6 Mayıs 2026 Çarşamba

23:22   HASAN TÜZÜN: DOĞANŞEHIR’DEKI KAZA HEPIMIZI DERINDEN ÜZDÜ   22:22   AKDENIZ’DEN DÜNYA PAZARıNA ÇıKARTMA: AKİB NISAN’DA REKOR KıRDı!   22:20   TARSUS’TA DEV ORGANIZASYON: ER MEYDANı TITREDI! 455 PEHLIVAN ARASıNDAN O İSIM ŞAMPIYON OLDU   20:01   ADANA’DA ÇOCUKLARıN GÖZÜNDEN ŞEHIR SANATA DÖNÜŞTÜ: MIMARLAR ODASı YARıŞMASı SONUÇLANDı!   09:30   MERSIN’DE MINIK ELLERIN DEV SANATı: ÇOCUK KAMPÜSLERI GELECEĞIN SANATÇıLARıNı YETIŞTIRIYOR!   06:56   SEMIH PALAMUT’TAN SERT ENFLASYON ÇıKıŞı: ’LIMAN ŞEHRINDE REFAH DEĞIL, GEÇIM DERDI VAR!’   01:03   TARSUS’TA BÜYÜK DEĞIŞIM BAŞLADı: BAŞKAN ALI BOLTAÇ’TAN 5 BIN KIŞILIK MÜJDE VE DEV DESTEK PAKETI!   01:01   BAŞKAN YıLDıZ’DAN EZBER BOZAN AÇıKLAMALAR: ‘BIR KURUŞ USULSÜZLÜK YOK!’   11:06   ÇEŞMELI-KıZKALESI ARASı 18 DAKIKAYA DÜŞÜYOR! DR. LEVENT UYSAL MÜJDEYI VERDI   10:52   TÜRK BASKETBOLUNDA ‘ALTYAPı’ ALARMı! MSK KOORDINATÖRÜ NAMıK YAZLAR’DAN AVRUPA ÖRNEĞI: ’KENDIMIZI YENILEMELIYIZ’   10:50   MEHMET ŞIMŞEK’TEN ‘VARLıK BARıŞı’ VE ‘LÜKS YAŞAM’ ÇıKıŞı: 16 BIN KIŞI RADARDA!   10:28   MILYONLARCA ÇALıŞAN VE EMEKLI BU ÇAĞRıYı BEKLIYOR: ASGARI ÜCRET VE EMEKLI MAAŞLARıNA GÜNCELLEME TALEBI!   09:32   MERSIN’DE YENI KAZANÇ KAPıSı: SILIFKE’DE İLK HASAT BAŞLADı, ÜRETICIYE ALTERNATIF GELIR MÜJDESI!   01:23   AVRUPA’DA TÜRK AMBARGOSU! ÖZGÜR ÖZEL’DEN ŞAMPIYON VAKıFBANK VE ECZACıBAŞı’NA GURUR DOLU MESAJ   01:17   AVRUPA’DA TÜRK FINALI GURURU: ŞAMPIYON VAKıFBANK’A CUMHURBAŞKANı ERDOĞAN’DAN TEBRIK MESAJı!   23:59   İSTANBUL’DA TÜRK FINALI GURURU: DEV KUPAYı VAKıFBANK MÜZESINE GÖTÜRDÜ!   16:38   CHP’DE ‘ÖZKAN YALıM’ KARARı: YÜKSEK DISIPLIN KURULU OLAĞANÜSTÜ TOPLANDı, İHRAÇ KARARı ÇıKTı!   13:52   DÜNYA BASıN ÖZGÜRLÜĞÜ GÜNÜ’NDE TÜRKIYE ÇıKıŞı: ULUSLARARASı AF ÖRGÜTÜ’NDEN SERT ELEŞTIRI!   12:45   ÖZGÜR ÖZEL’DEN BARıŞ VE DEMOKRASI VURGUSU: ’MÜCADELESINE ŞAHIDIZ’   19:38   MERSIN’DE MUSIKI RÜZGARı: SOLI TSM TOPLULUĞU GÖNÜLLERE DOKUNDU!  
 
     
   

SİNOPLU BIÇAK USTASI: "HAM MADDENİN FİYATI ARTTIKÇA BİZİM TEMİN EDİP YAPABİLDİĞİMİZ BIÇAK SAYISI DA AZALIYOR"


Sinop`ta 74 yaşındaki babasıyla bıçak ustalığı yapan 38 yaşındaki Kazım Özekes, işlerinin ekonomik şartlardan dolayı azaldığını belirterek, “Dövizin dalgalanması, artışı hem müşteriyi hem bizi bayağı bir etkiledi. Umarım böyle devam etmez çünkü giderek etkiliyor. Etki giderek artmaya devam ediyor. Rakamsal olarak da düşüş yaşadık. Bu imalatı da etkiliyor çünkü ham maddenin fiyatı arttıkça bizim temin edip de yapabildiğimiz bıçak sayısı da azalıyor" dedi.

 

Tarih : 4 Ekim 2022 Salı 12:09   Okunma : 317

MUSTAFA USTA

 

Sinop`ta 74 yaşındaki babasıyla bıçak ustalığı yapan 38 yaşındaki Kazım Özekes, işlerinin ekonomik şartlardan dolayı azaldığını belirterek, “Dövizin dalgalanması, artışı hem müşteriyi hem bizi bayağı bir etkiledi. Umarım böyle devam etmez çünkü giderek etkiliyor. Etki giderek artmaya devam ediyor. Rakamsal olarak da düşüş yaşadık. Bu imalatı da etkiliyor çünkü ham maddenin fiyatı arttıkça bizim temin edip de yapabildiğimiz bıçak sayısı da azalıyor" dedi.

Sinop`ta yaşamını sürdüren Kazım Özekes, şehir merkezindeki atölyesinde babası Cengiz Özekes`le birlikte geyik ve manda boynuzlarıyla gül ağaçlarını paslanmak çelikle işleyerek bıçak üretiyor. Her biri kendi tasarımları olan av, mutfak, kamp bıçakları ile yöresel bıçaklar yapan baba oğul, 131 yıldır aile geneleğini sürdürmeye çalışıyor.

"DÖVİZİN DALGALANMASI BİZİ BAYAĞI ETKİLEDİ"

Kazım Özekes, ekonomik koşullar nedeniyle yaşadıkları sıkıntıları şöyle anlattı:

"Mesleğin ilk başlangıcı 1890 yılında büyük dede Hüseyin Usta tarafından başlıyor. O zaman kendisi bir tüfek ustasıymış. Hobi amaçlı bıçaklar yapmaya başlıyor. Bunlar da zamanla insanlardan talep gördükçe o zamanki Osmanlı tarzı bıçaklar ya da günlük ihtiyaca yönelik bıçaklar yapılmaya başlıyor. Sonra Cumhuriyet Dönemi itibariyle de yeniliklerle bugüne ulaşıyor. Bilhassa ham madde tedariki biraz sıkıntıya girdi çünkü genelde yurt dışından ham maddeler geldiğinden dolayı bunları biraz temin etmesi zorlaştı. Onun haricinde dolaylı olarak iç piyasadaki ekonomik şartlar bir miktar üretimi etkiliyor. Üretime de yansıyan şey tüketiciye de aynı şekilde yansıyor. Zaman zaman bilhassa pandemi dönemi her sektörü etkilediği gibi bizi de maddi açıdan etkiledi.

Geçen senelere göre müşterilerin alım gücü maalesef düştü. Ekonomik şartlardan dolayı azaldı. Dövizin dalgalanması artışı hem müşteriyi hem bizi bayağı bir etkiledi. Etki giderek artmaya devam ediyor. Rakamsal olarak da düşüş yaşadık. Bu imalatı da etkiliyor çünkü ham maddenin fiyatı arttıkça bizim temin edip de yapabildiğimiz bıçak sayısı da azalıyor. Mutfak türleri bıçakların imalatı biraz daha seri olur. Haftalık 40-50 bıçağı üretebilirsiniz ama kamp, koleksiyon ya da özel bıçaklar bunların özelliği ya da büyüklüğü arttıkça üretim sayısı da haftalık olarak düşüyor." 

 Görüntü dökümü:
*Kazım Özekes
*Detay görüntüler 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA