29 Nisan 2026 Çarşamba

11:05   ERZINCAN İLIÇ’TE YENI DÖNEM: ÇÖPLER ALTıN MADENI’NDE ÜRETIM İÇIN DÜĞMEYE BASıLDı!   09:20   MERSIN’DE BELEDIYE DEĞIL ‘DÜNYA STANDARTLARı’ KONUŞUYOR: BAŞKAN SEÇER’DEN 6 ALTıN İMZA!   08:51   ÖZGÜR ÖZEL’DEN 1 MAYıS ÇıKARTMASı: SENDIKA KONFEDERASYONLARıNA KRITIK ZIYARET!   20:20   MADENCILERIN DIRENIŞI ZAFERLE SONUÇLANDı! BAKANLıKTAN SON DAKIKA ÖDEMESI AÇıKLAMASı   18:58   MADEN İŞÇISININ ANKARA DIRENIŞI ZAFERLE TAÇLANDı: 3 BAKANLıK DEVREYE GIRDI, İMZALAR ATıLDı!   18:52   AYM BAŞKANı’NDAN YARGıDA ’YAPAY ZEKA’ VE ’KUL HAKKı’ ÇıKıŞı: ’HARAMLA ABAT OLANıN SONU BERBAT OLUR!’   17:41   ÖZGÜR ÖZEL’DEN TARIHI ‘SANDıK’ ÇAĞRıSı: ’YOLUN SONU İKTIDAR!’   16:24   KARS-GÜMRÜ DEMIRYOLUNUN FAALIYET GEÇIRILMESI AMACıYLA OLUŞTURULAN TÜRKIYE-ERMENISTAN ORTAK ÇALıŞMA GRUBU TOPLANTıSı YAPıLDı   16:23   ERKAN BAŞ: MADENCILERIN EKMEĞI VE ÜLKEMIZIN ONURU IÇIN HAFTALARDıR SÜRDÜRDÜĞÜ BU MÜCADELE, TÜM TÜRKIYE’NIN MESELESI OLDU   16:22   CHP KEÇIÖREN İLÇE BAŞKANLıĞı’NA YAPıLAN TAŞLı SALDıRı... İL BAŞKAN VEKILI YÜKSEL IŞıK: "BÜTÜN BU ABLUKALARıN, OPERASYONLARıN HEPSINE GERI ADıM ATTıRACAĞıZ"   16:21   CHP GRUP TOPLANTıSı... ÖZGÜR ÖZEL: "CUMHURIYETI CUMHURIYET YAPAN BÜTÜN BU KURUMLARı SATTıLAR VE O PARAYı BU YıL FAIZE ÖDÜYORLAR"   16:20   CHP GRUP TOPLANTıSı... ÖZGÜR ÖZEL: "TÜRKIYE IŞÇI SıNıFıNıN ÖNÜNDE AND IÇIYORUZ KI CHP GELECEK, TÜM IŞÇILER SENDIKAL HAKLARıNA KAVUŞACAK"   16:18   İBB DAVASı’NDA 28. GÜN... İTIRAFÇı ADEM SOYTEKIN: “BEN VERDIĞIM IFADENIN HIÇBIR AŞAMASıNDA BASKıYLA YA DA ‘ŞUNU IMZALA, EVINE GIT’ GIBI BIR SÖYLEMLE KARŞıLAŞMADıM”   14:49   BM’DEN TÜRKIYE’YE UYARı: “AVUKATLAR VE INSAN HAKLARı SAVUNUCULARı SISTEMATIK OLARAK HEDEF ALıNıYOR”   14:48   SOL PARTI ÜYELERININ PANKART DAVASı ÖNCESINDE AÇıKLAMA: “LAIKLIĞI SAVUNANLAR SUSTURULMAK ISTENMEKTEDIR”   14:47   DIYARBAKıR’DA KADıN CINAYETLERINE KARŞı YÜRÜYEN ÜNIVERSITE ÖĞRENCILERI: HER ŞÜPHELI ÖLÜM, HER FAILI MEÇHUL DOSYA TITIZLIKLE ARAŞTıRıLMALı   14:45   "AZIZ İHSAN AKTAŞ SUÇ ÖRGÜTÜ" DAVASı... ADıYAMAN BELEDIYESI BAŞKANı TUTDERE’NIN AVUKATı ŞEYHO SAYA: "ARTıK ADıYAMAN HALKı DA MAĞDUR EDILMEKTEDIR"   14:40   MHP GRUP TOPLANTıSı... BAHÇELI: "NE BRÜKSEL BIZE GELDIĞIMIZ YERI GÖSTEREBILIR, NE AVRUPA BÜROKRASISI TÜRKIYE’YE YÜRÜYECEĞI YOLU TARIF EDEBILIR"   14:28   YENIŞEHIR’DE KUŞAKLAR KORTTA BULUŞTU   11:40   MEZITLI’NIN SAHADAKI GÜCÜ İKIYE KATLANDı! BAŞKAN TUNCER MÜJDEYI ANKARA’DAN VERDI  
 
     
   

MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İŞ BİRLİĞİYLE YAŞAMA GEÇİRİLECEK PROJE İLE DEZAVANTAJLI AİLELERE DESTEK SAĞLANACAK


Mersin Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi iş birliğiyle Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (BÜPAM) çatısı altında yer alan Erken Çocukluk Birimi`nin ‘Bebek95` projesi Mersin`de uygulamaya geçecek. ‘Mersin95` ismiyle dezavantajlı, depremden etkilenerek kente gelen hamile kadınlara ve 0-3 yaş arasında çocukları olan ailelere, ev ziyaret edilerek rehberlik desteği verilecek.

 

Tarih : 19 Mart 2023 Pazar 11:11   Okunma : 525

Mersin Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi iş birliğiyle Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (BÜPAM) çatısı altında yer alan Erken Çocukluk Birimi`nin ‘Bebek95` projesi Mersin`de uygulamaya geçecek. ‘Mersin95` ismiyle dezavantajlı, depremden etkilenerek kente gelen hamile kadınlara ve 0-3 yaş arasında çocukları olan ailelere, ev ziyaret edilerek rehberlik desteği verilecek.

Adını Dünya Sağlık Örgütü tarafından 3 yaşında sağlıklı bir çocuğun ortalama boyu olarak kabul edilen 95 santimetreden alan Bebek95 projesinde, doğum öncesinden 3 yaşına kadar bebeklerin temel gelişim süreçlerini destekleyen çalışmalar yürütülüyor. `Mersin95` projesinin amaçları arasında da 0-3 yaş döneminin kritik önemine dair toplumda farkındalık yaratmak, bilimsel veriler ışığında erken çocukluk gelişimine yönelik aile-odaklı erken müdahale programları geliştirmek; yoksulluk, mültecilik statüsü gibi dezavantajlı koşullarda yaşayan ailelerdeki bakım verenler ile bebeklerin bu programlardan faydalanması için yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları, kamu ve özel sektör kuruluşları ile iş birlikleri geliştirmek, erken müdahale programlarını uygulayan saha ekiplerine destek sağlamak, programların aileler ve çocuklar üzerindeki etkilerini araştırmak ve kanıt-temelli programların daha fazla sayıda çocuk ve aileye ulaşmasını sağlamak yer alıyor.

Boğaziçi Üniversitesi bünyesindeki Bebek95 Erken Çocukluk Birim Koordinatörü Uzman Psikolog Hande Benveniste, Bebek95 projesine ilişkin şu bilgileri verdi:

“2017 yılında Bernard van Leer Vakfı ile beraber çalışmaya başladık. Dört ilçe belediyesinde programın etkisini ölçen bir pilot araştırma yapıldı. Hamilelik ile başlayan, doğumdan sonra da iki haftada bir annelerin ziyaret edildiği bir ev ziyareti programı oluşturduk. Burada annenin ruh sağlığı, anne çocuk ilişkisi, çocuğun gelişimi, beslenme gibi konularda anneye destek sunmaya başladık. Bunun için yerel yönetimlerde ekipler eğitip, onlara saha desteği verip bunun sürdürülebilir bir program olması için uğraş verdik. Araştırma projesinin sonunda elde ettiğimiz olumlu sonuçlar, bizi bunu Türkiye`de yaygınlaştırma yoluna itti ve Boğaziçi Üniversitesi`nde bir merkez kuruldu. Şu anda da yaygınlaştırma sürecindeyiz. Son yaşanan üzücü olaydan sonra, depremi yaşamış kişilere destek verebilmek amacıyla Mersin Büyükşehir Belediyesi ile beraber ‘Mersin95`i başlatma kararı aldık.”

Benveniste, Büyükşehir Belediyesi`nin proje için hızla çalıştığını anlatarak sözlerini şöyle sürdürdü:

“Mersin Büyükşehir Belediyesi hızlı bir şekilde ekip oluşturdu. Şimdi bizler, gelip bu ekibe eğitim vereceğiz. Aynı zamanda, özel duruma göre bazı yeni modüller de ekleyeceğiz. Daha sonra depremden etkilenen hamile veya 0-3 yaş çocuğu olan annelere, ailelere destek vermeye başlayacağız. Programın en önemli özelliği süreklilik. Yani biz, iki haftada bir, şimdi deprem yaşamış ailelerle haftada bir temas kurarak sürekli irtibat halinde olacağız. Onlara bilgi vermenin ötesinde, uygulama becerilerini, ebeveynlik becerilerini geliştirmek, davranış değişikliği yaratmak, kafalarındaki çocuk resmini değiştirmek, takdir etmek, olumlu düşünme gibi beceriler kazandırmaya çalışıyoruz. Tabii bunları verirken çok büyük bir güven ilişkisi oluşuyor. Annenin kendini değerli hissetmesi, becerileri geliştikçe, çocuğundaki gelişimleri gördükçe özgüveninin yükselmesi ve bunun neticesinde de tüm aileye yansıyan olumlu bir etkisi oluyor. Biz, bu sürekli temasla, bu güven ilişkisiyle onların yanında olmak istiyoruz ve ayrıca tüm ailede gerekli olabilecek ihtiyaçları da belediyenin gerekli birimlerini yönlendirerek tespit etmiş olabileceğiz.”

CHP Yoksulluk Dayanışma Koordinatörü Hacer Foggo ise daha önce de Mersin`i ziyaret ettiğini ve Büyükşehir Belediyesi`nin sosyal projelerini incelediğini belirterek, “Mersin Büyükşehir Belediyesi`nin yoksullukla ilgili projelerini incelemiştik. Zaten genel anlamda çok iyi çalışıyor Mersin Büyükşehir Belediyesi” dedi.

Foggo, bu kez ziyaretlerinin sebebinin Bebek95 projesinin Mersin`e taşınması olduğunu aktararak şöyle devam etti:

“Bugün burada olmamızın nedeni, Mersin95 projesinin hayata geçecek olması. Daha doğrusu, Bebek95 projesinin Mersin`de de hayata geçecek olması. Şu açıdan çok önemli proje; Birleşmiş Milletler`in rakamlarına göre, deprem yaşanan bölgelerde 240 binin üzerinde hamile kadın var. Mersin`i de düşündüğümüz zaman, buraya depremden etkilenen 400 bin üzerinde insan taşındı. Bunların arasında hamile kadınlar da var ve onlara yönelik bir proje burada hayata geçecek. Depremden etkilenen hamile kadınlara yönelik ilk pilot proje olacak. Çok önemli, çok kıymetli bir proje olduğunu düşünüyorum. Bundan sonra belki başka bölgelerde de yaygınlaşacak. Niye önemli? Çünkü Türkiye`de özellikle erken çocukluk eğitimine, 0-3 yaşa yönelik çok fazla proje yok. Ama aslında bütün karakter ve kişilik de aslında o dönemlerde başlıyor. Yani erken çocukluk döneminde başlıyor ve bu anlamda da çok önemli. Bir de depremden etkilenen anneler açısından da çok önemli bir proje olduğunu düşünüyorum. Büyükşehir Belediye Başkanı`mız Vahap Seçer ile de bir toplantı yaptık. Kendisi de bu projenin hayata geçeceğinden dolayı çok mutlu. Kendisine de buradan teşekkür ediyorum.”

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA