23 Haziran 2025 Pazartesi

11:17   RTÜK ÜYESI TUNCAY KESER: "RTÜK’ÜN YAPTıRıM KARARLARıNıN YÜZDE 51’I DANıŞTAY’DAN VIZE ALAMıYOR"   09:10   CHP TEKIRDAĞ’DA MEYDAN OKUDU: “ADAYıMı BıRAK, SANDıĞı GETIR”   09:05   MERSIN BÜYÜKŞEHIR 19 BIN TON TıBBI ATıĞı BERTARAF ETTI   12:30   MIMARLARDAN DAYANıŞMA ETKINLIĞI   11:25   YUMURTALıK HALKıNDAN ÇEVREYE, DENIZE DUYARLıLıK ÇAĞRıSı   11:15   SOFRALARA LEZZET KATACAK AŞÇıLAR BÜYÜKŞEHIR’LE YETIŞIYOR   11:05   CHP GENEL BAŞKANı ÖZEL, FERDI ZEYREK’IN KıZı NEHIR ZEYREK’I, YKS’NIN IKINCI OTURUMUNA DA GETIRDI   10:23   YKS’NIN IKINCI OTURUMU AYT BAŞLADı   09:25   BÜYÜKŞEHIR ÖĞRENCI VE VELILERIN YKS HEYECANıNA ORTAK OLDU   08:32   ABD SALDıRıLARı SONRASı İRAN, İSRAIL’E MISILLEME SALDıRıLAR DÜZENLEDI   21:10   BAŞKAN SEÇER, BÜYÜKŞEHIR’IN DÜZENLEDIĞI EMIRLER ORMAN PARKı PIKNIK ALANı’Nı İNCELEDI   15:55   TARSUS CHP’DEN KıRSAL MAHALLE ZIYARETLERI   12:06   “PROTESTO HAKKıNı KULLANAN ÖĞRENCILERI YURTTAN UZAKLAŞTıRMAK ZALIMLIKTIR”   11:52   ÖZEL GEREKSINIMLI BIREYLER YAZ BOYU YÜZMENIN KEYFINI BÜYÜKŞEHIR’LE YAŞıYOR   09:20   BÜYÜKŞEHIR’IN EMEKLI YÜREKLERINDEN ANADOLU’YA SES VEREN TÜRKÜLER   09:01   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’IN TARıMA DESTEĞI TAM GAZ DEVAM EDIYOR   01:56   TARSUS BELEDIYESI KREŞLERINDE EĞITIM ALAN ÖĞRENCILER KARNE HEYECANı YAŞADı   11:54   MERSIN BAROSU HAYVAN HAKLARı KOMISYONU, PATIKÖY’Ü ZIYARET ETTI   11:50    BAŞKAN YıLDıZ’DAN YKS ÖNCESI ÖĞRENCILERE MORAL ZIYARETI VE BAŞARı MESAJı   10:10   TÜRKIYE YAŞ MEYVE SEBZEDE İKLIM DARBESINE RAĞMEN İHRACAT DEĞERINI KORUDU  
 
     
   

BURHANETTİN BULUT`TAN BAKAN KOCA`YA: “SMA HASTALARININ UMUTLA BEKLEDİĞİ RİSDİPLAM ETKEN MADDELİ İLAÇ NE ZAMAN RUHSAT ALACAKTIR?”


CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca`nın tedavi rehberine eklendiğini duyurduğu SMA hastalığında oral kullanımı olan ikinci ilacın bir aydan fazla bir süre geçmesine rağmen henüz ruhsatlandırılmadığını ve geri ödeme kapsamına alınmadığını belirtti. Bulut, Bakan Koca`ya “SMA hastalarının umutla beklediği Risdiplam etken maddeli ilaç ülkemizde ne zaman ruhsat alacaktır? Ruhsat süreci neden sonuçlandırılmamış ve geri ödeme kapsamına alınarak hastaların kullanımına sunulmamıştır? Risdiplam, ne zaman geri ödeme kapsamına girecektir” diye sordu.

 

Tarih : 13 Mart 2023 Pazartesi 11:38   Okunma : 434

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca`nın tedavi rehberine eklendiğini duyurduğu SMA hastalığında oral kullanımı olan ikinci ilacın bir aydan fazla bir süre geçmesine rağmen henüz ruhsatlandırılmadığını ve geri ödeme kapsamına alınmadığını belirtti. Bulut, Bakan Koca`ya “SMA hastalarının umutla beklediği Risdiplam etken maddeli ilaç ülkemizde ne zaman ruhsat alacaktır? Ruhsat süreci neden sonuçlandırılmamış ve geri ödeme kapsamına alınarak hastaların kullanımına sunulmamıştır? Risdiplam, ne zaman geri ödeme kapsamına girecektir” diye sordu.

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, SMA hastalarının kullanımı için Risdiplam etken maddeli ilaçla ilgili konuyu TBMM gündemine taşıdı. Bulut, TBMM Genel Kurulu`nda gündem dışı söz alarak konuyu gündeme getirirken, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca`nın yanıtlaması istemiyle de TBMM Başkanlığı`na soru önergesi verdi.

Bulut, TBMM Genel Kurulu`nda yaptığı konuşmada, şurup olarak kullanılan Risdiplam etken maddeli ilaç için, 2023 yılı Sağlık Bakanlığı`nın bütçe görüşmeleri sırasında Bakan Koca`nın “Bilim Kurulu`nun oral kullanımı olan ikinci bir ilacın kullanımını onayladığını, ilacın kullanıma alınacağını” söylediğini hatırlattı.

“NEDEN HALA KULLANIMA SUNULMADI”

Bulut, SMA Bilim Kurulu tarafından alınan kararla tedavi rehberine yeni bir ilaç eklendiğinin açıklandığını da belirterek şöyle konuştu:

“Yine şubat ayının başında Bakan Koca`nın, SMA Bilim Kurulu tarafından alınan kararla tedavi rehberine yeni bir ilaç daha eklendiği kaydedilmiştir. Özellikle deprem döneminde değil ilacın kullanımının zorluğu, bu ilacın da şurup olarak kullanımı anlamında önemli olduğu halde aradan geçen bu süre boyunca hala bu ilaç ruhsatını almamıştır. İlaç firmasının başvuru yaptığı ancak bu başvuru neticesinin hala sonuçlandırılmadığı, Bilim Kurulu`nun da ifade ettiği gibi bu ilacın kullanımı onaylandığı halde neden hala ilacın kullanıma sunulmadığını da soruyoruz.”

“SMA HASTALARININ BEKLEDİĞİ RİSDİPLAM ETKEN MADDELİ İLAÇ ÜLKEMİZDE NE ZAMAN RUHSAT ALACAKTIR?”

Bulut, soru önergesinde deSağlık Bakanı Fahrettin Koca`ya şu soruları yöneltti:

“Tarafınızca defaatle hastaların kullanımına sunulacağını söylediğiniz ve SMA hastalarının umutla beklediği Risdiplam etken maddeli ilaç ülkemizde ne zaman ruhsat alacaktır? Açıklamanızın üzerinden bir ay geçmesine karşın ruhsat süreci neden sonuçlandırılmamış ve geri ödeme kapsamına alınarak hastaların kullanımına sunulmamıştır? Sağlık Bakanlığı`nın bütçe görüşmelerinde sözünü verdiğiniz oral tedavi seçeneği olan Risdiplam, ne zaman geri ödeme kapsamına girecektir? Ülkemizde kaç Tip-1, 2 ve 3 SMA hastası vardır? Bunlardan kaçı tedavi almaktadır? Tedavi almayan hastaların tedaviyi almama nedenleri nelerdir? SMA hastalarının kaçı geri ödemede olan Spinraza tedavisi için il dışına çıkmak zorunda kalmaktadır? Tek seferde uygulanan Zolgensma ve şurup olarak kullanılan Risdiplam`ın geri ödemeye girmesinin bu sıkıntıları ortadan kaldıracağını düşünüyor musunuz?

“DEPREM BÖLGESİNDE YAKLAŞIK KAÇ SMA HASTASI YAŞAMAKTADIR?”

Deprem bölgesinde yaklaşık kaç SMA hastası yaşamaktadır? Deprem hasarı sonrası hizmet veremeyen hastaneler nedeniyle şehir dışına sevk edilen hasta sayısı kaçtır? Mobilize olması zor, yorucu ve meşakkatli olan bu hastalar için konuya ilişkin ne tür önlemler almaktasınız? Ülkemizde Spinraza ilacı için yapılan toplam harcama miktarı ne kadardır? Her hasta tipi için ayrı ayrı olmak üzere, hastane, ilaç ve diğer masrafların miktarı nedir? Zolgensma ilacının da devlet tarafından ücretsiz karşılanması veya katılım paylı bir bütçe oluşturulması için herhangi bir çalışma yapılmakta mıdır? 199 sayılı TBMM raporunda yer alan sonuç önerilerinin hayata geçirilmesi için herhangi bir çalışma yapılmakta mıdır?”

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA