16 Nisan 2024 Salı

14:53   CHP GENEL BAŞKANI ÖZEL: “RECEP TAYYİP ERDOĞAN İŞ BİLMEZLİĞİ, İNADI SONUCU MALİYETİ HEPİMİZE ÖDETMİŞTİR”    14:23   CHP SEÇİM ZAFERİ SONRASI İLK GRUP TOPLANTISINI GERÇEKLEŞTİRDİ   13:30   TİCARET BAKANLIĞI`NDAN YALANLAMA: "İSRAİL İLE İHRACAT KISITLAMASINA TABİ OLAN 54 ÜRÜN GRUBUNDAKİ 1019 ÜRÜNE, 9 NİSAN`DAN İTİBAREN GÜMRÜKLERİMİZDE İHRACAT TESCİL İŞLEMİ KESİNLİKLE YAPILMAMAKTADIR"   12:18   CAN ATALAY`DAN DEPREM KAYIPLARI İÇİN SEFERBERLİK ÇAĞRISI   12:05   MSB: "GARA BÖLGESİNDE 5 PKK`LI TERÖRİST DAHA ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ"   11:37   GAZETECİLER CEMİYETİ GENÇ GAZETECİLERE YÖNELİK EĞİTİM KAMPI DÜZENLİYOR   10:14   MERSİN BÜYÜKŞEHİR`İN USTALARI CİHAZLARIN BAKIM-ONARIMINI YAPARAK ÖMRÜNÜ UZATIYOR   09:28   ALİ YERLİKAYA: "KIRMIZI VE SARI BÜLTENLE ARANAN NURLAN ZHARIMBETOV, `MAHZEN-27` OPERASYONUYLA YAKALANDI"   15:37   İSTANBUL`DA 29 KİŞİNİN YAŞAMINI YİTİRDİĞİ YANGINLA İLGİLİ İTFAİYE RAPORU AÇIKLANDI   14:59   YENİŞEHİR BELEDİYESİ DÜNYA PARATRİATLON KUPASI YARIŞLARINA HAZIR   14:28   CHP HEYETİ ANTALYA ADLİYESİ ÖNÜNDE   13:01   AKP`DE ISTAKOZ KRİZİ   12:20   AKP`DEN CHP`YE GEÇEN KEŞAN BELEDİYESİ`NİN ÖNCEKİ DÖNEM BORÇLARI AÇIKLANDI: TOPLAM BORÇ 483 MİLYON, 3 AYDA 13 MİLYON TL KURUYEMİŞ VE BENZERİ GİDERLERE HARCANMIŞ   11:29   YARGITAY BAŞKANLIĞI SEÇİMİNDE YİNE SONUÇ ÇIKMADI   10:39   CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI BULUT: “İKTİDAR VEKİLLERİ ISTAKOZ, VATANDAŞ BORÇLARINI ÖDEME DERDİNDE”   10:18   TELEFERİK KAZASI SORUŞTURMASI KAPSAMINDA TUTUKLANAN KEPEZ BELEDİYE BAŞKANI KOCAGÖZ: "TEK SORUMLU BENMİŞİM GİBİ GÖSTERİLDİ"   09:55   VAHAP SEÇER`DEN SMA HASTASI MEHMET ALİ BEBEĞİN KAMPANYASINA DESTEK   09:45   MUĞLA DATÇA`DA DEPREM   09:20   MERSİN`DE DÜZENLENEN EUROLEAGUE FINAL FOUR SONA ERDİ   09:19   İZMİR`DE ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ GEÇİM SIKINTISINDAN DERT YANDI: “ÇALIŞMAKTAN ÖĞRENCİLİK HAYATIMIN TADINI ÇIKARAMADIM”  
 
     
   

İŞTEN ÇIKARILAN SATERA İŞÇİLERİ İÇİN CENGİZ HOLDİNG ÖNÜNDE EYLEM: "İŞÇİLER GERİ ALINMADIĞI TAKDİRDE, ÜÇÜNCÜ GÜNÜN SONUNDA HOLDİNG ÖNÜNDE ÇADIR KURACAĞIZ"


Satera Elektronik`ten çıkarılan Birleşik Metal-İş Sendikası`na üye 18 işçi için, şirketin ortaklarından Cengiz Holding önünde, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu`nun da katılımıyla eylem yapıldı. Çerkezoğlu, işverenin yasaları çiğnediğini ve bu cesareti de iktidardan aldığını söyledi. Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu da "İşçileri geri işe alarak, mücadelelerini kabul etmediğiniz takdirde, biz üçüncü günün sonunda burada, Cengiz Holding`in önünde çadır kuracağız ve eylemimizi buraya taşıyacağız" dedi.

 

Tarih : 24 Mart 2023 Cuma 16:10   Okunma : 547

HABER: EDDA SÖNMEZ - KAMERA: ADEM KARABAYIR 

Satera Elektronik`ten çıkarılan Birleşik Metal-İş Sendikası`na üye 18 işçi için, şirketin ortaklarından Cengiz Holding önünde, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu`nun da katılımıyla eylem yapıldı. Çerkezoğlu, işverenin yasaları çiğnediğini ve bu cesareti de iktidardan aldığını söyledi. Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu da "İşçileri geri işe alarak, mücadelelerini kabul etmediğiniz takdirde, biz üçüncü günün sonunda burada, Cengiz Holding`in önünde çadır kuracağız ve eylemimizi buraya taşıyacağız" dedi.

Cengiz Holding ve Kolin İnşaat ortaklığıyla İstanbul`da kurulan Satera Elektrik Fabrikası`nda çalışan 18 işçinin işine son verilmişti. İşçilerin, DİSK`e bağlı Birleşik Metal İş Sendikası`nın iş yerinde örgütlenerek çoğunluğu elde etmesi üzerine işten çıkarıldığı iddia edilmiş, bunun üzerine protesto eylemleri başlamıştı. Eylem bugün de DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu`nun katılımıyla Cengiz Holdin`in Üsküdar`daki binasının önüne taşındı. Eyleme, Birleşik Metal İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, TİP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil ve DİSK Yönetim Kurulu üyeleri ile işçiler de katıldı. 

"CENGİZ YİNE KORUNUYOR"

“Sendika hakkımız engellenemez” pankartıyla bir araya gelen işçiler, “Satera işçisi yalnız değildir” ve “Atılan işçiler işe geri alınsın” yazılı dövizler taşıdı. Eylemde, “Her yer direniş”, “Satera`ya sendika halaylarla girecek” şeklinde sloganlar atıldı. İşçiler, "Cengiz yine suç işliyor, yine korunuyor! Ama yağma yok, işçi sınıfı var. Cengiz ve Kolin işverenlerini bir kez daha uyarıyoruz" dediler.

Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu da eylemde yaptığı konuşmada, işçiler geri alınmadığı takdirde 3`üncü günün sonunda Cengiz Holding önünde çadır kuracaklarını söyledi. Serdaroğlu`nun konuşması şöyle:

"SATERA İŞÇİLERİ BUGÜN ARTIK TÜRKİYE`DE KLASİKLEŞEN BİR SALDIRI İLE KARŞI KARŞIYA: Yine bir eylem alanında birlikteyiz. Yanımızda bizi hiçbir zaman yalnız bırakmayan dostlarımız var sevgili kardeşlerimiz var. Satera Elektronik şirketinin yapmış olduğu saldırıya karşı verilen bir mücadele değil aslında Türkiye`deki bir hukuksuzluğa, sendikalaşmaya karşı yapılan bir saldırıya, hak, hukuk arayan işçilere yapılan bir saldırıya karşı verilen bir mücadelenin boyutudur. Onun için buradayız. Onun için Gebze`den Kocaeli`nden başka yerlerden arkadaşlarımız, atılan arkadaşlarına destek vermek için buradalar. Evet dostlar dört bir taraftan saldırıyorlar elbette bununla sınırlı değil, başka direnişlerimiz her an olabilir. Örgütlenmede yaşadığımız bu saldırılar maalesef ki sadece buradaki fabrikalarla sınırlı değil gördük pandemi süreci içerisinde ve ekonomik krizi içerisinde taleplerimizin ve sendikalaşma istediğimizin karşılığında hangi tür davranışlarla karşı karşıya kaldığımızı. Bugün de bunlardan birisiyle karşı karşıyayız. Evet Satera işçileri bugün artık Türkiye`de klasikleşen bir saldırı ile karşı karşıya.  

ARKADAŞLARIMIZ TÜRKİYE CUMHURİYETİ`NİN ANAYASASINA GÜVENEREK SENDİKALAŞTILAR: Yüzde 90`nı kadınlardan oluşan bu genç arkadaşlarımız maalesef bugün Türkiye Cumhuriyeti`nin Anayasası`na güvenerek bir sendikalaşma içerisine girdiler. Ama onlara hayatlarının ilk baharında ilk tokadı sermaye ve sermayeye göz yuman bugünkü siyasi iktidar ve siyasi anlayış atmaya çalıştı. Onun için bugünkü Satera eyleminde özellikle Türkiye`nin kalbur üstü olan, patron olan kesimine karşı mücadele veriyoruz. Aslında bir değil iki tane patronla karşı karşıyayız. Cengiz Holding ve Limak inşaat üzerinden kurulan bu fabrika arkadaşlarımızı kapı dışarı etti, sendikalaşmayı engellemek için her türlü hukuksuzluğu sürdürmeye devam ediyor.    

MESELE İŞVEREN İNSANCA ÇALIŞMA ŞARTLARI SAĞLASIN VE İNSANCA YAŞAYACAK BİR ÜCRETİ VERSİN MÜCADELESİDİR: Birleşik Metal İş sendikası Türkiye`nin en iyi sözleşmesini yapan bir sendikası olmasına rağmen kısa bir süre içerisinde alım gücünü kaybediyor. Ve biz bu ülkede ek zam geleneğini yarattık. Başta Messa olmak üzere bütün fabrikalarda ek zaman mücadelemizi başarıyla sonuçlandırdık. Mesele, `işveren beni orada insan yerine koysun, insanca çalışma şartları sağlasın ve insanca yaşayacak bir ücreti bana versin` mücadelesidir. 600`ün üzerinde işçiyi çıkardı. Çıkartabileceğiniz başka işçiler varsa onları da çıkarın. O işçiler size çökmeyecek, o işçiler mücadelerini sürdürecek. Dün Bağdat Caddesi`nde nasıl eylemlerini başlatmışlarsa bundan sonra onların bulunduğu yer yerde bu mücadeleyi devam ettirecekler. Artık hak mücadelesinden çıktı, bu onur mücadelesini sonuna kadar sürdürecekler.

FABRİKA İŞÇİLERİ GERİ ALMAZSA 3 GÜNÜN SONUNDA CENGİZ HOLDİNG`İN ÖNÜNDE ÇADIR KURACAĞIZ: Şimdi biz işverene burada 3 gün süre veriyoruz. Eğer 3 gün içerisinde işveren Satera, işçilerin bu sendikalaşma mücadelesine saygı gösterir, atılan işçileri geri alır ve sendikayla görüşmelere başlarsa; bu mücadeleyi elbette fabrikanın içerisinde ve sözleşme süreci içerisinde sürdüreceğiz. Ancak işveren kabul etmediği takdirde, biz 3 günün sonunda burada, Cengiz Holding`in önünde çadır kuracağız ve evlerimizi buraya taşıyacağız.  

"YASAYI AYAKLAR ALTINA ALMA CESARETİNİ İKTİDARDAN ALIYORLAR`

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da eylemde yaptığı konuşmada, Satera şirketinin suç işlediğini belirtti. “Yasayı ayaklar altına alma cesaretini bu ülkeyi yöneten ve sırtlarını dayadıkları iktidardan alıyorlar. Onlar güçlerini iktidardan alıyor bizler ise her gün hayatını yeniden üreten işçilerden alıyoruz” dedi.

"Eğer bir ülkede kadınlar özgür değilse eğer bir ülkede kadın işsizliği yüzde 50`ler düzeyindeyse, eğer bir ülkede işçiler sendikalaştığı için kapının önüne konuluyorsa o ülkede demokrasi olmaz o ülkenin geleceğinden söz edilmez" diyen DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu, şunları söyledi:

"BUGÜN TÜRKİYE`DE HER ŞEY AMA HER ŞEY İŞÇİLERİN SENDİKALAŞMASININ ÖNÜNDE ENGELDİR: Bugün Türkiye`de her şey ama her şey işçilerin sendikalaşmasının önünde engeldir. Yasalar, mevzuat, mahkemeler, hukuk devletin tutumu, iktidarın tutumu, işverenlerin tutumu, her şey işçilerin sendikalaşmasının önünde engeldir. Öyle, bir mevzuat getirmişler ki bir işyerinde örgütlenmek, yetkiyi almak, toplu sözleşme yapabilmek deveyi hendekten atlatmaktan daha zor. Hadi örgütlendiniz çoğunluğu aldınız ondan sonra önünüze bin bir türlü engeller çıkar. İşte Satera`da olduğu gibi çoğunluk tespitini bakanlıktan almış olan sendikamızın bu süreci tamamlamasından sonra işveren başta kadın arkadaşlarımız olmak üzere bütün öncüleri işten çıkararak sendikal örgütlenmeyi kırmaya çalışıyor.

GENÇ KADIN İŞSİZLİĞİ YÜZDE 50`YE VURDU: Hani sürekli söylüyorlar ya `Kadın istihdamını artıracağız, kadınların çalışma hayatına katılmalarını sağlayacağız, şunu yapacağız bunu yapacağız` diyorlar ama Türkiye`de hala kadın işsizliği yüzde 30 düzeyinde hatta genç kadın işsizliği yüzde 50`ye vurdu. Yani bugün Türkiye`de her iki genç kadından biri işsiz. Çalışma şanslarını elde eden arkadaşlarımız da aynı işi yaptıkları erkek işçilerden daha düşük ücretle ve daha olumsuz koşullarda çalışıyor. İşte buna itiraz eden, eşitlik talep eden, sendikal haklarını talep eden kadınlar ise bu haklı talebi baskıyla, işten çıkarmalarla karşı karşıya kalıyor. O nedenle bugün Satera`daki arkadaşlarımızın yaptıkları bu mücadele sadece kendi hayatları kendi işleriyle ilgili bir mücadele değil. Bu mücadele ve bu onurlu duruş, bu gencecik kadın arkadaşlarımızın, kız kardeşlerimin gösterdiği bu onurlu duruş bu ülkenin geleceğidir. Eğer bir ülkede kadınlar özgür değilse, eğer bir ülkede kadın işsizliği yüzde 50`ler düzeyindeyse, eğer bir ülkede işçiler sendikalaştığı için kapının önüne konuluyorsa o ülkede demokrasi olmaz o ülkenin geleceğinden söz edilmez."

SATERA`DAN AÇIKLAMA: İŞTEN ÇIKARMALARIN SENDİKA ÜYELİĞİYLE İLİŞKİSİ BULUNMAMAKTADIR

Bu arada, Satera`dan yazılı açıklamada, işten çıkarmaların her şirkette olabilecek türden olduğu ve sendikalaşmayla ilişkisinin bulunmadığını iddia edildi. Şirket açıklamasında şunlara yer verildi:

"Sayaç ve modem üretiminde Ar-Ge faaliyetlerine odaklanarak, ülke sanayine katkıda bulunmayı hedefleyen teknoloji girişimi şirketimiz bir şirketler grubu yatırımıdır.

Henüz kurulum aşamasındaki şirketimizin üretim hattı yatırımları devam ederken toplam mavi yaka çalışanımız da 50-60 kişi arasında değişmektedir. Çalışma hayatının olağan akışı gereği her kurumda olabileceği gibi şirketimizde de yaşanabilen işten çıkarmaların iddia edildiği gibi sendika üyeliği ile ilgili hiçbir ilişkisi bulunmamaktadır. Grubumuzda `disiplin suçları ya da performans sıkıntıları ve 2-6 aylık deneme sürecinin olumsuz sonlanması` dışında herhangi bir sebepten işçi çıkarma söz konusu değildir. Hal böyle iken, üzülerek takip ediyoruz ki işten çıkarılanların sayısı ve nedeni konusunda kamuoyunu yanıltacak iddialar öne sürülmektedir.

Bilinmesini isteriz ki şirket olarak etik değerleri gözeterek faaliyet gösterirken çalışanlarımıza adil, şeffaf, güvenli ve huzurlu bir çalışma ortamı sunmak en büyük önceliğimizdir. Saygı, dürüstlük ve güvene dayalı olan bu süreçte, çalışanlarımızın temsil edilme ve örgütlenme haklarını tamamen kendi hür iradeleriyle kullanmaları için gereken ortamı her zaman kendilerine sağladığımızı belirtir, durumu bilgilerinize sunarız." 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA