31 Mart 2026 Salı

15:28   CHP’LI EMIR’DEN TICARET BAKANLıĞı’NA: İSRAIL RESMI VERILERINDE 2025-2026’DA TÜRKIYE KAYNAKLı IHRACATıN DEVAM ETMESINI NASıL AÇıKLıYORSUNUZ   15:23   DANıŞTAY’DAN, ŞANLıURFA SEL FELAKETI KARARı: BELEDIYE BAŞKANLARı HAKKıNDAKI “SORUŞTURMA IZNI VERILMEMESI” KARARı KALDıRıLDı   15:22   EKREM İMAMOĞLU’NUN “BILIRKIŞI DAVASı” 13 TEMMUZ TARIHINE ERTELENDI   15:21   “BAYBAŞIN” SUÇ ÖRGÜTÜNE YÖNELIK DÜZENLENEN OPERASYONDA 9 ŞÜPHELININ TAŞıNMAZLARıNA, ARAÇLARıNA, BANKALARDAKI HESAPLARıNA EL KONULDU   15:10   MERSIN’DE SIYASETIN TANSIYONU YÜKSELDI   11:37   MERSIN’DE GENÇLER AFETLERE SAVAŞ AÇTı! DOĞA OLAYı DEĞIL, İHMAL AFETE DÖNÜŞÜR   11:35   MERSIN EKONOMISINDE TARIHI EŞIK: İSTIHDAMDA %50 HEDEFIYLE TÜRKIYE ORTALAMASıNı GERIDE BıRAKTı!   11:16   MERSIN’DE BROADWAY RÜZGARı: KISS ME KATE MÜZIKALI İÇIN GERI SAYıM BAŞLADı!   09:40   MERSIN’DE KADıNLAR DÜNYAYı DEĞIŞTIRIYOR: ATıKLAR SANATA, EMEK KAZANCA DÖNÜŞÜYOR!   09:15   SÜPER AMATÖR LIG’DE AKDENIZ FıRTıNASı: RAKIBINI SAHADAN SILDI!   01:01   MERSIN’DE ÇOCUKLARıN BAHAR COŞKUSU: GELECEĞIN FILIZLERI MEZITLI’DE ÇIÇEK AÇTı!    09:31   YENIŞEHIR’DE SANAT RÜZGARı: ‘ÇIRKIN’ PRÖMIYER YAPTı, MINIKLER GELECEĞI SAHNELEDI!   09:25   MERSIN’DE GENÇ KADıNLARA İSTIHDAM KAPıSı ARALANDı! “GENÇ ADıMLAR KARIYER YOLU” BAŞLADı   09:14    MERSIN’DE ‘SıFıR ATıK’ SEFERBERLIĞI: 2025 YıLı BILANÇOSU EZBER BOZULDU!   01:01   "MERSIN’DEN TÜM TÜRKIYE’YE MESAJ: ’TOPLUMSAL BARıŞıN ANAHTARı SANATTA!’"   11:15   CHP’LI GÜLCAN KıŞ’TAN ULAŞTıRMA BAKANLıĞı’NA SALVO: "SORULAR VAR, RAKAM YOK!"   18:45   ÇOCUKLARA GERI DÖNÜŞÜM DERSI: "ÇÖPLÜK KRALı VE İCATÇı" SAHNE ALıYOR!   18:43   GENÇLER ERDEMLI’DEN SEFERBERLIK BAŞLATTı   16:48   ÖZKAN YALıM’ıN GÖZALTıNA ALıNMASı... BELEDIYE ÖNÜNDE TOPLANAN UŞAKLıLAR: "DEMOKRASIYI, HALKıN IRADESINI AYAKLARLA ALTıNA ALDıLAR"   16:44   TSK’DAN İHRAÇ EDILEN TEĞMENLER İZZET TALIP AKARSU VE SERHAT GÜNDAR’ıN AÇTıĞı IPTAL DAVASı REDDEDILDI  
 
     
   

GARO PAYLAN`DAN "ERDOĞAN-PAŞİNYAN" GÖRÜŞMESİ ÖNCESİ ÇAĞRI: "ÜLKEMİN CUMHURBAŞKANI SAYIN ERDOĞAN, KAFKASLAR`DAKİ BÖLGESEL BARIŞ İÇİN SORUMLULUK ALMALI"


HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan`ın, Prag`da bugün yapacakları görüşmeye ilişkin; “Bu tarihi buluşmanın bölgesel barışa hizmet etmesini umut ediyorum" dedi. Paylan, “Sovyetler`in dağılması sonucu 1991`de aynı gün kurulan iki ülke, yani Azerbaycan ve Ermenistan; maalesef savaşa düştüler, birbirlerine kıydılar. 35 yıldır maalesef iki halk da savaşarak beraberce kaybediyorlar. Artık savaşa dur deme zamanıdır. Bu konuda Türkiye sorumluluk almalıdır. Ülkem sorumluluk almalıdır. Ülkemin Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan sorumluluk almalıdır. Ülkemin Meclis`i, üyesi olduğum Meclis, Kafkaslar`daki bölgesel barış için sorumluluk almalıdır. Bu açıdan herkesi sorumluluk almaya davet ediyorum" diye konuştu.

 

Tarih : 6 Ekim 2022 Perşembe 13:16   Okunma : 521

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan`ın, Prag`da bugün yapacakları görüşmeye ilişkin; “Bu tarihi buluşmanın bölgesel barışa hizmet etmesini umut ediyorum" dedi. Paylan, “Sovyetler`in dağılması sonucu 1991`de aynı gün kurulan iki ülke, yani Azerbaycan ve Ermenistan; maalesef savaşa düştüler, birbirlerine kıydılar. 35 yıldır maalesef iki halk da savaşarak beraberce kaybediyorlar. Artık savaşa dur deme zamanıdır. Bu konuda Türkiye sorumluluk almalıdır. Ülkem sorumluluk almalıdır. Ülkemin Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan sorumluluk almalıdır. Ülkemin Meclis`i, üyesi olduğum Meclis, Kafkaslar`daki bölgesel barış için sorumluluk almalıdır. Bu açıdan herkesi sorumluluk almaya davet ediyorum" diye konuştu.

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, TBMM`de düzenlediği basın toplantısında gündemi değerlendirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan`ın bugün Prag`ta yapacağı görüşmeye ilişkin Paylan, "Sınırları açıp, kültürel, diplomatik ve ekonomik ilişkiler kurmalıyız. Bu yönde hem sayın Paşinyan`a hem de sayın Erdoğan`a çağrı yapıyorum. Gelin derhal kapıları açalım" dedi. 

Paylan`ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

"TÜRKİYELİ ERMENİLER OLARAK BARIŞ TALEP EDİYORUZ: Bugün Prag`ta tarihi bir buluşma gerçekleşecek. Bugün Prag`ta, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Ermenistan Başbakanı Paşinyan buluşacak. Bu tarihi bir buluşmadır. Bu tarihi buluşmanın bölgesel barışa hizmet etmesini umut ediyorum. Yüzlerce yıl bir arada yaşayan Azeri, Ermeni ve Türkiye halkları maalesef, yüz yıldır süren çatışmalarla birbirlerini örsemelerle ayrı gayrı düştüler. Yüz yıl önce Anadolu`nun her şehrinde Ermeniler yaşıyordu. Bugün bir avuç kalmış durumdayız. Hala varız ve hala Türkiyeli Ermeniler olarak barış talep ediyoruz.

ÜLKEMİN CUMHURBAŞKANI SAYIN ERDOĞAN SORUMLULUK ALMALIDIR: 35 yıl öncesine kadar Azeriler ve Ermeniler bir arada yaşıyorlardı. Ama Sovyetler`in dağılması sonucu 1991`de aynı gün kurulan iki ülke, yani Azerbaycan ve Ermenistan; maalesef savaşa düştüler, birbirlerine kıydılar. 35 yıldır maalesef iki halk da savaşarak beraberce kaybediyorlar. Artık savaşa dur demenin zamanıdır. Artık bir arada yüzlerce yıldır yaşayan halkların birbirlerine kıymasına dur demenin zamanıdır. Bu konuda Türkiye sorumluluk almalıdır. Ülkem sorumluluk almalıdır. Ülkemin Cumhurbaşkanı sayın Erdoğan sorumluluk almalıdır. Ülkemin Meclis`i, üyesi olduğum Meclis, Kafkaslardaki bölgesel barış için sorumluluk almalıdır. Bu açıdan herkesi sorumluluk almaya davet ediyorum.

KAPISI BİRBİRİNE KAPALI İKİ KOMŞU BİLE SORUNLARINI ÇÖZEMEZ: Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Ermenistan Başbakanı Paşinyan`ın buluşacağı bu tarihi günde büyük bir heyecan yaşıyorum. Bu heyecanın barışa vesile olmasını kalben umut ediyorum. 1991 yılında iki ülke kuruldu ve savaşmaya başladılar. Maalesef büyük acılar yaşandı o savaştı. Ve 1993 yılında bunun sonucunda Türkiye, Ermenistan`a olan kapısını kapattı. Bu kapı 30 yıla yakın süredir kapalı. Kapısı kapalı iki komşu nasıl sorunlarını çözemiyorsa Türkiye ve Ermenistan da 30 yıla yakın süredir sorunlarını çözemiyorlar. Kapısı birbirine kapalı iki komşu bile sorunlarını çözemez. Ama kapıyı açarsak, konuşmaya, iletişim kurmaya başlarsak o zaman çözemeyeceğimiz hiçbir sorunun olmadığını da göreceğiz.

CEREMESİ HALKLAR ÇEKTİ: Siyasetçiler barışamadığı için bunun ceremesini halklar çektiler. Oysa Azeriler ve Ermeniler yalnızca 35 yıl önceye kadar bir arada yaşıyorlardı. Kardeşçe, yan yana köylerde yaşıyorlardı. Birbirlerinden alışveriş yapıyorlardı. Kültürlerini birlikte geliştiriyorlardı. Ama sanki bunlar düşmanlarmış gibi bir algı yaratıldı. Maalesef bu düşmanca siyasetler üzerinde iki halk ayrı gayrı düştüler. Ama artık `Ölüm bile yorulmuşsa` sevgili Yaşar Kemal`in dediği gibi `Artık barışın şarkılarını söyleme zamanıdır.`

RUSYA`NIN BU KONUDA TAM ANLAMIYLA BARIŞ İSTEDİĞİNİ DÜŞÜNMÜYORUM: Bu konuda barışı sağlayacak olan kim? Küs iki kardeşi kim barıştırır? O mahallenin büyükleri. Düşünün ki Azerbaycan ve Ermenistan kavgalı iki ülke ve onları barıştırmak için sorumluluk almak gerekir. Bu konuda zaman zaman Rusya sorumluluk alıyor gibi gözüküyor. Ama Rusya`nın bu konuda tam anlamde barış istediğini maalesef ben düşünmüyor. Çünkü bölgesel sorunlar Rusya`nın Kafkasya`da daha fazla hegomonya kurmasına neden oluyor. 2 yıl önce süren savaş sırasında ben açıklama yaptım. Beni hedef koydular. Ne dedim? Bu savaşın kaybedeni hem Azerbaycan hem Ermenistan hem de Türkiye olacak dedim. Ne oldu? Maalesef ben haklı çıktım. Hem Ermenistan, Azerbaycan kaybetti; aynı zamanda Türkiye de kaybetti. Çünkü Rusya o ateşkesi sağlayan güç olarak bölgede daha fazla hegomonyasını kurdu. Gitti Azerbaycan`a üsler kurdu, ordusunu yerleştirdi. Ermenistan üzerinde daha fazla hakimet kurdu.

HER İKİ HALK DA TÜRKİYE HALKLARINDA `CAN KARDEŞİM` DİYECEK: Can Azerbaycan dediğimiz gibi can Ermenistan dediğimiz, diyebildiğimiz zaman bölgesel barışı inşa edeceğiz. Ermeniler, Azerilere `can kardeşim` diyecek. Azeriler Ermenilere `can kardeşim` diyecek. Ve her iki halk da Türkiye halklarına `can kardeşim` diyecek. Bunu sağlayabildiğimiz zaman bölgesel barışı inşa edeceğiz. O zaman ne Rus`a ne Fransız`a ne Amerikalıya ihtiyacımız olacak. Bölgesel barışın nimetlerini hep beraber sağlayacağız. Yeniden bir arada, kardeşçe yaşayacağız. Ekmeğimizi, suyumuzu paylaşarak bir arada yaşayacağız. Bunun için bir fırsat penceresi daha var karşımızda.

PAŞİNYAN`A VE ERDOĞAN`A ÇAĞRI YAPIYORUM: Sınırları açıp, kültürel, diplomatik ve ekonomik ilişkiler kurmalıyız. Bu yönde hem sayın Paşinyan`a hem de sayın Erdoğan`a çağrı yapıyorum. Gelin derhal kapıları açalım."

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA