gül ise toz nedeniyle ayçiçeklerin gelişmediğini vurgulayarak şunları söyledi:

"ÇKS madenciliğin eleme tesisinin kapalı olması gerekiyor ki toz kalkmasın. O alan kapalı olmadığından oradan kalkan tozlar yaşam alanlarımızın hepsini toz haline getiriyor. Ekili ayçiçeği gelişmiyor. Normalde buralar bir 10 yıl öncesine kadar ekiliydi. Arpa, buğday ve hayvancılık yapılıyordu. Burada bir doğa katliamı var. Madenin çıktığı alandan işletme alanına kadar her taraf tozla kaplı. Bundan dolayı buradaki yaşam alanlarımız daha uzak noktalara taşınmış durumda. Madenin çıkartıldığı alanların rehabilite edilmesi, ağaçlandırma yapılması, çukurların kapatılması lazım. O bile yapılmıyor. Yılda 3-4 hayvan o çukurlara düşüp hayatını kaybedebiliyor. Ayçiçek bahçesindeki durum her şeyi net bir şekilde açıklıyor aslında."

BELEDİYE BAŞKANI BOZAN: "DERELERDE HESLERLE KURUTULDU"

Nurhak Belediye Başkanı İlhami Bozan ise Nurhak`ın HES ve madenlerle yok edilmek istendiğini söyledi. Hidroelektirk santrallerinin de bölgeye önemli zarar verdiğini belirten Bozan, "İkinci ve üçüncü hidroelektrik santralleri için maalesef Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`ndan ruhsatlar verildi. Özellikle hukuksal alanda ciddi mücadeleler vermekteyiz. Çünkü hidroelektrik santrallerinin birinci, ikinci ve üçüncüsü için ruhsat alan kişi maalesef emekli bir vali. Aktif görevdeyken de bu işlerini devam ettirmekteydi. Maalesef derelerin hepsi bu HES`lerden dolayı kurutuldu" dedi. 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA