23 Aralık 2025 Salı

15:37   DEM PARTI İMRALı HEYETI, CHP’YI ZIYARET ETTI... ÖZGÜR ÖZEL: “TÜRKIYE’NIN HEM TERÖRSÜZ TÜRKIYE HEDEFINI, HEM DEMOKRATIK TÜRKIYE HEDEFINI BIRLIKTE HAYATA GEÇIREBILECEK YARıNLARı UMUT EDIYORUZ”   15:35   DıŞIŞLERI BAKANı FIDAN, MILLI SAVUNMA BAKANı GÜLER VE MİT BAŞKANı KALıN, SURIYE CUMHURBAŞKANı ŞARA TARAFıNDAN KABUL EDILDI   15:34   LEYLA ZANA, “ABDULLAH ÖCALAN’A ÖZGÜRLÜK” MITINGINDE KONUŞACAK   15:31   İYİ PARTILI ÇÖMEZ: "AMERIKAN ADALET BAKANLıĞı EPSTEIN DOSYASıNDA TÜRKIYE’DEN KÜÇÜK KıZ ÇOCUKLARıNıN ISTISMAR ADASıNA GÖTÜRÜLDÜĞÜ YAZıYOR"   11:33   MERSIN OPERASı KAPALı GIŞE SEZONUNU “YENI YıL ŞARKıLARı” KONSERIYLE ZIRVEYE TAŞıYOR!   10:23   “TÜRKIYE DARALıRKEN AKDENIZ HAZıR GIYIM İHRACATTA REKOR KıRDı: %68 ARTıŞLA 45,6 MILYON DOLAR”   10:05   TARSUS’UN LEZZETLERI DÜNYA SAHNESINDE: FıNDıK LAHMACUN VE KAYNAR PROJESIYLE GASTRONOMI YOLCULUĞU   12:30   “SEÇER’DEN DEMOKRASI VURGUSU: ‘TÜRKIYE HUKUK DEVLETI İSE HERKES ÖZGÜRCE KONUŞACAK’”   09:35   TÖMÜK’TE YERLI MALı HAFTASı: KADıN EMEĞI VE YÖRESEL LEZZETLER BÜYÜKŞEHIR’LE HAYAT BULDU   06:27   SANAT VE HAFıZA BULUŞTU: “KONUŞAN MEKTUPLAR” MERSIN’DE İZLEYICIYLE   17:10   MERSIN’DE KADıNLARıN HIKÂYELERI PERDEDE: 28. UÇAN SÜPÜRGE FESTIVALI BAŞLADı   15:58   “SILIVRI’DEN EDIRNE’YE: İMAMOĞLU’NUN MEKTUBU MILLET İRADESINI AYAĞA KALDıRDı”   15:45   CHP’DEN İSTANBUL ÇıKıŞı: “İMAMOĞLU’NA ENGEL, DEMOKRASIYE DARBE”   15:15   “39 BIN LIRANıN ALTı SEFALET: İŞÇISIZ MASA MEŞRU DEĞIL”   13:16   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN ÜNIVERSITELILERE GELECEK VIZYONU: ‘KAMPÜS MERSIN’ VE ‘GARAJ MERSIN’ TANıTıLDı   10:10   “İSTANBUL’UN SEÇILMIŞ LIDERI ÖZGÜR OLMALı”   22:55   “MERSIN’DE KARDEŞLIK DERSI: SEÇER’DEN BIRLIK VE BERABERLIK VURGUSU”   17:37   KKTC CUMHURBAŞKANı ERSIN TATAR’DAN TOROSLAR’A TARIHI ZIYARET: “KARDEŞLIK BAĞıMıZ SARSıLMAZ”   16:55   ALI BOZAN’DAN SERT ÇıKıŞ: “HASTA MAHPUSLARA ZULMÜ DURDURUN!”   16:38   “TAT GıDA’DAN GELECEĞE GÜÇLÜ VIZYON: VEYSEL MEMIŞ’TEN SÜRDÜRÜLEBILIRLIKTE LIDERLIK MESAJı”  
 
     
   

GAMZE AKKUŞ İLGEZDİ: VETERİNER HEKİM SAĞLIKÇIDIR


CHP`nin sağlık hizmetlerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, veteriner hekimliğin sağlık alanında çok önemli bir rolü olduğunu belirterek, “Hekim olmalarına rağmen sağlık çalışanı sayılmayan veteriner hekimlerin hakları verilmiyor. Kazanılmış hakları da bir bir ellerinden alınıyor. Sağlık bir bütündür ve veteriner hekimler de bu alanın ayrılmaz bir ana unsurudur” dedi.

 

Tarih : 30 Ekim 2022 Pazar 16:07   Okunma : 649

CHP`nin sağlık hizmetlerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, veteriner hekimliğin sağlık alanında çok önemli bir rolü olduğunu belirterek, “Hekim olmalarına rağmen sağlık çalışanı sayılmayan veteriner hekimlerin hakları verilmiyor. Kazanılmış hakları da bir bir ellerinden alınıyor. Sağlık bir bütündür ve veteriner hekimler de bu alanın ayrılmaz bir ana unsurudur” dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Dr. Gamze Akkuş İlgezdi, veteriner hekimlerin sağlık çalışanı kabul edilmesi için düzenleme yapılması çağrısında bulundu. İlgezdi, bugün yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti:

“Hekim olmalarına rağmen sağlık çalışanı sayılmayan veteriner hekimlerin hakları verilmiyor. Kazanılmış hakları da bir bir ellerinden alınıyor. Sağlık bir bütündür ve veteriner hekimler de bu alanın ayrılmaz bir ana unsurudur.

Dünya, hayvanlardan geçen hastalıklarla pandemiler yaşarken hayvan sağlığı konusundaki uzmanların sağlık çalışanı sayılmaması ve bu nedenle birçok haktan yararlandırılmaması kabul edilemez. Veteriner hekimlik, bir kamusal sağlık hizmetidir. Hayvan sağlığının yanında gıda güvenliği, çevre sağlığı gibi alanlarda hizmet eden veteriner hekimlerin yıpranma payları bile 2008 yılında ellerinden alınmıştır.

“HASTALIKLARLA BİREBİR MUHATAPLAR”

Veteriner hekimlerimiz, hayvanlarla insanlar arasında ortak hastalıklara (kuş gribi, Kırım Kongo kanamalı ateşi, şarbon, brucella, tüberküloz, ebola, SARS, maymun çiçeği vb.) birebir muhataptırlar. Hastalar diğer sağlık çalışanlarımızın ayağına giderken veteriner hekimler hastasının ayağına gider. Yine diğer sağlık çalışanlarımız muayenehane, hastane gibi temiz, hijyenik ve sıcak ortamlarda hizmet verirken veteriner hekimler ahır, ağıl, kümes gibi hayvan barınaklarında pis, havasız, soğuk ortamlarda hizmet vermektedir. Hemşire, hasta bakıcı gibi yardımcıları yoktur. Kan alma, röntgen, enjeksiyon, aşı, pansuman işlemlerinin tamamını kendisi yapar. Veteriner hekimlerin hastalarının ısırma, süsme, tepme gibi riskleri mevcuttur.”

“VETERİNER HEKİMLER HAKLARINI İSTİYOR”

İlgezdi, koruyucu hekimliğin ilk basamağında yer alan veteriner hekimlerin yaşadıkları sorunları sıralayarak yapılması gerekenleri şöyle açıkladı:

“Tıp, diş hekimliği intörn öğrencilerine asgari ücret verilirken veteriner hekim intörn öğrencileri kapsam dışı bırakılmıştır. Bu alanda bir düzenleme yapılmalıdır.

Sağlık Bakanlığı içinde veteriner hekimliği ile ilgili bir Veteriner Hekimliği Halk Sağlığı Daire Başkanlığı kurulmalıdır.

Veteriner fakültelerinin sayısı ve mezun sayısındaki fazlalık nedeniyle istihdam sorunu yaşanmaktadır. Kontenjanlara ve yeni fakülte açılmasına sınır getirilmelidir.

Tarım ve Orman Bakanlığı, son on yıl içinde sadece 900 veteriner hekim ataması yapmıştır. Bu sayı çok yetersizdir. Acilen atama yapılmalıdır.

Veteriner hekimliğinde kamu istihdamının az olması sebebiyle sağlık hizmetlerinin diğer bir kolu olan resmi gıda denetiminde de aksamaya neden olmaktadır.

Veteriner teknikerliği açık öğretimde de yer almaktadır. Uygulamalı eğitim almak yerine uzaktan eğitim alarak, hiç hayvan görmeden yaklaşık 5 bin kişi veteriner tekniker mezun olmuştur. Bu uygulama terk edilmelidir. 

Sağlık çalışanları için düzenlenen yıpranma payı, ek gösterge, maaş iyileştirme vb. konuları veteriner hekimleri de kapsamalıdır.

Veteriner hekimler, Sağlıkta Şiddet Yasası`na dahil edilmelidir.”

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA