20 Ağustos 2025 Çarşamba

16:12   İMAMOĞLU, KADıKÖY’DEKI YURT AÇıLıŞıNA SILIVRI’DEN MESAJ GÖNDERDI   16:10   İMAMOĞLU’NUN DUYURUSUNU YAPTıĞı YURT AÇıLDı... ÖZGÜR ÖZEL, ERDOĞAN’A SESLENDI   16:08   BIRLEŞIK KAMU-İŞ’TEN HÜKÜMETIN ZAM TEKLIFINE PROTESTO   15:38   KONYA’DA 4 YAŞıNDAKI ÇOCUĞA İSTISMAR   14:45   “SINMEDEN, EĞILMEDEN, DIMDIK YÜRÜYORUZ” – ÖZEL’DEN KARARLıLıK MESAJı   14:42   ATEŞKESTE GÖZLER İSRAIL’DE: HAMAS ’EVET’ DEDI, KARAR CUMA GÜNÜ   14:31   TOROSLAR BELEDIYE BAŞKANı YıLDıZ, MIMARLAR ODASı ILE BIR ARAYA GELDI   14:29   MEZITLI BELEDIYESI’NDEN “DOĞA DOSTU” ATıK YÖNETIMI   14:24   YENIŞEHIR BELEDIYESI’NDEN KADıNLARA YÖNELIK SERAMIK SANATı EĞITIMI   13:20   TBMM ÖNÜNDE ARAÇ YAKAN ŞÜPHELI TUTUKLANDı: SORUŞTURMA DEVAM EDIYOR   09:25   TARSUS BELEDIYESI’NDEN ÖZBEK MAHALLESI’NE YENI ÇEHRE: TEMIZLIK VE ÇEVRE DÜZENLEMESI TAMAMLANDı   09:19   MERSIN’DE ÇIFTÇIYE CAN SUYU: BÜYÜKŞEHIR’DEN BINLERCE METRE SULAMA BORUSU DESTEĞI    19:15   CHP’DEN MERSIN’DE SAHA ATAĞı: AYHAN BARUT 19 MART DARBESININ FATURASıNı AÇıKLADı   18:11    TOPLU TAŞıMA ARAÇLARıNA KAMERA ZORUNLULUĞU SÜRESI UZATıLDı   18:09   TOROSLAR BELEDIYESI’NDEN YEŞIL ALANLARA BÜYÜK DOKUNUŞ   18:05   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN ONKOLOJI HASTALARıNA CAN SIMIDI ULAŞıM HIZMETI   17:49   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN AILELERE BÜYÜK DESTEK: “EBEVEYN YOLCULUĞU” SEMINERLERI ÜCRETSIZ BAŞLADı   17:47   YUMURTALıK BELEDIYESI’NDEN DIJITAL DEVRIM: SAHIL KART ILE TAM ŞEFFAFLıK DÖNEMI BAŞLADı   15:52   MUSTAFA SARıGÜL MALATYA’DA KONUŞTU: "CHP SAVAŞ MEYDANLARıNDA KURULDU, KÜÇÜK INSANLARıN IŞI DEĞILDIR"   15:50   ÖZGÜR ÖZEL: "SıNDıRGı’NıN AFET BÖLGESI ILAN EDILMESI GEREKIYOR"  
 
     
   

TACETTİN BAYIR: BİZİM İÇİN UZAY, SADECE HAYAL OLMAKTAN İBARET


CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu`nda, Türkiye Uzay Ajansı`na ayrılan ödenek tutarlarını eleştirdi. Dünyada uzay çalışmalarına bütçe ayıran ülkelerle Türkiye arasında uçurum olduğunu belirten Bayır, "Arada 10 ile 100 misli farklar var. Bu rakamlar bize gösteriyor ki uzay, bizim için sadece hayal olmaktan ibaret. Hayal satmaktan vazgeçin” dedi.

 

Tarih : 24 Kasım 2022 Perşembe 13:08   Okunma : 627

CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu`nda, Türkiye Uzay Ajansı`na ayrılan ödenek tutarlarını eleştirdi. Dünyada uzay çalışmalarına bütçe ayıran ülkelerle Türkiye arasında uçurum olduğunu belirten Bayır, "Arada 10 ile 100 misli farklar var. Bu rakamlar bize gösteriyor ki uzay, bizim için sadece hayal olmaktan ibaret. Hayal satmaktan vazgeçin” dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu`nda dün Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile ona bağlı kurumların bütçeleri görüşüldü. Komisyonda söz alan CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, Türkiye Uzay Ajansı`na ayrılan ödenek miktarını dünyadan örnekler vererek eleştirdi. Bayır, şunları söyledi:

"Türkiye Uzay Ajansı`nın 2023 ödeneği 1 milyar 618 milyon lira. 2024 tahmini ödeneği ise 1 milyar 868 milyon, 2025 tahmini ödeneği ise 2 milyar 75 milyon lira. Sadece Uzay Ajansı kurumunun değil, tüm devlet kurumlarının uzay ve havacılık alanındaki toplam ödenekleri 2023`te 3 milyar 572 milyon, 2024`te 4 milyar 311 milyon, 2025`te 4 milyar 928 milyon TL. Dünyada uzayla ilgili çalışma yürüten ülkelerde durum nedir? Mesela NASA`nın 23 milyar dolar, yani 460 milyar TL. ESA 6 milyar euro, yani 120 milyar lira. Rusya Uzay Ajansı 1,7 milyar, yani 34 milyar lira. Almanya Uzay Ajansı 1,1 milyar euro, yani 22 milyar lira. Bu rakamlara baktığımızda, işin doğrusu, dünyada uzayla ilgili bütçe ayıran ülkelerle bizim aramızda uçurumlar var. Neredeyse 10 misli 100 misli gibi rakamlar var. Çin Uzay Ajansı`na yılda 8 milyar dolar bütçe aktarıldığı tahmin edilirken Hindistan`da bile 2 milyar dolar civarında kaynak aktarılıyor. Peki bizdeki rakamlar ne civardaydı? 3 milyar, 4 milyar TL. Bizim için uzay, sadece hayal olmaktan ibaret kalıyor. Türkiye Uzay Ajansı`na ayrılan devlet bütçesi 38 milyon lira olarak görünüyor. BBC Türkçe`ye bilgi veren bir yetkili ise bütçelerinin 2021 yılı dolayısıyla 40 milyon doları bulduğunu belirtiyor.

"HAYAL SATMAKTAN VAZGEÇİN"

3 Kasım 2021`de, Türkiye Uzay Ajansı`na ayrılan kaynak konusunda eleştirilerimi yöneltmiştim. ‘2 yıl sonra bu paralarla ancak Meclis`in kapısındaki Mercedeslerden birini alırsınız, uzaya falan çıkamazsınız. Uzaya çıkmak için 2022 bütçesi sadece 61 milyon 293 milyon lira. Bunun zaten 17,3 milyon lirasını personel ve SGK gideri olarak düştüğümüzde elinizde 44 milyon lira kalır. Sayın Başkan, bu parayı nasıl harcarsınız bilmiyorum. İster aya çıkarsınız, isterseniz Erzurum Palandöken`e` demiştim. Geldiğimiz noktada rakamlar ortada. Bu bütçe ile bu işin olması mümkün değil. Hayal satmaktan vazgeçin."

"SANAYİCİ KREDİYE ULAŞAMIYOR"

Sanayicilerin sorunlarını da değinen Bayır, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Sanayicimizin yaşadığı problemler var. Faizi düşürmek işe yaramadı. Çünkü sanayici krediye erişemiyor. Ankete göre, `Son bir yılda krediye erişim benim için büyük sorun` diyenlerin oranı yüzde 3,3`ten yüzde 17,4`e fırladı. Beş kattan fazla. `Durgunluk beklentisi nedeniyle işçi çıkarmayı düşünen sanayici oranı ise yüzde 69. Yani üç sanayiciden ikisi işçi çıkarmayı düşünüyor. Kredi faizi yüksek, kredi işlemlerinin uzaması, bankaların kredi verme süresini dert eden sanayici oranı ise yüzde 75."

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA