18 Nisan 2024 Perşembe

16:27   CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL, DİSK GENEL BAŞKANI ÇERKEZOĞLU İLE BİR ARAYA GELDİ   16:21   AKP`DEN CHP`YE GEÇEN ELBİSTAN BELEDİYESİ`NİN BORCU AÇIKLANDI   15:45   ÖZGÜR ÖZEL`DEN CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN`A SESLENDİ   15:20   ÖZGÜR ÖZEL: ``VİZE SERBESTİSİNİN ÖNÜNDEKİ ÜÇ ENGELİ AŞMAK, CHP İKTİDARINDA 15 GÜNLÜK İŞTİR"   15:04   CHP`Lİ ÜÇ BELEDİYE DAHA BORÇ AÇIKLADI   14:36   MERSİN GAZETECİLER CEMİYETİ YÖNETİMİ, AKDENİZ BELEDİYESİ’Nİ ZİYARET ETTİ   14:31   TOROSLAR BELEDİYESİ’NDEN YOLLARA YENİ DOKUNUŞ   14:24   ÖZGÜR ÖZEL, CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN İLE GÖRÜŞMEYE İLİŞKİN KONUŞTU   13:08   TURİST REHBERLERİ YANLIŞTAN DÖNÜLMESİNİ BEKLİYOR   12:54   ŞIRNAK`TA 2 YIL ÖNCE BOŞANDIĞI EŞİ MİHRİBAN ALTÜRK`Ü ÖLDÜREN METİN ŞENGİL`E VERİLEN HAPİS CEZASINDA İNDİRİM   12:49   CHP`NİN YENİ GRUP BAŞKANVEKİLİ MURAT EMİR OLDU   12:26   ANAYASA MAHKEMESİ`NDE BAŞKAN ZÜHTÜ ARSLAN`A VEDA TÖRENİ   12:17   MSB YETKİLİSİ: KÜRECİK RADARINDAN ELDE EDİLEN BİLGİLERİN NATO MÜTTEFİKİ OLMAYAN ÜLKELERLE PAYLAŞIMI SÖZ KONUSU DEĞİL   12:05   VAHAP SEÇER: “BELEDİYE TOPLUMUN HER KESİMİNE, HER TALEBİNE CEVAP VERMEK ZORUNDA”   11:56   YÖK: ULUSLARARASI ÖĞRENCİLER TÜRK VATANDAŞI ÖĞRENCİLERİMİZ İÇİN HERHANGİ BİR HAK KAYBINA NEDEN OLMAMAKTADIR   11:52   AİLE VE SOSYAL HİZMETLER BAKANLIĞI TÜRKİYE`DE KADINA YÖNELİK ŞİDDET ARAŞTIRMASININ ÜÇÜNCÜSÜNÜ YAPACAK   11:33   UZMAN ERBAŞLARIN SÖZLEŞMESİNİN FESHİ...ANAYASA MAHKEMESİ, TAKSİRLİ SUÇLARDA SÖZLEŞMENİN FESHİNİ ÖNGÖREN YASA HÜKMÜNÜ İPTAL ETTİ   11:23   HAKKINDA 10 YIL 5 AY HAPİS CEZASI BULUNAN FEHMİ ORAL MEŞE HAVALİMANINDA YAKALANDI   11:21   DENİZ YÜCEL: "DÜNYANIN MÜLTECİ KAMPI, ÇÖP KONTEYNERİ OLDUĞUMUZ YETMEDİ, ŞİMDİ DE ÖLÜM ÜLKESİ OLDUK"   11:19   METEOROLOJİ, 13 İLDE KUVVETLİ RÜZGAR VE KISA SÜRELİ FIRTINA UYARISI YAPTI  
 
     
   

DEPREM ARAŞTIRMA KOMİSYONU`NUN CHP`Lİ ÜYELERİ DÜZCE`DE: 1999`DA HAFİF HASAR ALAN BİNALARIN HASARI ARTTI


TBMM Deprem Araştırma Komisyonu`nun üyesi CHP milletvekillerinden oluşan heyet, incelemelerde bulunmak için Düzce`ye geldi. Milletvekilleri incelemelerin ardından 1999 Gölcük Depremi`nde hafif hasar almış binaların bu depremle beraber ağır hasar aldığına dikkat çekti.

 

Tarih : 23 Kasım 2022 Çarşamba 17:33   Okunma : 320

Haber: MAHİR BAĞIŞ- Kamera: ÜNAL AYDIN 

TBMM Deprem Araştırma Komisyonu`nun üyesi CHP milletvekillerinden oluşan heyet, incelemelerde bulunmak için Düzce`ye geldi. Milletvekilleri incelemelerin ardından 1999 Gölcük Depremi`nde hafif hasar almış binaların bu depremle beraber ağır hasar aldığına dikkat çekti.

CHP Heyeti, incelemelerde bulunmak için bugün deprem bölgesi Düzce`ye geldi. Heyette, CHP İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek, İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, Burdur Milletvekili Mehmet Göker, Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin`in yanı sıra Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli de yer aldı. Milletvekilleri incelemelerinin ardından açıklama yaptı.

Gökhan Zeybek 1999 Gölcük depreminde hafif hasar alan binaların bu depremin ardından hasarının artığına dikkat çekerek şöyle konuştu:

“2021 temmuz ayında TBMM görüştüğümüz ve kabul ettiğimiz Deprem Komisyonu raporuna ilişkin olarak o günden bu yana geçen 16 aylık zaman dilimi içinde Meclis`e depremle ilgili ne bir yasa teklifi geldi ne de depremle ilgili belediyelerin ya da kamu kuruluşlarının uyacakları usullere ilişkin bir yönetmelik değişikliği gelmedi. Devlet kaynaklarını iş adamlarına sürekli olarak veriyor. Demirören`e 750 milyon dolar veriyor ama riskli bir binada oturan yurttaşa faizsiz uzun vadeli krediyle evini yıkıp yapmak için maalesef kredi vermiyor.”

“ÜLKENİN MAGAZİNSEL TATBİKATLARA İHTİYACI YOK”

İzmir depreminin üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen ders çıkarılmadığını ifade eden CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç ise, “Ülkenin magazinsel tatbikatlara değil, önceliğimizin deprem öncesi yapılması gereken önlemlerin alınması olduğunu bir kez daha gördük. Ben TBMM Divan Katibi üyesiyim. Gündeme hemen hemen her gün bakıyorum. ‘Deprem komisyonu raporunda adı geçen önerdiğimiz önerilerden biri acaba yasalaşır da belki içsel olarak da biraz huzur duyar mıyız` diyorum ama maalesef göremiyorum” diye konuştu.

“VATANDAŞIN YAPTIĞI BİNALARDA BÜYÜK BİR KAYIP YOK, DEVLETİN YAPTIĞI BİNALARDA VAR”

CHP Burdur Milletvekili Mehmet Göker ise, “Bu depremin geleceği bilim insanları tarafından ifade ediliyordu ve bir gece ansızın geldi. Böyle bir yıkıcı bir depreme karşı hükümetin bir tedbir aldığını burada da göremedik. Deprem öncesi yapılmayan tedbirler deprem sonrasında maalesef yiyecek yardımı ve vatandaşa sakinleştirme adı altında geri dönüyor. Vatandaşların yaptığı binalarda çok büyük bir kayıp yok ama devletin yaptığı adliye ve hastanede çatlak duvar var. Bu demektir ki deprem sonrası yapılan yönetmeliğe uyulmamış ve bunu denetleyen de olmamış” dedi.  

“1959`DAN BERİ YÜRÜRLÜKTE OLAN AFET YASASINDA GÜNCELLENME YAPILMADI”

CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin de 1959`den beri yürürlükte olan ve değiştirilmeyen Afet Yasası`nın güncellenmesi gerektiğini belirterek, “Ülkemizde sadece depremler değil pek çok afete maruz kalıyoruz. Ne yazık ki eşgüdümsel bir çalışma olmadığı, bir kurumun 5,9 bir kurumun 6.0 olarak deprem büyüklüğünü açıkladığı bir süreci yaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

Depremin siyaset üstü bir olay olduğunu ifade eden Şevkin konuşmasına şöyle devam etti:

“Deprem siyaset üstüdür. Vermiş olduğumuz kanun teklifleri siyaset üstüdür. Kimden gelirse gelsin bu yasal düzenlemenin yapılması gerekirdi. Ama ne yazık k, bu zamana kadar 500 sayfalık bir üretim yapmış olmamıza rağmen 97 kuruluşu dinleyip onların değerli bilgilerini almış olmamıza 268 önerge sunmuş olmamıza rağmen deprem ve afete ilişkin hiçbir yasal düzenleme yapılmış olmaması sadece deprem sonrası yara sarmaya endeksli bir hükümet sisteminin olduğunu gösteriyor.”

“BİZİM BÜYÜK AYIBIMIZ”

Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli, 1999 Gölcük Depremi`nde hala yenilenmemiş binaların olduğunu bu binaların hızlı bir şekilde yenilenmesi gerektiğini ifade ederek, “99 depreminden ders çıkardık diye ifade etmiştik ama 23 yıl sonra Düzce`ye baktığımızda bile hala yenilenmemiş, o dönemde hasar almış binalar var. Bu bizim büyük ayıbımız. Bunun için tekrar telafi etmeye ihtiyacımız var” dedi.

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA