18 Haziran 2025 Çarşamba

10:06   BÜYÜKŞEHIR’DEN ÖĞRENCILERE YKS ÖNCESI MORAL ETKINLIĞI   10:01   CHP’LI BELEDIYE BAŞKANLARı, BANDıRMA’DA DÜZENLENEN AKŞAM YEMEĞINDE BIR ARAYA GELDI   09:50   CHP’LI GÜLCAN KıŞ: “VATANDAŞ PAZAR ÇANTASı DEĞIL, ARTıK SABıR TAŞı TAŞıYOR!”   09:20   ZAFER PARTISI GENEL BAŞKANı ÜMIT ÖZDAĞ, ANKARA’DA: İKTIDAR VE DESTEKÇILERINE AYRı, MUHALEFETE AYRı BIR HUKUK UYGULARSANıZ IÇ CEPHEYI SAĞLAMANıZ MÜMKÜN OLMAZ   09:05   SILIFKELI KADıNLARıN YENI BULUŞMA NOKTASı; ATAKENT KADıN ATÖLYESI    21:15   MEZITLI BELEDIYESI KÜLTÜREL MIRASıNA SAHIP ÇıKıYOR, “TAŞ MEKTEP” YAŞAYAN MÜZEYE DÖNÜŞÜYOR   21:10   “YERLI ARAÇLARDA HURDA TEŞVIK UYGULAMASı HAYATA GEÇIRILMELIDIR”   21:01   MOBILYA İHRACATıNA AKDENIZ DOKUNUŞU    20:59   KıRATLı: “MERSIN’IN TÜM OTOYOLLARıNı YENILENIYORUZ”   20:45   AHKİB, YENI PAZARLAR VE NIŞ ÜRÜNLERDE REKOR BÜYÜME YAKALADı   20:32   EVIMIZ ATÖLYE’NIN 47. DURAĞı ENGELSIZ YAŞAM PARKı OLDU   17:21   BAŞKAN TOPRAK HÜNKAR EKREM ÇALıŞKAN: “YENI YOL ARKADAŞLARıMıZLA BÜYÜYOR, GÜÇLENIYORUZ”   14:50    MANSUR YAVAŞ: "HUKUK KIŞIYE, DÜŞÜNCEYE YA DA SIYASI KIMLIĞE GÖRE DEĞIL, EVRENSEL NORMLARA GÖRE IŞLEMELIDIR"   14:20   ÖZGÜR ÖZEL: "DOĞAYı, AĞACı VE ZEYTINI SEVENLERI AK PARTI’NIN SALDıRıSıNA KARŞı OMUZ OMUZA MÜCADELE ETMEYE DAVET EDIYORUM"   10:15   BÜYÜKŞEHIR’IN ERDEMLI EMEKLI EVI’NE BÜYÜK İLGI   10:02   ABD BAŞKANı TRUMP ANLAŞMA SINYALI VERDI, TAHRAN IÇIN TAHLIYE UYARıSı YAPTı   09:24   CHP’ DEN 30 HAZIRAN DEĞERLENDIRMESI: “GÜNDEMIMIZ DAVA DEĞIL, MEYDANLAR”   09:01   BÜYÜKŞEHIR, GÜLÜMSE ALZHEIMER YAŞAM MERKEZINDEN SOSYAL FAALIYETLER   05:20   DİSK GENEL İŞ İZMIR 8 NO’LU ŞUBE BAŞKANı GÜMÜŞTEKIN VE 3 NOLU ŞUBE KADıN KOMISYONU BAŞKANı BILIR TUTUKLANDı   20:17   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE MECLISI’NIN HAZIRAN AYı 1. BIRLEŞIMI GERÇEKLEŞTIRILDI  
 
     
   

MEHMET MUŞ: "ÇEKYA, GÜMRÜK BİRLİĞİ`NİN GÜNCELLENMESİ SÜRECİNDE ÖNEMLİ ORTAKLARIMIZDAN BİRİSİ OLMUŞTUR"


Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Türkiye- Çek Cumhuriyeti İş Forumu`nda; “AB dönem başkanlığını yürüten Çekya, Gümrük Birliği`nin güncellenmesi sürecinin başarılmasına yönelik çalışmalarımızda önemli ortaklarımızdan birisi olmuştur” dedi. Çek Cumhuriyeti Sanayi ve Ticaret Bakanı Jozef Sikela ise, transit kotasıyla ilgili “Verilen izin belgelerinin sayısı ülke genelindeki ana otoyolun yeniden yapım aşamasında olduğu için trafiğin azaltılması gerekmişti. Çekya olarak AB üyesi olmayanlara izin belgelerini vermeyi durdurduk” diye konuştu.

 

Tarih : 20 Ekim 2022 Perşembe 13:11   Okunma : 212

HABER: MELİS YILDIRIM KAMERA: FURKAN ERDEM

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Türkiye- Çek Cumhuriyeti İş Forumu`nda; “AB dönem başkanlığını yürüten Çekya, Gümrük Birliği`nin güncellenmesi sürecinin başarılmasına yönelik çalışmalarımızda önemli ortaklarımızdan birisi olmuştur” dedi. Çek Cumhuriyeti Sanayi ve Ticaret Bakanı Jozef Sikela ise, transit kotasıyla ilgili “Verilen izin belgelerinin sayısı ülke genelindeki ana otoyolun yeniden yapım aşamasında olduğu için trafiğin azaltılması gerekmişti. Çekya olarak AB üyesi olmayanlara izin belgelerini vermeyi durdurduk” diye konuştu.

Türkiye-Çek Cumhuriyeti İş Forumu, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Çek Ticaret Odası Başkanı Vladimir Dlouhy, Ticaret Bakanı Mehmet Muş ve Çek Cumhuriyeti Sanayi ve Ticaret Bakanı Josef Sikela`nın açılış konuşmalarıyla bugün TOBB`da yapıldı. Sikela şöyle konuştu:

“TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERİMİZİ GELİŞTİRMEK İÇİN ZİYARETİMİ GERÇEKLEŞTİRMİŞ BULUNUYORUM”

“Son 5 yılda bizler sürekli olarak Türkiye`den Çekya`ya ihracatta artış olduğunu gördük. İkili ticaret hacmimiz neredeyse 4 milyar euroya ulaştı. Euro istatistiklerinden dolayı rakamlardan farklı olabilir. Umuyorum ki bu rakamların mutabakatını sağlayabileceğiz. 2022 rakamlarının gelişmekte olduğunu teyit ettik.

Çek Cumhuriyeti AB Başkanlığı`nı yapıyor. Dönem başkanlığı sürecinde birçok zorlukla karşılaşıyoruz. Ukrayna`daki Rus saldırganlığı ve küresel dünya pazarındaki artan enerji fiyatları ile bağlantılı olarak zor bir durumdayız. Bugün Türkiye ile ilişkilerimizi geliştirmek için ziyaretimi gerçekleştirmiş bulunuyorum.

Sözlerime son vermeden hemen önce Türkiye`den Çekya`ya transit kotasının arttırılmasına ilişkin yanıt vermek istiyorum. Biz küçük bir taşımacılığa sahibiz. Bu önemli sorunlardan bir tanesi. Verilen izin belgelerinin sayısı ülke genelindeki ana otoyolun yeniden yapım aşamasında olduğu için trafiğin azaltılması gerekmişti. Çekya olarak AB üyesi olmayanlara izin belgelerini vermeyi durdurduk. Günde yaklaşık 50 bin tır geçiyor.”

MUŞ: ÇEKYA, GÜMRÜK BİRLİĞİ`NİN GÜNCELLENMESİ SÜRECİNDE ÖNEMLİ ORTAKLARIMIZDAN BİRİSİ OLMUŞTUR

Sikela`nın ardından konuşan Muş, şunları kaydetti:

“Çekya hem ikili ilişkilerimiz hem de Birleşmiş Milletler, NATO ve Avrupa Birliği gibi çok taraflı platformdaki iş birliğimiz açısından çok önem verdiğimiz dost ve müttefik bir ülkedir. Özellikle AB dönem başkanlığını yürüten Çekya, Gümrük Birliği`nin güncellenmesi sürecinin başarılmasına yönelik çalışmalarımızda önemli ortaklarımızdan birisi olmuştur.

Ülkelerimiz arasındaki müstesna ilişki, sizlerin de yoğun gayretiniz sayesinde ekonomik alanda da kendisini göstermektedir. Küresel değer zincirlerinde ortaya çıkan ve bölgesel yansımaları olan bir dönüşümün içinden geçmekte olduğumuz yadsınamaz bir gerçektir.

“2021 YILINDA TİCARET HACMİMİZ 4,3 MİLYAR DOLAR OLARAK GERÇEKLEŞTİ”

2021 yılındaki ticaret hacmimiz bugüne kadar kaydedilen en yüksek ticaret hacmi olup, 4,3 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Ticaretimizdeki bu artış ivmesiyle birlikte bu yılsonunda 5 milyar dolara ulaşacağımıza ilişkin inancımız tamdır. İkili ticaretimizde yatırım ilişkilerinde yakaladığımız bu momentum iki gerçeği açığa çıkarmaktadır.

Birincisi pandemi ve jeopolitik risklerin yoğun olduğu belirsizlik ortamında Çek şirketleri Türk firmalarının kalitesine olan güvenini korumuştur. İkinci olarak ise, ülkemiz ticareti güvenilir limanlardan biri olma konumunu bir kez daha perçinlemiş durumdadır.

Sizlerin de bildiği gibi, ülkemizin yatırım alanında son 20 yılda gösterdiği performansa benzer şekilde Çekya da yatırımlar alanında önemli bir destinasyon olmuştur.

Ülkelerimiz arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerde amaçlanan seviyelere gelinebilmesi için en önemli görev özel sektöre düşmekte. Bizler yatırımcılarımızın ve iş insanlarımızın önünü açmaya ve iki ülke ekonomik ilişkilerinin geliştirilmesi için her türlü desteği vermeye hazırız. Bizim kapımız bu anlamda kurulacak her iş birliğine, Çekyalı dostlarımıza ve muhataplarımıza açık olacaktır.

Buradan sonra Sayın Bakan Sikela ile ikili ilişkilerimizi ele almak ve JETCO kapsamında diğer ekonomik ve teknik iş birliği meselelerini görüşmek üzere toplantılar gerçekleştireceğiz. Öncelikle Ankara Sanayi Odası ve Çek Enerji Sanayi Ortaklığı arasında nükleer enerji alanında iş birliği hedefleyen bir mutabakat zaptı imzasına şahitlik edeceğiz.”

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA